ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 149
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Horatiu Potra iOS Developer @ 3Pillar Global

Lucian Teodorovici iOS Developer @ 3Pillar Global
PROGRAMARE
Integrare continuă folosind Xcode Server

În procesul de dezvoltare de software, una dintre practicile devenite din ce în ce mai comune, chiar necesare în majoritatea echipelor, este integrarea continuă. În funcție de tehnologie, integrarea continuă se poate realiza în mai multe moduri. În acest articol vom prezenta o soluție la această problemă din punctul de vedere al dezvoltării aplicațiilor mobile pe platforma iOS. Soluția noastră se bazează pe Xcode Server și pe platforma online de distribuție Fabric.IO.


Ciprian Filipaș Senior Software Developer @ VE Interactive
PROGRAMARE
Automation + VSO + Octopus =LOVE

Cu ceva timp în urmă s-a născut un vis. Un vis care a luat naștere din cele mai adânci temeri ale comunității dezvoltatorilor de soft: visul de a livra cu succes un cod pur, curat, de calitate și, cel mai important, LA TIMP. Odată cu creșterea rapidă a comunității IT-iștilor, ideea a început să prindă rădăcini în sufletul dev-ilor și încet, încet, să devină o mișcare, un concept, care astăzi ne domină existența profesională: CONTINUOUS DELIVERY. Voi aborda o notă mai serioasă. Scopul oricărui dev aspirant și ambițios ar trebui să fie următorul: codul scris de tine, rodul muncii tale, trebuie să ajungă pe piață, la utilizatorul final in cel mai scurt timp.

Reclame


Vlad Mihalcea Hibernate Developer Advocate @ Red Hat
INTERVIU
Interviu cu Cătălin Beșleagă

Salut! Mă numesc Cătălin Beșleagă, m-am născut și am crescut în Dorohoi. Pe la vârsta de 8-9 ani, împreună cu fratele meu, am descoperit ce face comanda format iar mai târziu am descoperit la ce e bun sectorul de boot după ce l-am șters încercând să facem spațiu pe disk. Primul contact cu programarea l-am avut pe la vârsta de 10 ani, la “Clubul Copiilor”, unde am fost inițiat în BASIC. Am terminat Informatica la UBB după care am început un master în Baze de Date. Îmi place să călătoresc și să cunosc culturi diferite, îmi plac plimbările la munte și fotografia, iar de curând mi-am descoperit pasiunea pentru zbor.


Paul Suciu UI Technical Lead @ SDL
PROGRAMARE
Typescript, React șI Redux. Să alegem cele mai bune tooluri pentru aplicaţiile web

În momentul de faţă, dezvoltarea aplicaţiilor web client nu seamănă deloc cu dezvoltarea de acum câţiva ani.Deoarece viteza engine-urilor JavaScript a crescut, așteptările utilizatorilor pentru aplicaţiile care rulează în browser au crescut. Utilizatorii sunt obișnuiţi cu site-uri care au interfeţe de utilizator complexe: Facebook, Gmail sau Google maps. Pentru a putea crea astfel de interfeţe, trebuie să tragem cu ochiul la ceea ce folosesc ceilalţi pentru a rezolva acesta lucru. Alegerea toolurilor, a limbajelor de programare și a librăriilor a explodat în ceea ce privește opţiunile, în ultimii ani, fapt ce a dus la așa-zisa „oboseală JavaScript” ("JavaScript fatigue").


Bogdan Bucur SAP ABAP Developer @ Siemens
PROGRAMARE
Analiza execuției și a erorilor în SAP HANA

În ultimele articole despre SAP HANA, ( “SAP HANA ca bază de date”, “SAP HANA ca Platformă” și “Căutarea și analiza textelor în SAP HANA” ) am vorbit despre cum poate fi programată baza de date HANA. În acest articol vom vorbi despre diverse tooluri care ne ajută să analizăm o aplicație menită să ruleze pe SAP HANA. Mai exact ne vom axa pe folosirea instrumentelor, specifice HANA, în contextul optimizării accesului la baza de date.


Iulia Bicu Software Developer @ Siemens România
PROGRAMARE
Modelarea view-urilor în SAP HANA

Utilizând SAP HANA, puteţi efectua calcule ale businessului direct pe datele originale în memoria principală, fără necesitatea de a transforma datele. Multe dintre aceste calcule pot fi modelate grafic, ca view-uri de date speciale în SAP HANA Studio, fără a mai fi nevoie de cod. Acest articol prezintă opţiunile de modelare de date în SAP HANA, care sunt inima dezvoltării de aplicaţii in HANA. Datele de business ale unui domeniu sunt memorate (de obicei în forma normalizată) în tabelele din baza de date, care sunt conectate printr-un foreign key (așa-numită entity-relationship model). Cu ajutorul acestui model de date, pot fi create, selectate şi modificate eficient înregistrări unice. Totuşi, dacă accesul la date devine mai dinamic şi mai complex sau dacă anumite analize sau verificări sunt necesare, datele trebuie să fie transformate.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Soluții de business intelligence în industria de Telecom

Programul coordonat de mine este specializat în dezvoltarea de aplicații/ soluții ce folosesc servicii de core networking și telecom, aplicații/soluții ce răspund nevoilor de business ale unei companii. Practic, vorbim de aplicații „business related” ce variază de la nevoi relativ simple precum managementul unor servicii de core networking și telecom, până la nevoi complexe care implică dezvoltarea de soluții enterprise.


Gelu Vac Software Engineering Manager @ Crossover
PROGRAMARE
Frameworkuri esențiale în agilitate

În ciuda bunelor intenții ale tuturor, parcă ignorând tot efortul depus și relevanța ideilor puse în joc, extrem de multe proiecte sfârșesc prin a crea produse pe care nu și le dorește nimeni, nu le-a cerut nimeni și/sau nu pot fi vândute. Care ar putea fi cauzele unor astfel de situații, având în vedere că trăim într-o societate tot mai metricizată, super-expusă proceselor și modelelor formale de organizare care practic garantează o expunere minimă la risc din punct de vedere al ratei de succes?


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
EVENIMENTE
MobOS – ediţia a 4-a – cea mai mare conferinţă de tehnologii mobile din România

Pe măsură ce ne apropiem de noua ediţie, ne-am gândit să introducem echipa și să vă dăm motive să participaţi la cea de- a 4-a ediţie a MobOS. MobOS este prescurtarea pentru Mobile Operating Systems Community și este evenimentul anual menit să promoveze cunoștinţe tehnice, să ofere o perspectivă internaţională și să vă dea posibilitatea de a discuta cu colegi din domeniu. În mai puţin de patru ani, MobOS a crescut, devenind una din cele mai mari conferinţe despre tehnologii mobile din România. Început în 2013, evenimentul are o echipă de patru persoane pe care le leagă pasiunea pentru tehnologie și industria mobilă. Să îi cunoaștem și să vedem care sunt avantajele pentru voi – programatorul pasionat de domeniul aplicaţiilor mobile, dornic să descopere noutăţi și nerăbdător să întâlnească persoane care îi împărtășesc pasiunea.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Să fim inventivi cu procesarea și colectarea de date

În lumea dispozitivelor inteligente, acestea au devenit din ce în ce mai vorbăreţe.  Să presupunem că avem un dispozitiv inteligent care trebuie să trimită, la fiecare 30 de secunde, un impuls de locaţie (Location Heartbeat) care conţine . Avem, la nivel global, 1.000.000 de dispozitive care trimit această informaţie în backendul nostru. La nivel global, backendul rulează pe 4 Regiuni Azure diferite, cu o distribuţie egală a dispozitivelor. Acest lucru presupune că pe fiecare instanţă a backendului vom avea 250.000 de dispozitive care trimit impulsuri (informaţii) cu locaţiile lor.


Adrian Beșleagă Manager Operatiuni @ A&I Consulting
DIVERSE
Ce condiții trebuie îndeplinite la angajarea cetățenilor străini

Cetățenii UE/ SEE/ CE pot lucra pe teritoriul țării noastre în mod dependent sau independent în aceleași condiții ca și cetățenii români, neexistând limitări atâta timp cât activitățile desfășurate se încadrează în condițiile prevăzute de legile în vigoare. Dacă doresc să stea mai mult de trei luni pe teritoriul României, atunci trebuie să își înregistreze rezidența la formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) din județul în care locuiesc. Acest lucru poate fi făcut prin intermediul unei certificat de înregistrare, a unei cărți de rezidență sau a unei cărți de rezidență permanentă, acte eliberate pe baza unei serii de documente, în funcție de scopul șederii în România.


Laura Astaloș Research specialist @ Azimut Happy Employees
MANAGEMENT
“Lasă!... Că nu-i stres!” Dar și când e...

Într-un raport din 2001 al Organizației Mondiale a Sănătății se afirmă că depresia va deveni a doua cea mai importantă cauză de îmbolnăvire și dizabilitate până în anul 2020. O previziune îngrijorătoare, fără îndoială, dar care poate deschide calea acordării unei atenții sporite factorilor determinanți. Prevenția este în mod evident preferabilă tratării acestei afecțiuni care are o serie de cauze și procese psihosociale complexe. Ele pot fi diferite de la cultură la cultură și de la persoană la persoană, însă nu putem nega că există o serie de similitudini. Vă propun în rândurile de mai jos să explorăm un fenomen de care ne lovim la tot pasul și care adesea reprezintă un factor considerat indirect, dar foarte important în apariția depresiei: stresul. Mai departe, ne vom centra atenția asupra unui instrument util liderilor și angajaților pentru identificarea și eliminarea stresului la locul de muncă.


Marius Botiș iOS Developer @ Tora Trading Services

Attila-Mihaly Balazs Software Panther @ Synapp.io
PROGRAMARE
6 sfaturi pentru a folosi GNU/Linux în corporații

Experiența noastră, a autorilor articolului de față, adunată în zece ani de folosire a GNU/Linux în corporații poate fi împărtășită celor care sunt interesați. Dar prima întrebare ar fi de ce ai vrea să rulezi GNU/Linux pe calculator în locul sistemului de operare furnizat de angajator? Mai jos sunt câteva motive pentru care noi preferăm să-l folosim: Este mai rapid. În general GNU/Linux rulează mai rapid pe orice hardware comparativ cu alte sisteme de operare, și acest lucru este și mai adevărat în corporații unde calculatoarele cu Mac OS sau MS Windows vin preinstalate cu programe de securitate care pot să încetinească până la de două ori operațiile.


Adela Mureșan Senior Big Data Developer @ VE Interactive
PROGRAMARE
Procesarea fluxului de date în lumea Big Data

Trăim într-o lume guvernată de date care cresc exponențial cu fiecare an. Nu e de mirare faptul că auzim tot mai des despre „tehnologii Big Data”. Dacă la început, ecosistemul Big Data a fost doar o colecție de unelte menite să ne ajute să gestionam volumul de date, acum, trebuie să ia în considerare și problema vitezei. Cum totul se întâmplă așa de repede în jurul nostru și deciziile bazate pe date sunt luate pe loc, procesarea evenimentelor în timp real începe să dețină un rol central în lumea Big Data. Articolul vizează câteva opțiuni de creare a unui astfel de sistem, capabile de a colecta și de a procesa fluxul de date în timp real.


Cristina Costescu HR Corporate @ NTT DATA România
DIVERSE
Când o companie IT sprijină mediul academic!

Suntem o companie care dorește să investească în dezvoltarea competențelor IT și să crească această comunitate. Considerăm că investiția în formarea unor specialiști în zona IT și Software reprezintă o investiție în viitorul companiei noastre. Inițiativele noastre de a susține sistemul educațional sunt împărțite pe mai multe paliere, de la susținerea programelor de licență la programe de reconversie și chiar și la realizarea unor cursuri de specialitate. Astfel am ales să investim împreună cu alte companii din industria IT în programul Facultății de Matematică și Informatică, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la nivel licență, linia de studiu în limba germană. Pe lângă sprijinul financiar pe care îl acordăm acestei linii de studiu, studenții din anuI I, II și III din cadrul acestui program își desfășoară cursurile și seminariile la sediul NTT DATA România din Cluj Napoca în laboratoarele și sălile noastre special amenajate pentru activități didactice.


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
STARTUPS
Startup-uri - ediția din noiembrie

În această ediție voi prezenta startupuri dintr-un alt ecosistem. Scriu acest text în timp ce mă aflu în Chișinău, pentru câteva workshopuri și evenimente legate de IT/startupuri. Am fost plăcut surprins de entuziasmul și energia oamenilor de aici. Conștienți de situația lor economică și politică, sunt foarte motivați să îmbunătățească, să crească ecosistemul, știind că tehnologia IT poate fi o scară care îi poate duce la nivelul următor. La fel ca la noi, în România, în urmă cu câțiva ani. Există mai mult de 15 organizații de sprijin, evenimente sau spații [coworking](http://startupmoldova.tech/) care contribuie la această creștere şi sunt sigur că vom vedea şi exemple de succes în curând.


Adrian Vîntu Coach în Leadership și Inteligență Emoțională @ self employed
DIVERSE
Cum să arunci în aer o conversație înainte de a o începe

De ce să intri relaxată în discuția cu subalternul sau colegul? Tocmai s-a petrecut o dramă, prima din lume și din firmă, ai toate motivele din univers să fii stresată. Se pare că stresul, epidemia secolului 21, este luat în glumă în România. Se pare că sumele incredibile de bani pierduți de către companie nu îi impresionează pe șefi, dar recunosc că nici angajații, a căror sănătate emoțională, mentală, comportamentală și interpersonală este grav degradată, nici ei nu… „se stresează” cu acest subiect.

Editorial

Am asistat de curând la finala CESA (Central European Startups Awards) din România, unde m-am bucurat să văd că mulți dintre câștigători au oferit soluții la care avem deja acces precum Pony Cars, Hipmenu sau Vector Watch. Le-am menționat doar pe cele mai populare, care au început să facă parte din viața noastră. Așadar, la întrebarea ,, există startupuri în România?,, începem să răspundem din ce în ce mai des afirmativ și mai mult, să ne remarcăm prin contribuții consistente în domeniul inovațiilor europene și mondiale. Cum unul dintre impulsurile de bază ale apariției ITDays este și încurajarea inovației, încercăm și în acest an să inspirăm comunitatea invitându-vă să asistați la: BuddyGuard : IoT & Machine learning startup road. Aceasta este o soluție pentru protejarea spațiului disponibilă la nivel global și care a primit o finanțare de peste un milion de euro. Ținem să menționăm prezența unuia dintre cei trei cofondatori, George Platon, care este și un vechi colaborator al revistei.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 150

Noile tehnologii SAP ABAP

Marți, 10 Decembrie, ora 18:00

sediul MHP - A Porsche Company

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects