ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Sergiu Indrie Software Engineer@iQuest
PROGRAMARE
Apache Cassandra, Primii Pași

A fost o vreme când tehnologiile NoSQL erau considerate un trend, un termen la modă, în esență ceva care nu era aplicabil în viața de zi cu zi. În ziua de azi însă, cred că NoSQL nu mai reprezintă o moda și chiar și companiile de dimensiune medie se confruntă cu problema volumului crescător de date. În această situație, scenariul migrării de la o bază de date relațională la una de tip NoSQL devine tot mai comun datorită avantajului principal al acestor tehnologii: posibilitatea de a scala aplicațiile în clustere.


Vasile Mihali Senior Software Engineer @ Arobs
PROGRAMARE
Java Chronicle în acțiune

Procesarea fișierelor relativ mari nu este o operație atât de ușoară care să poată fi realizată prin apelul la instrumente, care au tradiție în aceste chestiuni, precum Hadoop, mașini foarte puternice, *librării* pentru concurență, altele decât cele standard Java. Folosirea acestora are drept efect costuri suplimentar de timp, de bani și de personal specializat.

Reclame


Cătălin Timofti UX Designer @ SDL
PROGRAMARE
Importanța realizării de prototipuri

În urmă cu câțiva ani, mai exact în anul 2011, am obținut primul job ca UX Designer la o companie multinațională. De atunci și până în prezent am avut oportunitatea să lucrez cu diferite metodologii de dezvoltare ale unui design, reușind să descopăr plusurile și minusurile fiecăreia. În momentul de față am ocupația de UX Designer într-un mediu Agile, într-o echipă de 17 designeri, care au ca scop principal livrarea celei mai bune experiențe utilizatorilor, prin produsele software dezvoltate de către companie.


Sebastian Botiș Project Manager
@Arobs
MANAGEMENT
Abordare simplă a riscului în Scrum

În modelul tradițional waterfall, riscurile sunt de obicei detectate și analizate folosind metode tradiționale de management. În zilele noastre, există o oarecare deficiență în ceea ce privește identificarea și prevenirea riscurilor în dezvoltarea de software care urmează principiile Agile. Modele Agile susțin faptul că tratează riscurile implicit. Prin modul în care este definit conceptul, abordarea sa iterativă favorizează o atenție deosebită la riscuri, care pot fi reduse prin diferite practici, cum ar fi continuous software integration. Din păcate, în realitate, modelele de tip agile implementează doar câteva practici din zona de risc al managementului.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav

Diana Bălan Map analyst@Telenav
PROGRAMARE
Dezvoltarea aplicațiilor securizate în Java

Vom începe acest articol cu câteva considerente generale despre securitate. Astfel, scopul securizării calculatoarelor este acela de a proteja informațiile existente pe acestea de furt, de corupere sau dezastre naturale. Securitatea trebuie înțeleasă ca o măsură de compromis. De exemplu, cea mai bună metodă de a face o aplicație complet securizată în Internet este să nu o conectăm la Internet. Unul dintre aspectele importante ale securității este confidențialitatea, care reprezintă ascunderea surselor de informații.


Diana Muntea Software Developer @ Yardi România
PROGRAMARE
Date de tip spațial în SQL Server

Datele spațiale sunt folosite pentru a reprezenta informații despre locația și forma obiectelor geometrice. Aceste obiecte pot fi centrul unei locații, reprezentat sub forma unui punct, sau obiecte complexe: drumuri, râuri, orașe sau țări. Începând din 2008 suita de produse SQL Server de la Microsoft oferă suport pentru datele geospațiale. Acest lucru permite stocarea datelor în tabele sub formă de puncte,linii şi poligoane. De asemenea, oferă atât o gamă largă de funcții pentru manipularea lor, cât şi indecși spațiali pentru a permite o rulare eficientă.


Tiberiu Nagy Senior developer
@Betfair
PROGRAMARE
Sisteme de mesagerie performante – Apache Kafka

Odată cu răspândirea arhitecturilor bazate pe evenimente, sistemele de mesagerie au devenit componentele de bază ale arhitecturilor enterprise. Deoarece aplicațiile enterprise prelucrează din ce în ce mai multe date, performanța sistemelor de mesagerie devine din ce în ce mai importantă pentru buna funcționare a aplicațiilor, necesitând platforme rapide și scalabile. Apache Kafka este un sistem nou de mesagerie, care se remarcă drept una dintre cele mai performante soluții la momentul actual, putând transfera până la un milion de mesaje pe secundă pe un grup de trei mașini de capacitate medie.


Simina Rendler Software Tester @ Altom Consulting
DIVERSE
Alt-tester la Mobile World Congress 2015

Mobile World Congress este evenimentul de anvergură al industriei tehnologiilor mobile. Un târg uriaș, lansări mult așteptate, conferințe și seminarii extraordinare, networking intens. Ce face la un asemenea eveniment o companie specializată în servicii de testare și, mai ales, de ce duce de mânuță un roboțel?


Cristina Juc Organizatoare @ Startup Weekend Cluj
DIVERSE
De ce să vii la Startup Weekend Cluj 2015?

Startup Weekend este o mișcare globală care reunește oameni cu idei, aspirații, aparținând unor medii diferite, reuniți de dorința de a se ajuta reciproc pentru atingerea unui scop comun. Evenimentele Startup Weekend ajută oamenii să-și dezvolte încrederea în potențialul lor antreprenorial și să vadă cum ideile lor prind viață aproape într-o clipită. De asemenea, creează oportunitatea de a oferi mentorat de la antreprenorii care au reușit deja și se află acolo pentru a ajuta și sfătui echipele participante.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Different Angle - primul Cluster de IT & C din București

26 martie 2015, Sky Tower, București - Lansarea oficială a primului Cluster de IT&C din București, Different Angle, coincide și cu anunțarea primului domeniu de interes comun promovat de membrii noii organizații: Smart Cities. Pornind de la premisa că orașele moderne, inteligente sunt capabile să asigure un mediu confortabil și sustenabil pentru locuitorii lor prin utilizarea eficientă a tehnologiei disponibile, Cluster-ul Different Angle a invitat la evenimentul de lansare trei veritabili "ambasadori" ai conceptului de Smart Cities.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Interviu cu Jonathan Shieber, senior editor la TechCrunch și CrunchBase

Participând la un workshop organizat în Cluj la începutul lunii martie, am avut ocazia să-l întâlnesc și să povestesc cu Jonathan Shieber. Cei din zona startup-urilor, interesați să își exerseze pitch-ul, au putut să primească sfaturi direct de la acesta. Așa cum ne-am așteptat, nu există o rețetă a succesului dar este important să se aibă în vedere esențialul și factorii de diferențiere a produsului fie că vorbim de o prezentare sau de publicarea unui articol în TechCrunch. În continuare, vă prezentăm un scurt interviu cu Jon despre tendințele actuale.


Tudor Lăpușan Java & Big Data developer @ Telenav
PROGRAMARE
Introducerea și tuning-ul Hadoop MapReduce

MapReduce este principala tehnologie de procesare de date de volum mare a proiectului Apache Hadoop. A fost dezvoltată de către Google. În 2004, ei au publicat un *articol* care descria conceptul MapReduce. În 2006, Dug Cutting a reușit să implementeze acest concept și să îl includă într-un proiect Apache, mai exact în Apache Hadoop. Prima lansare a avut loc în 14 Septembrie 2007.


Alexandru Fediuc Associate IT Consultant
@.msg systems Romania


Virgil Andreieș Associate IT Consultant
@.msg systems Romania
PROGRAMARE
Realitatea virtuală îmbunătățită pe dispozitivele mobile

Aceasta a intrat în interesul consumatorilor, și bineînțeles și în cel al programatorilor, odată cu dezvoltarea procesoarelor și a plăcilor grafice pe dispozitivele mobile. Însă unul dintre primele dispozitive care s-a folosit de ideea din spatele acestei tehnologii a fost Sensorama, creată de Morton Heilig, acum mai bine de 40 de ani. Dispozitivul funcționa pe principii asemănătoare dar cu un mod de implementare mai „rudimentar”. Ceea ce a făcut cunoscută realitatea augmentată este apariția binecunoscutului Google Glass, iar cel care a reușit să împingă barierele mai departe este dispozitivul patentat de Microsoft, Kinect împreună cu căștile virtuale. Nu voi insista pe aceste subiecte, ele făcând parte din altă categorie, pe care aș numi-o „încă experimentală”.


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
MVP Academy prezintă cele 13 startup-uri admise în programul de pre-accelerare

București, 18 martie 2015 - 13 startup-uri tech cu potențial la scară globală au fost selecționate pentru a participa la cea de a doua ediție a programului de preaccelerare MVP Academy. În perioada 23 martie - 14 mai, acestea vor lucra la dezvoltarea produselor și vor forma conexiuni valoroase în industrie participând la workshop-uri practice, sesiuni de mentorat și la alte activități specifice. Lista completă a echipelor finaliste este disponibilă online pe site-ul programului


Vasile Selegean Software Quality Engineer @ NTT DATA Romania
MANAGEMENT
Quality Assurance în Agile

Să presupunem că mașina noastră de colecție are nevoie de un strat nou de vopsea. Sau trebuie să zugrăvim noua noastră casă. Vom angaja cei mai buni profesioniști, le vom cere să folosească cele mai bune materiale de pe piață si chiar vom accepta să plătim un preț mai mare decât media. Echipa angajată termină la timp, fără să depășească bugetul. Toată lumea e fericită și poate va fi și o mică petrecere de inaugurare! Dar, într-o lună sau două, mici pete de rugină sau crăpături apar în vopseaua proaspătă.. Ce s-a întâmplat? Cea mai bună echipă nu a lăsat suficient timp pentru stratul de suport să se usuce și au aplicat vopseaua după numai patru ore, nu șase, cât ar fi fost nevoie în conformitate cu specificațiile producătorului.


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
PROGRAMARE
Usable Software Design

Într-un articol anterior pentru Today Software Magazine - Patru idei pentru îmbunătățirea Software Design-ului - am scris despre faptul că avem tendința de a face *software design* care nu este orientat către utilizator. Ori de câte ori vorbim despre design în alte domenii decât software-ul, discutăm din punct de vedere orientat către utilizator. Produsele Apple sunt renumite pentru că se concentrează pe experiența utilizatorului cu dispozitivul: cum se simte, cum arată, cât de repede răspunde, sunetele pe care le scoate, etc. . Software Design-ul este singurul tip de design care pare să nu aibă utilizator. La urma urmei utilizatorul final nu are nici o idee despre cum este organizată aplicația pe care o folosește și nici măcar nu-i pasă. Tot ce contează pentru el este ca aceasta să funcționeze bine.

Editorial

Într-una din serile trecute, încurajați de atmosfera relaxată, eu și cu un prieten ne-am permis să abordăm problema relației dintre echipele de programatori și de testeri dintr-o perspectivă filozofico-religioasă. Opoziția tester-programator, care-l plasează pe programator în postura de creator, iar pe cel de tester în postura de chițibușar veșnic în căutare de defecte și animat de a distruge ceea ce a creat cu atâta pasiune programatorul, poate fi dizolvată doar după ce fiecare parte își lasă orgoliul la o parte și nu se mai crede înger și respectiv, demon. Ne- a fost tare greu să ne debarasăm de ipostazele acestea ! Soluția a venit de la filozofia orientală, care îl pune pe fiecare într-o poziție avantajoasă: antagonismul programator -tester este asemenea principiilor Ying -Yang, adică un sistem a cărui valoare este mai mare decât cea a componentelor sale. Dar să părăsim lumea ideilor și să ne întoarcem în meandrele concretului, adică la evenimentele acestei primăveri.

Citeşte mai mult

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects