Experts Panel – Programare
În cadrul evenimentului de lansare a numărului 124 al revistei Today Software Magazine, am discutat cu invitații noștri despre ce înseamnă să fi programator în 2022. I-am avut alături de noi pe:
-
Alexandra Damaschin - Technology Consultant @ AboutYou Tech,
-
Darius Matiesi - Data Engineer @ Accesa,
- Gelu Vac - CTO @ AIVITEX,
Deep learning cu Jetson Nano (I)
Jetson Nano este unul dintre acele dispozitive IoT prezente pe piață de câțiva ani, care are avantajul de a avea un mic GPU (128-core NVIDIA Maxwell GPU) folosit, în principiu, pentru aplicații de Machine Learning. În acest articol vom parcurge pe scurt cursul publicat de NVidia - DEEP LEARNING INSTITUTE despre AI și Jetson Nano.
Robotul de recoltare autonomă a culturilor
Proiectul și lucrarea care fac subiectul acestui articol se axează pe dezvoltarea unei platforme robotizate capabile să desfășoare activități agricole, cum ar fi recoltarea, prin valorificarea descoperirilor tehnologice din ultimii ani. Platforma este una mobilă, dotată cu un braț robotic și cu o cameră de adâncime, conectată la un procesor integrat. Astfel, pentru detectarea și localizarea recoltei sunt comparate rezultatele mai multor algoritmi specifici vederii informatizate, pentru robot fiind propus un sistem de percepție vizuală, care include o variantă îmbunătățită de rețea neuronală pentru detectarea obiectelor. Integrarea completă a sistemului amintit are ca rezultat prototipul unui robot de recoltare autonomă. Pentru comanda acestuia este utilizat sistemul de operare robot (ROS), iar pentru asigurarea autonomiei se folosesc algoritmi integrați caracteristici inteligenței artificiale.
Microsoft ML.NET 2.0: Cum îmbunătățim un model de machine learning în trei pași simpli
Ca .NET developer am fost tentat de multe ori spre lumea Python datorită a ceea ce oferă în domeniul AI. Îmi amintesc că pregăteam un material pentru un eveniment, în care făceam o demonstrație pentru .NET pe Raspberry Pi. Fiind pe Raspberry Pi nu se poate să reziști prea mult din a folosi datele direct de la senzori. Cum am citit o mulțime de date de la senzori, în mod natural a venit pasul următor, acela de a face ceva cu aceste date. Se cunoaște că partea nevralgica în AI este lipsa datelor. Dacă nu ai date, nu ai distracție. Eu aveam acele date însă nu știam ce să fac cu ele, chiar dacă în ele stătea un potențial uriaș. Acum îmi place să spun că în AI datele nu sunt combustibilul, ci motorul, spre deosebire de programarea clasică.
IOT - unul din pilonii de bază ai viitorului
Viitorul IoT se anunță luminos, cu noi tehnologii și acces la informații pe care nu le-am fi crezut posibile până acum. IoT-ul va continua să formeze coloana vertebrală a multor tehnologii care vor schimba modul în care trăim cu toții. Datele și informațiile colectate cu ajutorul tehnologiei IoT sunt la acest moment resursa cea mai importantă pentru formarea unui Digital Twin și pentru algoritmii de ML și AI. Mentenanța predictivă sau controlul de la distanță fac din dispozitivele IoT echipamente de strictă necesitate când vorbim de mediul industrial și nu numai.
Experts Panel – Leadership
În cadrul evenimentului de lansare a numărului 124 al revistei Today Software Magazine, am discutat cu invitații noștri despre ce înseamnă Leadership. I-am avut alături de noi pe:
-
Anamaria Ionescu - Engineer Manager @ Connatix
-
Valentin Deac - CEO @ jpard Solutions,
-
Silviu Anton - Senior Software Developer @ Microfocus
- Cosmin Grămadă - Quality Assurance @ Connatix ,
Testarea de Integrare Continuă pentru Notebook-uri Databricks
Creșterea rapidă a platformelor de tip Cloud Data Lakehouse din ultimii ani a permis dezvoltatorilor să reducă timpul până la lansare prin oferirea unui mediu unificat pentru multe dintre sarcinile comune, ce se întind de la ETL (extract-transform-load) de bază, prin Business Intelligence până la Machine Learning și Inteligență Artificială.
Acest articol analizează provocările pe care le întâlnim atunci când încercăm să aplicăm una dintre cele mai bune practici din dezvoltarea software, testarea continuă în Data Science, propunând o soluție potențială.
Mașini emoționale, o posibilitate a viitorului De ce ar trebui să avem acest lucru?
Până în momentul în care mașinile vor fi complet autonome ar trebui să ne concentram pe factorii care pot influenta siguranța participanților la trafic. Conducerea unui vehicul în timp ce șoferul este vizibil trist, supărat sau agitat mărește riscul de accident de aproape zece ori, potrivit unei noi cercetări de la institutul Virginia Tech’s Transportation.
Generarea de date sintetice folosind librăria Be-GReaT
Big Data a devenit una dintre cele mai însemnate resurse utilizate în creșterea valorii unei companii, având cinci caracteristici reprezentative: volum, varietate, viteză, veridicitate și valoare.
A lucra într-un mediu în care sunt implicate customer data echivalează cu întâmpinarea unui anumit grad de dificultate în extragerea informațiilor de calitate, care să îndeplinească toate criteriile enunțate anterior. Datele reale conțin, de obicei, informații sensibile, incomplete sau insuficiente, ceea ce duce la obținerea unor contexte de business mai puțin relevante.
Design contribution