ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Aprofundare a SLA-urilor furnizorilor de servicii cloud

Timpurile recente stau sub semnul serviciilor _cloud_. Funcționalități noi ale furnizorilor de cloud se lansează în fiecare zi, aducând cu ele prețuri din ce în ce mai mici. În acest moment, cei mai cunoscuți furnizori de servicii cloud sunt Amazon, Google și Microsoft. Uitându-ne peste serviciile lor, vom vedea SLA-uri (Acorduri de nivel al serviciilor - Service Level Agreements) care ajung la o disponibilitate de 99,9%, 99,95% sau chiar 99,99%.


Peter Lawrey CEO @ Higher Frequency Trading Ltd
PROGRAMARE
Java 8 Optional nu este doar pentru înlocuirea unei valori null

În Java 8 poți returna un Optional în loc de return null așa cum ai putea să faci în Java 7. Aceasta ar putea sau nu să fie o mare diferenţă în funcţie de frecvenţa cu care tinzi să uiţi să verifici null sau să foloseşti analiza de cod static pentru a verifica referinţele de null. Există totuși un caz care te constrânge mai mult. Acesta constă în a trata Optional ca pe un Stream cu valori 0 sau 1.

Reclame


Răzvan Costa Business Analyst
@Endava
PROGRAMARE
Gândirea critică în analiza de business

Cinci procente dintre oameni gândesc; Zece procente dintre oameni cred că gândesc; restul oamenilor ar prefera să moară decât să gândească. – Thomas A. Edison
În luna noiembrie, 2014, o companie locală din Cluj – Napoca a fost gazda unui eveniment dedicat tester-ilor: Rapid Software Testing. La finalul celor trei zile, timp de o zi, speaker-ul a abordat o temă delicată pentru industria IT, dar importantă pentru analiști și pentru _testeri: Gândirea critică. Trainer-ul invitat a fost Michael Bolton (des confundat cu artistul cu același nume), un nume important în disciplina de testare IT. Deși evenimentul a fost organizat pentru tester-i, o bună parte din principii se aplică și pentru analiștii de business.


Raluca Morariu Senior QA Engineer
@Betfair
TESTARE
Programatorii testează? Testerii scriu cod?

După o experiență de mai mult de nouă ani în industria software pot să spun că am ajuns să fac câte puțin din tot ce oferă acest domeniu. Am început cu un internship unde am făcut testare înainte de a învăța să scriu cod, am fost programator într-o firmă mică unde am făcut totul de la zero, inclusiv dezvoltare de baze de date. Acum ca tester la Betfair, sunt implicată în testarea funcțională cu accent pe automatizare, livrare continuă și testare de performanță.


Alexandru Bolboacă Agile Coach and Trainer, with a focus on technical practices
@Mozaic Works
PROGRAMARE
Patru idei pentru îmbunătățirea Software Design-ului

Software Design se numără printre ultimele trenduri care impresionează domeniul IT. Se pare că în fiecare an apar alte câteva idei de design. Mai întâi au fost _design patterns_. MVC este modul în care construim aplicații _web_, în timp ce idei cum ar fi: domain driven design, porturi și adaptoare, microservices se bucură de adopție și interes crescut. Am învățat software design făcând, cu un mentor care a ținut să-mi dea un feedback foarte util, deși uneori enervant. Acest lucru a fost înainte să știu despre design patterns, SOLID principles sau TDD.

PROGRAMARE
Analiza sentimentelor şi complexitatea opiniilor online

Dacă ai trăi într-o lume unde opinia ta contează, ai încerca să schimbi ceva? Fără îndoială că opiniile sunt o prezență constantă în viața fiecăruia: recomandările, recenziile, sunt doar câteva din mijloacele folosite pentru a influența viitoarele decizii. În era vitezei, când multitudinea opțiunilor te inhibă, opiniile sunt cele ce te pot determina în a lua o decizie rapidă când ești sub lumina reflectorului. Dar să presupunem că am putea evalua totul în termeni de pro sau contra, ar fi deciziile noastre mai corecte? Sau nu e chiar atât de simplu?


Oana Călugar OKRs coach & consultant @Mindfruits
PROGRAMARE
O întâlnire cu știința, tehnologia și antreprenoriatul

Credem că tehnologiile disruptive pot rezolva problemele majore ale lumii. De aceea, unul dintre scopurile noaste este acela de a accelera dezvoltarea unui ecosistem dedicat inovațiilor tehnologice utile. Hello Tomorrow reunește pe cei care aduc schimbarea, de toate vârstele și din toate categoriile, de la știință și tehnologie la afaceri și elaborarea politicilor, prin organizarea unei Comunități Interdisciplinare, un eveniment global Tech Startup Challenge și a unei Conferințe Internaționale.


Andrei Crăciun Senior Software Architect @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
PROGRAMARE
Aromă IoT: Sensoriada

Lumea dezvoltării de software are multe ingrediente, iar dezvoltatorii de software preferă arome diferite. O abordare mai ludică ce menține această analogie cu domeniul culinar oferă ocazia relevării unor aspecte specifice pentru lumea Internetului lucrurilor (IoT). Așadar, unul dintre ingredientele cele mai importante este cel al DETECTĂRII (SENSING). Prin adăugarea unei arome MOBILE oricărui produs IoT, soluţia devine una foarte plăcută.


Mursa Bogdan Software Developer @ Yardi
PROGRAMARE
Soluții non-invazive ale tehnologiei în domeniul medical (Kinect)

Este uimitor cât de mult s-a făcut apel la soluții din domeniul tehnologic pentru rezolvarea diferitelor tipuri de probleme care au apărut în ultimii zece ani. Răspunsul la întrebarea “de ce tehnologia?” este cât se poate de evident: trăim într-o perioadă în care totul se rezumă la a lucra cu un volum foarte mare de informații, iar rezultatele trebuie să fie rapide și precise.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
MANAGEMENT
Gogu la mici

-Chelner, micii ăștia mi-au mâncat muștarul! Încercă Gogu o ironie fină, dar nu avu cu cine.
-Vă mai aduc muștar?
-No, n-ai priceput nimica, spuse înciudat Mișu. Nu muștarul îi problema aici, ci micii. Ia-i înapoi și mai pune-i o țâră pe grătar, că-s cruzi.
-Revenind la ale noastre, Gogule, se întorse Mișu spre prietenul lui în timp ce chelnerul lua micii scuzându-se, zi-mi ce să fac. Spun or’ nu spun? Îi mai bine să fiu cinstit sau mai bine îmi apăr pielea? Că până la urmă la asta se reduce toată situația...


Cristina Juc Organizatoare @ Startup Weekend Cluj

Cristina Tare Organizatoare @ Startup Weekend Cluj
DIVERSE
Impactul evenimentelor Startup Weekend la nivel global și local

Pentru cei care nu cunosc conceptul, Startup Weekend (SW) este un eveniment ce reunește antreprenori, graficieni, designeri, programatori, marketer-i și mulți oameni cu idei numai bune de pus în practică. Pentru cei care îl cunosc, noi, organizatorii StartupWeekend Cluj, vă invităm la următoarea ediție care se va desfășura în weekendul 24-26 Aprilie 2015. Startup Weekend este un concept creat în America și exportat apoi la nivel global care se axează pe ideea de educație și dezvoltare personală.


Andrei Kelemen CEO @ Cluj IT Cluster
DIVERSE
CLUJ INNOVATION DAYS 2015

Pregătirile sunt în curs pentru a treia ediţie a Cluj Innovation Days, eveniment ce a devenit un punct de referinţă printre cei care pun accentul pe promovarea inovaţiei în domeniile industriei. Ambiţia noastră este să facem din această conferinţă, în anii ce vor urma, „Evenimentul” dedicat rolului inovaţiei în afaceri. Ediţia din acest an a conferinţei explorează modul în care au loc procesele tehnologice, de la apariţia ideii la cercetarea ei sau modelarea ei printr-un proces de inovaţie până când prinde formă şi la transferul efectiv al rezultatului în economie.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE
Today Software Magazine împlinește trei ani

În 6 februarie 2012, a apărut primul număr al revistei Today Software Magazine. Îmi amintesc cum la inaugurarea revistei, alături de colegii mei de la Gemini Solutions, ne-am străduit să creăm o listă cu toate cunoștințele noastre din zona de IT. Ne-am strâns douăzeci de oameni, constituindu-se astfel primul eveniment de lansare. Atunci nu ne-am gândit să prezentăm articolele, doar am stat la povești și am împărțit revista participanților. De atunci acest proiect a trecut prin mai multe transformări și colaborări pentru a ajunge în forma de astăzi.


Chertes Cristian iOS Developer @ Telenav

Korosi Csongor iOS Developer @ Telenav
PROGRAMARE
Experimentul cu WATCHKIT SDK

O dată cu apariția WatchKit SDK, mulți programatori pe iOS au început să experimenteze cu acesta și au scris articole despre provocările întâmpinate în timpul implementării. Urmărind acest trend, articolul de față descrie prima noastră impresie după abordarea WatchKit SDK-ului și provocările întâmpinate în timpul creării aplicației de navigație pentru ceasuri folosind Scout SDK-ul nostru.


Călin-Vlad Gîngă Software developer
@ISDC
PROGRAMARE
Dinamicile adoptării unei mentalități Agile

Cu câteva luni în urmă am participat la Conferința Scrum de la Berlin, organizată de Scrum Alliance. În cadrul acestei conferințe, am descoperit că există multe organizații care au dedicat foarte mult timp unui proces de schimbare a mentalității. Au adoptat mentalitatea agile ca răspuns la un mediu aflat în continuă schimbare, cu clienți ale căror cerințe se schimbă de la o zi la alta și unde orice timp pierdut poate reprezenta foarte multă muncă în plus, fără ca aceasta să aducă un beneficiu real.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav

Diana Bălan Map analyst@Telenav
PROGRAMARE
JavaFX și comunicarea prin RESTful Web Services (II)

În continuarea articolului din numărul trecut vă supunem atenției crearea unor servicii web REST care interacționează cu date persistate. Pentru început vă oferim o introducere în JAXB. Java Architecture for XML Binding este un standard Java ce definește modul în care obiectele Java sunt convertite în și din XML. El folosește o colecție de mapări standard și definește un API pentru citirea și scrierea obiectelor Java în și din XML.


Liviu Ştefăniţă Baiu Senior Business Consultant
@Endava
MANAGEMENT
Rolul unui Business Analyst într-un proiect de dezvoltare software

Responsabilitățile unui _Business Analyst_ (BA) într-un proiect de dezvoltare software în care se folosește metodologia_Agile_ constituie un subiect foarte răspândit. În cadrul acestui articol vom trata doar o parte din el, încercând să oferim un răspuns la următoarea întrebare: “Care poate fi contribuția unui BA la livrarea unui proiect de dezvoltare software de către o echipă SCRUM?”


Irina Scarlat CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE
How to Web MVP Academy

București, 27 ianuarie 2015 – Finanțări în valoare totală de 207.000 EUR... Patru startup-uri admise în programe de accelerare cunoscute la nivel internațional... Progrese semnificative în dezvoltarea produselor și a echipelor. În rândurile următoare vă prezentăm bilanțul How to Web MVP Academy pentru echipele finaliste, la șase luni de la absolvirea programului de pre-accelerare.

Editorial

În această lună am împlinit trei ani de la apariția primului număr al revistei Today Software Magazine. Au fost trei ani plini de satisfacții dar și de multă muncă și implicare din partea întregii echipe. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără entuziasmul comunității clujene de IT și al colaboratorilor din toată țara și din străinătate. Fiecare număr are povestea sa. Articolele selectate nasc multe întrebări în cadrul fiecărui eveniment de lansare a revistei. Dar mai multe despre evoluția acestui proiect veți putea citi în articolul cu care începem acest număr.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO