ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Dan Suciu Lector, PhD @ Facultatea de matematică și informatică, UBB
MANAGEMENT
Best Practices în Agile

Ideea acestui articol mi-a venit cu mai multe luni în urmă, atunci când pregăteam o prezentare pentru conferința “…și mamuții sunt Agile” ce a avut loc la Cluj-Napoca în această primăvară. Se întâmplă uneori ca anumite lucruri să pară a fi foarte clare și evidente la un moment dat, însă atunci când le studiezi mai îndeaproape ai surpriza să constați contrariul. Așa s-a întâmplat și atunci, când dorind să studiez eficiența și beneficiile aderării la bunele practici Agile adoptate în anumite organizații sau echipe de proiect, am ajuns la concluzii ce sunt departe de a le considera optimiste.   


Marius Mornea Software Engineer și fondator al Mintaka Research
DIVERSE
Perspective

Pe măsură ce devenim tot mai specializați, se întâmplă frecvent să ne izolăm într-un mediu în care suntem înconjurați de oameni, idei, informație, specifice domeniului în care ne specializăm. Acest lucru îl resimt frecvent când fac tranziția de la interacțiunea cu colegii de birou, profesioniștii de la evenimente de profil, prietenii de la facultate, spre cea cu familia, oamenii din medii diferite, iar cel mai puternic contrast îl resimt când interacționez cu grupuri la fel de specializate, dar în alt domeniu, de exemplu medicii specialiști.

Reclame


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
MANAGEMENT
Agilitatea Presupune Craftsmanship

În 2001, un grup de oameni nemulțumiți de starea lucrurilor din industria de software development s-a adunat într-o stațiune de schi din Utah. Dintr-una în alta, au ajuns să discute despre metodele industriale aplicate la vremea respectivă pentru gestiunea programatorilor și despre metodele așa-numite lightweight pe care mulți dintre ei le foloseau informal. Rezultatul acestei întâlniri, cum probabil știți, a fost The Agile Manifesto.


Andras Gyalai Software architect
@ISDC
MANAGEMENT
Analitica Big Data în aplicațiile moderne

Privind înapoi la ultimii douăzeci de ani, ne confruntăm cu ceea ce oamenii de știință numesc Legea întoarcerilor accelerate. Pe scurt, transformarea și inovația tehnologică a acestor ultimi douăzeci de ani reprezintă rezultatul ultimilor două mii de ani laolaltă. Mai precis, industria tech a suferit schimbări fundamentale în felul în care software-ul este construit, livrat și în final experimentat de către omul de rând – consumatorul. De la batch jobs (programe cu comenzi multiple, executate fără intervenția utilizatorului) la aplicații care rulează pe computerele personale și apoi aplicații web-based și mobile, asemenea dislocări implică modificări semnificative în hardware, asociate cu noi tipuri de aplicații.


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
MANAGEMENT
HR în Agile

Cred că nu există persoană sau companie din zona de IT care să nu fi auzit măcar o dată despre Agile -Scrum. Pentru cei care încă nu sunt familiarizați cu acest concept, pe scurt. Agile Scrum poate fi definită ca o metodologie de management a dezvoltării priectelor IT, care asigură livrarea la timp și încadrarea în termenele stabilite de către client, optimizând atât munca în echipă cât și rezultatele obținute.


Radu Popescu QA și Web designer
@Small Footprint
PROGRAMARE
Promovarea fără costuri a organizațiilor non profit

O organizaţie non-profit necesită la fel de multă muncă şi dedicare, ca orice alt business, doar că totul se face cu o fracţiune din bugetul unei afaceri. În general ONP-urile trebuie să lucreze cu niște bugete limitate, iar mediul online le oferă oportunitatea de a-și face mai cunoscute campaniile şi programele fără a folosi prea multe resurse. Pe lângă promovare, strângerea de fonduri este mai uşoară şi mai rapidă. În acest articol am prezentat câteva metode prin care ONP-urile pot strânge fonduri.


Dan Ionescu Director Executiv
@Danis Consulting
MANAGEMENT
Spre comunitatea IT – via HR (III)

Ne-am întâlnit pentru a treia oară în acest an cu reprezentanţi ai HR-ului din companii clujene IT de marcă pentru a merge mai departe cu analiza comunităţii de profil. Intenţia noastră a fost să aducem la un loc profesionişti din domeniu pentru a oferi o perspectivă „umană” asupra ideilor de stabilitate, succes şi comunitate pentru organizaţiile de IT din Cluj – una din cele mai dezvoltate arii economice locale.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Aplicații real-time folosind SignalR

Trăim într-o lume dinamică, o lume în care datele zboară extrem de rapid. În această lume, aplicațiile web au devenit din ce în ce mai complexe. Zilele când aveam doar pagini web statice au trecut de mult, la fel și perioada în care Ajax și jQuery erau la putere. Într-o lume în care aplicațiile real time fac parte din viața noastră, avem nevoie de noi mecanisme pentru a putea face apeluri server2client. Aplicațiile web pentru monitorizare, jocurile online, aplicațiile bursiere sau cele în care edităm documente au nevoie de sisteme de acest fel, care să fie robuste și scalabile.


Cristian Bidea Lead developer
@King
PROGRAMARE
Dezvoltarea de jocuri cross-platform

În momentul în care am început să lucrăm la primul nostru joc în cadrul King România, știam că proiectul urma să fie distractiv, pe de o parte pentru că, deși toţi membrii echipei dezvoltaseră până atunci jocuri, era prima dată când lucram la un joc casual-social și, pe de altă parte pentru că urma să fie primul joc “serios” de la King care ajungea pe mobile. King mai lansase înainte un joc, atât pe App Store, cât și pe Google Play (pe atunci App Market), dar nu era un joc high-profile lansat pe Facebook, așa cum era în cazul lui Bubble Witch Saga. În momentul selecţiei jocurilor pentru portarea pe mobile, Bubble Witch Saga a fost o alegere foarte naturală.


Antonia Onaca de aproape 10 ani trainer, psiholog, consultant sub formă de antreprenor, intraprenor și antreprenor din nou
DIVERSE
Leadership către liderul tău

Cred că nu este nimic mai demotivant și enervant decât să ai un sef groaznic. Un șef care: - Nu știe nimic despre munca ta sau dimpotrivă crede că le ştie pe toate;
- Vorbeşte cu tine numai când îţi spune că ai dat-o in bară;
- Nu îţi explică de ce anumite lucruri trebuie făcute într-un anumit fel;
- E autocrat;
- Nu îţi ia apărarea;
- Îşi asumă ideile tale;


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu și comunicarea

Gogu se uită pentru a zecea mia oară la ceas. Nu e normal, nici acceptabil și în nici un caz scuzabil să întârzie cineva atât, își spuse el și, de această dată, puse mâna pe telefon. Tocmai apelase numărul, când îl văzu pe Mișu intrând, relaxat și cu zâmbetul larg întins pe fața de moroșan.
- No, ce te uiți așa-ncruntat? îl întrebă pe Gogu, după care, adăugă repede: Stai o țâră, că mi-s căutat... Își scoase telefonul, se uită preț de o clipă la ecran, își mută privirea spre Gogu, apoi iar la telefon și iar la Gogu. Zâmbetul făcu loc mirării:


George Platon Co-fondator @ BuddyGuard
DIVERSE
Concurs de programare Catalysts CCC

În urma succesului concursului organizat în data de 26 aprilie în Cluj-Napoca (România) și Linz (Austria), am decis să organizăm ediția 17 a evenimentului din nou în Cluj. Vă invităm vineri pe 11 octombrie la ora 14:00 (ora de incepere este 15:00) în campusul universității Babeș-Bolyai, FSEGA, etajul 3, strada Teodor Mihali, nr. 58-60, Cluj-Napoca!


Ana Răducanu Communication manager
@RICAP
DIVERSE
Conectarea tehnologiilor inovative la piața globală

Antreprenorii în tehnologii inovative din România se confruntă cu provocări precum lipsa accesului la capital, a informațiilor despre piață și a conexiunilor la rețele globale în vederea comercializării. Pentru a răspunde acestor provocări, un model de asistență antreprenorială vine în completarea ecosistemului românesc de inovare. Programul de Asistență în Comercializarea Inovării din România (RICAP) este complementar altor inițiative de sprijin antreprenorial, abordând componenta de comercializare a inovării. Utilizând modelul și resursele Institutului Larta, din în Los Angeles, SUA, programul conectează întreprinderile bazate pe tehnologie la o rețea globală de potențiali parteneri, expertiză și capital.


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
Inovaţie, antreprenoriat şi tehnologie la How to Web 2013

București, 11 septembrie 2013 – Pe 20 şi 21 noiembrie Crystal Palace Ballrooms găzduieşte a patra ediţie a How to Web, cel mai important eveniment dedicat inovaţiei, antreprenoriatului şi tehnologiei din Europa de Sud-Est. Vorbitori internaţionali de calibru vin în premieră în România pentru a împărtăşi bune practici unei audienţe formate din peste 800 de persoane. În paralel competiţia şi programul de orientare Startup Spotlight aduce faţă în faţă cele mai bune 32 de echipe din regiune cu mentori de excepţie şi reprezentanţi ai celor mai apreciate acceleratoare din lume.


Radu Popescu QA și Web designer
@Small Footprint
DIVERSE
SmartWebConf 2013

În 24 septembrie a avut loc la Bucureşti, în elegantul JW Marriott Grand Hotel, prima ediţie a SmartWeb Confrence 2013, un eveniment dedicat web-designerilor din România şi din Europa de Est, la care revista Today Software Magazine a fost partener media. Prezentările din cadrul conferinţei au acoperit o serie de subiecte aflate într-un trend ascendent în ultima vreme, precum Responsive Web Design, HTML5/CSS3 dar şi care sunt cele mai bune practici de lucru sau tips and tricks. Având în vedere că a fost un eveniment internaţional, întreaga conferinţă s-a desfăşurat în limba engleză.


Waldemar Knopp Software Engineer
@Evoline
PROGRAMARE
Automatizări industriale prin OPC UA

OPC (Open Platform Communication) este un standard în comunicația industrială care permite conectivitate și interoperabilitate universală. Este utilizat în industria de automatizare și sistemele IT al intreprinderilor industriale. Interoperabilitatea este asigurată prin crearea și întreținerea standardelor de specificație publică (open specification).


Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
PROGRAMARE
Automatizează toate lucrurile!

Acest articol își propune să ofere un plan de nivel înalt pentru automatizarea unei mare părți a ciclului de viață al software-ului. De asemenea va arăta, pe baza unui exemplu concret, cum poate fi implementat un astfel de plan. Mai întâi să menționăm ideile fundamentale pe care se bazează planul. Postulăm că următoarele idei sunt „bune”. Pe acestea ar trebui să le implementăm sau să ne străduim să implementăm și care ne ajută să avem un ciclu de viață software lin:


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav
DIVERSE
NoSQL de Pramad J. Sadalage şi Martin Fowler

Voi începe această recenzie printr-o scurtă trecere în revistă a conceptelor legate de bazele de date nerelaţionale, concepte care au dus la apariţia limbajelor NoSQL (Not Only SQL). Bazele de date relaţionale reprezintă încă, cel mai răspândit model de baza de date, raportat la numărul de aplicaţii ce îl folosesc. Acest model aduce o serie întreagă de constrângeri, cunoscute în special drept constrângeri de integritate, dar aduce anumite reguli pentru eliminarea redundanţei sau creşterea încrederii, acestea fiind cunoscute ca forme normale. Ceea ce am amintit până aici reprezintă punctul forte, pe care majoritatea dezvoltatorilor de aplicaţii îl şi urmăresc.


Teodor Olteanu End User Computing Lead
@Betfair
PROGRAMARE
DoItFor.co

Am participat anul acesta pentru prima dată la Startup Weekend Cluj. Și nu oricum, am mers pregătit să prezint propria mea idee. La primul pitch, această idee se numea TaskList pentru ca la sfârșitul evenimentului să se transforme în Do it for. Am pornit cu ideea unui site prin care să poți externaliza acele sarcini pe care nu știi, nu poți sau nu vrei să le faci tu. Mă gândeam aici la curățenie, spălat haine, făcut de mâncare, stat la coadă, spălat mașina, etc.

Editorial

Demult, în timp ce lucram la o companie multinațională, CEO-ul companiei a introdus un termen referitor la un mod de a lucra fără a face uz de poziția curentă. Acel termen era modestia (e.n. humble) și a avut efecte imediate datorită exemplului. Dintr-o dată nu mai conta neapărat titlul fiecăruia, ci puterea de a îi asculta pe ceilalți și de a găsi împreună soluții. De altfel, dacă vă uitați în jur, cei mai apreciați lideri sunt cei care știu să asculte și au un grad ridicat de modestie.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects