ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Raluca Bunduchi Senior Lecturer in Innovation @ University of Edinburgh

Cătălina Silvia Crișan Conferențiar @ FSEGA, UBB
MANAGEMENT
Reacția companiilor IT la criza Covid-19

În România, sectorul IT a înregistrat o creștere importantă în ultimii ani, devenind un subiect atractiv de dezbateri și analiză. Cunoașterea modului în care firmele digitale fac față noului context marcat de Covid-19 oferă o perspectivă asupra schimbărilor și tendințelor în materie de inovație, cu impact decisiv în evoluția mediului de afaceri, marcat puternic de tehnologizare și digitalizare.


Andrei Kelemen CEO @ Cluj IT Cluster
DIVERSE
Mersul la serviciu între obligativitate și opțiune - o nouă paradigmă a felului în care muncim

Nu cred că exagerez afirmând că pandemia declanșată la finalul anului 2019 a fost acea lebădă neagră pomenită în legendele urbane, un moment singular care, dincolo de criza sanitară, declanșează modificări sistemice pe foarte multe planuri, unele neașteptate. S-au scris și spus deja multe despre efectele pe termen scurt, mediu și lung ale pandemiei în planurile economic și social. Sunt convins că și mai multe vor urma până la epuizarea subiectului. Mai mult decât atât, unele din efecte încă nici nu le bănuim, cu alte cuvinte nu sunt pe radarul nostru.

Reclame


George Popa tech editor @ Modex
PROGRAMARE
Tehnologia care redă oamenilor controlul asupra identității digitale

Într-o lume în care datele au devenit piatra de temelie care susține și alimentează interacțiunile comerciale, protecția digitală s-a consolidat ca o componentă esențială care apără interesele companiilor ce operează și procesează cantități mari de date. Pierderea datelor poate fi, în general, rezultatul unei defecțiuni hardware, a unei erori umane sau a unui atac malware. Indiferent de cauză, pierderea datelor poate avea consecințe grave pentru o companie, cum ar fi pierderi financiare, crearea de blocaje în fluxul intern de lucru și, mai ales, diminuarea încrederii clienților.


Vasile Boris Programator, team lead, trainer & coach
MANAGEMENT
Ce am învățat făcând tranziția către leadership

După ce accepți un rol de management și rezultatele vizibile nu mai depind direct de tine, e posibil să ai un sentiment de inutilitate și la finalul unei zile să ai impresia că nu ai făcut nimic. Am avut și eu acest sentiment și discutând cu colegii mei am observat că nu sunt singurul. Un instrument de coaching este să te imaginezi în viitor având o conversație cu versiunea mai înțeleaptă a ta. Eu m-am gândit să îl aplic invers: oare ce discuție aș avea dacă m-aș întâlni cu mine cel de la început de drum?


Alexandru Luchiian Digital Tech Developer Specialist @ Accenture
PROGRAMARE
Strop de aer. Un proiect de monitorizare a calității aerului cu implicare civică

Ministerul mediului are 120 de stații pe teritoriul României care au probleme în funcționare și nu pot acoperi necesarul țării. În zona Cluj-Napoca sunt patru stații, dintre care doar două monitorizează pulberea în suspensie PM10. Doresc implementarea unui proiect care să monitorizeze la nivel de cartier sau de stradă particulele în suspensie PM2.5 și PM10.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
The Developers 2021

În 17 iunie, vom organiza cea de-a treia ediție a conferinței The Developers, un eveniment care se adresează mai cu seamă programatorilor cu experiență. În anul acesta, doi dintre speakerii invitați sunt: Sam Newman și Richard Rodger. Pe Richard, autor al cărții The tao of Microservices, l-ați putut vedea cu ocazia primei ediții a acestei conferințe, cea din 2018, desfășurată la cinematograful ,,Florin Piersic” din Cluj. Sam Newman, cunoscut pentru lucrarea sa Building Microservices, este unul dintre profesioniștii de elită în domeniul microserviciilor.


Adrian Șuteu Group Leader @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
DIVERSE
Călătoria noastră în Cloud continuă cu Azure

Bosch colaborează cu Microsoft pentru a dezvolta o platformă software de conectare fără probleme a vehiculelor la cloud. Obiectivul acestei colaborări este de a simplifica și accelera dezvoltarea și implementarea soluțiilor de software auto pe toată durata de viață a unui vehicul, în conformitate cu standardele de calitate din domeniul auto. Noua platformă, care se va baza pe Microsoft Azure și va încorpora module software Bosch, va permite dezvoltarea software-ului și descărcarea acestuia pe unitățile de control și computerele vehiculului.


Terezia Neagu Senior Product Executive @ Betfair Romania Development
MANAGEMENT
Managementul produselor și arta negocierii

Negocierea este procesul care facilitează o serie de discuții strategice între două părți cu scopul de a ajunge la o înțelegere satisfăcătoare pentru toți factorii decizionali. Negociind, părțile implicate evită neînțelegerile și ajung la un consens. Să nu uităm că atunci când o parte renunță la mai multe lucruri decât cealaltă parte, atunci avem de-a face cu un compromis, nu cu un consens unde ambele părți renunță la anumite lucruri și acceptă rezultatul ca satisfăcător la același nivel de înțelegere.


Luminița Goia Project Manager @ Cognizant Softvision
MANAGEMENT
Liderii eficienți știu să delege

Într-un articol anterior am povestit despre ce înseamnă să fii lider și cum ne pot ajuta soft skill-urile în a deveni un lider. Dar este suficient? Cum diferențiem un manager cu mai multe pălării de un lider eficient? Unul din cele mai importante moduri, pentru un lider, de a descoperi dacă munca pe care o face este eficientă constă în a observa, evalua și îmbunătăți, modul în care face delegarea sarcinilor. Întreabă-te: colegii tăi sunt motivați în munca de zi cu zi? Reușesc să își descopere aptitudini noi? Ești suprasolicitat și îngropat în muncă? Dacă răspunsul este da, înseamnă că nu delegi sau nu delegi eficient și trebuie să lucrezi la acest skill.


Szilárd Kacsó CEO & Trainer @ Azimut Happy Employees @ updateED
DIVERSE
Cum să organizezi o întâlnire individuală virtuală

Situația actuală a impus multora dintre lideri provocarea de a-și demonstra de la distanță calitățile de lideri. Aceștia au fost puși în situația de a pune în aplicare un set de abilități, cu totul altul decât cel pe care îl presupune managementul față în față. Majoritatea liderilor a trebuit să facă această tranziție rapid. De asemenea, mulți dintre ei nu dețin o pregătire specializată în acest domeniu al comunicării.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Expert talks panel - Healthcare & AI

Am discutat în cadrul evenimentului de lansare din luna martie cu invitații noștri despre Healthcare și AI:

  • Virgil Ilian - Senior Research Consultant and AI Evangelist @ NTT DATA Romania,

  • Marin Iuga - Head of Data Intelligence @ Cluj IT

  • Ioana Negruț - Medical A.I. Technical Lead @ NTT DATA Romania

  • Radu Chifor - Cercertător @ UMF

Editorial

Am constatat recent un lucru care pentru unii era evident de mult timp. Sectorul IT românesc a crescut în pandemie. Acum la un an de la începerea acesteia, companiile de IT sunt mai ocupate ca niciodată. Multe dintre ele au descoperit noi direcții în care să meargă. Piața muncii este și ea într-o dinamică crescută, iar nevoia de specialiști care lucrează online este mai mare ca oricând. În zona de startupuri locale asistăm la o evoluție a acestora. Este îmbucurător să vedem că grupuri cu tot mai mulți membri sunt dispuse să învestească în acestea. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi doresc să se întoarcă la birou măcar pentru o perioadă și, bineînțeles, să participe la o conferință, ba chiar, cei mai optimiști, să meargă la un festival. Dincolo de aspectele pozitive și negative, este o certitudine că pandemia a reprezentat o provocare pentru mediul IT, oferindu-i, totodată, ocazia de a-și confirma capacitatea de adaptare și de a face față imprevizibilului. Îndrăznim chiar să formulăm, imitând stilul sentințelor filozofice, concluzia: prin programare orice poate deveni realitate.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects