ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
ADVERTORIAL
Firma globală de servicii digitale de business Emergn angajează profesioniști IT în Cluj și plănuiește să se extindă rapid în 2022

Emergn, cu o activitate vastă în a ajuta companiile să livreze mai rapid produse și experiențe valoroase pentru clienți, intră pe piața din România. Compania intenționează să facă angajări rapide, iar printre posturile pentru care clujenii pot aplica se numără: dezvoltatori IT, profesioniști Quality Assurance, Business Analysts, Product Designers, Delivery Managers, ingineri de automatizare și AI ori specialiști în date și analiză


Alexandru Parvu Machine Learning Engineer @ Accesa

Adrian Militaru Data Engineer @ Accesa
PROGRAMARE
Machine Learning în diagnosticarea medicală

Medicina, unul dintre cele mai relevante domenii de studiu, este cunoscută drept destul de conservatoare în ceea ce privește adaptarea de noi tehnologii. Ceea ce este ușor justificabil, întrucât aceasta are ca scop primar prezervarea vieții umane, iar comiterea celei mai mici dintre greșeli, poate avea efecte devastatoare și de lungă durată. Astfel, integrarea de Machine Learning în practica sa este privită cu reticență de către specialiștii în domeniu, chiar dacă diverse aplicații sunt disponibile de zeci de ani.

Reclame


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Cum a fost la conferința The Developers 2022

Recent, a avut loc a patra ediție a conferinței The Developers, prima în format fizic, după mai mult de doi ani de transmisii exclusiv on line. Ca și la edițiile anterioare, ne-am propus să răspundem așteptărilor unui public dornic să fie la curent cu inovațiile momentului. De aceea, am mizat pe diversitatea temelor și subiectelor - de la programare, machine learning, software craftsmanship, testare, cloud, la microservices și automotive - și pe superioritatea experienței științifice și profesionale a speakerilor.


Dragoș Cojocari Co-Founder @ DataGrid Software
PROGRAMARE
Machine Learning – la raftul cu iaurt vă rog

Când vine vorba despre AI si ML, probabil, primul gând se îndreaptă spre rețele neuronale, recunoaștere de imagini, roboți autonomi și multe alte lucruri minunate. Putem însă, și e nevoie să aplicăm această tehnologie pentru a rezolva probleme mai puțin spectaculoase, dar cu un impact la fel de mare. Cum ar fi de exemplu, să prezicem ce iaurturi sunt pe cale să expire și să evităm astfel risipa alimentară ?


Roland Szabo Machine Learning Consultant
PROGRAMARE
NLP în 2022 - Ce ne așteaptă în viitor?

Procesarea limbajului natural devine din ce în ce mai importantă în viața noastră. Companiile folosesc NLP pentru a procesa toate datele text pe care le producem - când dăm comenzi lui Siri sau Google Assistant, când căutăm ceva, când scriem un comentariu pe rețelele de socializare sau chiar când scriem cod. Am văzut în primul articol din această serie cum modelele lingvistice mari permit oricui să creeze mai ușor modele mai puternice. În cel de-al doilea articol am văzut cum colectarea datelor necesare este mult mai ușoară în zilele noastre. În acest articol ne vom uita la cercetările de ultimă oră și voi încerca să fac câteva preziceri despre cum va arăta acest domeniu în următorii ani.


Cristina Racoviță Full-Stack Junior Developer @ Yonder
PROGRAMARE
AutoML - o nouă perspectivă a învățării automate

Ce este învățarea automată? Pot calculatoarele învăța? Cum anume se întâmplă asta? La aceste întrebări multă lume știe deja răspunsul, lucru care se datorează popularității de care se bucură învățarea automată. Fiind folosită în aproape orice industrie, aduce valoare datelor stocate și nefolosite prin optimizarea produselor. În plus, stârnește interesul tuturor datorită aplicabilității variate și prin maniera neconvențională de rezolvare.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Despre AboutYou Tech - Interviu cu Iulia Druță

AboutYou Tech a intrat recent pe piața IT din România care este legătura dintre tehnologie și industria modei?

Iulia Druță: ABOUT YOU este o corporație de modă și tehnologie. Nu ne vedem strict ca o companie de modă. Suntem și o companie de tehnologie. Tehnologia și datele sunt punctul central al strategiei și al culturii ABOUT YOU, fiind principalele forțe motrice ale succesului și creșterii noastre.


Andreea Zdrobau Middle Business Analyst @ PitechPlus

Floris Cosmin Pop Senior Business Analyst @ PitechPlus
MANAGEMENT
The scent of the rose - adaptarea rolului de BA în contextul rescrierii unui sistem complex

Agilitatea nu mai este doar un substantiv comun, ci a devenit un framework, un cadru de lucru și chiar un mod de a fi, în contextul dezvoltării proiectelor de anvergură. Aceasta este o realitate întâlnită în aproape toate domeniile, de aceea nu mai surprinde pe nimeni că este prezentă și în cazul proiectelor informatice.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Experts Panel – Software Craftsmanship

Evenimentul de lansare a ediției din mai a revistei TSM a fost găzduit de Code Crafters by BT și a reprezentat un bun prilej de discuții pe tema Software Craftsmanship. Au fost alături de noi la panel:

 • Cătălin Golban - Head of Department Engineering Systems Vision @ Bosch,

 • Cristian Cazan - CEO @ CodeCrafters by BT,

 • Denis Salanța - Head of Development @ CodeCrafters by BT,

 • Lucian Teodorescu - Staff Software Engineer @ Garmin.


Nora Dobre People Manager @ Zenitech
PROGRAMARE
Recenzie carte - Work without Jobs: How to Reboot Your Organization’s Work Operating System

O carte care propune să descompună elementele constitutive ale muncii, sarcinile, proiectele, oferind, totodată, câteva perspective noi despre ce ar putea să însemne HR-ul, abordarea agilă, leadershipul și managementul. Autorul face acest exercițiu în contextul în care gradul de automatizare în muncă crește, iar contextele alternative de lucru (cum ar fi gigurile) prezintă oportunități care nu sunt ușor de rezolvat, având definițiile actuale ale muncii.


Geanina Tămaș Online Marketing Specialist @ Azimut
MANAGEMENT
Dezvoltarea unui digital mindset al angajaților

Acumularea unor noi competențe și aptitudini tehnologice sunt esențiale pentru muncă îndreptată spre sisteme tot mai digitalizate. Dar nu este suficient. Angajații trebuie să fie motivați să-și folosească abilitățile pentru a crea noi metode de muncă din ce în ce mai eficientizate. Au nevoie de un set de valori și atitudini - mindset - îndreptat spre digitalizare. Psihologii descriu mentalitatea drept un mod particular de percepere a lumii, care , implicit, influențează modul în care acționăm în lume. O mentalitate digitală este un set de atitudini și comportamente care permit oamenilor și organizațiilor să perceapă cum datele, algoritmii și IA deschid noi posibilități într-o lume din ce în ce mai dominată de tehnologii inteligente și de utilizarea intensivă a datelor.

Editorial

Bucuria revederii comunității de programatori de Cluj și din alte colțuri ale lumii în cadrul conferinței The Developers a fost un sentiment care a lipsit în ultimii doi ani. Prezentările de calitate și ambianța plăcută creată de spațiul clădirii Cluj Innovation Park a făcut din acea zi una de neuitat. Sălile au fost pline, iar publicul a fost mai activ decât altădată, speakerii primind un număr mare de întrebări din partea participanților. Nu au lipsit nici cafeaua de calitate, o degustare de vin și chiar un mic concert la final. Am avut participanți on line. Dintre aceștia, unii au folosit platforma deoarece nu au putut ajunge la eveniment de la bun început ci doar mai târziu. În concluzie, temerea că participanții vor prefera on line-ul participării fizice nu s-a adeverit și mă bucur că a fost așa. Dacă ești curios cum a fost, am publicat pozele pe pagina noastră de Facebook. De asemenea, cei care au participat vor putea revedea și prezentările pe streamevent.ro.

Citeşte mai mult

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA