ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 144
Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Tibor Boné Project Manager @ msg systems Romania
MANAGEMENT
Cum se întâlnesc metricile moderne Agile cu așteptările managementului tradițional?

Modern Agile este o abordare a agilității bazată pe principii care pune accentul pe satisfacția clienților, siguranță, învățare rapidă și livrarea continuă de valoare. În timp ce traditional Agile implică adesea cadre specifice, cum ar fi Scrum sau Kanban, cu roluri, ceremonii și artefacte definite, modern Agile se concentrează pe principii de nivel înalt care pot fi adaptate la diverse practici și cadre. Este mai puțin prescriptiv și mai mult despre valori călăuzitoare. Modernitatea sa constă în simplitatea, universalitatea și concentrarea asupra practicilor adaptive, punând omul în centru.


David Stan Chapter Stream Lead @ Accesa
MANAGEMENT
Modern Agile: strategii de succes și mindset orientat spre produs

În lumea modernă a dezvoltării produselor, metodologia Agile a devenit esențială pentru succesul echipelor ce vor să inoveze. Acest articol explorează modul în care abordarea Agile se concentrează pe testarea rapidă a ipotezelor prin sesiuni de discovery workshop sau design sprint, facilitând iterațiile și adaptarea continuă, dar și cum toolurile de inteligență artificială joacă un rol crucial, nu ca soluții autonome, ci ca un asistent care accelerează procesul de validare a ideilor. Cheia succesului în metodologia Agile modernă constă în învățarea continuă și feedbackul rapid, evitând repetarea greșelilor din trecut. Acest proces permite echipelor să ajungă de la idee la validare în cel mai scurt timp posibil, inovând eficient și livrând produse care răspund nevoilor reale ale utilizatorilor.

Reclame


Adina Chiriliuc Scrum Master @ Centrul de Inginerie Bosch

Valeria Guțu Configuration Manager @ Centrul de Inginerie Bosch

Daiana-Emanuela Mureșan Machine Learning Engineer @ Centrul de Inginerie Bosch
MANAGEMENT
Studii de caz - Agile pus în practică

În mediul tehnologic aflat în permanentă schimbare, a sta pe loc nu mai este de mult timp o opțiune. Domeniul software se dezvoltă cu viteze amețitoare, aducând provocări și oportunități în permanență. Atenția oamenilor este atrasă în direcții multiple, spre instrumente de lucru de ultimă generație, spre inovații, spre experimente.


Raluca Piteiu-Apostol Product Consultant

Mădălina Marincaș Program Manager
PROGRAMARE
Product și Project Managers între confruntare și colaborare

Când vedem acronimul PM într-o organigramă, la ce rol ne gândim? Product Manager, Project Manager, Program Manager, Portofolio Manager, People Manager sau altceva? Șansele sunt ca primele două roluri să fie printre cele mai recognoscibile, iar acesta ajunge să fie începutul unui lung șir de întrebări. De la cine ce face pentru a livra produse tehnice la cum colaborează cele două persoane când există ambele roluri într-o organizație, spectrul curiozităților e larg. Uneori e la fel de mare paleta provocărilor ce apar.


Eugeniu Cojocaru Software Engineer @ Zenitech
PROGRAMARE
React Native, o alternativă viabilă sau o risipă de timp?

Într-o ședință a echipei de management: Gigel: Produsul e stabil, am implementat aproape toate funcționalitățile cerute. Ce facem acum? Marcel: Mai știți că a fost solicitată varianta de mobil de către cei de la Today Software Magazine? Ce ați zice dacă am începe acest proiect?” Ionuț: Programatorii noștri sunt specializați pe C# și JavaScript, nu avem buget să angajăm alți programatori… . Marcel: Care-i treaba, moșule? Stai liniștit, cunosc eu niște băieți de la Facebook care lucrează la un produs foarte mișto numit React Native! Gigel: Ce e aia React Native? Marcel: Așezați-vă bine în fotolii, urmează să vă spun o poveste fascinantă!


Rareș Lemnariu Technical Lead @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
PROGRAMARE
Lecția principală: o mașină nu e doar o mașină

Bosch Future Mobility Challenge (BFMC) a evoluat de la un hackathon local inițiat de către Centrul de Inginerie Bosch din Cluj la un program de dezvoltare pe termen lung, devenind unul dintre cele mai mari concursuri de acest fel organizat de Bosch la nivel global. La baza concursului stau trei concepte principale: Implicarea studenților într-un proiect practic, de echipă și multidisciplinar; Promovarea companiei Bosch ca lider în domeniul automotive; Atragerea de noi talente în domeniul conducerii autonome și către companie.


Paula-Manuela Giurgiu Associate It Consultant @ msg systems Romania
DIVERSE
Etica în era digitală: Cross Platforms în Societatea 5.0

O tehnologie disruptivă reprezintă impactul iminent și emergent pe care îl are această nouă tehnologie, în sensul că aceasta poate schimba în mod radical modul în care sunt luate în considerare scenariile existente. Pentru a interpreta acest efect disruptiv care ar putea apărea, trebuie să ne referim nu numai la inovația care a produs acest efect „disruptiv”, ci și la tendințele care se manifestă prin prezența și răspândirea lor iminentă pe piață. În acest fel, ne referim la aceste tipuri de schimbări ca fiind etape definitive ale unei societăți care se află într-o stare de schimbare radicală continuă.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Experts panel: Software craftsmanship

Cât de actual mai este subiectul de software craftsmanship? Am discutat cu invitații noștri despre acest subiect dar și legătura ideală dintre business și echipele de dezvoltare pentru a avea un produs final ideal:

 • Dan Avram - Deputy Director Retail Products @ Banca Transilvania,

 • Szilard Antal - Head of Development @ BT Code Crafters,

 • Alex Cioflică - Software Architect @ Betfair Development Romania,

 • Daniel Pavăl - Cloud Solutions Architect @ BT Code Crafters,

 • Roxana Mureșan - Software Architect @ Accenture Industry X,

 • Ovidiu Mățan (moderator) - Fondator @ Today Software Magazine

Editorial

Cum săptămâna trecută s-a desfășurat evenimentul nostru de vară, The Developers, nu am cum să nu exprim aici câteva impresii la cald. În primul rând, vreau să subliniez că am avut mai multe prezentări foarte bune. Dintre acestea s-au remarcat în urma feedbackului primit de la participanți Ditching the Monolith: A Real-Life Journey to Microservices, susținută de Moisés Macero García. A fost cea mai votată, urmată la mică distanță de Power Structures and their Impact on Software, prezentată de Andrew Harmel-Law care a mizat pe puterea diversității. În al doilea rând, din perspectiva prezenței, am avut un număr mai redus de participanți, dar acesta se pare că este un trend ce poate fi observat cam la toate conferințele din aceasta perioadă. Fac trimitere la cele care s-au desfășurat în Cluj. În schimb, feedbackul primit de la participanți a fost unul dintre cele mai bune, iar asta ne încurajează și ne pregătește pentru IT Days-ul din toamnă. Participarea la un eveniment, fie el lansare de revistă, fie el conferință vine aproape de fiecare dată cu avantaje.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 143 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Cognizant Softvision
 • Colors in projects