ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 146
Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Proiectele și evenimentele TSM în 2023

Bine v-am regăsit în 2023! Ne bucurăm să ne vedem cu bine și sper că, la fel ca și noi, priviți cu optimism înspre noul an. Poate că la unele rezoluții, stabilite în prima zi din 2023, mulți dintre noi am renunțat deja, dar au rămas, cu siguranță, cele mai importante, pe care dorim să le ,, bifăm”. În rândurile de mai jos, expunem câteva dintre rezoluțiile/proiectele pe care ni le-am propus pentru acest an și pe care vrem să le ducem, cu adevărat, la îndeplinire.


Cornel Ștefanache CTO @ AscentCore
PROGRAMARE
Trenduri în AI

În ultimul deceniu, inteligența artificială (AI) a trecut de la laboratoarele de cercetare la industrii, fiind utilizată într-o mare varietate de aplicații. Anul trecut, 2022, în care s- a făcut o descoperire în lumea creativității, ar putea fi declarat anul generative AI, deși acesta a fost doar începutul introducerii AI în procesul creativ. Creativitatea inteligenței artificiale a fost introdusă în două industrii care nu au nimic în comun, dar care au necesitat creativitate umană pentru a atinge un obiectiv final: dezvoltarea Software și Arta. Adoptarea Copilot în mediile de dezvoltare integrate (IDE) populare și câștigarea primului loc la concursul de arte plastice Colorado State Fair a unei opere de artă create printr-o tehnologie AI a atras atenția atât a adoptatorilor, cât și a investitorilor.

Reclame


Cristian Virciu Head of UX/UI Design @ Wolfpack Digital
DIVERSE
Intersecția Dintre Graphic Design și UX: Echilibrul Între Estetic și Util

Experiența utilizatorului (UX) a devenit din ce în ce mai importantă în ultimii ani, deoarece tot mai mulți oameni folosesc produse digitale pentru a accesa informații, a comunica sau a efectua tranzacții, în scop medical, sau pur și simplu pentru taskuri de zi cu zi. Din aceste considerente, o experiență bună de UX poate face diferența între un produs care este folosit frecvent și unul care este ignorat.


Alexandra Mureșan Senior Designer @ PitechPlus
DIVERSE
Designul grafic în industria tech

Tehnologia a devenit o parte integrantă a vieților noastre, iar industria tehnologică este într-o continuă expansiune. Odată cu progresul companiilor IT, identificăm și o nevoie din ce în ce mai mare de profesioniști cu o gamă cât mai largă de abilități care să contribuie la modelarea industriei tehnologice. Designerii grafici au devenit tot mai căutați, având un aport decisiv în dezvoltarea produselor, a serviciilor și a experiențelor digitale. În rândurile următoare, vom analiza cum este integrat “designerul grafic” - o meserie care, în esență, nu este legată de industria tech - în zona IT și vom evidenția contribuțiile cunoscute și mai puțin cunoscute ale acestuia la succesul unei companii.


Köllő Magor Örs Software Product & Platform Engineer @ Accenture
PROGRAMARE
Robot de recoltare autonomă a culturilor (II)

Proiectul și lucrarea care fac subiectul acestui articol se axează pe dezvoltarea unei platforme robotizate capabile să desfășoare activități agricole, cum ar fi recoltarea, prin valorificarea descoperirilor tehnologice din ultimii ani. Platforma este una mobilă, dotată cu un braț robotic și cu o cameră de adâncime conectată la un procesor integrat. Astfel, pentru detectarea și localizarea recoltei sunt comparate rezultatele mai multor algoritmi specifici vederii informatizate, pentru robot fiind propus un sistem de percepție vizuală, care include o variantă îmbunătățită de rețea neuronală pentru detectarea obiectelor. Integrarea completă a sistemului amintit are ca rezultat prototipul unui robot de recoltare autonomă. Pentru comanda acestuia este utilizat sistemul de operare robot (ROS), iar pentru asigurarea autonomiei se folosesc algoritmi integrați caracteristici inteligenței artificiale.


Andrei Muja Scala Engineer @ Zenitech
PROGRAMARE
Scala și programarea funcțională – High Order Functions

În acest articol vom continua să explorăm universul programării funcționale utilizând limbajul de programare Scala. Acesta este cel de-al doilea articol despre Scala dintr-o serie de trei. În cele ce urmează, o să prezint cel mai des folosite metode pe colecții de date immutable care oferă o eleganță aparte acestui limbaj. Primul, pe care vă sugerez să-l parcurgeți înainte (ScalaFP) descrie particularitățile, avantajele și dezavantajele programării funcționale folosind Scala. Ultimul articol va consta în rezolvarea unor probleme de algoritmică în format 100% pur funcțional. La finalul acestei serii, am deplină siguranță că veți deține un nou bagaj de cunoștințe care ar putea să vă creeze un mindset diferit în abordarea problemelor.


Dragoș Cojocari Principal Security Engineer @ Snyk
PROGRAMARE
Shift Left Security

A fost o vreme când în echipele de programatori exista rolul de „build meister”, persoana responsabilă cu transformarea codului sursă în cod mașină. Acel rol a dispărut în mare măsură odată cu popularizarea noțiunii de devops și automatizarea procesului de build.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
IT takes IP to tango

Pe cât de vag sună publicului larg, pe atât de vast este domeniul IT. La fel se întâmplă și cu domeniul proprietății intelectuale (IP - intellectual property) care este împărțit în mai multe sub-domenii, fiecare cu diferite tipuri de active necorporale. De exemplu, știți ce active de IP deține compania d-voastră., la acest moment? Sau știți câte asemenea active ar putea deține la finalul anului 2023?


Mihai Talpoș Cofondator @ Școala Informală de IT
EVENIMENTE
Peste 90% dintre instituțiile publice din România sunt deschise la nou, inovare și digitalizare, dar decid greu să facă pași concreți

Principalul impediment în accelerarea procesului de digitalizare a instituțiilor publice din România îl reprezintă sistemul decizional prea complicat din instituții, avertizează Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP) din România, făcând publice concluziile unei cercetări realizate cu ocazia workshopului “Digitalizarea Instituțiilor Publice în Trei Pași”, desfășurat la Alba Iulia, în perioada 8 - 9 decembrie 2022.


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
MANAGEMENT
Un sistemic 2023

Undeva în anul 2018 a apărut în biblioteca de acasă, primită cadou, cartea Antifragil de Nassim Nicolas Taleb. Cei care am citit-o am remarcat că este un îndreptar pentru a trăi într-o lume pe care nu o înţelegem, dominată de „lebedele negre“ şi de obsesia umană pentru predictibil şi siguranţă. Erudit, spiritual şi îndrăzneţ, mesajul lui Taleb este unul revoluţionar: numai antifragilul va supravieţui. Mi s-a părut la acel moment că viața bună pe care o avem, fără evenimente uriașe care să ne pericliteze chiar viața e posibilă datorită unui context antifragil. Întreaga pandemie am experimentat-o din această perspectivă, făcând, uneori, estimări despre cum acest șoc va produce schimbări sistemice. Chiar dacă mă raportam doar la contextul specific HR-ului, unde adeseori spuneam nu se poate, nu putem, există constrângeri, știam că va veni un moment când unele bariere majore și de fond vor dispărea sau se vor estompa, tocmai datorită efectelor post-pandemice. Mesajul de bază al cărții, potrivit căruia mediul perfect este dezorganizat și incert, mi s-a părut contextul fezabil de a gândi strategic.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
MANAGEMENT
Agile Mammoths Games revine pe 9 martie în Cluj-Napoca

Colors in Projects aduce în Cluj cea de a XII-a ediție a Agile Mammoths Games (o FUN-ferință pe teme de Agile project management), la Grand Hotel Italia în data de 9 martie. Colors in Projects este o companie de training și consultanță în management de proiect, tradițional și agile, care aduce pe piața de training din România și nu numai, metode diferite de învățare pentru pasionații de proiecte.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Experts Panel – IoT

În cadrul evenimentului de lansare a numărului 126 al revistei Today Software Magazine, am discutat cu invitații noștri despre IoT. I-am avut alături de noi pe:

  • Daniel Costea - Senior Software Developer @ EU Agency,

  • Alexandru Luchiian - Digital Tech Developer Specialist @ Accenture,


Geanina Tămaș Online Marketing Specialist @ Azimut
MANAGEMENT
Cum să continui să lucrezi când nu te simți în stare

Când ne dorim să progresăm constant pentru a îndeplini taskuri și a soluționa probleme vizând înaintarea în carieră, sunt implicați o mulțime de factori care ne pot face să ne pierdem concentrarea de la  obiectivele de atins. Diminuarea atenției aduce cu ea, inevitabil, lipsa motivării. Auto-motivarea este principalul factor care îi diferențiază pe oameni între cei care ajung să își atingă țintele cu succes și acei care nu reușesc acest lucru, deși prezintă același potențial.

Editorial

Nu știu cum a fost la voi acest început de an, dar la mine a însemnat în mare parte lucru și studiu de acasă. Cumva, începutul de an nu a mai avut efervescența de mai demult în care planificam cu mare entuziasm noi proiecte care se întâmplau sau nu. Dar nici de apatie nu poate fi vorba...pentru că manifestăm, bineînțeles, un mare interes pentru partea de inovare, vizând, însă dezvoltarea a ceea ce există deja. Prototipul sau mai bine spus proof of conceptul la care lucrez înseamnă mult și ar schimba fundamental modul de interacțiune cu streamevent.ro, putând fi folosit de mai multă lume. Impresia mea este că această atmosferă așezată, de preocupare mai degrabă pentru continuarea și îmbunătățirea proiectelor în curs decât pentru inițierea altora noi, este predominantă. Să fie doar inerția tipică începuturilor? Sau asistăm la diluarea euforiei noilor idei, efect al lipsei de diversitate și al interacțiunii cu ceilalți? Oricum, având birourile existente cu un grad de umplere de multe ori sub 30% și cu marea majoritate a programatorilor lucrând de acasă, vom asista, în mod cert, la multe îmbunătățiri ale aplicațiilor mai vechi. Este foarte probabil ca modul de dezvoltare și de apariție a start-upurilor și a antreprenoriatului să se schimbe în anii care vor urma. Cel puțin la noi mă aștept la o maturizare a industriei de IT în 2023. O mini globalizare în care proiectele existente au de câștigat în detrimentul celor noi care nu s-au descoperit încă. Pentru tine cum a început 2023 ?

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 145 - Microservices

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects