ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 144
Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
IT Days 2013 (I)

Evenimentul a fost o ocazie de a-i reuni pe aproape toți cei care se implică în dezvoltarea comunității IT din Cluj: reprezentanți ai businessului local, startup-uri locale, incubatoare de startup-uri, Cluj IT Cluster , cercetători de la Universitatea Tehnică și de la Institutul de Știință și Tehnologie și autoritățile locale prin prezența primarului Emil Boc. Alți doi invitați speciali din Europa : Tine Thygesen, CEO Everplaces și Eduardo Mendez Polo, head of IT Cloud, Telefonica Spain.

DIVERSE
Startup Weekend – Aici şi Acolo

Nu ştiu cum sunt alţii, însă eu de mic copil am perceput America precum ţara tuturor posibilităţilor şi realizărilor. În viziunea mea, America ar cuprinde întreg continentul nord american, dacă aș lua în considerare oraşele canadiene care au obţinut în lumea inovaţiilor o greutate similară cu cele din SUA. Pentru confirmare căutaţi povestea centrului Mars din Toronto.

Reclame


Andrei Kelemen CEO @ Cluj IT Cluster
DIVERSE
Inovația sau despre cum să influențezi viitorul

Voi deschide acest scurt text citându-l pe CEO-ul care a reinventat Nokia. Nu mă refer la Nokia de astăzi , ci la cea din anii ‘80 și care a devenit apoi întreprinderea gigant pe care o știm cu toții. Iată ce spunea J.O. Nieminen, CEO al Nokia Mobira în 1984: Atunci când un inventator din Sillicon Valley deschide ușa garajului său pentru a face cunoscută ideea nouă pe care a avut-o el are în față 50% din piața lumii. Atunci când un inventator din Finlanda face același lucru, are în față un metru de zăpadă.


3Pillar Global Team India 3Pillar Global Team India
DIVERSE
Clientul Today Software Magazine pentru Android

Fără doar şi poate revista Today Software Magazine reprezintă unul dintre elementele ce se afirmă tot mai pregnant în comunitatea IT din Cluj Napoca şi nu numai, transformându-se într-o portavoce prin care profesionişti în diverse domenii din industria sofware îşi etalează expertiza profesională, partajează bune practici din domeniu şi caută împreună soluţii la probleme specifice industriei.


Dumitrița Munteanu Software engineer
@Arobs
PROGRAMARE
Multithreading în standardul C++11 (partea I)

După treisprezece ani de la publicarea primului standard C++, membrii comitetului de standardizare au decis să ofere, odată cu publicarea noului standard C++11 sau C++0x, o schimbare majoră în ceea ce privește programarea multithreading. Pentru prima dată, limbajul C++ oferă suport, independent de platforma de dezvoltare, pentru implementarea aplicațiilor ce presupun programarea concurentă. Înainte de standardul C++11, aplicațiile multithreading se bazau pe extensii specifice platformei, spre exemplu Intel TBB, OpenMP, Pthreads, etc. .


Cornelia Stan Communications Officer
@Accesa
MANAGEMENT
Valoarea ca strategie

Deși ați putea spune că „valoarea ca strategie” ar putea fi aplicabilă pentru orice tip de companie, principiul de dezvoltare strategic din spatele acestei sintagme lasă suficient loc pentru detalierea unor oportunități care nu sunt de ignorat – mai ales pentru companiile IT. „Valoarea ca strategie” înseamnă folosirea valorilor companiei drept pârghii pentru a controla și defini procese, mod de lucru, direcții de dezvoltare și comunicare.


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
MANAGEMENT
Ce să înveți în 2014

Începutul de an este un moment bun pentru a medita la viitor. Cum putem crește în carieră? Cum putem avea o slujba (mai) stabilă? Cum putem deveni mai căutați într-o piață competitivă? Acest articol conține zece abilități tehnice care pot ajuta un programator să se facă remarcat de către colegi sau de către manageri pentru eficiență.


Alexandra Beşe Marketing Assistant
@ISDC
MANAGEMENT
Tom Gilb. De ce furnizarea calității către client îți face afacerea durabilă și de succes

Începutul de an este un moment bun pentru a medita la viitor. Cum putem crește în carieră? Cum putem avea o slujba (mai) stabilă? Cum putem deveni mai căutați într-o piață competitivă? Acest articol conține zece abilități tehnice care pot ajuta un programator să se facă remarcat de către colegi sau de către manageri pentru eficiență.


Anita Păcurariu Senior Business Analyst
@Endava
DIVERSE
BPMN – util în modelarea proceselor de business

Business Process Model and Notation sau pe scurt BPMN este unul dintre cele mai cunoscute standarde de modelare și management al proceselor de business, fiind extrem de util în etapele de definire și aliniere a produselor software. Obiectivul BPMN este acela de a furniza un set unificat de elemente și de notații care să fie ușor de înțeles și de folosit de către toți participanții la procesul de livrare.


Dan Ionescu Director Executiv
@Danis Consulting
MANAGEMENT
Spre comunitatea IT – via HR (IV)

În 2013 ne-am propus să adunăm şi să sintetizăm cât mai multe păreri despre companiile de IT de pe piaţa Clujului şi despre ideea de „comunitate de IT”. Pentru aceasta, anul trecut am derulat patru întâlniri cu specialişti de Resurse Umane din companiile de IT şi am consemnat părerile lor în articole publicate în revista Today Software Magazine – trei dintre aceste articole au apărut în numerele 11, 13 şi 16, cel de-al patrulea fiind articolul de faţă.


Roland Szabo Junior Python Developer
@3Pillar Global
PROGRAMARE
Deep learning

În ultimii doi -trei ani a apărut un nou buzzword: deep learning. În 2012 Microsoft a prezentat un demo destul de impresionant care recunoaștea vorbitul în limba engleză, traducea în chineză, apoi reda, cu vocea originală, în chineză, traducerea. Tot atunci, Google a realizat un sistem care, din 10 milioane de imagini alese din clipuri de pe YouTube, a învățat singur să recunoască fețe de pisici și alte 22.000 de categorii de obiecte .


Tudor Cioară Asistent Doctor Inginer
@UTCN
PROGRAMARE
Detectarea și corectarea obiceiurilor alimentare nesănătoase la persoanele în vârstă

Studii recente au arătat că, în Europa, mai mult de 15% din populația în vârstă este afectată de malnutriție cauzată în principal de probleme asociate cu procesul de îmbătrânire cum ar fi scăderea sensibilității olfactive și gustative, dificultăți în mestecarea și înghițirea mâncării, dificultăți fizice, uitare, etc.. Totodată problemele de nutriție pot contribui la instaurarea sau exacerbarea bolilor cronice sau acute ale oamenilor în vârstă, accelerarea dezvoltării bolilor degenerative, creșterea timpului de recuperare din boală și pot provoca chiar moartea. În acest context, proiectul DIET4Elders (Dynamic nutrItion bEhavior awareness sysTem FOR the ELDERS), are ca scop dezvoltarea unui sistem bazat pe tehnologii inovatoare, care va sprijini și va ajuta oamenii în vârsta în timpul activităților de hrănire zilnice, va detecta timpuriu și va preveni instaurarea malnutriției. Figura 1 prezintă arhitectura conceptuală a sistemului DIET4Elders.


Andrei Păcurariu Software arhitect
@Endava
PROGRAMARE
Command Query Responsibility Segregation

CQRS este un şablon arhitectural care recomandă separarea responsabilităţilor între procesarea comenzilor (engl. command processing responsibility) şi interogare (engl. query responsibility). Prin urmare, şablonul spune că nu este necesară aceeaşi sursă de stocare de date şi nici măcar aceeaşi tehnologie pentru mecanismele de scriere şi citire.


Dhyan Or CEO & Co-fondator
@Social ReHub
DIVERSE
Naţiunea Startup-urilor

Cum de te-ai mutat din Israel în Cluj? este una dintre primele întrebări pe care le aud de obicei atunci când întâlnesc oameni noi în România. Răspunsul meu este aproape de fiecare dată: „Ei bine, am vrut să dezvolt un startup.” Puţini oameni iau în serios acest răspuns, având în minte imaginea Israelului drept un rai al startup-urilor. Potrivit raportului Startup Genome, cele mai bune ecosisteme din lume pentru startup-uri sunt: Silicon Valley, Tel Aviv, LA, Seattle, NYC, Boston şi Londra, în această ordine. Statisticile oficiale susţin această imagine, arătând aproape 5.000 de startup-uri Israeliene, care atrag investiţii de 2 miliarde $ anual, în cea mai mare parte de la investitori străini.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Sonar

În lumea IT, code metrics sunt cunoscute și apreciate ca fiind foarte importante. Articolul de față își propune să analizeze code metrics din perspectiva unui dezvoltator sau a unui project leader. Folosind code metrics, orice membru din echipă își poate da seama care este starea codului din punct de vedere a calități acestuia. Teoretic acesta poate să detecteze zonele de cod care ar putea să fie problematice și să le analizeze.

MANAGEMENT
Leadership-ul inovativ şi construirea sistemelor sustenabile

Primele lucruri ce ne vin în minte atunci când auzim de Amazon sunt imprimante, cărţi, jocuri, produse alimentare, jucării, haine, piese auto şi multe altele. Amazon a devenit un retailer la nivel mondial,iar pentru Amazon cuvântul caracteristic este on-line. De la lansarea sa în 1994, misiunea Amazon a fost să devină compania cea mai centrată pe nevoile clientului din lume, unde oamenii pot găsi orice îşi doresc să cumpere, on-line.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
MANAGEMENT
Externalizarea dezvoltării software. Cum vă puteți proteja proprietatea intelectuală?

Atunci când vorbim despre externalizarea procesului de dezvoltare a unui program/aplicație software de către o companie (Client) către un dezvoltator software (Dezvoltator) - relație de outsourcing -, unul dintre cele mai mari riscuri juridice este legat de proprietatea intelectuală (IP). IP înseamnă drepturi de autor, mărci, desene industriale, brevete, secrete de comerț, know-how, schițe, etc. și poate îmbrăca cele mai diverse forme (baze de date, coduri-sursă, logo, interfața grafică, notițele dintr-o agendă, etc.).


George Bara Co-fondator
@ZA Cloud
DIVERSE
O schimbare de paradigmă în online: Discovery vs. Search

Cât de siguri sunteți că informația pe care o căutați prin intermediul motoarelor de căutare online, de genul Google sau BING, este informația de care aveți cu adevărat nevoie? Această întrebare, pe cât de simplă, generează două mari probleme: una de ordin etic – Sunt utilizatorii online constrânși într-o “search bubble”? – dar și una de ordin tehnic – Cum ar putea informația relevantă să ne găsească pe noi, utilizatorii, în loc să o căutam noi?


Andreea Pârvu People Operations Business Partner @ Endava
MANAGEMENT
Trenduri în HR în 2014

Piața clujeană de IT a evoluat extrem de mult în ultimii cinci ani. Cele mai recente studii efectuate arată că există o penurie de seniori IT care să răspundă nevoilor de proiecte. Conform unei statistici efectuate în vara anului trecut, pe piață erau la momentul respectiv 11 000 de oportunități și doar 9 000 de persoane care activează în IT.


Marius Iatan CEO & Co-fondator
@RenderStreet
DIVERSE
Pitch design. Cum conceptualizezi şi livrezi prezentarea unui start-up

We are RenderStreet, the next generation render farm for 3D projects. Un pitch de o linie, cu un mesaj simplu şi la obiect. Corect, nu? Aparent, da. Dar când pui respectivul mini-pitch în practică, rezultatele vor varia în funcţie de un număr de factori: cât de familiar e destinatarul pitch-ului cu subiectul, cât de atent e, cât de atrăgătoare i se pare propunerea şi cât de bine livrezi discursul. Dacă ai un start-up, atunci ştii deja că pitching-ul este una dintre activităţile importante. Deci – cum facem că să iasă bine ?

Editorial

La mulți ani !!! Începem noul an plini de elan și ne așteptăm la mai multe realizări pentru 2014. Prima inițiativă este legată de îmbunătățirea modului în care apare revista Today Software Magazine. Intenționăm să lansăm simultan edițiile în română și engleză, pentru a elimina diferența de o lună care exista până acum.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 143 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Cognizant Softvision
 • Colors in projects