ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Denis Salanța Head of Development @ CodeCrafters by BT
PROGRAMARE
Codul de conduită al programatorului profesionist

Industria software a evoluat în ultimii 70 de ani, ajungând la aproximativ 100 de milioane de programatori. Elementele care ar sta la baza consacrării industriei software ca o profesie propriu zisă ar fi organizarea de programe educaționale specializate și crearea de asociații profesionale. Ca în oricare altă profesie, precum medicina, dreptul sau ingineria civilă, există un set de reguli și practici care au apărut din sânul comunității pentru ca apoi să fie reglementate formal și implementate de un organism oficial.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
The Developers 2022 - Agenda completă

The Developers 2022, 14 iunie, o conferință specială destinată programatorilor. Anul acesta vă propune multe prezentări din domeniile arhitectură software, cloud, microservicii, Machine Learning, autonomous driving, agile, big data, testare și, bineînțeles, programare. În cadrul conferinței care va dura o zi, veți descoperi informații practice și veți putea adresa întrebări speakerilor dar și să povestiți cu aceștia. Este prima conferință pe care Today Software Magazine o organizează după pandemie și ne bucurăm să ne revedem din nou față în față.

Reclame


Vlad Petrean Java Software Engineer @ Accesa
PROGRAMARE
Popularitatea limbajului Python - mit sau realitate?

Anul 2015. Primul an de facultate. Toate calculatoarele din laboratorul de programare aveau instalate doar C, C++, eventual și Java, tipic pentru a învăța să programezi atât imperativ cât și orientat înspre atingerea obiectivelor. Trei ani mai târziu, una dintre întrebările frecvent adresate la primele interviuri era „Știi Python?”. Iar răspunsul era : „Nu, dar pot să învăț”. Așa s-a făcut ca, la o lună după angajare, să încep dezvoltarea primei aplicații în Python.


Gabriel Lucaciu Delivery Manager @ Yonder
STARTUPS
De ce să avem un MVP? Care este valoarea adusă de acesta

Fie că avem un start-up care dorește să își lanseze primul produs, fie că avem o multinațională de succes care dorește să scoată un nou produs pe piață, realitatea ne arată faptul că ideea inițială de produs de la care se pornește ajunge să fie cu totul una diferită după momentul în care produsul ajunge în mâna utilizatorilor. Pentru a nu investi o sumă considerabilă de bani într-un produs final care se va schimba mai apoi, o opțiune foarte rentabilă este lansarea unui MVP (Minimum Viable Product).


Rareș Lemnariu Technical Lead @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
EVENIMENTE
Prima ediție globală a Bosch Future Mobility Challenge în Cluj-Napoca

În perioada 10- 15 mai, a avut loc în orașul nostru a 5-a ediție a Bosch Future Mobility Challenge, o competiție tehnică internațională lansată de Centrul de Inginerie Bosch în 2018. Dacă edițiile precedente au atras echipe de studenți din toată Europa, în acest an, datorită partenerilor noștri, reprezentații celei mai mari asociații tehnice profesionale în domeniul soluțiilor de mobilitate inteligentă, IEEE - ITSS (Intelligent Transportation Systems Society), am reușit să atragem echipe de pe întregul glob!


Roland Szabo Machine Learning Consultant
PROGRAMARE
NLP în 2022: Adnotare mai rapidă

Procesarea limbajului natural a evoluat foarte mult în ultimii cinci ani. În articolul anterior am văzut cum putem folosi modele mari pre-antrenate, cum ar fi BERT, pentru a reduce cantitatea de date adnotate care este necesară pentru a antrena un model sau, și mai bine, pentru a obține repede un proof-of-concept fără a adnota un singur document, folosind Zero Shot Learning.


Laszlo Balogh Business Analyst @ PitechPlus
MANAGEMENT
Storming, Norming și (Performing) Analistul de business (BA)

În ziua de astăzi, software development a devenit un termen foarte uzitat. Dar câți dintre noi ne-am întrebat cum ajunge un software pe calculatorul nostru? Nu există un răspuns simplu la această întrebare, în schimb putem să privim în detaliu modul în care interacționează de regulă un grup de oameni, cum se înțeleg la fiecare pas al procesului și, nu în ultimul rând, să descoperim ce importanță are rolul de Business Analyst în cadrul echipei de software development.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Experts Panel – Back to the Office

Am discutat în cadrul primului eveniment de lansare TSM cu participanți în sală după pandemie despre cum se petrece în realitate reîntoarcerea la birou. A fost un panel special și ne-am bucurat de prezența următorilor speakeri:

 • Doru Șupeală - Managing Partner @ SPOR ,

 • Nora Anghel - Communication Lead @ MHP ,

 • Nóra Dobre - Human Resources Manager @ Zenitech,


Geanina Tămaș Online Marketing Specialist @ Azimut
MANAGEMENT
Importanța colaborării în cadrul echipei

Succesul oricărei organizații depinde de fiecare angajat în parte și de cât de bine aceștia colaborează între ei. Colaborarea este elementul fundamental al muncii în echipă, fiind esențială pentru a duce la îndeplinire proiectele și a duce echipa către un nivel superior al operativității sale. Dacă echipele mici pot colabora cu mai mult succes și mai puțină intervenție, cele mai mari au nevoie de o platformă eficientă dar și de contextul potrivit pentru o colaborare care să le permită să comunice în timp real, succint și la subiect.

Editorial

Acum, mai mult ca de obicei, programatorii buni sunt la mare căutare. Motivul ține de posibilitatea de a lucra 100% de acasă, ceea ce a condus la accentuarea globalizării industriei. Apar din ce în ce mai des cazuri în care angajații nu sunt văzuți fizic nici măcar la semnarea contractului de angajare. La o primă vedere, această stare de fapt apare ca un mare atu doar pentru programatori. Dar, în fapt, de beneficii se bucură și angajatorul care are posibilitatea de a alege viitori angajați aplicând criterii de profesionalism mult mai stricte. Care ar trebui să fie reperele în funcție de care un programator este mai bun și mai competent decât alții? Răspunsul are diferite nuanțe. În primul rând, un programator bun este un expert în ceea ce privește limbajele și tehnologiile folosite. În al doilea rând, el deține o filozofie de lucru rezultată din software craftsmanship care va adăuga maturitate și profesionalism codului scris zilnic. În al treilea rând, este deschis spre explorarea unor noi tehnologii și îmbunătățirea celor existente. Dacă primele două înseamnă multă muncă și exercițiu, cel de-al treilea nivel presupune curiozitate și interacțiune cu ceea ce implică inovația.

Citeşte mai mult

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA