ABONAMENTE VIDEO TESTE REDACȚIA
RO
EN

Ludovic Andreas Toth Software Engineer msg systems Romania
Tehnologia Blockchain

Odată cu marea criză economică din anul 2008 s-a simţit nevoia unei schimbări în ceea ce priveşte tranzacţiile monetare realizate cu ajutorul diferitelor instituţii financiare. Schimbarea a venit în anul 2009, când a fost lansată prima soluţie de criptomonedă, open-source, denumită Bitcoin.
Această soluţie are la bază tehnologia Blockchain, reprezentând un registru digitalizat, descentralizat şi public, în prezent fiind folosită într-o varietate de soluţii tehnice din diferite domenii, nu doar cel al criptomonedelor.
În acest articol ne propunem să prezentăm pe scurt evoluţia tehnologiei Blockchain, să explicăm ce este şi cum poate această tehnologie să rezolve marea problemă a neîncrederii în alte entităţi neadiacente, în special atunci când vine vorba de mediul de afaceri.

Reclame


Adina Verzes Android Developer @ The Arktech
Landscape? Portrait? Nici o problemă!

În prezent, la nivel global există 4.77 miliarde de utilizatori ai telefoanelor mobile. Aceștia au la dispoziție 2.8 milioane de aplicații pe platforma Android și peste 2,2 milioane de aplicații pe iOS. Telefoanele mobile sunt folosite peste tot în jurul nostru: în școli, pe străzi, în autobuze, în mașini personale, etc. . Astfel, este o adevărată provocare să faci față diversității dispozitivelor mobile. Aplicațiile ar trebui să funcționeze și să arate perfect pe toate dispozitivele, indiferent de mărime, orientare sau caracteristici. În prezent, cea mai populară dimensiune a ecranului este de 5,4 inch (dimensiunea iPhone 6), fiind evaluată drept cea mai potrivită pentru fi ținută cu ușurință într-o singură mână. Studiile recente arată că majoritatea utilizatorilor țin telefoanele cu o singură mână și preferă modul portrait. Cu toate acestea, ei își rotesc des dispozitivele din motive ergonomice.


Adela Roa Bacalu Senior ABAP Consultant
Importul datelor în SAP HANA

Acest articol acoperă aspectele tehnice ale importului de date în SAP HANA, cu care ne-am ocupat în cadrul migrării unei aplicații dezvoltate cu tehnologii Microsoft la o combinație de tehnologii SAP și non-SAP. Pornim de la o aplicație de statistică și raportare care este deja în producție și în care se înregistrează sute de înregistrări zilnic, cu o bază de date în MS SQL Server 2008, iar front end .NET. Ne dorim să dezvoltăm o aplicație nouă cu bază de date ultra-performantă SAP HANA, folosind platforma și conceptele XS Advanced, iar pentru interfețele utilizator tehnologia Angular2. Printre motivele pentru care a fost necesară această migrare, menționăm, în primul rând, performanța, iar în al doilea rând, nevoia de extindere a aplicației cu noi funcționalități care ar fi fost foarte dificilă în contextul aplicației vechi.


Iulia Sălăgean Software Engineer @ Flow Traders
Suntem ceea ce scriem

Perioada în care un proiect era rezultatul muncii unui singur om a trecut. Trebuie să colaborăm, să lucrăm în echipe formate din oameni cu diverse aptitudini nu întotdeauna tehnice și să învățăm să împărtășim idei și soluții, pentru a putea avea succes ca programatori. Conform spuselor lui Tudor Gîrba, ca programatori, petrecem jumătate din timpul nostru la birou citind cod. De ce citim codul? Deoarece dimensiunea proiectelor e în creștere în fiecare zi, și cu fiecare sarcină pe care trebuie să o executăm, vom citi cod mai mult decât vom scrie. Acest articol este un lobby pentru îmbunătățirea codului, cu scopul de a ne face viața mai ușoară mai târziu și pentru a ne asigura că rezultatul muncii noastre este unul cât mai bun.


Cătălin Andoniu Senior SAP Basis Admin @ Siemens
SAP Solution Manager pe scurt

SAP Solution Manager este o platformă SAP ce gestionează ciclul de viață al unei aplicații (application lifecycle management - ALM). Aceasta vă ajută să implementați, să mențineți, să rulați și să integrați toate aplicațiile enterprise – chiar și software non-SAP – facilitând inovația, continuitatea și operațiunile business.


Oana-Maria Bocârnea Senior SAP ABAP Consultant @ Siemens
De la Waterfall la Agile în SAP

Prima decizie ce trebuie luată în aplicarea proiectelor, indiferent de mediul de dezvoltare sau tehnologie, se referă la selectarea metodologiei optime de dezvoltare care ar trebui folosită. Această temă beneficiază de o atenţie progresivă. Multe articole se întreabă dacă nu cumva creativitatea programatorilor este restricţionată de adoptarea unor pași standard ce trebuie urmaţi. Acest aspect este vital deoarece metodologia aleasă determină modul de desfășurare a proiectului. Cele mai cunoscute metodologii sunt Waterfall și Agile. Deși SAP dispune de ASAP pentru implementarea ERP în dezvoltarea de software , Waterfall și Agile sunt și ele populare. Articolul se va concentra pe modul în care alegem cea mai bună variantă pentru universul SAP.


Adrian Vaidos IT Operations Manager–Applications @ Siemens
Eleganța unei arhitecturi avansate de testare automată, bazată pe componente open source

Atunci când un proiect software trebuie să fie supus în premieră unui testări automate, probabil că primul lucru la care ne gândim este folosirea unui software comercial destinat tipului de software care urmează a fi testat. De foarte puține ori avem în vedere sau avem curajul să abordam, o soluție de testare automată bazată exclusiv pe componente gratuite și open source, deși în final putem obține rezultate mult mai elegante și mai eficiente comparativ cu soluția comercială.


Adela Mureșan Senior Big Data Developer @ VE Interactive
Clasificarea automată a textelor folosind tehnici de procesare a limbajului natural

În strânsă legătură cu tehnologiile Big Data este domeniul inteligenței artificiale. Una dintre ramurile acestei discipline se ocupă cu studiul limbajului natural. Calculatoarele pot fi învățate să recunoască anumite șabloane din textele prelucrate și, pe baza acestora, pot clasifica automat propoziții, fraze sau chiar documente complete în grupuri predefinite. Folosind instrumente open source, putem configura cu ușurința un astfel de proiect, capabil să clasifice texte, bazându-se pe o învățare prealabilă, realizată în mod automat, folosind un set de date prestabilit.


Adrian Tintea Application Engineering Team Leader BU Transmission / Division Powertrain @ Continental Sibiu
Conducând cutia automată cu cod generat

Încă de la începutul folosirii generării automate a codului ANSI C cu ajutorul generatorului de cod de la dSpace, TargetLink, Continental a făcut primii pași în folosirea toolurilor de dezvoltare bazată pe modele (en. Model Based Development, MBD). În Sibiu, acest mod de lucru a început să fie folosit în 2006, colegii din Germania având deja la ora aceea o experiență solidă în ceea ce privește MBD, în departamentul Body&Security. Multe lucruri s-au schimbat de atunci. Proiectele au fost aduse la nivelul de producție folosind acest mod de dezvoltare de software, au fost stabilite modele de lucru, medii de dezvoltare, îndrumare și reguli de dezvoltare.

Sponsori

 • 3PillarGlobal
 • Betfair
 • Gemini Solutions
 • Telenav
 • Accenture
 • Siemens
 • Bosch
 • ntt data
 • FlowTraders
 • Crossover
 • MHP
 • Continental
 • Colors in projects

« Articole mai vechi