ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Bianca Leuca Software Developer @ Mozaic Labs
TESTARE
Teste unitare cu Spock

Când am început primul nostru proiect, am căutat un tool ușor de folosit care ne-ar fi putut ajuta să scriem teste lizibile și concise. Ne-am hotărât să folosim Spock, pentru că în combinație cu Groovy ne dă exact ce avem nevoie: teste lizibile de tip BDD pe care le putem scrie și schimba rapid. Spock poate fi folosit și în combinație cu Java, dar are sinergie foarte bună cu Groovy. Toate exemplele din articol sunt scrise în Groovy, dar e suficientă puțină experiență cu Java pentru a le înțelege. Deoarece exemplele de teste din proiectul nostru sunt prea complicate pentru o introducere în Spock, am ales exemple de cod dintr-un kata pe care l-am făcut pentru a exersa TDD.

Reclame


Vlad But Managing partner @ AZIMUT Happy Employees & updateED
DIVERSE
Obiceiurile nesănătoase – Evadează din propriul cerc vicios

Auto-disciplina are un impact mai mare asupra performanței academice decât talentul intelectual – Acesta este citatul care, poate, multora dintre noi ar trebui să ne mai dea o șansă sau o speranță că putem să realizăm lucruri mărețe, că putem să fim cei mai buni specialiști în domeniul nostru sau că puterea de a ne schimba și modela este de fapt în controlul nostru. Citatul anterior reprezintă de fapt concluzia unor serii de teste și experimente ce au avut ca scop determinarea factorilor care influențează performanța și punerea acestora în balanță cu coeficientul de inteligență (IQ). Unul dintre factorii care s-au remarcat ca fiind chiar mai influent decât IQ-ul în atingerea performanței la oameni este auto-disciplina în a modela comportamentele și obiceiurile. Pentru a înțelege cum s-a ajuns la această concluzie e important înainte de toate să definim ce sunt obiceiurile (sănătoase sau nesănătoase) și să înțelegem modul în care creierul uman înregistrează comportamente sau obiceiuri noi sau mai simplu zis, învață (învață ref. la comportamente, nu a memora sau reține informații).


Mihai Tătăran Microsoft MVP , Co-organizator @ ITCamp, GM @ Avaelgo
MANAGEMENT
Misiunea unui consultant IT în epoca transformării digitale

Voi începe cu ceea ce fac eu: sunt managerul unei companii de consultanţă, training și dezvoltare software, 40+ IT. Lucrez ca trainer și consultant pentru clienţi din România și străinătate în domeniul tehnologie Cloud. Acest articol se bazează pe ceea ce facem la Avaelgo. Pentru a lămuri contextul, schimbările din slujba unui consultant IT sunt influenţate de trei factori: Contextul IT și evoluţia sa rapidă, Personalul IT, Clienţii.


Bálint Ákos Trainer @ M&Co Training
DIVERSE
Incremental sau disruptiv?

În lumea businessului se vorbește despre două tipuri de inovație: incrementală și disruptivă. Cu toate că inovația disruptivă este mult mai promovată, ambele sunt la fel de importante pentru companii. Mai mult decât atât, deși necesită un mod de gândire diferit, ambele tipuri de inovație se pot face în mod sistematic. Pentru a ilustra această situație să luăm o analogie din artă: inovația incrementală corespunde operelor noi, create într-un anumit stil, iar cea disruptivă se potrivește cu inventarea unui stil complet nou. Ar fi fost păcat, dacă în fiecare stil de pictură ar exista numai un singur tablou, nu? Un singur Picasso, un singur Monet, un singur Van Gogh…


Oana Călugar OKRs coach & consultant @Mindfruits
MANAGEMENT
Cum am combinat Scrum și OKR-s

Potrivit Scrum Alliance, "Scrum este o metodă de gestionare a proiectelor caracteristică programării agile. Scrum a fost inițial formalizată pentru proiecte de dezvoltare software, dar funcționează bine pentru orice domeniu complex de lucruri inovatoare. Posibilitățile sunt nesfârșite. Metoda Scrum este foarte simplă." OKR-s sau Obiective și Rezultate-Cheie (Objectives and Key Results) este un sistem de stabilire și comunicare a obiectivelor și a rezultatelor într-o organizaţie. OKR-s sunt o modalitate simplă de a crea structură pentru companie, echipe și pentru membrii echipei.


Adrian Vîntu Coach în Leadership și Inteligență Emoțională @ self employed
DIVERSE
Work-life balance nu există

După cincisprezece ani lucrați în IT din care zece în străinătate, una dintre concluziile majore cu care am rămas este că nu există work-life balance. De fapt, cred că la concluzia aceasta ai ajuns și tu dacă ai lucrat chiar și câteva luni în industrie. În ce tinde să devină această fugă după conceptul eluziv? Într-o agitație continuă de a face cât mai multe și cât mai repede, de a fi buni în carieră, iar în același timp de a fi părinți mai buni decât au fost ai noștri, și dacă se poate să ne facem timp și de acea carte pe care ne-am promis că o scriem. Dar nu ne oprim aici: noi suntem persoane altruiste, vrem să fim cunoscuți ca oameni care îi ajută pe cei în nevoie. Și care fac și sport. De luni. Așa viața noastră se transformă dintr-o listă de TO DO infinită atât în lungime cât și în cantitatea de auto-învinuire ce ne provoacă, pentru că pur și simplu nu avem timp pentru toate dorințele noastre.


Andrei Adam Product Manager @ 3Pillar Global Trainer @ SPOR
DIVERSE
Ghid de bună conduită în dezvoltarea de produs

Vorbim mereu despre clienți și despre cum să facem să-i avem în permanență în centrul atenției, despre cum să ne punem în pielea clienților și despre cum să le cucerim inimile. Uităm însă la fel de des să ne ascuțim armele în lupta cu cel mai potrivnic dușman, noi înșine.


József Bartók Software Engineer @ Hazelcast
PROGRAMARE
Chiar merge? Nu pot să cred!

Ați pățit vreodată să vă uitați la codul pe care l-ați scris cu ani în urmă, să vă dați seama în retrospectivă cât de neperformant e, cât de rău l-ați scris la vremea respectivă și să vă minunați că a mers acceptabil atâta vreme? Noi am pățit și nu de puține ori… După o vreme am început să ne punem problema oare ce ne salvează așa de des de propria prostie? O fi noroc? Improbabil... Și după mulți ani, am înțeles într-un final cine-i îngerul nostru păzitor. E JVM-ul, această mașinărie atât de minunată și deșteaptă, despre care noi, programatorii de Java știm de obicei atât de puțin.


George Platon Co-fondator @ BuddyGuard
PROGRAMARE
Flare - Home security

Casa este castelul nostru. Nu este nimica la fel, precum a ajunge acasă după o zi lungă. Casa este sanctuarul nostru, locul unde ne putem relaxa și asculta muzica preferată în liniște totală. Amintirile și momentele noastre de bucurie sunt legate de casele noastre mai mult decât oricare alte locuri unde ne petrecem timpul. În era socială/digitală în care trăim, protejarea casei nu este jobul unui câine isteț sau a unui bun polițist. Avem nevoie de soluții mai inteligente, adaptabile la programul nostru, care recunosc și identifica prietenii noștri dintre străini. Astfel de soluții ar trebui să se adapteze la varietatea caselor, la programele de lucru dinamice, la diferiți vizitatori și la paleta preferințelor într-o casă cu mai mulți membri.


István Kiss Software Engineer @ FlowTraders
PROGRAMARE
Băieţii mari nu plâng, ei fac backup periodic

Într-adevăr, acest articol prezintă un studiu de caz despre ransomware-ul WannaCry ransomware, dar înainte de a intra în detalii, vom face un ocol și vom vorbi despre un eveniment care s-a întâmplat cu 10 zile înainte de toată nebunia iscată de valul de phishing din jurul GoogleDocs. Aspectul cel mai îngrijorător este că, în timp ce în cazul WannaCry, “ singurul” factor uman implicat a fost lipsa acţiunilor de protejare a sistemelor, în cazul atacului de tip phishing, utilizatorul a trebuit să dea click de două ori: o dată, pentru a accesa un link dintr-un email ciudat, iar a doua oară, pentru a permite unui site web suspicios să acceseze contul lor Google.


Cristian Filip Application Management & Support @ NTT DATA Romania
PROGRAMARE
Managementul vulnerabilităţilor și evaluarea riscurilor în domeniul securității informatice

Datorită dezvoltării tehnologice din domeniului IT, informaţiile circulă cu o viteză foarte mare, accesul utilizatorului fiind aproape instantaneu, via internet sau intranet. Informațiile unei companii se pot regăsi: în format tipărit , stocate în sistemele informatice și bineînțeles în mintea utilizatorului prin parole, username etc. .


Claudia Jelea Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique


Mihai Jelea Avocat @ IP Boutique
DIVERSE
Mentenanța software-ului la comandă – Gratis sau contra cost ?

Dezvoltatorii de software la comandă așteaptă uneori cu nerăbdare perioada de mentenanță. La acest moment software-ul e deja instalat local pe echipamentele/infrastructura clientului, iar treaba mai laborioasă a adaptării lui la procesele și nevoile clientului este în bună măsură încheiată. Dacă etapele de dezvoltare și implementare au fost bine gestionate și finalizate, în perioada de mentenanță efortul dezvoltatorului de software ar trebui să fie diminuat semnificativ, iar profitabilitatea sa să crească. Cu puțin noroc (sau poate că nu doar norocul e la mijloc), în această etapă a mentenanței, intervențiile dezvoltatorului și resursele alocate vor fi minime, în timp ce onorariile de mentenanță (unele deosebit de generoase) vor compensa profitabilitatea scăzută a proiectului din etapele anterioare.


Cristina Juc Organizatoare @ Startup Weekend Cluj
STARTUPS
12 echipe au intrat in programul de accelerare Spherik 2017

În data de 23 mai s-a dat startul primei etape din programul de accelerare Spherik 2017 în care au fost acceptate 15 echipe. În urma selecției din perioada de validare, au rămas 12 echipe în programul de accelerare. Acestea vor beneficia de sprijinul Spherik adaptat nevoilor specifice pentru scalare și dezvoltare. Echipe din șapte țări, de pe trei continente, au aplicat pentru programul de accelerare Spherik din Cluj-Napoca. Faptul că 65% dintre aplicanți au fost din România vine să confirme că România a devenit în ultimii ani un punct de atracție pentru cei pasionați de inovație în tehnologie. Anul acesta, industrii precum Automotive, VR, Fintech, digital advertising, eHealth, sau AgroTech, au fost preferate de către aplicanți.


Vlad Ciurca Product Guy. Tech Events Producer. Connector
@Techsylvania
EVENIMENTE
Invitați de la Amazon, Financial Times, MIT, Allianz Ventures, NVIDIA și SAP la Techsylvania

Cea de-a 4-a ediție Techsylvania, unul dintre cele mai influente evenimente de tehnologie din Estul Europei, se apropie cu pași repezi. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților, în Cluj-Napoca, între 17-20 iunie, unde sunt așteptați peste 1500 de participanți. Acesta este format dintr-o conferință ținută de speakeri de la companii de prestigiu internațional, un maraton de programare de 24 de ore (hackathon) și  Startup Avalanche, o competiție pentru companii aflate la început de drum. De-a lungul celor trei ediții, Techsylvania a devenit punctul de convergență pentru pasionații de IT și antreprenorii ecosistemului local, oferindu-le acestora diverse oportunități prin care să se facă remarcați, precum Startup Avalanche, o competiție pentru companii aflate în primii ani și Startup Showcase, o campanie prin care startupurile au fost invitate să își expună produsele pe parcursul întregului eveniment.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Interview about artificial intelligence at Microsoft with Jennifer Marsman

Jennifer Marsman: We have a number of different Microsoft Artificial Intelligence products kind of spread throughout the whole company. We kind of meet people where they are in terms of Artificial Intelligence and Machine Learning. So for example, we have something called The Cognitive Services, and those are pre-trained models that you can just call and they do very common Artificial Intelligence tasks such as facial detection (like recognizing my face is right here) and facial verification (recognizing that I am Jennifer Marsman) and emotion recognition and text analytics (being able to detect the sentiment text, and what language it is, and automatic machine translation and the key topic extractions, if you’d like support logs, figuring out the main points in them) and all sorts of things like that. So there are these common tasks that everyone is doing over and over again. We have great pre-trained models where you can essentially just call them via the REST API call then get a bunch of data back.

Editorial

Am fost recent la un concert de excepție ținut de Al Di Meola în Cluj. Măiestria execuției la chitară a fost de mare clasă și vă recomand să îl ascultați și să mergeți la concertele sale, mai ales că nu am prea văzut programatori în sală. Dincolo de confortul în sine pe care ți-l aduce muzica lui, legătura cu IT-ul este execuția desăvârșită dar și predictibilitatea liniei muzicale: fiecare notă nouă era în concordanță cu cele anterioare, adaptându-se în arhitectura nucleu a piesei, astfel încât nu erai surprins sau șocat. Acest principiu muzical poate fi transpus în dezvoltarea de proiecte software unde - cred - este important ca totul să se desfășoare într-o manieră previzibilă, fără developing by chance. Calitatea software-ului final este mai importantă decât viteza maximă de execuție la care echipa poate ajunge, pentru că în spatele ei stă dexteritatea, profunzimea abordării și punerea în valoare a atuurilor. Pe de altă parte, startupurile se ghidează după filozofia de a executa foarte repede - nu prea contează cum - doar pentru a fi primul pe piață. Credeți că este o abordare corectă ?

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects