ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Agile Leadership

Vă propunem o serie de articole cu tema Agile Leadership. Ele nu își doresc să detalieze ce este Agile și care sunt beneficiile adopției sale la nivel de echipă și de organizație, ci vor insista pe rolul așa numitului „middle management”, sau, în acest context: Agile Leadership. Și nu ne referim aici la rolurile de Scrum Master și Product Owner, nici la cel de Agile Coach, roluri care sunt descrise pe larg în literatura de specialitate. Rolul de manager însă pare un fel de Cenușăreasa al materialelor despre Agile: e parcă permanent lăsat la o parte. Se precizează în toate articolele care tratează adopția sau transformarea Agile că rolul managerului este în continuare deosebit de important, că într-adevăr responsabilitățile sale se transformă, dar prea puține materiale intră în detaliile transformării sale. Și ne-ar bucura să ne scrieți dacă aveți și alte idei, întrebări, experiențe sau gânduri de împărtășit pe această temă.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
IT Days 2022 #inspireTech - Preview

IT Days, 9-10 noiembrie, Cluj Innovation Park. Îmi face plăcere să vă prezint un preview al evenimentului. Pe durata celor două zile veți avea parte de un festival al tehnologiei care va cuprinde prezentări fizice și câteva online, networking, concursuri și concerte la finalul celor două zile.

Reclame


Dan Suciu Lector, PhD @ Facultatea de matematică și informatică, UBB
MANAGEMENT
Învățare agilă

Cei care mă cunosc știu că printre pasiunile mele se numără predatul și mentalitatea Agile. Predau de mai bine de 25 de ani și nu a fost nici un moment în care să simt că m-am plictisit sau că mi-a fost de ajuns. Pe de altă parte, în urmă cu 12 ani am luat pentru prima dată în mod formal contactul cu ceea ce înseamnă rezolvarea agilă a problemelor și de la bun început mi s-a părut a fi un mod natural și elegant de abordare a diverselor situații cu care ne confruntăm zi de zi.


Bogdan Mureşan VP of Technology @ Connatix
MANAGEMENT
Agile leadership, Viziunea și voleiul

Una dintre cele mai importante calități ale unei persoane cu experiență mare în domeniul ei de activitate este, fără îndoială, capacitatea de a vedea luminița de la capătul tunelului încă dinainte de a intra în tunel. Cu alte cuvinte, atunci când devii extrem de capabil în ceea ce faci, înainte să realizezi ceva fabulos, știi exact cum vrei să arate rezultatul final. Că drumul se schimbă, că te ajustezi din mers și că știi cum să reacționezi rapid la surprize este altă poveste. E drept că rezultatul s-ar putea să difere de ceea ce ți-ai propus la început de drum, dar ceea ce contează este că în orice moment știi unde te duci. E important de precizat că nu sunt singurul care crede în valabilitatea acestui concept. Specialiști consacrați aduc dovezi științifice în favoarea acestuia. Dintre aceștia, îl menționez pe Anders Ericcson, un psiholog care studiază, de peste 40 de ani, modul în care învață și evoluează creierul nostru, în a cărui lucrare, Peak. Secretele performanței de top și noua știință a expertizei, regăsiți argumentația științifică a acestui tipar comportamental.


Florian Georgescu Trainer & Agile Coach @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Retrospective pentru un sprint eficient

Ședințele de retrospectivă oferă posibilitatea unei echipe (de Scrum) de a reflecta cum să devină mai eficientă, de a identifica probleme în procesul ei de colaborare și de a-și adapta comportamentul în consecință prin stabilirea unui set de măsuri de îmbunătățire.


Radu Tudoran Business Development Manager @ PitechPlus
MANAGEMENT
Inteligența emoțională în agile delivery

Prin natura noastră, suntem în primul rând creaturi motivate și activate de emoții. Acestea sunt extrem de importante, deoarece ne pot energiza și pune în mișcare, dar, totodată, ne pot afecta capacitatea de gândire logică. Factorul uman este cel mai important aspect în cadrul oricărui proiect. În ultimii ani au fost analizate tot mai mult caracteristicile necesare unui lider, inteligența emoțională sau coeficientul emoțional (EQ), care reprezintă o trăsătura primordială. EQ este capacitatea de a înțelege, a utiliza și a gestiona propriile emoții în moduri pozitive pentru a elibera stresul, a comunica eficient, a empatiza cu ceilalți, a depăși provocările și a dezamorsa conflictele.


Cătălin Golban Head of Department Engineering Systems Vision @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
PROGRAMARE
Direcții curente în dezvoltarea sistemelor de percepție video pentru conducere automată

Este deja bine-cunoscut faptul că sistemele de conducere automată pot fi conceptual împărțite în șase niveluri în funcție de gradul de implicare necesar din partea șoferului (Figura 1). Un sistem de conducere automată de nivel 2 presupune o supervizare permanentă din partea șoferului, chiar dacă mașina este controlată lateral și longitudinal în mod automatizat. Trecerea la nivel 3 implică trecerea responsabilității de a conduce de la șofer la sistemul de conducere automată, cu precondiția ca șoferul să fie pregătit să preia controlul la un anumit interval de timp după ce este notificat să facă acest lucru.


Carmen Hosu Team Leader Computer Vision & AI Competence @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj

Cristi Iuga Computer Vision Software Engineer, Product Owner @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
PROGRAMARE
Tramvaie inteligente pentru orașe și mai inteligente

Într-o lume în care totul este conectat, care va fi rolul vehiculelor inteligente și ce schimbări vor aduce acestea în viețile noastre? Vehiculele cu conducere autonomă sunt, prin definiție, inteligente, acestea având nevoie de oameni și tehnologii inteligente care să le producă. Având în vedere numărul mare de beneficii care vin la pachet cu acest tip de inovație, industriile au realizat că, investind în soluții inovatoare, investesc în viitorul lor, furnizând tehnologie de care au nevoie cei mai mari producători de vehicule din lume. Investițiile vin și ca reacție la tendințele și nevoile pieței, toți acești factori fiind esențiali în procesul de transformare digitală a conducerii de vehicule.


Alex Sima Head of Engineering Presales @ Accesa.eu
PROGRAMARE
Conducerea autonomă - un ansamblu care îmbină inginerie, AI, matematică și analiza comportamentului uman

Nu de multe ori avem șansa de a vorbi despre un subiect la fel de captivant precum „conducerea autonomă” și implicațiile sale inter-industriale, dar un lucru este cert: pentru a rezuma caracteristicile și complexitatea acestui subiect, o analogie simplă este mai potrivită: „ Dacă există ceva ancorat în realitatea imediată, dar asemănător cu știința rachetelor (en. „Rocket Science”), aceasta este conducerea autonomă și ingineria din spatele ei ”.


Lucian Cristea Team Lead Machine Learning @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
MANAGEMENT
Machine Learning și cariera clasică în dezvoltarea software

Vă începeți ziua verificându-vă notificările pe Facebook unde primiți recomandări generate automat prin metode Machine Learning despre produsele pe care ați vrea să le cumpărați sau despre oamenii pe care poate îi cunoașteți, toate special customizate pentru voi. Ieșind din casă, faceți o poză unei flori proaspăt înflorite, în timp ce algoritmii Deep Learning de la Apple augmentează floarea cu culori mai vii și cu contraste de lumină mai bine decât o poate face camera fizică a telefonului vostru. Apoi, vă urcați în mașină, unde sistemele Deep Learning de conducere automată dezvoltate de Bosch vă țin în siguranță în timp ce conduceți și vă grăbiți la birou.


Nóra Dobre Senior HR Manager @ Temenos
MANAGEMENT
Agile HR: Deliver Value in a Changing World of Work (2) - de Natal Dank, Riina Hellström

Când vine vorba de transformarea funcției de HR, este important să găsim un model de lucru care să se potrivească cel mai bine contextului nostru și să reflecte dimensiunea echipei noastre, compoziția, valorile organizaționale și tipurile de angajați. Este esențial să privim acest lucru ca pe o călătorie evolutivă, mai degrabă decât ca pe o implementare structurală, și să îmbrățișăm fiecare etapă din ciclul de dezvoltare a echipei ca pe o oportunitate de a experimenta și de a învăța. Cu siguranță nu este vorba despre a-l face bine prima dată, deoarece chiar și echipele Agile HR care se află la câțiva ani de transformare încă testează noi metode de colaborare și îmbunătățire a performanței.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Experts Panel – Hyperautomation

În cadrul evenimentului de lansare a numărului 122 al revistei Today Software Magazine, domeniul abordat la panel a fost Hyperautomation. Ne-am bucurat să răspundem la întrebările publicului atât prezent în sală, cât și în online. I-am avut alături de noi pe următorii invitați:

  • Andrei Stan - RPA Consultant @ Accesa,

  • Maria Irimiaș - Service Delivery Manager | Solution Architect | RPA @ Accesa,

  • Sergiu Wittenberger - Technology Manager @ UiPath.

Editorial

Recent am participat la o întâlnire dintre reprezentanți ai mediului IT clujean și o delegație venită din Singapore. Până să ajungă în Cluj, grupul a vizitat și alte orașe de la noi dar și din restul Europei. Concluzia celor care au avut ocazia să ne cunoască regiunea este destul de interesantă: doresc să investească în România datorită costurilor reduse. De altfel, nu sunt singurii care scot în evidență această realitate, care are fața și reversul ei. Pe de o parte, multă lume se plânge în jurul nostru de salariile mari din IT, de venirea unei noi crize, de haosul uneori de pe piața muncii și de cât de greu este să găsești programatori buni. Pe de altă parte, aflăm că suntem competitivi și că, de fapt, mai este loc pe piață. Este un amănunt interesant care arată diferența dintre percepția noastră despre IT-ul românesc și piața globală. În ultimii douăzeci de ani am arătat că putem dezvolta proiecte importante și că am început să contăm foarte mult în rețeaua europeană și mondială a domeniului nostru. Desigur că mai sunt multe de făcut. Infrastructura de internet bine pusă la punct este punctul de pornire în construirea unor noi data-centeruri. De asemenea, poate că ar mai trebui adaptate programele universitare. Dar, totodată, trebuie să ținem cont că pe acestea nu le poți modifica anual în funcție de ce tehnologie este la modă.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects