ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
#NewPerspectives IT Days 2021

#new_perspectives. Aceasta este tema ediției a 9-a a IT Days, din 10-11 noiembrie 2021. Motivul care stă la baza acestei alegeri sunt multitudinea de schimbări importante la care am asistat în ultimul an. Multe dintre acestea sunt cauzate de pandemie dar și de descoperirea unor limite, în special în zona de AI. În seria acestor noi evoluții, cea mai pregnantă este opțiunea majorității companiilor pentru desfășurarea muncii aproape exclusiv online. Noua stare de fapt s-a reflectat în adoptarea unor noi tehnologii și tooluri de dezvoltare, precum și în revalorizarea specializării DevOps, care a ajuns să fie la mare căutare.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Interviu cu Istvan Szaszi - director general Bosch Ungaria

Ovidiu Mățan: Discutăm cu István Szászi, director general Robert Bosch Kft., Ungaria. La conferința de presă din data de 13 iulie 2021 la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, unde s-a anunțat oficial extinderea centrului cu o a doua clădire, ați vorbit despre un cluster intern de inginerie în Bosch care include Cluj, Budapesta și Sofia. Cu ce se ocupă acest cluster?

István Szászi: Se numește Middle Eastern European Engineering Cluster și suntem foarte mândri de acesta, deoarece include trei țări, ceea ce îl face al doilea cel mai mare cluster de inginerie din Europa, din afara Germaniei. Colaborăm de mai bine de doi ani pe proiecte axate pe mega-trendurile actuale în aria mobilității: conducere autonomă, mobilitate electrică și conectivitate. Inginerii noștri pot să fie mândri, deoarece construiesc viitorul industriei auto. Cu alte cuvinte, facem istorie.

Reclame


Liviu-Vasile Pop Embedded Software Engineer @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj

Mihai Souca Embedded Software Engineer @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj

Rudolf Mate Embedded Software Engineer @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
PROGRAMARE
Sisteme de servodirecție electrică: Prezentul și viitorul

Atunci când cineva se gândește să cumpere o mașină, primul aspect pe care îl ia în considerare este caroseria. Unii își doresc un SUV care să îi ducă pe cele mai înalte vârfuri ale munților, alții își doresc o mașină mică, care să poată pătrunde prin cele mai înguste străzi și care să încapă în cele mai strâmte locuri de parcare. După aceea se iau în calcul următoarele aspecte: scaune încălzite, senzori de parcare, controlul vitezei de croazieră/ pilot automat și așa mai departe... Toate acestea sunt lucruri pe care le poți verifica online, citind fișa de specificații. Ceea ce te face cu adevărat să cumperi mașina este momentul când te așezi pe scaunul șoferului și faci o tură. Aici, cu siguranță suntem de acord că sistemul de servodirecție joacă un rol cheie. În zilele noastre, cele mai multe mașini utilizează o Servodirecție Electrică (EPS) care îi facilitează șoferului manevrele de direcție.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Simularea conducerii autonome folosind CARLA

Cu toți suntem fascinați de mașinile autonome. Cu siguranță, unii dintre noi chiar visează să-și construiască una. Din păcate avem de-a face cu costuri mari pentru realizarea unui astfel de proiect, riscuri și autorizări în ceea ce privește testarea lor. Simulatorul CARLA rezolvă toate aceste probleme prin oferirea unei soluții virtuale unde vă veți putea testa algoritmii, folosi și testa camere video, senzori lidar sau de detecție a obstacolelor. În rândurile care urmează, veți descoperi moduri de instalare a simulatorului și de încărcare a anumitor hărți, precum și principiile de bază ale controlului automobilului. La final, va fi prezentat un exemplu complet în care se va implementa frânarea de urgență.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Startup-uri și microservicii - interviu cu Richard Rodger

Ovidiu Mățan: A schimbat pandemia direcția startupului vostru, Voxgig?

Richard Rodger: Da! Complet! Afacerea noastră originală era o platformă de evenimente pentru companiile de tehnologii, pentru a le ajuta să se ocupe de speakerii și exponatele lor. Expozițiile chiar au nevoie de evenimente fizice pentru a funcționa corespunzător: trebuie să poți să îi inviți la prânz pe cei care prezintă perspective de vânzare, pe care îi întâlnești la un eveniment etc. Știu că există experimente acum pentru a face asta online, dar problema este că toată activitatea de expunere anterioară este la pământ și va dura ani să fie construită din nou (după cum vedem noi lucrurile).


Lucian Cristea Team Lead Machine Learning @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj

Constantin Lazăr Team Leader @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
PROGRAMARE
De la date la cunoaștere

În lumea de astăzi ne-am obișnuit deja cu termenul mai demult exotic de machine learning. Sistemele de ultimă generație AI (inteligența artificială) pot acum să se apropie foarte mult sau chiar să rivalizeze cu performanța umană în diverse sarcini, cum ar fi clasificarea imaginilor, înțelegerea scenei sau procesarea semnalelor variate (ex. audio). Și totuși, cum face acest lucru un algoritm de machine learning? De ce are nevoie? După cum sugerează denumirea sa, el „învață” din date. Având la dispoziție un set de exemple etichetate (o pereche input – output), algoritmul estimează o funcție de corelație între cele două.


Rotberg Iavi Project Delivery Manager @ 3Pillar Global

Cristian Nechita Lead Software Engineer @ Basware
PROGRAMARE
Un model inteligent de detecție automată a furnizorilor pentru plata creanțelor

La baza operațiunilor de plată a creanțelor curente stă etapa de detecție a furnizorului sau, în termeni mai simpli, găsirea furnizorului potrivit pentru a putea plăti serviciile consumate. Pentru companiile care au mii de sucursale și zeci de mii de furnizori, automatizarea procesului are un impact extraordinar în ceea ce privește reducerea costurilor asociate producției prin minimizarea muncii manuale.


Alina Mihuț Content manager @ Cognizant Softvision
EVENIMENTE
Participa la Programmers’ Week 2021 în 13-17 & 20 septembrie!

A șaptea ediție a evenimentului Programmers’ Week, organizat de Cognizant Softvision, sărbătorește toți pasionații de tehnologie, prin conceptul ‘Go Beyond’ de anul acesta. Va fi o săptămână dedicată tehnologiei, cu activități keynotes inspiratoare și Tech Talks. Aceste șapte zile vor fi urmate de încă o zi destinată produselor software. Dezvoltatorii (developers), designerii și toți pasionații de tehnologie din întreaga lume sunt încurajați să participe la acest eveniment- axat pe ultimele tehnologii și tendințe din domeniu- care își propune să îi ajute în perfecționarea lor profesională.

Editorial

Mulți dintre noi consideră că stăpânesc foarte bine domeniul lor de activitate, fără a simți nevoia de învăța nou. Cu siguranță că aceștia sunt privilegiați cu o veritabilă stare de confort, care se poate metamorfoza pe nesimțite în starea de autosuficiență. Unul din efectele pandemiei a fost că a reușit să ne facă pe toți să ne reconsiderăm atuurile, calitățile și abilitățile, obligându-ne la schimbarea modului de a lucra și la însușirea unor noi tehnologii. Totodată, timpul utilizat altădată pentru a socializa la birou a putut fi convertit într-unul dedicat studiului și formării de noi deprinderi sau, de ce nu, hobby-uri. Cu speranța că vom putea să ne reluăm obiceiurile în curând, trebuie să recunoaștem că fiecare am primit noi perspective asupra domeniului în care activăm profesional. În mod cert, acest subiect al modificărilor produse în toate domeniile, fie că este vorba de management, procese Agile, inteligență artificială, industria automotive, programare sau arhitectură software, este unul extrem de complex și cu multiple nuanțări. Tocmai de aceea, ediția de anul acesta a IT Days își propune să abordeze această temă: #NewPerspectives #ITDays2021.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 148

Agile Craftsmanship

joi, 24 Octombrie, ora 18:30

Colors in Projects (București)

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile Leadership &
Ways of Working

miercuri, 30 Octombrie, ora 18:00

ING Hubs Romania (Cluj)

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects