ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 142
Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Cristian Ionescu CTO @ Bittnet Systems

Marian Pandilică Senior Trainer and Cloud Architect @ Dendrio a Bittnet company
PROGRAMARE
Era soluțiilor multicloud a început - Cisco Integrated System pentru Microsoft Azure Stack

Într-un articol anterior scriam cu entuziasm și optimism despre viziunea Microsoft “we make thinks that will help you to make thinks” și îmi exprimam bucuria de a fi testat deja platforma Microsoft AzureStack începând cu TP1 până la ultima versiune TP3. Cu siguranță, dacă aș fi încercat la acel moment să intuiesc în ce direcție aveau să se îndrepte viziunile și tehnologiile furnizorilor de cloud în anii următori, aș fi tras doar o concluzie pripită.


Cristian Anghel SAP Expert Developer, Team Leader SAP ABAP Team @ Siemens CT Brasov
PROGRAMARE
Crearea și implementarea unei aplicaţii END-to-END SAP FIORI folosind o instalare locală SAP WebIDE

Noile tehnologii SAP în domeniul UI oferă în ziua de azi oportunităţi de creare și implementare de aplicaţii END-to-END SAP FIORI. Mediul de dezvoltare poate fi gestionat de SAP WebIDE, indiferent dacă e vorba de o versiune Cloud sau de una locală. Acest articol oferă pașii pentru crearea unei aplicaţii END-to-END FIORI în cadrul unei instalări locale SAP WebIDE și pentru implementarea acesteia într-un sistem customizat SAP GATEWAY de tip EMBEDDED.

Reclame


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
STARTUPS
Startupuri - ediția din ianuarie 2018

Fiind o ediție legată de smart cities și fintech, ne-am gândit să ne concentrăm în cele ce urmează pe această verticală. Influența puternică a directivelor europene PSD2 și GDPR și ascensiunea din ce în ce mai evidentă a monedelor virtuale au avut ca efect creșterea interesului pentru fintech și în România. Deși startupurile pe fintech sunt relativ puține ( câteva zeci), observăm preocuparea companiilor din domeniu (mai ales bănci), de a înțelege cum își pot îmbunătăți serviciile prin colaborări cu startupuri sau prin construirea de noi produse software. Un catalist al dezvoltării ecosistemului este și organizația Fintech Camp (www.fintech.camp) ce își propune susținerea startupurilor și facilitarea colaborării cu acestea (inițiativa are aproximativ un an și deja există 5 filiale: Cluj, București, Timișoara, Iași, Chișinău).


Emilia Toma Copyright & Corector @Today Software Magazine
DIVERSE
Când cuvintele se răzbună

În articolele precedente am atras atenția asupra confuziilor pe care le poate genera fenomenul actual de resemantizare a unor cuvinte preluate din limba franceză și încetățenite încă din secolul XIX în limba română. Am semnalat că în utilizarea unor termeni ca ,, a adresa”, ,, a agrea”, ,, a dedica”, ,,trivial”, ,, critic”, ,,patetic”, ,, suport”- sunt câteva dintre exemplele cele mai frecvente - se preia aproape integral semnificația corespondentului din limba engleză, îndepărtându-se de cea pe care acestea o au deja în limba română. Impresia de inadecvare, de neclaritate sau uneori de comic pe care le generează astfel de formulări poate nedreptăți conținutul unui mesaj de altfel valoros din punct de vedere științific. Mai plastic spus, dacă nu acordăm cuvintelor respectul cuvenit, acestea se răzbună pe noi, punându-ne în posturi caraghioase.


Melania Duma Doctor în lingvistică & profesor @ EFL Traducător @ Today Software Magazine
DIVERSE
Relataţi, nu întrebaţi. Ordinea cuvintelor în propoziţiile introduse de termeni WH-

Când utilizăm elemente WH- și relatăm informații sau evenimente, utilizăm ordinea cuvintelor din întrebări, ceea ce este greșit. Haideți să clarificăm ce este un enunț de tip întrebare și ce este un enunț de tip relatare. Întrebările (sau propoziţiile interogative) sunt acele enunţuri utilizate pentru solicitare de informaţii.


Sergiu Penciu Manager Dezvoltare Parteneriate – Expert Digital @ BCR

Florentina Tararache Supervizor - Arhitect BCR – Expert Digital @ BCR

Daniel Homorodean Managing Director @ Arxia

Ciprian Sorlea CTO @ Nordlogic Software
INTERVIU
Expert talks panel – Smart Cities

Am discutat despre provocările smart cities în România cu invitații:

  • Florentina Tararache - Head of Affluent Segment @ BCR
  • Sergiu Penciu - Manager @ BCR
  • Daniel Homorodean – Managing Director @ Arxia
  • Ciprian Sorlea - CTO @ Nordlogic Software
Moderator: Ovidiu Mățan


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
ARKit: Realitate Augmentată pe iOS

Realitatea augmentată poate fi definită și ca o modalitate de a interveni în percepția noastră asupra lumii înconjurătoare prin intermediul unor ochelari speciali sau dispo zitive mobile. Cea mai celebră aplicație care a folosit această tehnologie este Pokemon Go. Lansată în Iulie 2016, a avut peste 500 de milioane de downloaduri. Cei de la Apple au lansat în septembrie 2017, noul iOS 11 în care a fost inclus frameworkul ARKit. Acesta folosește senzorii și camera dispozitivelor mobile Apple pentru a genera realitate augmentată. Frameworkul se ocupă de tot ce înseamnă localizarea în spațiu și crearea de obiecte 3D sau 2D. Recent, luna aceasta, la CES această tehnologie a fost în prim plan prin prezența mare de dispozitive speciale lansate.


Mircea Patachi Co-founder & CEO @ UNLOQ
PROGRAMARE
Securitatea în Cloud – Abordarea din interior

Până în 2020, serviciile de Cloud Computing sunt aşteptate să ajungă la 411 miliarde de dolari în ceea ce priveşte veniturile. Cifra este aproape dublă faţă de cele 219.6 miliarde de dolari încasate în 2016. De ce se va întâmpla acest lucru, vă întrebaţi? Motivele sunt simple: costuri scăzute, productivitate ridicată. Cloudul are un impact important asupra modului în care serviciile sunt accesate, livrate şi consumate de către utilizatorul final. Prin facilitarea accesului la acestea, organizațiile și guvernele pot reduce costurile operaționale, îmbunătățind în același timp calitatea vieții cetățenilor.


Ana-Maria Vuscan PR & Customer Care Specialist @ Azimut Happy Employees
DIVERSE
Fii SMART (și) în 2018!

2018 se anunță un an cel puțin interesant și provocator, atât din perspectiva modificărilor preconizate local (național) cât și global. Este clar că tehnologiile evoluează cu o viteză tot mai mare și influențează tot mai mult activitatea noastră zilnică. Preocuparea noastră este dacă evoluăm și noi, ca indivizi, echipe și organizații pe măsura tehnologiilor. Dacă ești team lead sau responsabil de HR, am gândit acest articol cu intenția de a te ajuta și de a-ți oferi o perspectivă optimistă asupra acestei problematici. Hai să vedem ce înseamnă să fii SMART (și) în 2018!


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Planuri de IT pentru 2018

În rândurile de mai jos vă expunem o parte dintre obiectivele cele mai importante pe care companiile partenere Today Software Magazine doresc să le atingă. Întreg ecosistemul de IT românesc este în dezvoltare, iar nevoia de programatori este mai mare ca oricând. La acestea se adaugă eforturile companiilor de a se conecta la sistemul de învățământ liceal și superior.


Florentina Tararache Supervizor - Arhitect BCR – Expert Digital @ BCR

Sergiu Penciu Manager Dezvoltare Parteneriate – Expert Digital @ BCR
MANAGEMENT
BCR eGO, primul serviciu de car sharing cu mașini electrice cu card bancar contactless

La finalul anului trecut, Banca Comercială Română a introdus în premieră în România, un nou model de furnizare de servicii de mobilitate urbană. Lansat oficial în luna noiembrie 2017, BCR eGO este primul serviciu de car sharing 100% electric, oferit de o bancă, în parteneriat cu BCR Leasing și Mojito și disponibil în București. BCR eGO pornește la drum cu 20 de automobile 100% electrice BMW i3 și oferă mașini care pot fi conduse de orice persoană fizică, deținătoare de cont și card contactless de la BCR. Astfel, clienții BCR au la dispoziție autovehicule premium de ultimă generație printr-o aplicație specializată, care permite localizarea și rezervarea autoturismelor, în timp ce cheia este înlocuită exclusiv de cardul bancar.


Sebastian Văduvă Director @ Facultatea de Management și Informatică Griffiths
MANAGEMENT
Se poate un oraș inteligent fără o populație tehnologizată

Prima parte a secolului 21 a experimentat o urbanizare globală, stare surprinsă de cotidianul britanic ,,The Economist” într-un articol din 2007, într-o formulare sugestivă: „înțelept sau nu, homo sapiens au devenit homo urbanus.” În 2014, peste jumătate din populația globului trăia într-un oraș; în următorii 20 - 30 de ani, prognozăm că până la 75% din populația globului, estimată să ajungă la 10 miliarde, vor locui într-un mediu urban. Istoric vorbind, orașele sunt percepute ca o formă superioară de organizare socioeconomică și culturală, facilitând inovația și progresul tehnologic. Mediul urban reprezintă o calitate de viață superioară mediului rural, cu acces la slujbe bine plătite, condiții de trai și sănătate superioare și existența unui mediu social și cultural mai bine dezvoltat. Orașul modern poate să întruchipeze spiritul întreprinzător uman, dinamismul economic-financiar și multiculturalismul social, împreună cu tot avansul și progresul tehnologic.


Bogdan Hruban Project Manager IoT @ NTT DATA Romania
MANAGEMENT
Orașele viitorului

Relatările despre experiențele vieții în oraș ale celor care fie că sunt simpli vizitatori, fie locuitori ai respectivului spațiu citadin punctează inevitabil aspectele negative dar și pe acelea pozitive sau excelente. Acestea variază de la felul în care ne raportam la mobilitate, la calitatea aerului, la cât de uşor găsim informațiile de care avem nevoie, etc. . Puțini ne gândim la „sistemul” care stă la bază și care susține sosirea la timp a unui autobuz sau la faptul că atunci când e seară se aprind becurile pe stradă. Sunt elemente comune, pe care avem tendința să le luăm „de bune” ca și cum ar exista de când lumea, și care atunci când nu funcționează, ne simțim total dezorientați și revoltați.


Conf. Dr. Paulina Mitrea Coordonator Brained City @ Cluj IT Cluster

Prof. Dr. Stelian Brad Președinte @ Cluj IT Cluster

Daniel Homorodean Managing Director @ Arxia

Vlad Arsene IT Arhitect @ ETA 2 U
MANAGEMENT
Oraşe şi Comunități Inteligente Conectate

Anul 2017, care tocmai s-a încheiat, s-a remarcat printr-o creștere fără precedent a interesului comunităţilor, investitorilor și specialiștilor IT în ceea ce priveşte lansarea oraşelor şi comunităţilor pe traiectoria Smart, Brained & Cognitive Cities & Communities. De asemenea, anul 2017 a consacrat poziţionarea fermă a clusterului Cluj IT în topul strategiilor şi soluţiilor de Smart City, atât la nivel de realizări cât şi de conceptualizare. Această poziţionare este marcată şi prin dobândirea trofeului „Smart City Champions” – conferit clusterului Cluj IT şi membrilor săi cu ocazia Expo-Conferinţei „Smart Cities” din octombrie 2017.


Robin Molnar QA Consultant @ NTT DATA Romania
TESTARE
Testare automată fără programare

Poate că unii dintre voi vă întrebați de ce am ales acest titlu. Răspunsul scurt este că nu sunt prea mulți testeri care să-și dorească să învețe programare, deși aceștia ar prefera testarea automată în locul celei manuale. Dar am o veste bună! Cu toate că pare dificil la început, testarea automată fără programare este posibilă, iar acest lucru se poate realiza utilizând testarea bazată pe modele, în care testerul creează modele pentru controalele pe care dorește să le utilizeze. De exemplu, într-o aplicație web, un model pentru teste și un model pentru date. Prin urmare, ca expert în testarea bazată pe modele, la NTT Data Romania, doresc să vă împărtășesc din experiența mea.


Cristina Juc Organizatoare @ Startup Weekend Cluj

Alexandra Peculea Organizator @ Startup Weekend Cluj 2018
EVENIMENTE
Cum începi un startup?

Startup Weekend Cluj reunește în fiecare an tineri pasionați de antreprenoriat, dornici să își pună ideile de afaceri în practică. Echipele au 54 de ore la dispoziție să lucreze la dezvoltarea unei idei de business, pentru ca în final să prezinte un concept realist al unui produs. Cea de a 7-a ediție a Startup Weekend Cluj se va desfășura în perioada 2-4 martie, la sediul Telenav din orașul Cluj .


Adrian Beșleagă Manager Operatiuni @ A&I Consulting
DIVERSE
Antreprenor în anul 2018

Sfârșitul anului 2017 a adus numeroase modificări în domeniul fiscal, multe dintre acestea cu un impact major asupra persoanelor care au sau au început un business pe cont propriu. Ne vom axa în principal asupra a trei mari categorii:

  • Persoane care au demarat un business prin intermediul unui PFA;
  • Persoane care au demarat un business prin intermediul unui SRL/SRL-D;
  • Persoane care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Editorial

Noul an aduce întotdeauna cu el planuri, proiecte, rezoluții sau dorința de a schimba ceva. Printre acele rezoluții mai mult sau mai puțin radicale, pe care mulți dintre noi le abandonăm în scurt timp, se poate regăsi și una care nu ne-ar da multe bătăi de cap, pentru că ne este foarte ușor de pus în aplicare. Care ? Aceea de a învăța ceva nou. Acum, accesul la informații de calitate, cărți online, tutoriale, cursuri este la distanță de doar câteva clickuri. Singura întrebare este cum să selectăm din noianul de nou care ne înconjoară ?

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO