ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 142
Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼



Marius Mornea Software Engineer și fondator al Mintaka Research
DIVERSE
Istoria IT-ului Clujean (III) - Harta IT

Titlul plănuit al articolului curent era: „De la învățământ la dezvoltare profesională” și dezvolta ideea de preluare, de către mediul privat, al rolului de motor al IT-ului în perioada post-comunistă. Pe scurt, atât accesul la resursele de calcul, cât și la pregătirea specializată au fost transferate de la stat spre companii private.


Codruța Nicolescu, EMBA Executive Director
@ADESCO
DIVERSE
Mobile World Congress - Barcelona 2013

În perioada 25-28 februarie a avut loc în Barcelona cea de-a cincea ediție a GSMA Mobile World Congress. Este organizată de către GSM Association (GSMA), fondată în 1995 și înglobează aproape 800 de operatori de telefonie mobilă din peste 200 de țări. Evenimentul este cel mai mare din industria dispozitivelor mobile, iar prin prezentul articol publicăm așteptările a trei companii românești care participă la eveniment. Aceste mini interviuri au fost realizate cu ajutorul Business Days, www.businessdays.ro.

Reclame


Ioan Bercea Senior Web Developer
@3Pillar Global
DIVERSE
Twitter Bootstrap în Aplicații Web

Îmi place să mă definesc ca dezvoltator web, ceea ce înseamnă, o persoană care realizează aplicații web mai degrabă decât una care realizează site-uri web de prezentare, acestea din urmă intrând după părerea mea în responsabilitatea și execuția unui web designer. Cu toate acestea, aplicațiile web au componenta lor de interfață web, de aceea în cazul echipelor mici sau chiar “one man show/freelancer”, e nevoie de ajutor în realizarea unei interfețe care să facă experiența utilizatorului plăcută prin aspect și ușoară în utilizare, iar munca depusă pentru aceasta să fie cât mai redusă ca efort și timp.

DIVERSE
ABAP în Eclipse

În timp ce reputaţia SAP a fost construită pe baza soluţiilor de business pe care compania e capabilă să le ofere clienţilor săi enterprise, platforma tehnică din spatele acestor soluţii nu a fost neapărat în centrul atenţiei. Iniţiativele SAP din ultima perioadă dau însă de înţeles că doreşte să schimbe acest lucru. Printre aceste iniţiative se numără şi decizia de a porta mediul clasic de dezvoltare ABAP de pe interfaţa obişnuită SAP GUI pe o platformă modernă cum este Eclipse.


Alex Luca Senior Developer
@Hewlett Packard
DIVERSE
Google Web Toolkit - O vedere de ansamblu

Prezentul articol este o inițiere în Google Web Tookit (GWT) pentru cei care nu au mai lucrat cu până acum cu acesta, dar și o sursă de informații interesante despre GWT pentru cei care sunt familiari cu acest mediu de dezvoltare. În esenţă, GWT este un set de instrumente care permite crearea de aplicații web complexe, cu un minim de cunoştințe de HTML / Javascript. Acest lucru este posibil datorită compilatorului care translatează cod Java în cod HTML / JS.


Ramona Muntean Measurements & Best Practices
@ISDC
MANAGEMENT
Implementarea unui sistem de metrici de succes într-o companie software

Actualul articol este adresat în principal managerilor și directorilor companiilor de software și descrie abordările, factorii și premisele necesare a fi luate în considerare atunci când se dorește implementarea în organizație a unui proces de măsurare a indicatorilor de performanță. Ideile și recomandările menționate în articol sunt extrase din experiența și practicile unei companii IT al cărei focus este îmbunătățirea continuă.


Radu Popescu QA și Web designer
@Small Footprint
PROGRAMARE
În căutarea domeniului perfect

Scopul acestui articol este acela de a veni în sprijinul celor care doresc achiziţionarea unui domeniu web, oferindu-le informaţii utile în căutarea numelui perfect. Alegerea unui domeniu web este unul dintre paşii importanţi în crearea unei prezenţe online. În acest moment este din ce în ce mai greu să găsim domenii libere ale căror nume să fie exact aşa cum ne dorim. Numele joacă un rol important în momentul în care oamenii descoperă, îşi reamintesc, se gândesc sau vorbesc despre un site. Imaginaţia şi anumite strategii prezentate în acest articol contribuie în egală măsură la găsirea unui domeniu bun.


Bogdan Nastasa UX/UI Design Lead
@Endava
PROGRAMARE
Design adaptiv – un moft sau o necesitate

Ce este de fapt un design adaptiv? Răspunsul îl regăsim chiar în titlu şi anume: reprezintă un design care se pliază şi arată excelent pe orice telefon, tabletă, computer personal sau chiar pe televizoarele deştepte. Probabil veţi întreba de ce este necesară această abordare şi nu se realizează aplicaţii strict ţintite spre un anumit aparat?. In principiu în funcţie de buget, necesitate şi nivelul de complexitate, se va opta pentru una dintre soluţii.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Microsoft în lumea Open-Source

Așa cum știm cu toții, noțiunea de open-source a existat încă de la prima linie de cod care a fost scrisă vreodată. În cadrul acestui articol vom vedea ce a însemnat noțiunea de open-source pentru Microsoft, ce înseamnă ea în ziua de azi și care sunt noile direcții.Noțiunea de open-source într-o forma sau alta apare încă din anii 1950-1960, când cea mai mare parte din cod era scrisă de către universități în colaborare cu corporațiile.

MANAGEMENT
Provocările unui lider - partea II

Acesta este al doilea articol dintr-o serie de trei despre provocările unui lider, scrise de către Martin Mackay, CEO-ul numit recent de Neverfail. În primul articol, Mackay ne prezintă cadrul strategic utilizat la Neverfail pentru a conduce schimbarea. Aici, el prezintă mai detaliat cele cinci responsabilitățile-cheie pe care un lider trebuie să le recunoască.


Daniela Haliga Business Analyst
@Endava
MANAGEMENT
Cine este Business Analyst-ul și de ce aș avea nevoie de unul?

Peste tot în lume, analiza de mediu de afaceri (business analysis) este un topic de interes care preocupă în egală măsură atât companiile cât și clienții acestora. Însă ecartul dintre teorie și realitate ne demonstrează că această practică este una tânără și că indiferent de domeniul lor de activitate, de la organizații non-guvernamentale la finanțe, bănci sau construcții, diferența dintre succes și faliment depinde de capacitatea de adaptare și schimbare la nevoile pieței, la cerințele din ce în ce mai diversificate ale consumatorilor.


Tavi Bolog Development Lead at Nokia
DIVERSE
Introducere în Grails (III)

Sper că articolele precedente despre Grails v-au trezit interesul asupra framework-ului. Acesta este ultimul articol din seria “Introducere în Grails”, prezentând următoarele topicuri:
- Validatori custom
- Internaționalizarea
- Librării de tag-uri
- Mapări de url-uri
- Persistență


Adrian Lupei Project Manager și Software Engineering Manager
@Bitdefender
MANAGEMENT
Agili sau Apatici? Cum câștigăm echipa de partea proiectului

Când ne gândim la Agile ne gândim la indivizi și interacțiunea dintre ei, la software funcțional, la colaborarea cu clientul dar și la receptivitatea la schimbare. Pe aceste patru valori își pun temeiul metodologiile Agile! Scoasă din contextul valorilor din manifestul Agile ”receptivitatea la schimbare” sau adaptarea trebuie să devină un mod de a fi pentru a deveni agili la nivel de individ, echipă, organizație sau companie.


Silviu Dumitrescu Line manager@Telenav
PROGRAMARE
Recenzia carții: OSGi în Action

OSGi este acronimul pentru “Open Services Gateway inițiative” şi reprezintă un framework ce defineşte un modul dinamic de sistem pentru Java. Originile framework-ului se află undeva la începutul anilor 2000. Tipul de tehnologie pe care OSGi-ul îl foloseşte, deşi se bazează pe Java, este relativ diferit faţă de ceea ce ştiam până acum: programarea orientată pe obiecte sau, mai încolo, în enterprise, programarea orientată pe componente.

MANAGEMENT
De ce anul 2013 e un an bun pentru software?

În 2013 industria software crește cu 6%, aproape dublu față de 2012. Dincolo de asta, vom fi martorii unui punct de cotitură în era digitală. Un potențial conflict militar în sud-estul Asiei între China și Japonia, amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu pe fondul programului nuclear iranian, destrămarea zonei Euro sau incapacitatea administrației de la Washington de a-și redresa deficitul sunt doar câteva din motivele valide pentru care triskaidekafobia (frica de numărul 13) să arunce într-un con de umbră oportunitățile prin care 2013 poate deveni un an mai bun, cel puțin din punct de vedere tehnologic.


Mircea Vădan Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups

Florin Mureșan CEO @ Squirrly
DIVERSE
Growth Hacking aplicat

În ultimele trei luni am citit mult despre ce înseamnă growth hacking pentru un startup. În cazul UseTogether (startup-ul la care lucrez acum) intuiam că împărțirea task-urilor în marketing și programare nu funcționează destul de bine. Eram în căutarea unei soluții pentru această problemă când am întâlnit termenul de growth hacking. Growth hacking se aplică startupurilor, așa că voi începe prin clarificarea definiției de startup = “high growth, technology oriented company”, deci vorbim despre companii care au capacitatea de a se extinde foarte rapid atât geografic cât și ca număr de utilizatori (până la milioane), de exemplu: Dropbox, Instagram, Pinterest, (care sunt în vogă acum).


Antonia Onaca de aproape 10 ani trainer, psiholog, consultant sub formă de antreprenor, intraprenor și antreprenor din nou
DIVERSE
Psihologia inițierii și menținerii comportamentului

Cred că deja multa lume a devenit obosită de ceea înseamnă time management. Din acest motiv vreau să reformulăm puţin problema. Când zicem Time Management de fapt ne întindem o capcană. Oricât de relativ ar fi timpul, în realitatea personală o zi va avea 24 de ore indiferent că simţim ca ele trec repede sau trec uşor. În consecinţă ne luptăm cu o problemă falsă, pentru că nu este vorba de managementul timpului, de planificări şi de calendare.


Simona Bonghez Managing Partner @ Colors in Projects
DIVERSE
Gogu și Agile

- Mamut preistoric ce ești, extincția te paște! Trebuie să fii flexibil, să te adaptezi... Gogu se încinse, era un subiect care îi plăcea și pe care îl dezbătuse de multe ori cu Șefu’, așa că acum era foarte sigur pe el.
- No, nu-i chiar așa, că uite că și mamuții îs agili. Nu i-ai auzit pe-ăia cu evenimentul? ...even mammoths can be Agile, așa îi zice.
- Lasă-mă frate cu de-astea, acu’ toată lumea e șmecheră și știe Agile, mă lași?! Habar n-au!


Echipa Cluj IT Cluster Echipa Cluj IT Cluster
DIVERSE
Cluj IT Cluster

Recunoscut ca un centru IT important în regiune și cu tradiție în domeniul tehnic, Clujul se dovedește a fi un mediu favorabil pentru apariția unui cluster inovativ. Și cum în ultima perioadă clusterele sunt văzute ca un motor pentru dezvoltarea regională și inovare, clusterul CLUJ IT format recent se bucură atât de atenția comunității IT, cât și cea a autorităților.


Florin Pîrlea Director general
@Gemini Solutions
DIVERSE
Proiecte culturale inițiate de o companie de IT

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) s-a născut în 2012, dintr-o dorinţă de a lupta împotriva stereotipurilor asociate României şi de a arăta că trăim într-o ţară firească. De altfel, “firescul” este conceptul pe care membrii ONG-ului îl invocă cel mai des în discuţiile despre necesitatea proiectelor derulate de ei. Demersurile lor ar putea fi traduse ca o încercare de a demonstra că România nu e ţara “altfel”, “În care totul este posibil”, ci o ţară “firească”, normală.

Editorial

Am văzut în numărul trecut statisticile referitoare la reușita proiectelor ce arată că rata de succes este de 24% considerând rezultatele anului 2009. Pentru a diminua riscurile unui eșec, fiecare companie se adaptează situațiilor dificile aplicând mecanisme menite să transforme potențiale pierderi într-o reușită. Într-o perspectivă generalizată folosirea intensivă a unor procese sau echipe cu grad ridicat de experiență se pot impune ca demersuri și soluții eficiente.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO