ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Răzvan Julian Petrescu Senior Technology Manager @ IHiS
DIVERSE
Introducere în arta generativă

Continuând tematica programării creative începută cu câteva numere în urmă, în articolul de față mă voi referi la arta generativă. Conform web site-ului Galeriei Tate, arta generativă (sau algoritmică) este arta creată în baza unui sistem predeterminat (deci, algoritmic) care adesea include un element aleatoriu și se referă, de obicei, la arta creată cu ajutorul computerului. Diferența față de arta digitală în sens larg e utilizarea algoritmilor. Deși există software-uri de creație generativă care nu sunt code-based (de exemplu vvvv), eu personal prefer să consider arta generativă ca fiind în principal bazată pe linii de cod scris. Una dintre formele populare de vizualizare constă în folosirea plotterelor cum ar fi Axidraw. Aceste produse artistice vor fi în general geometrice sau fractalice.

Reclame


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Aplicații mobile folosind Vue și Capacitorjs

Tuturor ne plac website-urile care își adaptează elementele în funcție de dimensiunea ecranului device-ul pe care rulează. Un pas înainte pentru eficientizarea acestora poate consta în a oferi utilizatorilor o aplicație mobile. Aceasta are avantajul de a fi la un click distanță pe telefon vs. adresa URL a website-ului. De asemenea, prin intermediul ei se oferă accesul la senzorii telefonului cum ar fi poziția GPS, camera photo, accelerometrul sau notificările. Rezultă, prin urmare, posibilitatea publicării unor aplicații mai complexe și mai bine integrate în viața utilizatorilor noștri.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
IoT: Căsuța cu mesaje

Proiectele IoT sunt cireașa de pe tort pentru programatori. Este, dacă vreți, un mod prin care se pot realiza proiectele simple dar care pun în valoare ideile voastre, ale familiei sau prietenilor. De regulă, acestea vizează eficientizarea modului cum relaționăm cu obiectele din viața de zi cu zi. De exemplu, anul trecut am realizat un termostat IoT care, deși a pornit inițial ca o joacă, îl folosesc în continuare pentru asigurarea temperaturii optime în casă. În acest articol vom construi împreună un alt proiect IoT: Căsuța cu mesaje.


Marian Pandilică Senior Trainer and Cloud Architect @ Dendrio a Bittnet company
PROGRAMARE
Cybersecurity vs. securitate în cloud

Odată cu schimbările globale accelerate de perioada pandemică din ultimii aproape doi ani, multitudinea de produse și soluții disponibile în ecosistemele cloud, sub forma IaaS, PaaS, SaaS (lista poate fi completată cu IdentityaaS, FirewallaaS, DbaaS ș.a.), a permis “reinventarea” multor companii din piață ce au migrat rapid către ele în procesul de digitalizare a afacerii și a forței de muncă.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Experts panel: Clean Code

Am discutat la evenimentul de lansare TSM 113 cu invitații noștri despre arta programării și bineînțeles clean code. Alături de noi au fost online:

 • Alen Treznai - Senior Software Engineer @ ThoughtWorks,

 • Daniel Costea - Senior Software Engineer @ EU Agency,

Editorial

Ce ar trebui să învăț în continuare? Este o întrebare importantă care, odată ce i-am răspuns, se transformă în multe ore de studiu, demo-uri, prototipuri și, în final, într-un produs sau o aplicație. Putem aprofunda ceea ce știm deja sau să alegem un domeniu nou cum ar fi arta generativă, robotica / IoT, muzică generată pe calculator, jocuri, blockchain sau aplicații mobile. Există pentru fiecare un limbaj sau un framework, fie că vorbim despre vvvv, ROS, python, Unity3D, Swift, Kotlin, Solidity sau SuperCollider. Cred că asta face parte din farmecul meseriei de programator. Putem să facem oricând lucruri fascinante, pornind de la ceea ce știm deja. De exemplu, să dezvoltăm o nouă aplicație sau un MVP pentru următorul start-up. Scrie-ne pe adresa redacției despre proiectul interesant la care lucrezi. Eu mi-am propus deja să mă distrez în vacanța de sărbători cu vvvv .

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 123

Automotive

Marți, 27 Septembrie, ora 18:00

Centrul de inginerie Bosch Cluj

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile leadership

Joi, 29 Septembrie, ora 18:30

Eveniment online

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA