ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Interviu cu Peter Lawrey, invitat special la Cluj IT Days 2014

Peter Lawrey este un profesionist Java care a apărut pe poziția 3 în topul StackOverflow. Avem plăcerea de a-l avea ca invitat special la Cluj IT Days 2014, unde va prezenta un subiect tehnic Hot topics in Java Performance Tuning precum și o prezentare despre experiența sa de consultant independent What I have learnt by becoming an independent consultant. De asemenea, Peter va susține un training de o zi despre Java Performance, mai multe detalii puteți găsi pe www.itdays.ro. Am avut așadar plăcerea de a-l provoca pe Peter la câteva întrebări tehnice înainte de eveniment. [Ovidiu Mățan]. Cum vezi Java 8 din perspectiva performanței?


Laurence Blestel Relations presse @ XTIM
PROGRAMARE
Tradiția dusă mai departe: Bionic Bird

Mai mult decât o dronă acţionată de elice, Pasărea Bionică – prima pasăre veridică, controlabilă prin mişcarea mâinii, este obiectul unei campanii crowdfunding pe Indiegogo. Edwin Van Ruymbeke, director al XTIM, inginer aeronautic şi inventator al Păsării Bionice, prezintă ornitopterul care poate zbura cu o agilitate asemănătoare păsărilor. XTIM a lucrat timp de 3 ani la această pasăre extraordinară controlată de smartphone.

Reclame


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
PROGRAMARE
Comunicarea într-un startup

Având ca tema de gândire comunicarea într-un startup, am ajuns la concluzia că la fel ca și în alte proiecte sau organizații, această “comunicare” e o “umbrelă” care formează baza lucrului în echipă și a interacțiunii umane între co-fondatori, utilizatori sau alți stakeholder-i. Așa că din această perspectivă, mi-am pus întrebarea că, dacă ar fi să încep un nou startup, cum aș face-o și ce sfaturi mi-aș da valorificând experiența de până acum? Iar răspunsul îl găsiți mai jos, în rândurile ce urmează.


Claudiu Demian Systems Administrator
@Yardi România
PROGRAMARE
Automatizare folosind puppet

Automatizarea reprezintă o componentă importantă în IT, atât în dezvoltarea software cât și în administrarea sistemelor și a infrastructurii. În cazul mediilor mari și dinamice, implementarea unei forme de automatizare reprezintă o nevoie esențială pentru a asigura un proces optim de management al resurselor.   Puppet este un sistem de management al configurațiilor care permite administratorilor de sistem definirea stării infrastructurii IT. Orice modificare care trebuie efectuată se traduce într-o modificare în configurația puppet pentru respectiva resursa (fișier/pachet/nod/grup de noduri etc.), care este aplicată în mod automat pe toate serverele sau nodurile vizate de respectiva schimbare.  


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Cod curat – limitări, gestionarea erorilor şi a obiectelor

În ultimele trei luni am încercat să scriu despre diferite subiecte prezentate în Clean Code. Chiar dacă acesta este al patrulea articol pe această temă, am sentimentul că mai există încă multe probleme despre care ar trebui să discutăm atunci când vorbim despre un cod curat şi bine scris. Am putea spune că această carte, „Clean Code” scrisă de Robert C. Martin, a stabilit standardele în industria noastră din această perspectivă. Este biblia dezvoltatorilor şi de multe ori este utilizată drept „legea” codului. Nu vreau să intru mai adânc în acest subiect, dar promit că într-o zi voi vorbi în detaliu despre motivele pentru care ar trebui să utilizăm sau nu această carte ca un reper important al dezvoltatorilor .


Bogdan-Alexandru Vlăduț Java Developer @ Xoomworks
PROGRAMARE
Java vs. Objective-C

În rândurile acestui articol îmi propun să realizez o scurtă introducere în mediul de dezvoltare iOS, urmărind în special caracteristicile limbajului de programare Objective-C. Voi viza elementele definitorii ale limbajului, precum și detalii privind cel mai utilizat framework în acest context, Cocoa-Touch. Concluziile exprimate în acest articol sunt din punctul de vedere al unui programator Java. Veți putea identifica multe comparații cu acest limbaj de programare.


Liviu Ştefăniţă Baiu Senior Business Consultant
@Endava
MANAGEMENT
Sfaturi străvechi pentru un Product Owner – Sun Tzu “Arta războiului”

Unul dintre cele mai vechi şi folosite tratate militare este “Arta războiului”. Cartea a fost scrisă în jurul anului 500 î.e.n. de către un general de la curtea regelui ţinutului Wu şi prezintă un set de treisprezece capitole cu precepte despre tactică şi strategie destinate comandanţilor de armate. Am citit cartea cu destul de multă vreme în urmă, dar urmărind tendinţele actuale referitoare la tehnici de comunicare şi management, am decis să o recitesc şi să împărtăşesc câteva dintre sfaturile străvechi ale lui Sun Tzu aplicabile unei poziţii moderne precum aceea de Product Owner.


Mădălin Ilie Cluj Java Discipline Lead
@Endava
PROGRAMARE
Eliminarea diferențelor dintre business și tehnologie în zona testării automate

Una dintre cele mai mari provocări ale echipelor Agile este o planificare a activităților de testare care să respecte următoarele condiții:

 • Echipa testează exact ce Produc Owner-ul a menționat în criteriile de acceptanță.
 • Ține pasul cu specificațiile care se schimbă continuu.
 • Preconizează un nivel ridicat de acoperire (coverage) a criteriilor de acceptanță prin aplicarea testelor automate și găsește echilibrul dintre efortul investit în testare (atât manuală cât și automată) și importanța/impactul/riscul scenariului care este testat.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav

Diana Bălan Map analyst@Telenav
PROGRAMARE
Componente vizuale Java FX

Tabelele reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente folosite în JavaFX pentru afişarea datelor, suportând următoarele acţiuni:

 • Reordonarea coloanelor afişate de către utilizator,
 • Sortarea multiplă a coloanelor,
 • Redimensionarea,
 • Factories de celulă pentru customizarea conţinutului celulei.
 • Mai multe clase din JavaFX SDK API sunt folosite pentru reprezentarea datelor în formă tabelară.


Bogdan Mureşan VP of Technology @ Connatix
MANAGEMENT
Comunicarea cu clientul - Un joc mai greu decât ne imaginăm

Teoria spune că 90% din munca unui manager de proiect este comunicare. Ceea ce este cu adevărat important este faptul că pentru un manager de proiect comunicarea se află peste tot în jurul lui. Ceea ce nu remarcăm noi întotdeauna este că cizelarea abilităților noastre de comunicare începe mult mai devreme și este parte integrantă a mediului nostru de lucru și a vieții noastre mai mult decât ne dăm seama în mod conștient. Dacă ne referim strict la locul de muncă, comunicarea se desfășoară în toate direcțiile și are loc între persoane cu diferite abilități de comunicare și cu diferite specializări cum ar fi: developer-i, testeri, administratori, persoanele de pe resurse umane. Dintre toate aceste posibile conexiuni cred că cel mai sensibil canal de comunicare este cel cu clientul și asupra acestuia mi-am propus să mă focalizez în acest articol.


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
How to Web Startup Spotlight prezintă cele 32 de echipe admise în program

București, 30 octombrie 2014, 32 de startup-uri din 10 ţări vor participa în luna noiembrie la How to Web Startup Spotlight, competiţie şi program de mentorat adresat echipelor din Europa Centrală şi de Est care dezvoltă produse _tech_ cu potenţial disruptiv. Acestea vor participa la workshop-uri şi sesiuni de mentorat şi vor avea ocazia să îşi prezinte produsele pe scena principală a How to Web Conference 2014 şi să intre astfel în cursa pentru premiile în valoare totală de 20.000 USD oferite de IXIA, partener principal al programului.


Călin Lupo Client Engagement Manager
@Endava
MANAGEMENT
Cum poate o companie de outsourcing să devină un partener de încredere

Prima provocare a oricărei companii de outsourcing este găsirea de noi clienți. Odată acest lucru întâmplat, presiunea se orientează înspre menținerea și dezvoltarea relației. Ca să fim sinceri cu noi înșine, la începutul relației cu noul client ești departe de a fi considerat partener de încredere. Ești considerat un simplu furnizor și este normal și de așteptat ca la început să existe o oarecare doză de scepticism în ceea ce te privește.


Silvia Răusanu Software Developer
@ISDC
PROGRAMARE
Share Cluj - Jurnal tehnic

Am auzit prima data de Share Cluj când încă era în stadiul de idee, când echipa încă lucra să clarifice scopul proiectului, se gândea cum să implice mai multă lume și cum să pună Clujul pe harta lumii. Inițial, rolul meu în proiect era de a fi un ambasador al Clujului, însă participând la o ședință de proiect și având pe masa de discuție partea tehnică a proiectului, am devenit imediat un membru al echipei.


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
PROGRAMARE
De ce Agile ?

De-a lungul carierei mele de 15 ani ca dezvoltator, technical lead, manager de proiect, freelancer, trainer, agile/lean/technical coach și din nou dezvoltator am văzut multe eșecuri în dezvoltarea de software. Dar am văzut și succese neașteptate. Dintre toate industriile, dezvoltarea de software pare destul de imprevizibilă. În calitate de client, poți cere să adaugi o funcționalitate destul de simplă ce pare să dureze o zi sau două până e gata, (ex. Adaugă euro la un sistem de contabilitate creat pentru francii francezi) și în realitate îți va lua două luni.


Radu Popovici Associate @ Gemini Solutions Foundry
DIVERSE
Dosar de Startup

Am făcut cunoștință cu Iulian si Vlad acum aproape un an când ne-au trecut pragul cu o idee de aplicație destinată platformelor mobile, denumită Foody. Iulian venea la masă cu experiența sa din domeniul HORECA, Vlad, cu expertiza tehnică, iar Gemini Solutions Foundry cu învățăturile culese în urma celor 10 ani de lucru cu startup-uri. Așa că ne-am așezat la masă și am început să întoarcem acea idee pe toate părțile și să o cizelăm pentru a defini cât mai bine un MVP ce avea să apară mai târziu pe piață.

Editorial

Se pare că educația se impune din ce în ce mai mult în atenția mediului de afaceri care conștientizează necesitatea unor viitori angajați cât mai bine pregătiți și cât mai competitivi. Întâlnirea grupului de HR din cadrul Cluster-ului de IT Cluj, la care am asistat în această primăvară, a inclus printre subiectele importante și pe acesta al nivelului slab de pregătire al studenților. Fapt în general împărtășit de cei ce lucrează în domeniu. Răspunsul reprezentanților universităților a justificat această stare de fapt prin atragerea atenției asupra timpului redus de studiu pe care și-l dedică studenții, din moment ce mulți dintre ei sunt angajați deja din anul II.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO