ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 146
Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Robert Mălai Engineering Manager @ 3Pillar Global
PROGRAMARE
Cum să nu folosim Docker

Pe lângă documentaţia oficială Docker, există câteva resurse bune pe Internet unde puteţi citi despre cum puteţi începe să lucraţi pe un mediu Docker în proiectul vostru, aici incluzând tagul Stack Overflow Docker, imaginile oficiale Docker pentru MySQL și Postgres. Din nefericire, nu sunt multe locuri unde se poate citi despre pașii ce NU trebuie urmaţi în instalarea Docker pentru o serie de studii de caz comune.


Narcis Oancea Technical Manager @ 3Pillar Global
TESTARE
Smart Requirements pentru Smart Testing

Waterfall, Agile, Test Driven Development (TDD), Behavior Driven Development (DBB), Rapid Application Development (RAD), Spiral Model, Feature Driven Development (FDD), Rational Unified Process (RUP), sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute modele de dezvoltare a aplicațiilor software care au apărut ca răspuns la nevoia de a reduce timpul de livrare a software-ului către clienții finali, adică amortizarea investiției și obținerea unui profit mai rapid. Unul dintre efectele produse de evoluția modelelor de dezvoltare este declinul specificațiilor scrise în mod tradițional și definirea lor într-o formă simplificată. În acest context, se impune cu necesitate apariția unui nou concept de specificații care să satureze deplin această nevoie.

Reclame


Dan Colceriu Hardware Development Engineer @ Continental Sibiu
TESTARE
Calificarea memoriilor în automotive

În general, atunci când ne gândim la un sistem digital, primul lucru care ne atrage atenția este viteza sau puterea sa de calcul. Abia după ce lămurim partea aceasta despre tipul de procesor, despre numărul de core-uri și frecvența de lucru, apar întrebările adiționale printre care cea dintâi ar fi despre memorie. Ce capacitate are memoria, de ce tip este și eventual alte aspecte legate de câte canale, modul de accesare, viteza de lucru ș.a.m.d. Însă este un lucru bine știut că nu ne punem neapărat, problema calității memoriei și a caracteristicilor date de producător în ceea ce privește retenția datelor, comportamentul în diverse condiții (ex. cu temperatura, variația tensiunii, …) și a fiabilității acesteia. Cu atât mai puțin încercăm să căutăm informații adiționale care să fie relevante în acest sens și care să ajute la o decizie în alegerea acesteia.


Adrian Tintea Application Engineering Team Leader BU Transmission / Division Powertrain @ Continental Sibiu
PROGRAMARE
Conducând cutia automată cu cod generat

Încă de la începutul folosirii generării automate a codului ANSI C cu ajutorul generatorului de cod de la dSpace, TargetLink, Continental a făcut primii pași în folosirea toolurilor de dezvoltare bazată pe modele (en. Model Based Development, MBD). În Sibiu, acest mod de lucru a început să fie folosit în 2006, colegii din Germania având deja la ora aceea o experiență solidă în ceea ce privește MBD, în departamentul Body&Security. Multe lucruri s-au schimbat de atunci. Proiectele au fost aduse la nivelul de producție folosind acest mod de dezvoltare de software, au fost stabilite modele de lucru, medii de dezvoltare, îndrumare și reguli de dezvoltare.


Laura Boarescu MES & Production Test Development Engineering Team Leader @ Continental Sibiu
TESTARE
De ce avem nevoie de sistemul de monitorizare și control în zona de producţie?

De multe ori aud în producţie următoarele întrebări:
- de ce trebuie să îngreunăm procesarea echipamentelor utilizate în zonele de producţie?
- de ce operatorul care face o anumită operaţie trebuie să ştie să utilizeze calculatorul?
- de ce munca lui nu se rezumă doar la aşezarea piesei de procesat într-o locaţie specializată, la preluarea ei şi trimiterea mai departe la următorul post de lucru?


Adela Mureșan Senior Big Data Developer @ VE Interactive
PROGRAMARE
Clasificarea automată a textelor folosind tehnici de procesare a limbajului natural

În strânsă legătură cu tehnologiile Big Data este domeniul inteligenței artificiale. Una dintre ramurile acestei discipline se ocupă cu studiul limbajului natural. Calculatoarele pot fi învățate să recunoască anumite șabloane din textele prelucrate și, pe baza acestora, pot clasifica automat propoziții, fraze sau chiar documente complete în grupuri predefinite. Folosind instrumente open source, putem configura cu ușurința un astfel de proiect, capabil să clasifice texte, bazându-se pe o învățare prealabilă, realizată în mod automat, folosind un set de date prestabilit.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Prima ediție a galei premiilor Today Software Magazine

De-a lungul celor cinci ani, revista a primit în paginile ei multe articole care s-au remarcat prin nivelul superior al calității. Intenția de a-i premia pe cei mai buni programatori mi s-a părut inițial dificilă, în condițiile în care revista nu-și formase încă un public al ei, interesat cu adevărat de evaluarea articolelor. Iată că acum, înainte de finalizarea programului IT Days de anul acesta, ne-am gândit că ar fi momentul să premiem cele mai bune articole publicate în ultimele 12 luni (noiembrie 2016 – octombrie 2017). După cum știți, toate articolele sunt deja online și în print, fiind accesibile fiecărui cititor. Împărțite pe categorii (programare, management și testare), acestea vor fi luate în vizor și de un juriu obiectiv.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Performanță în Java. Interviu cu Peter Lawrey

Oferiţi librării de mare performanţă, Chronicle, sub formă open source pentru sistemul bancar și nu numai. Cum vi se par specificaţiile legate de procesarea în timp real, în contextul creșterii continue a puterii de procesare?

Peter Lawrey: Pe măsură ce puterea de procesare crește, cererea dictează fie ca procesarea să ia mai puţin timp, fie ca numărul funcţionalităţilor derulate în același timp să crească. De exemplu, în spaţiul web, pe măsură ce lățimea de bandă și puterea de procesare cresc, mesajele devin mai mari, ceea ce duce la o experienţă mai bogată a utilizatorului.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Centrul R&D Continental Sibiu - Interviu cu Liviu Bălan

Salut, Liviu! Am vizitat recent Continental Sibiu și am fost impresionat de ce se face în departamentele de R&D, dar și de spațiul de producție. Spune-ne câteva cuvinte despre ce se face la voi.

Liviu Bălan: Salut, Ovidiu. În momentul de față ne mândrim cu cel mai mare centru de cercetare-dezvoltare din zona Sibiului - (1000 de ingineri). Dar nu numai dimensiunea organizației ne bucură, ci și multitudinea și complexitatea proiectelor/produselor dezvoltate aici. În momentul de față, dezvoltăm sisteme electronice inteligente ce vor echipa generația de mâine a mașinilor și aș enumera doar o parte din ele: sisteme electronice de frânare, suspensii pneumatice pentru autovehicule, sisteme avansate de asistență a șoferilor, unități electronice de control destinate cutiilor de viteză automate, unități electronice de control destinate sistemelor ce asigură confort conducătorului auto și pasagerilor, unități electronice de control ce asigură ajustarea dinamicii mașinii în funcție de condițiile de drum.


Dan Mocan Delivery Assurance Manager @ Betfair
MANAGEMENT
Primul meu mamut

La fel cum modul de conducere a unui start-up diferă de cel al unei corporații și modul de management al proiectelor de mari dimensiuni, diferă de cel al proiectelor obișnuite, care se derulează în general în companiile IT. Când discutăm despre proiecte din perspectiva dimensiunii lor există cinci elemente care trebuie luate în considerare, pe care le vom analiza pe fiecare în parte în ceea ce urmează. În general în majoritatea companiilor întâlnim proiecte mici sau medii care se ocupă fie de crearea unor noi aplicații, funcționalități sau upgrade-uri de hardware. Rareori se întâmplă să discutăm despre proiecte extinse ca dimensiune din cauza riscurilor ridicate care vin la pachet. Totuși în momentul în care se dorește schimbarea tehnologiei utilizate la nivel de companie, nu putem decât să vorbim de un proiect de foarte mari dimensiuni, iar particularitățile procesului de management trebuie adaptate unei astfel de inițiative.


Adrian Vaidos IT Operations Manager–Applications @ Siemens
PROGRAMARE
Eleganța unei arhitecturi avansate de testare automată, bazată pe componente open source

Atunci când un proiect software trebuie să fie supus în premieră unui testări automate, probabil că primul lucru la care ne gândim este folosirea unui software comercial destinat tipului de software care urmează a fi testat. De foarte puține ori avem în vedere sau avem curajul să abordam, o soluție de testare automată bazată exclusiv pe componente gratuite și open source, deși în final putem obține rezultate mult mai elegante și mai eficiente comparativ cu soluția comercială.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
AI și industria automotive. Interviu cu Philipp Kandal

Lumea se pregătește pentru o mare schimbare în ceea ce privește automobilele autonome. Cât de important este să avem hărți bune?

Philipp Kandal: Hărțile de mare acuratețe sunt cruciale pentru ca autovehiculele autonome să se poată orienta și să poată fi pregătite pentru situații potențial periculoase (ex. șantiere de construcție, blocaje în trafic, etc.). De asemenea, este prioritar ca autovehiculele să poată crea și actualiza hărțile în timpul mersului, deoarece acestea nu se pot baza doar pe hărți pre-stabilite în cazul în care intervine o schimbare.


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups
STARTUPS
Startupuri - ediția din octombrie

Tocmai m-am întors de la conferința World Summit AI din Amsterdam, unde mi s-a confirmat că există atât de multă energie și entuziasm în domeniul "inteligenței artificiale", încât toată lumea vrea să facă ceva cu ea. Era o glumă pe tema asta: "dacă aveți câteva IF-uri în algoritm, unii oameni ar numi asta AI și ar investi în startup". Dincolo de zgomotul care înconjoară domeniul, o mulțime de companii au început să facă consultanță pe această temă, iar alte companii se gândesc pro-activ la modul în care se pot juca cu datele de care dispun.


Leonard Abu-Saa System Architect
@Arobs
STARTUPS
Mergem la lucru împreună cu “Fast Rides”

Într-o zi stăteam în trafic și, după legile lui Murphy, m-am trezit pe banda care “nu trebuie”. Adică treceau pe lângă mine numai mașini care aveau un singur om în ele. Atunci mi-am amintit de poza aceea celebră de pe internet în care se vede cât spațiu ocupă oamenii când sunt singuri în 30 de mașini (practic o stradă întreagă blocată), când folosesc 30 de biciclete sau când sunt toți într-un singur autobuz. Așa a apărut scânteia.

Editorial

La panelurile de discuții TSM din luna septembrie, pe care le-am avut în Cluj și în București, tema abordată a fost Agile. Au fost discuții aprinse, cu multe întrebări adresate din partea publicului, în fața căruia invitații și-au împărtășit din experiența lor. Problematica estimării a fost una din subiectele abordate. Estimarea în timp, în puncte sau chiar conceptul #noestimates (idee propusă uneori chiar de către client) au fost analizate în funcție de oportunitatea aplicării lor. A fost prezentat un caz în care un programator estima că realizarea oricărui task se încadrează în cinci zile, și aceasta nu pentru a avea o estimare cât mai precisă, ci ca să nu greșească. Explicația era simplă: dacă îl termina mai repede era foarte bine, dacă dura mai mult, mai avea întreg weekendul la dispoziție.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 145 - Microservices

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects