ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 146
Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
PROGRAMARE
How to Web conectează Europa de Sud-Est la inovaţia web

România şi ţările din regiune sunt renumite pentru numărul mare de oameni cu talent şi abilităţi tehnice. Cu toate acestea, piaţa regională este bazată pe activităţi de outsourcing, iar inovaţia şi dezvoltarea de produs joacă un rol secundar, neglijabil. În contextul dat, există antreprenori care cred în viitorul acestei industrii şi care organizează an de an în regiune unul dintre cele mai importante evenimente despre antreprenoriat şi tehnologie din Europa: How to Web.


Bogdan Iordache Co-Fondator How to Web
PROGRAMARE
Finanţare pentru startup-uri tech prin reţeaua de investitori Tech Angels

Industria IT din Europa de Sud-Est este una emergentă, iar potenţialul şi talentul tehnic existent în zonă reprezintă premisele dezvoltării unui ecosistem antreprenorial puternic. În urmă cu puţin timp, startup-urile din regiune erau nevoite să se uite în afara graniţelor pentru a găsi investitori care să le finanţeze ideile. Din luna septembrie însă, reţeaua de investitori privaţi Tech Angels facilitează accesul la capital pentru antreprenorii în tehnologie.
TechAngels este o iniţiativă ce aparţine lui Radu Georgescu, Andrei Pitiş şi Bogdan Iordache.

Reclame


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Made in România

Inaugurăm o nouă rubrică în revistă în care vom încerca să arătăm o parte din aplicațiile de succes ale companiilor autohtone. Vom vedea companii care deși de succes în exterior nu sunt foarte cunoscute pe plan local, inițiative locale pentru sprijinirea pieței de IT locale sau produse de foarte bună calitate lansate recent.
www.exosyphen.com
www.zonga.ro


Marius Mornea Software Engineer și fondator al Mintaka Research
PROGRAMARE
Istoria IT-ului Clujean

A început simplu, cu o singură întrebare, dar aceasta a dat naștere în zilele imediat următoare unor șiruri întregi de întrebări care au trezit curiozitatea, nu doar a mea, dar și a tuturor celor pe care testam noua idee. Întrebarea inițială a fost formulată de Răzvan Florian, iar contextul în care a apărut este următorul: stăteam unul lângă altul la o întâlnire regioNet cu numele “Clustere și rețele – Motoare ale dezvoltării pentru creșterea competitivității și a capacității de inovare”.


Attila Antal Software Arhitect
@ISDC
PROGRAMARE
Arhitectură pentru Flexibilitate

Conform definiției, flexibilitatea reprezintă capacitatea unui sistem de a se adapta la diferite medii și situații pentru a face față schimbărilor ce apar în politicile și regulile aferente mediului de afaceri. În ziua de azi regăsim acest atribut de calitate în orice business și din acest motiv îi este foarte probabilă prezența și în cerințele clientilor pentru proiectul ce urmeaza a fi dezvoltat.


Radu Popescu QA și Web designer
@Small Footprint
PROGRAMARE
Tehnici SEO interne partea a II-a

Vom continua, în acest număr, cele descrise în articolul precedent unde vorbeam despre câteva din cele mai importante tehnici de SEO intern. În această a doua parte vom vorbi despre modul cum ne poate ajuta o interfaţă creată cu HTML5, despre blocarea paginilor cu un conţinut slab şi despre link-uri. Sperăm că cele două părţi vor crea un mic ghid SEO care să poată fi aplicat de orice proprietar de site pentru îmbunătăţirea rank-ului în rezultatele motoarelor de căutare.

PROGRAMARE
10 principii de design (fabulă)

După ce oamenii s-au plictisit să se joace cu dinozaurii (dar şi pentru că aceştia au dispărut la un moment dat “goniţi” de un meteorit) au încercat să-şi găsească diverse alte preocupări: unii s-au dus sa vâneze pinguini, alţii au downloadat primul Starcraft (pentru că ultimul încă nu era finalizat - de fapt “ultimul” nu va fi finalizat niciodată!), iar restul erau nerăbdători să se distreze cu zebre. Răbdarea lor urma să fie pusă la grea încercare deoarece nu exista nici o zebră :-(. Zebrele nici măcar nu fuseseră inventate.


Marius Mornea Software Engineer și fondator al Mintaka Research
PROGRAMARE
Interviu cu Scott Barber

Cu ocazia conferinței NEXT 2012, organizată de Softvision, am avut plăcerea să îl cunoaștem și să îl urmărim pe parcursul a câteva ore pe Scott Barber, supranumit și “the face of performance testing” (eng. fața testării performanței). Un geek auto-declarat, care în baza informaţiilor pe care le găseşti deja publicate despre el nu te pregăteşte pentru supriza întâlnirii față în față şi care te frapează în mod plăcut. Scott este un pragmatic care preferă oricând implicarea directă, în detrimentul unei abordări academice, dovadă fiind și predilecția spre a învăța din proiectele în care se implică și a împărtăși cunoștințele acumulate prin articole de natură practică (dar des referențiate), în locul publicării cărților sau articolelor științifice.


Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
PROGRAMARE
A scrie cod frumos - dincolo de valoarea estetică

Limbajele de programare cele mai cunoscute conţin o mulţime de funcţionalităţi şi librarii standard. Din acest motiv devine important să ştim răspunsul nu doar la întrebarea „cum” se face ceva (întrebare la care există de obicei o multitudine de răspunsuri), dar şi la „care este calea recomandată?”. În acest articol vom încerca sa demonstrăm că prin cunoaşterea şi aplicarea practicilor recomandate pentru scrierea codului sursă (en. best practices) rezultă atât programe mai scurte (mai uşor de scris), mai uşor de citit, mai usor de înţeles şi menţinut, dar şi programe corecte.


Tavi Bolog Development Lead at Nokia
PROGRAMARE
Introducere în Grails (partea I)

Grails este un framework web bazat pe Java și Groovy. Grails împrumută concepte din frameowork-uri precum Rails în dorința de a simplifica web development-ul în Java. La o scurtă privire, Grails folosește:
• Limbajul Groovy – pentru a conecta toate stack-urile de mai jos;
• Hibernate – pentru modelarea datelor folosing GORM (Groovy Object Relational Model);
• Groovy Server Pages – un limbaj dinamic pentru construirea view-urilor;
• Spring – pentru controller, securitate, injectarea de dependințe, internaționalizare, etc.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Exemple practice de message paterns pentru Windows Azure

În cadrul acestui articol vom discuta două design patern-uri pe care le putem folosii când trebuie să rezolvăm anumite probleme într-o solutie enterprise. Cele doua soluţii care urmează să fie prezentate se bazează pe Windows Azure Service Bus. Acesta este un sistem de distribuire de mesaje oferit de către Microsoft. Pentru a îl putea folosi nu este necesar să instălam sau să configurăm nici un server.


Claudiu Anghel Project Manager
@iQuest
PROGRAMARE
Poți fi agile în proiecte de preț fix?

Metodologiile de tip agile sunt tot mai preferate de către dezvoltatorii de software într-o lume în care cerințele funcționale, dictate de dinamica pieței, se schimbă continu iar timpul cât mai redus în care produsul software trebuie să ajungă în folosința utilizatorilor finali are o pondere tot mai mare în obținerea rezultatelor dorite.


Andrei Avădănei Fondator si CEO DefCamp CEO worldit.info
PROGRAMARE
O incursiune prin atacurile informatice din 2012 și poziționarea României în războiul cibernetic

Anul 2012 a fost unul dintre cei mai activi din istoria Internetului atunci când discutăm de atacuri informatice asupra unor sisteme și infrastructuri mari. Prin acest articol atingem un subiect sensibil referitor la securitatea IT în România prin prisma intervențiilor din țările străine folosind un top 10 al celor mai importante atacuri din 2012.


Florian Ivan Managing Partner, PMI-ACP, CSM, PMP, Prince2 Practitioner, MVP, MCTS
@Rolf Consulting Germany
PROGRAMARE
Agile, crash course

Orice revistă dacă am deschide sau la orice conferinţă am merge, cu certitudine am da peste un articol sau o prezentare despre Agile. Toată lumea vorbeşte despre Agile şi agilitate, experţii au apărut şi ei în cantităţi uriaşe şi orice companie, cu atât mai mult în software, pretinde că face Agile. Cei mai sceptici, rămân rezervaţi şi aşteaptă să treacă „moda asta cu Agile”.


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
PROGRAMARE
Echilibrul dintre viața profesională și cea personală

Mă fascinează conceptul de ”work-life balance” sau mai simplu găsirea acelui echilibru despre care se vorbește din ce în ce maides, între viața personală și cea profesională. Într-o eră tehnologică, în care timpul parcă zboară, este din ce în ce mai greu să îmbini cariera cu viața personală. Am întâlnit persoane care să reușească cu brio acest lucru și care mi-au ridicat câteva semne de întrebare despre cum ar fi necesar să îmi organizez timpul cât mai bine pentru a avea rezultate excepționale la serviciu, pentru a avea suficient timp, pentru a practica hobby-urile pe care le am, pentru a ieși la o cafea cu prietenii.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
PROGRAMARE
Gogu și imaginea de ansamblu

Sângele lui Gogu fierbea iar el simțea că încet, încet, presiunea în interiorul capului său crește ireversibil. Deveni subit conștient că va exploda, iar sentimentul îl umplu de o liniște nefirească care îi șterse parcă orice emoție, rămăsese doar un gust amar... Era momentul pentru o reacție, acum ori niciodată. Îl întrerupse pe Șef:
- Zău, Șefu’, chiar nu e drept...

Editorial

Câteodată ne place să ne considerăm foarte neîndreptățiți, să spunem că la noi nu se întâmplă nimic, într-o țară mediatizată extern și mai ales intern cu o imagine negativă. Îmi amintesc că, odată citind un ziar de dimineață în Tokyo am fost surprins să văd multitudinea de știri pozitive fapt care m-a făcut să pornesc de dimineață cu optimism și chef de lucru.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 145 - Microservices

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects