ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Au mai rămas doar 10 zile până la cel mai mare eveniment de JavaScript din România!

JSCamp Romania, eveniment dedicat web developerilor locali și internaționali are loc anul acesta între 1-3 iunie 2015, la Radisson Blu Hotel, București. Evenimentul aduce nou în acest an un workshop interactiv „Mastering Broswer Devtools”, desfășurat în cursul a două zile (1 iunie și 3 iunie). Workshop-ul este susținut de Remy Sharp, fondatorul și promoterul Full Frontal. Locurile în cadrul primului workshop au fost epuizate și la cererea participanților Remy Sharp va susține al doilea workshop pe 3 iunie.


Vlad Ciurca Product Guy. Tech Events Producer. Connector
@Techsylvania
DIVERSE
Techsylvania 6-9 iunie 2015

Cluj-Napoca găzduiește între 6-9 iunie, la Casă de Cultură a Studenților, a doua ediție a Techsylvania, cel mai mare eveniment internațional pe zona de tehnologie și inovație din regiune. “Techsylvania” are drept scop promovarea comunităților din orașul Cluj-Napoca și din România ca si centre ale tehnologiei recunoscute și confirmate la nivel internațional, dar și stimularea dezvoltării de produse locale. Acesta oferă atât oportunitatea de interacțiune socială cu scopul stabilirii de parteneriate, găsirii de finanțări sau obținerii de mentorat din partea experților, cât și a promovării unor idei tehnice revoluționare din rândul programatorilor români. Participanții își pot demonstra abilitățile într-un hackathon de 24 de ore ce are loc în perioada 6-7 Iunie, în urma căruia echipele câștigatoare vor primi 4 tastaturi Răzor pentru gaming de la Braintree, ceasuri Pebble, device-uri de la Garmin și gadget-uri precum Onyx Beacons, Leap Motion, Haloband, Metawear, dar și spațiu de birouri de la ClujHub sau o invitație exclusivă la programul de pre-accelerare găzduit de Young Leaders Club în Constanța între 21 și 28 Iunie.

Reclame


Ștefan Bălan Creative Director @ Lateral
DIVERSE
Design vs. Seducție

Atitudinea contează - Ca și atunci când vrei să seduci o fată/ un băiat, o atitudine pozitivă îți va aduce mai mult succes. Șeful te va plăcea mai mult, colegii developeri nu vor fugi de tine, iar colegilor designeri nu le va fi frică să îți ceară părerea. Fii pozitiv, comunicativ și deschis.


Ioana Varga Managing Partner @ A&I Consulting

Ioana Costea Expert contabil Managing Partner @ A&I Consulting
DIVERSE
Scutirea pe venit pentru programatori

Pentru întreprinderile mici și mijlocii și mai ales pentru firmele aflate la început de drum, departamentul sau firma colaboratoare de contabilitate reprezintă suportul deciziilor economice și financiare. Articolul de față își propune să ofere câteva informații din domeniul financiar-contabil, utile în identificarea problemelor contabile cu care se confruntă programatorii, designerii și companiile de IT din Cluj-Napoca și nu numai. Am ales ca în acest număr al revistei să prezentăm câteva clarificări privind accesarea scutirii de impozit pe venituri pentru programatori.


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE
SaaS - un nou popas în odiseea aplicațiilor software

Unele aspecte de natură legală ce vizează aplicațiile software în general precum proprietate intelectuală și folosirea codului open source, colectarea datelor cu caracter personal prin aplicație, publicarea în Google Play, au mai fost analizate în numerele anterioare ale revistei Today Software Magazine. În articolul acestui număr, aș vrea să mă opresc asupra modului în care se exploatează comercial aplicațiile de tip SaaS (Software as a Service) și, în special, asupra parteneriatelor ce vă pot ajuta să obțineți încasări din folosirea acestor aplicații.


Oana Călugar OKRs coach & consultant @Mindfruits
DIVERSE
Analitica avansată și invizibilă

Analitica va ocupa locul central pe scena tehnologiei informației pe măsură ce volumul de date generate de sistemele încorporate crește și fonduri vaste de date structurate și nestructurate din interiorul și din exteriorul companiei sunt analizate. Companiile vor fi puse în situația de a face față filtrării unor cantități enorme de date provenite din IoT, social media și dispozitive portabile, pentru ca apoi să furnizeze exact informația potrivită persoanei potrivite, la momentul potrivit. Așadar, pretutindeni analitica va deveni profund dar invizibil încorporată. Big Data reprezintă un important instrument care să faciliteze concretizarea acestei tendințe, dar atenția trebuie îndreptată mai întâi înspre marile întrebări și marile răspunsuri și, în al doilea rând, înspre Big Data.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Partajarea ecranului (screen sharing) utilizând Service Bus Relay (Azure)

Am început să lucrăm la un proiect în care este necesar să oferim o soluție de încredere pentru partajarea ecranului la distanță - Remote Screen Sharing – RDP (Remote Desktop Protocol). Din fericire, toate dispozitivele funcționează pe sistem de operare Windows și noi putem folosi cu succes suportul de la Windows. Deoarece toate dispozitivele sunt împrăștiate în întreaga lume, avem nevoie de o soluție care să facă un liant între toate acestea. Întregul conținut care este trimis prin cablu trebuie să fie codat. În teorie, am avea nevoie de niște servere releu care să fie ”persoana de la mijloc” între dispozitive și persoanele care doresc să acceseze acea pute de legătură a dispozitivelor.


Adrian Ivan Software architect @ SDL
PROGRAMARE
(Micro)Service Discovery cu Netflix Eureka

Articolul prezintă o soluție tehnică pentru conceptul Descoperirii Serviciilor folosind Netflix Eureka, o tehnologie dezvoltată în Java de către Netflix, expusă open-source în cadrul Netflix Open Source Software (OSS). Exemplele de cod și configurări prezentate nu folosesc Eureka direct. Folosim Spring Cloud, o inițiativă de la Spring care reunește cele mai bune soluții tehnice pentru a construi un sistem distribuit modern. Spring Cloud este construit peste Spring Boot și are suport pentru integrarea Netflix OSS.


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
PROGRAMARE
Cinci pași înspre un design software rezistent la erori

În cele două articole anterioare din TSM - Patru idei pentru îmbunătățirea software design-ului și Usable software design-am arătat cum să creăm un software design mai bun și am definit ideea de usable software design. Designul Software Utilizabil provine din observația simplă că dezvoltatorul este utilizatorul unui design software. Ipoteza mea este că utilizând principiile și practicile din Utilizabilitate în designul software se vor crea două beneficii importante: un timp mai rapid de implementare pentru sarcinile comune și integrarea mai rapidă a dezvoltatorilor noi într-o echipă existentă.


Vlad Ciurca Product Guy. Tech Events Producer. Connector
@Techsylvania
DIVERSE
Techsylvania 2015

Pentru toţi românii, Clujul este anul acesta Capitală Europeană a Tineretului. Pentru programatori, oraşul din inima Transilvaniei este pentru al doilea an consecutiv gazda celui mai mare eveniment de inovaţie tehnologică, wearables şi connected devices din regiune. Techsylvania va debuta printr-un hackaton care se adresează în primul rând tinerilor dezvoltători de aplicaţii pe gadgeturi wearables şi mobile. Există o bază minimă de cunoştinţe de programare necesare pentru înscriere, astfel încât să existe o competitivitate productivă în rândul echipelor.


Tudor Cobâlaș Business Developer
@XL Team
DIVERSE
SafeDrive

Ți-ai dori să transformi condusul responsabil în ceva distractiv, să îți determini și prietenii să conducă responsabil și, mai mult, să fiți recompensați pentru asta? Cu aplicația SafeDrive, acum este posibil. SafeDrive este o aplicație care încurajează comportamentul responsabil la volan, oferind puncte șoferilor care nu își folosesc telefonul în timp ce conduc.


Curta Cătălin C++ Developer @ Telenav

Dragoș Andronic Product Manager @ Telenav
PROGRAMARE
Realreach – află ce se găsește la 15 minute de tine

Să presupunem că te afli într-un oraș nou (să spunem Geneva, Italia) și ai două ore până la următorul tău tren sau zbor. Vezi standul de închiriere biciclete cu ora și ai vrea să știi cât de departe poți ajunge cu bicicleta într-o oră (astfel încât să te poți întoarce la timp) și ce atracții turistice poți găsi în acest interval de timp. Sau să presupunem că ești la volan și conduci înspre următoarea ta întâlnire și ai dori să știi ce locuri de parcare (cu plată sau pe stradă) se găsesc la cel mult 10 minute de mers pe jos de la biroul lor.


Graham McEnroe Content Manager at @ Ve Interactive
DIVERSE
Revoluția Big Data

Având sediul central în Londra, Ve Interactive este o companie de tehnologie mondială de top, a cărei platformă a devenit o componentă esențială pentru ca orice afacere online să dobândească, să implice și să convertească mai mulți clienți. După numai 5 ani, Ve a crescut rapid prin livrarea cu succes a unor produse care oferă valoare sporită clienților noștri. Acum cu un personal format din peste 700 de angajați, 26 de birouri în întreaga lume și peste 10k clienți în 43 de teritorii, Ve oferă angajaților un mediu antreprenorial și mondial în cadrul căruia să crească și să se dezvolte.


Diana Ciorba Marketing Manager
@Codespring
DIVERSE
Interviu cu Natalya Kaspersky, CEO al InfoWatch Group, cofondator Kaspersky Lab

Absolventă a Institutului Național de Inginerie Electronică cu un master în Matematici Aplicate și licențiată în Economie la UK Open University, Natalya Kaspersky este un membru activ al comunității internaționale de afaceri și investește activ în companii *high-tech*. Natalya este cofondator al Kaspersky Lab, unul dintre cei mari producători de antivirus din lume, și CEO al grupului de companii InfoWatch, ce operează în sfera securității informației interne. De-a lungul celor 10 ani de activitate la conducerea Kaspersky Lab, Natalya a transformat un mic grup de entuziaști într-o companie IT de talie internațională cu venituri anuale de sute de milioane de dolari.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Prima generație de absolvenți Simplon Cluj

Pe Roxana am cunoscut-o anul trecut, când venise în Cluj cu scopul de a crea o nouă generație de programatori. Era o afirmație curajoasă într-un context local care se caracterizează printr-un număr mare de programatori. La acesta mai adăugam și faptul că în aceeași perioadă se lansa Pitech+Academy. Dar Roxana s-a ținut de cuvânt și a reușit să-și lanseze programul în care au fost selecționați doisprezece tineri. Aceștia aveau promisiunea de a primi gratis timp de șase luni,cursuri și programe pentru a deveni la final tineri programatori web. Acum, la finalul celor șase luni, Roxana ne dezvăluie din experiența aplicării acestui program, dar și demersurile care îi condiționează continuitatea.


Cosmin Jeler Development lead @ CodArt Solutions
PROGRAMARE
S-a lansat aplicația TodaySoftMag pentru Windows Phone

Inițiativa unei aplicații TSM pentru Windows Phone a luat naștere acum mai bine de un an, în cadrul centrului de competență 3Pillar Global, ca mod de explorare și a dobândirii de cunoștințe în ce privește platforma Microsoft pentru mobile. Proiectul a continuat ulterior cu multă dedicare din inițiativa proprie a celor implicați: Cosmin Jeler, autorul prezentului articol, responsabil de partea de dezvoltare, Robin Molnar axat asupra părții de asigurare a calității, Dan Hădărău pentru suportul acordat pe partea de design și_server-side_ iar Ovidiu Mățan project manager / product owner.


Diana Vultur Software Developer
@Yardi România
PROGRAMARE
Programarea Orientată pe Aspecte în Dezvoltarea Sistemelor Software

Programarea orientată pe aspecte are ca scop îmbunătățirea modularității sistemelor software, prin captarea funcționalităților dispersate, numite și crosscutting concerns_, făcând astfel ca evoluția acestor sisteme să devină mult mai ușoară și mai ușor de operat. Pentru a obține aceste rezultate, AOP adaugă un mecanism de abstractizare în plus, mecanism numit aspect, pe lângă mecanismele de modularizare existente, cum ar fi funcțiile, clasele și metodele. Aspectele permit programatorilor să rezolve problemele legate de scattering și tangling, prin reducerea extinderii codului referitor la un concern pe diferite componente.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
TESTARE
Despre testare cu Rene Tuinhout

Am avut plăcerea de a lua un interviu lui Rene Tuinhout, chairman al ediției 2015 a Romanian Testing Conference. Cu o experiență de peste șaptesprezece ani în testarea software, acesta oferă consultanță companiilor pentru Lean Testing, test management, test change management structuring testing și managementul proiectelor de testare.


Bogdan Mureşan VP of Technology @ Connatix
MANAGEMENT
Agile Mindset din altă perspectivă

Cu ceva timp în urmă am participat la o conferință Agile în Cluj-Napoca. Printre o grămadă de topicuri interesante, prezentări și discuții am asistat și la o dezbatere deschisă unde ideea principală gravita în jurul întrebării dacă “Este velocitatea o metrică sau nu?”. Au fost puse pe masă multe idei legate de acest subiect, au fost întoarse pe toate fețele și trebuie să recunosc că concluziile finale au fost pe gustul meu. Fiind prins în vârtejul discuției am lansat și eu ideea că velocitatea este mult prea contextuală pentru a fi o metrică.


Ana-Maria Vuscan PR & Customer Care Specialist @ Azimut Happy Employees
DIVERSE
EROARE 404: “Motivația angajaților”

Fiecare dintre noi ne dorim "mai binele", indiferent dacă vorbim de noi ca indivizi sau de noi ca organizație. Dar ce ne mulțumește? Ce ne face să fim într-adevăr satisfăcuți, motivați și dornici de a rămâne în aceeași organizație? În acest context, angajații tind să schimbe cu ușurință compania, pentru a merge spre "mai bine". Dar totuși. ce înseamnă acest "mai bine" - remunerație mai mare, pachet de beneficii mai "motivant", un mediu mai "fain" de lucru, posibilități mai multe? Pe de altă parte, angajatorii concretizează acest "mai bine" în salarii mai competitive sau pachete de beneficii mai atractive. Totuși, acestea par să nu fie suficiente, deoarece angajații continuă să plece spre "mai bine", rata de retenție este în scădere, se fac eforturi continue pentru noi recrutări, traininguri și etape de inducție. Pe scurt? Bani, timp și resurse risipite.

Editorial

Evoluția profesională a fiecăruia dintre noi este condiționată de cele mai multe ori de hotărârea de face față unor situații noi, mai complexe care să ne valorifice pe deplin potențialul, să ne responsabilizeze și să ne aducă recunoașterea meritelor. De cele mai multe ori, în lumea IT-ului și nu numai, această decizie se concretizează în schimbarea locului de muncă. Proiectul programez.ro, pe care l-am menționat și în numerele anterioare, vine în ajutorul celor care iau asemenea decizii, dar și în ajutorul firmelor angajatoare.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO