ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
11 ani de Today Software Magazine

11 ani de la primul număr al revistei Today Software Magazine. Ca de obicei, îmi amintesc în fiecare an în această perioadă de emoțiile începutului. Ambiția care m-a mobilizat a fost de a crea o revistă tehnică, pentru programatori, în format tipărit, din resurse proprii și fără un scop comercial inițial. Manifestul de atunci a rămas neschimbat: dorința de a pune programatorii, testerii și managerii cu experiență pe scenă, în fața comunității. În timp, întreg conceptul a crescut prin evenimentele și conferințele din jurul revistei. Parcursul nu a fost lipsit de probleme, de departe cea mai importantă a fost aceea legată de pandemie. În condițiile în care multe conferințe și a meetupuri desfășurate anterior acestui moment s-au oprit, noi am reușit să continuăm, să ținem comunitatea tehnică strânsă în jurul revistei și chiar am transformat ceea ce a fost inițial doar un experiment într-o soluție de streaming.


Radu Chelariu Product Design Manager @ Betfair Development Romania
PROGRAMARE
A.I. în Product Design

Anul trecut, de IT Days, am avut plăcerea să fiu pe scenă preț de câteva minute prezentând câteva exemple practice despre modul în care un designer de produs digital ar putea să folosească noua suită de unelte generative de imagini, bazate pe A.I. Atunci, în noiembrie, Dall-E, Stable Diffusion și Midjourney 3 formau corul madrigal al noului val de A.I.

Reclame


Raul Berchez UX-UI Designer @ Nagarro
PROGRAMARE
Rolul Inteligenței Artificiale (AI) în generarea User Experience (UX)

Dezvoltarea componentei User Experience (UX – experiența utilizatorului) joacă un rol decisiv în succesul produselor digitale. Pe măsură ce devin din ce în ce mai conștiente de impactul UX asupra aplicațiilor, organizațiile adoptă o abordare centrată pe individ în dezvoltarea UX, cu accent pe nevoile și dorințele utilizatorilor finali. Popularitatea Inteligenței Artificiale (AI) oferă oportunități de a îmbunătăți procesul UX. Acest articol explorează beneficiile și limitările AI în procesul de dezvoltare UX. De asemenea, vom prezenta câteva tooluri disponibile pentru designeri.


Alexandru Parvu Machine Learning Engineer @ Accesa
PROGRAMARE
Segmentarea topică a documentelor text

Înainte de a aborda tematica acestui articol, trebuie analizată problema pe care încearcă să o soluționeze. Un clișeu, dar și un adevăr este faptul că 90% din datele create în totalitate de umanitate au fost create în ultimii doi ani, după cum se poate observa în Figura 1. Însă, ceea ce este rar menționat, este că mai bine de 80% din aceste date sunt nestructurate - majoritatea datelor generate sunt sub formă de fișiere video, text, imagini, fișiere 3D și altele.


Alexandra Cărbunaru Senior Designer @ PitechPlus
DIVERSE
UX și Inteligența Emoțională Artificială

Inteligența artificială este o tehnologie avansată care a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani, în varii industrii, precum industria tehnologică, sănătate, finanțe și servicii. Aceasta constă în capacitatea mașinăriilor și a sistemelor informatice de a efectua sarcini care necesită, de obicei, inteligența umană, precum recunoașterea imaginilor, procesarea limbajului natural, luarea deciziilor și îmbunătățirea performanței prin învățare automată.


Ioana Marchiș-Rusu Senior Emerging Technology Partner @ Flutter
MANAGEMENT
Implicații ale ultimelor evoluții în Inteligența Artificială pentru companii

Anul trecut a avut loc un salt în Inteligența Artificială, mai precis în domeniul prelucrării limbajului natural (în engleză NLP), prin apariția unor aplicații care generează date (IA generativă - Generative AI) în format text, imagine, audio, 3D, video, la o calitate care rivalizează și, uneori, chiar întrece creativitatea umană. Câteva exemple în acest sens sunt Midjourney (pentru imagini) și ChatGPT (pentru text produs de model ca răspuns la întrebări). ChatGPT este o interfață conversațională bazată pe un model de limbaj de mari dimensiuni (Large Language Model - LLM), care are în spate rețele neuronale antrenate pe miliarde de cuvinte și care au abilitatea de a face predicții despre continuarea unui text similar cu felul în care funcționează autocomplete-ul. În cazul ChatGPT, pentru acuratețe și eliminarea biasurilor s-a folosit Învățarea prin Întărire (Reinforcement Learning) și a fost integrat feedback uman.


Andrei Muja Scala Engineer @ Zenitech
PROGRAMARE
Scala și programarea funcțională – Algoritmi și probleme

Salutare și bine ați revenit! Acesta este ultimul articol introductiv despre Scala dintr-o serie de trei. În cele ce urmează, o să prezint rezolvarea unor probleme de algoritmică în format 100% pur funcțional. Primele două descriu particularitățile, avantajele și dezavantajele programării funcționale folosind Scala (ScalaFP), precum și cele mai des folosite metode pe colecții de date immutable (ScalaHOF).


Claudia Mascaș UX/UI Design Consultant

Raluca Piteiu-Apostol Product Consultant
STARTUPS
Rolul cercetării utilizatorilor în UX și dezvoltarea de produs, pași și bune practici

UX Research (cercetarea utilizatorilor) și user testing (testarea cu utilizatorii) sunt termeni folosiți în industrie cu același sens, făcând referire la acele metode de cercetare precum usability testing, sondaje, interviuri s.a. Aceste metode de cercetare sunt folosite pentru a genera perspective și informații despre utilizatori și contribuind la îmbunătățirea produselor. Vă propunem un ghid practic în care vom trece în revistă metodele de cercetare folosite în dezvoltarea de produse software și modul în care puteți chiar voi să le aplicați în proiectele voastre.


Cătălina Silvia Crișan Conferențiar @ FSEGA, UBB

Raluca Bunduchi Senior Lecturer in Innovation @ University of Edinburgh
MANAGEMENT
Provocări și abordări generate de criza Covid-19 în firmele antreprenoriale High-Tech

Contextul creat de pandemia de Covid-19 a accelerat transformarea firmelor antreprenoriale high-tech, impunând schimbări atât în privința modului de lucru, cât și în ceea ce privește dezvoltarea și comercializarea produselor digitale. Cunoașterea modului în care antreprenorii au perceput și abordat provocările generate de criză este extrem de relevantă, deoarece oferă o imagine asupra modului în care companiile pot să depășească situațiile generatoare de risc și să își crească reziliența.  Acest articol își propune să evidențieze modul în care antreprenori high-tech din SUA au interpretat și abordat provocările aduse de pandemia Convid-19. Studiul se bazează pe relatările și perspectivele a 18 antreprenori care dezvoltă produse software, hardware și platforme digitale.


Cristina Duma Human Resources Specialist @ msg systems
DIVERSE
Ce înseamnă work-life balance în 2023?

Dicționarul Cambridge definește noțiunea de work-life balance drept perioada de timp pe care o petreci la muncă, comparativ cu timpul petrecut în familie sau făcând lucrurile care îți plac. Dacă definiția ar primi o analiză pe text, ar putea fi interpretată drept balanța care stă între viața profesională și cea personală, momentul din zi în care se trage linie timpului petrecut la job și se trece în zona destinată vieții private. În mod evident, situația ideală ar fi ca cele două să nu intre una peste cealaltă, ci să coexiste în armonie fiecare în timpul și spațiul ei limitat.


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
DIVERSE
Recenzie - The Creative Act: A Way of Being

The Creative Act: A Way of Being, o carte de Rick Rubin, un legendar producător muzical. O lucrare care, deși este dedicată artiștilor, comportă înțelepciuni aplicabile pentru noi toți. “Mi-am propus să scriu o carte despre ce este necesar pentru a concepe o mare operă de artă. În schimb, s-a dovedit a fi o carte despre cum să fii.” – afirmă chiar Rick Rubin. Întreaga carte m-a dus cu gândul la cei care lucrează în zona de dezvoltare în business. Inițial, mă gândeam la product owneri, apoi, involuntar, m-am trezit aplicând ceea ce citeam la arhitecți, ca să regăsesc, ulterior, elemente din zona de agilitate. La final, am ajuns la aceeași constatare ca și autorul: iată o carte plină de tâlcuri și cu propuneri curajoase. Numeroasele capitole care o alcătuiesc sunt foarte ușor de parcurs, putându-se citi, de altfel și în ordine aleatorie. Vă invit la această lectură de o utilitate și aplicabilitate neașteptată.


Szilárd Kacsó CEO & Trainer @ Azimut Happy Employees @ updateED
MANAGEMENT
Deblochează-ți potențialul cu OKR-uri

Ai simțit vreodată că îți turezi motoarele, că muncești din greu, dar nu vezi rezultatele pe care le dorești? Dacă da, să știi că nu ești singur. Multe organizații au dificultăți cu stabilirea și urmărirea obiectivelor lor. Aici intervine sistemul OKR (Obiective și Rezultate Cheie). OKR-urile au făcut valuri în lumea afacerilor pentru simplitatea și eficiența lor în a ajuta companiile să își atingă obiectivele. În acest articol, vom descoperi lumea OKR-urilor și îți voi arăta cum să folosești acest sistem pentru a realiza lucruri mărețe.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Experts Panel – Trenduri în 2023

Am povestit despre trend-urile din acest an la evenimentul de lansare al numărului 127 / ianuarie al revistei TSM. I-am avut ca invitați pe:

  • Gabriel Sobolu - CTO @ Accesa,

  • Nora Dobre - Senior HR,

  • Cornel Ștefanache - CTO @ Ascentcore,

  • Simona Bonghez - Managing Partner @ Colors In Projects,

Cum a început anul pentru voi?

Editorial

Where no man has gone before. Acesta este enunțul din genericul de la Star Trek, un serial care ne-a marcat multora dintre noi copilăria și tinerețea. Chiar dacă nu putem explora necunoscutul de la bordul unei nave spațiale, putem intelectual și imaginativ face același lucru folosind tooluri și API-uri într-un mod nou. Să realizăm prototipuri pentru care nu există o soluție azi pe Stackoverflow sau, mai nou, disponibilă ca răspuns pe ChatGPT. Întotdeauna există o diferență majoră între a executa ceva simplu care, în majoritatea cazurilor, reprezintă o copie a ceea ce am făcut până acum și a scrie cod nou pentru care nu există un cod asemănător la îndemâna noastră. Din păcate, primul caz reprezintă de multe ori 100% din codul scris zilnic de programatori. Problema care ar apărea în viitor este legată de generarea acestui cod care a mai fost scris poate de mii de programatori. Datorită noilor tooluri de AI, acest cod ar fi ușor de generat, doar că programatorii care fac asta zi de zi ar ajunge să fie înlocuiți de acestea. Bineînțeles că va mai exista și partea de integrare și de testare, dar în cele din urmă va putea fi și aceasta generată. Este posibil ca la lucru să fii în situația de mai sus. Dar, odată ajuns acasă, nimeni nu te poate opri să scrii un cod nou, inovator, care rezolvă niște soluții poate imaginare deocamdată.

Citeşte mai mult

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects