ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 140
Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Constantin Scrob Java Community Manager @ PitechPlus

Mocanu Serghei Software Engineer @ PitechPlus

Nagy Attila Senior Software Engineer @ PitechPlus
PROGRAMARE
Aplicaţii moderne folosind Akka

Periodic, în industria software apare un nou set de caracteristici sau calităţi pe care ar trebui să le aibă o aplicaţie modernă şi noi reguli despre cum ar trebui abordată dezvoltarea acestor aplicaţii. Exemple recente fiind: Reactive manifesto (figura 1), aplicaţii 12factors sau multitudinea de articole din sfera micro-serviciilor.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Trend-uri Agile - Interviu cu Henrik Kniberg

Henrik Kniberg: Vorbind de această tendinţă, am constat că multe proiecte și organizaţii se axează pe rapoarte ce ţin de gestionarea timpului sau de utilizarea resurselor. Există o preocupare ca oamenii să fie ocupaţi să facă ceva. Nu este un mod productiv de a ne raporta la un anumit produs dacă lucrezi într-un domeniu complex, deoarece, dacă găsiţi o persoană care rezolvă problema în jumătate din timp, este mai bine. Este mai bine ca o persoană să lucreze mai puţin. Când aplicaţi o metodă precum Scrum care este populară, veţi ieși din acest mod de gândire. Scrum se centrează pe viteză/velocity. Măsuraţi cât produceţi într-un sprint, nu câte ore petrec oamenii făcând lucruri. Deci, metodele Scrum și Agile te fac să nu te mai orientezi pe efort, ci pe rezultat. Kanban se axează pe timpul petrecut de la un capăt la altul. În Scrum, Agile și Kanban, te uiţi la activitatea în sine, nu la numărul de ore petrecute, ceea ce este un pas în direcţia cea bună, dar multe companii se opresc aici. Doresc să evidenţiez că cele mai de succes companii pe care le-am văzut, duc totul un pas mai departe și spun: “De ce să îmi pese de viteză? Aici am o echipă cu velocitate mai mică decât cealaltă echipă, dar prima echipă aduce mai multă valoare. A reușit să rezolve problema clientului cu mai puţine feature-uri.” Acesta este genul de evoluţie pe care îl constat și pe care vreau să îl promovez.

Reclame


Ioan Moldovan Software Engineer @ TORA
PROGRAMARE
Algorithmic Trading și Machine Learning. O vedere de ansamblu (II)

Algoritmii folosiți cel mai des în sistemele de trading sunt cei de regresie (logistică pentru clasificare de uptick / downtick, least squares, local curve fitting, robust regressions sau, când există constrângeri legate de viteză, algoritmi de online regression, KWIK sau Locally weighted projection). În comunitatea machine learning există o oarecare reticență în a folosi metode "clasice" precum regresia liniară, fiind privită ca "elementară", însă este o unealtă foarte importantă și cu potențial foarte mare. Una din obiecțiile aduse folosirii acestei regresii este că nu detectează decât combinații liniare ale datelor de intrare, însă adăugând metrici derivate din înmulțiri între features, ridicări la putere sau aplicarea de funcții periodice sau de altă natură, pot fi detectate interacțiuni între variabilele de intrare sau se poate chiar face fitting la funcții complexe (de menționat că și rețelele neuronale au nevoie de cel puțin 2 nivele ascunse pentru a putea detecta interacțiuni între input features).


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Ce este calitatea ? Interviu cu Peter Leeson

Peter Leeson: Formula pe care o folosesc deja de mulţi ani definește calitatea drept ceea ce producem împărţit la expectanţele clienţilor. Cu cât sunt mai mari așteptările clienţilor, ale utilizatorilor, cu atât mai mult cresc problemele de calitate pe care le veţi avea, deoarece clienţii vor fi mereu dezamăgiţi. Acesta este un lucru foarte dificil, deoarece de fiecare dată când produceţi un lucru de calitate, creșteţi așteptările, deci data următoare, lucrurile pot sta prost.


Dan Sabadis Team Lead @ SDL
PROGRAMARE
Introducere în programarea .Net Multithreading (II)

În articolul precedent am explicat ce este execuția multithreading și am descris elementele esențiale ale programării asincrone în .Net, anume interfața IAsyncResult. Am prezentat și o scurtă istorie a evoluției abstractizării programelor multithreading în mediul .Net, începând cu clasa Thread și sfârșind cu designul async-await (async și await ajungând chiar cuvinte rezervate în limbajul C#). În acest articol vom oferi exemple de sincronizare a firelor de execuție (numite de acum în engleza originală „thread”) din mediul .Net axate pe cele două moduri în care procesorul funcționează pentru orice sistem de operare: modul Utilizator și modul Kernel. Ca de obicei, începem cu definițiile.


Simona Pop Map Analyst @ Telenav

3Pillar Global Team India 3Pillar Global Team India
PROGRAMARE
Procesul de asigurare a calității restricțiilor din hartă utilizând query-uri SQL

Există mai multe tipuri de sisteme integrate pentru automobile, dintre care menționăm sistemul de navigație auto prin GPS. Aplicațiile de navigare GPS bazate pe OSM sunt utilizate din ce în ce mai mult deoarece reprezintă singura hartă globală îmbunătățită permanent de comunitate și gratuită. OSM este în permanență îmbunătățit de utilizatorii OSM din întreaga lume și de către analiștii de la Telenav.


Flaviu Nistor Hardware Development Engineer @ Continental Sibiu
PROGRAMARE
Rutina software citește-modifică-scrie în sisteme multicore

În cartea intitulată “Expert C Programming Deep Secrets”, Peter Van Der Linde descrie o serie de greșeli și probleme cauzate de folosirea limbajului de programare ANSI C fără o înțelegere deplină a acestuia. Autorul descrie felul în care au fost descoperite diverse probleme și rezolvarea lor, atenția lui orientându-se către probleme generate de folosirea greșită a compilatorului sau a unor erori de sintaxă ANSI C. În acest articol, voi descrie un astfel de scenariu, dar axându-mă asupra părții hardware a arhitecturii unui microcontroler pe care are loc execuția codului sursă. Problemele care pot să apară sunt cauzate nu de sintaxa folosită pentru a scrie rutina software, ci de modul în care secvența software folosește resursa hardware în sistemele multicore.


Dr. Ionuț Muntean Senior Manager Innovation @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
PROGRAMARE
Adio stres la parcat! Bucuraţi-vă de parcarea automată cu valet!

James Bond nu pierde timpul căutând un loc de parcare. În toate filmele îl vedeţi ieşind din maşină chiar în faţa hotelului sau a aeroportului înainte de a arunca cheile maşinii unui valet continuându-şi apoi misiunea. Parcarea e treaba altora. Majoritatea şoferilor a trebuit să se descurce şi fără valet - dar acum, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. În calitate de pionier al mobilităţii automate, Bosch a dezvoltat un sistem fără şofer care utilizează tehnologia conectată pentru a scuti şoferii nu doar de căutarea stresantă a unui loc de parcare, ci şi de manevra de parcare în sine.


Alina Borbély Embedded QA Consultant @ NTT Data Romania
TESTARE
Profilul psihologic al testerului automotive

Suntem într-o continuă inovare și schimbare în domeniul auto. Dacă până acum zece ani un ciclu complet de testare pentru un produs software în industria auto dura în medie undeva la doi ani de zile, acum timpii sunt reduși considerabil datorită pieței într-o continuă extindere și concurenței tot mai acerbe. Suntem în situația în care aveam tot mai multe echipamente electronice în mașină, autonomia auto este din ce în ce mai mare și timpii de dezvoltare și testare sunt tot mai reduși. În aceste condiții, ne punem problema cum ne alegem oamenii, cum selectăm testerii? Cum ne asigurăm că ne vor livra produse de cea mai înalta calitate?


Java Community @ PitechPlus
PROGRAMARE
Soluție inovatoare de car lease sharing B2B & B2C

Ideea de a oferi șansa utilizării unui vehicul celor care nu dețin unul a luat amploare în Europa, încă din 1987. Atunci oamenii au început să reevalueze costurile reale ale deținerii unui autovehicul, comparativ cu timpul efectiv de utilizare aproximat la numai 8 zile pe an. Piața de servicii tip car sharing este disponibilă în peste 1000 de orașe, iar în Europa a demarat puternic în Berlin, München și Viena. Noi credem că tehnologia și inovația au capacitatea de a îmbunătăți calitatea vieții, iar această viziune se regăsește în proiectele în care ne-am implicat și pe care le dezvoltăm. Serviciile pentru mobilitate distribuită nu aduc beneficii doar din punct de vedere al costurilor, dar micșorează și impactul negativ asupra mediului înconjurător, prin comparație cu deținerea personală de automobile.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
STARTUPS
Startupuri - ediția din august

Luna aceasta vom prezenta câteva startupuri internaționale, despre care credem că pot să reprezinte o sursă de inspirație. Deși scena startupurilor românești este din ce în ce mai animată, ne-ar plăcea să vedem mai multă preocupare pentru cercetare și hardware, mai neglijate spre deosebire de partea de social și servicii, care s-a bucurat de mult mai multă atenție. Remarcăm că zona fondurilor de investiții se trezește la viață și ea, implicându-se în dezvoltarea unor startupuri. Primul pas este întotdeauna greu, iar pentru a oferi o mână de ajutor în promovarea startupului vostru, revista TSM vă ajută să vă publicați proiectele realizate. Tot ceea ce trebuie să faceți este să ne dați un semn sau mai simplu, un e-mail pe adresa redacției.


Adrian Bona adrian.bona@telenav.com
PROGRAMARE
OpenStreetMap în epoca Spark

OpenStreetMap este o hartă considerată o Wikipedia a hărților. Există foarte multă informație online despre acest proiect, chiar și cărți pe această temă, dar nu vom discuta despre istoria OSM. Ne propunem să vă oferim o descriere generală a setului impresionant de date care stă la baza OSM și a modului în care o astfel de hartă mare poate fi analizată prin intermediul unor tehnologii moderne precum Apache Spark.


Oana Șipoș Community Builder @ RainDrops

Ioana Chiorean Ambasador @ Code Week România
EVENIMENTE
Code Week România - ce-o mai fi și asta?

Știm. Este destul de greu de explicat conceptul lansat acum cinci ani de Comisia Europeană. Nu sunt mai toate inițiativele lor greu de înțeles, oare? Să le luăm pe rând. Oare o știți pe doamna olandeză care s-a luptat mult să doboare prețurile la roaming? Da, da, despre Neelie Kroes vorbim (google her). Pe vremea când era comisar la Comisia Europeană, au speriat-o statisticile ce ziceau că prin 2020 vor fi aproximativ 800.000 de locuri vacante în programare. Și ce s-au gândit să facă?!


George Mihaiu Online Marketing Specialist @Azimut Happy Employees
DIVERSE
Freedom at Work: redefinirea succesului în organizație

Am fost învățați încă de mici să căutăm succesul în tot ceea ce facem, spunându-ni-se că acesta ne va aduce garantat fericirea. Atunci cum se face că nu observăm o explozie de fericire la angajații care sunt deja ,,de succes’’? Devenim tot mai conștienți de faptul că a avea o carieră de succes și o viață relativ lipsită de griji, nu conduc neapărat la fericire. În 1964, într-un articol din ,,Harvard Business Review”, intitulat Democracy Is Inevitable, Warren Bennis și Philip Slater argumentau că conceptul democrației va deveni o tendință atât la locul de muncă cât și în lume prin simplu fapt că acest concept reprezintă cel mai eficient sistem social în contextul valurilor de schimbări. Bennis, un expert în sisteme de management și profesor al școlii de business, împreună cu Slater, sociolog și scriitor, au prevăzut nevoia unui sistem de a fi adaptiv și de a promova ideea de libertate în gândire și acțiune (freedom of thought and action).

Editorial

Concediile de vară sunt pentru mulți cele mai așteptate momente anului. În această perioadă, Facebookul devine o expoziție de peisaje maritime și montane, animată de portrete zâmbitoare. Mai mult ca oricând, conversațiile la bere nu mai sunt deloc amenințate de riscul lâncezirii, pentru că există oricând întrebarea salvatoare: unde ai fost în vacanță și unde ai vrea să mai mergi. Din ce în ce mai des, răspunsurile reflectă proiecte de vacanță extinse la ani întregi, în care se explorează continente sau alte tipuri de civilizație. Proiecte care pot părea unora cam radicale sau prea curajoase... dar care trădează în mod evident dorința de a evada și de a-și confrunta eul și cu alte contexte decât cel pe care îl presupune un job. Frecvența acestui tip de răspuns ar trebui să le ridice niște semne de întrebare companiilor care ar trebui să realizeze că pe termen lung cele mai tentante beneficii nu sunt banii și primele, ci timpul liber acordat angajaților.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO