ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼Luiz Fernando Teston Team Lead - Java Core @ Flow Traders
PROGRAMARE
Performanța Java Virtual Machine

Java Virtual Machine a fost inițial percepută drept lentă. Totuși, de la începtul anilor 90’ a evoluat și și-a maturizat ecosistemul, platforma și însăși componenta JVM. Fiind foarte populară, este natural ca în jurul acesteia să se dezvolte tooluri bune. Când alegem Java ca limbaj sau JVM ca platformă avem multe avantaje, cel mai important fiind faptul că “nu alergăm bezmetic” să identificăm cauza problemelor.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
PROGRAMARE
Noutăți Java de la versiunea 8 la 16

Vom discuta în acest articol despre feature-urile adăugate limbajului Java în ultimele versiuni. Fiecare programator ar trebui să le cunoască și să le folosească dacă versiunea Java folosită în proiect o permite. Menționăm principalele noi capabilități introduse: lambdas, stream, method reference, declararea variabilelor fără a specifica un tip prin folosirea var sau switchul care returnează valori. În rândurile următoare vom trece prin fiecare dintre ele cu ajutorul exemplelor de cod.

Reclame


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
Extinderea Centrului de Inginerie Bosch Cluj - interviu cu Mihai Boldijar

S-a anunțat oficial deschiderea șantierului pentru construirea unei noi clădiri de birouri în cadrul Centrului de Inginerie din Cluj. La evenimentul din 13 iulie 2021 au participat, alături de managementul companiei, reprezentanţi ai autorităţilor locale. Lucrările de construcție au început în martie 2021 și vor fi finalizate în anul 2023, clădirea urmând a fi dată în folosință la începutul anului 2024. Investiția totală planificată pentru acest proiect este de aproximativ 21 de milioane de euro. Noua clădire, care va fi conectată cu sediul existent prin două pasarele, se va întinde pe o suprafață construită de circa 10.000 de metri pătrați și zece etaje, fiind prevăzută cu o parcare subterană. Am vorbit cu această ocazie cu dl. Boldijar, Reprezentant al Grupului Bosch în România și Bulgaria și Director general Robert Bosch.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU
A absolvit o nouă generație de programatori! Interviu cu Dan Suciu

Festivitatea de absolvire a unei noi generații de programatori de la universitatea Babeș - Bolyai a avut loc recent. Am profitat de această ocazie și am discutat cu Dan Suciu, lector la Facultatea de Matematică și Informatică și Managing partner la Colors in Projects. Dan este un vechi prieten al revistei Today Software Magazine și gazda scenei principale de la IT Days.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
Lucrările de licență de la Informatică Economică (FSEGA)

Today Software Magazine a luat parte la începutul lunii Iulie, răspunzând invitației profesorului Dan Sitar, la o sesiune de prezentări de lucrări de licență de la Facultatea de Informatică Economică, din cadrul FSEGA. Acest eveniment a fost organizat în parteneriat cu Betfair Development Romania. Am avut ocazia să asistăm la expunerea unor lucrări interesante, care au reflectat o bună înțelegere a ariei tehnice și a nevoii de produse noi, din piața actuală.


Ovidiu Mățan Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE
IT Days 2021

Ne face plăcere să anunțăm că ediția de anul acesta a IT Days, se va desfășura în intervalul 10-11 Noiembrie. Va fi cea de-a noua ediție a conferinței și ne bucurăm să spunem că am devenit o tradiție pentru ecosistemul de IT clujean și românesc. Ne propunem să expunem pe scenă, ca și în edițiile anterioare, principalele tehnologii ale momentului, dezvoltate la nivel global și local. De asemenea, prin prezentările și dezbaterile susținute de speakeri, vom avea ocazia să ne convingem de impactul pozitiv al abordărilor marcate de creativitate, dorință de inovație și de responsabilitate.


Radu Vunvulea Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE
Cloud lock-in, de ce nu?

În zilele noastre, crearea unei aplicații în cloud a ajuns foarte ușoară. În doar cinci minute poți să ai un cluster Kubernetes împreună cu o bază de date, gata să ruleze aplicația ta. Totuși, alegerea unui vendor de cloud este dificilă. La aceasta se adaugă și faptul că, pe termen lung, cele mai multe organizații doresc să aibă opțiunea de a migra între diferiți vendori, fără investiții majore.


Emilia Toma Copyright & Corector @Today Software Magazine
DIVERSE
,,Critic” și ,,expertiză”- două dintre multele cuvinte utilizate greșit

Din valul de conspirații revărsat de pandemie în media dar și în mințile unora dintre noi, nu s-a putut pescui nici măcar o teorie care să spună adevărul - bineînțeles, acela,, adevărat” și bine ascuns în subteranele Ocultei mondiale- cu privire la misteriosul obicei de a te folosi de cuvintele unei limbi fără grija de a le respecta sensurile.

Editorial

Este perioada în care studenții au sau au avut recent festivitatea de absolvire. Vrând-nevrând, aceștia trebuie să accepte că au de intrat în rândul lumii și să-și găsească de lucru. Dar pentru o mare parte dintre ei, viitorul nu pare deloc în ceață pentru că sunt deja angajați. Ceea ce nu se întâmpla pentru noi cei din generația care azi avem între 40 și 50 ani. Îmi amintesc cu nostalgie cum era acum douăzeci de ani în Cluj și îmi dau seama cât de diferit era totul față de ceea ce este în prezent. Pe atunci, principalele companii de pe piață erau: Softvision, Arobs, EBS, ISDC, Montran și, probabil, altele câteva mai micuțe. Pentru cei mai mulți dintre noi, meseria de programator reprezenta reperul spre care ținteai cu nerăbdarea celui care era foarte pasionat de domeniu. Salariul conta prea puțin în fața dorinței de a face, în sfârșit, ceea ce îți place. Oricum, mirajul IT-istului bine plătit nu prinsese contur. Primul job, l-am obținut la finalul anului 4,- pe atunci, la UTCN se făceau cinci ani- când m-am angajat la Softvision. Era o companie micuță, cu vreo douăzeci de angajați, în care se făcea outsourcing. Îmi amintesc că fondatorul ei, Laurențiu Russo, venea la finalul fiecărei zile să ne întrebe pe fiecare în parte dacă totul este în regulă. O abordare pe care nu cred că o mai găsești în companiile din ziua de azi. Pe atunci, programatorii încercau să învețe cât se poate de mult din cărți tipărite, să citească pdf.-uri piratate de pe monitoarele CRT, iar întâlnirile la bere erau de fiecare dată un pretext pentru dezbateri foarte pasionale pe tema a ceea ce învățasem recent. Schimbatul jobului era un eveniment special care avea legătură cu proiectul pe care ești și în niciun caz cu salariul. Iar pentru a te angaja, nu existau persoane de HR care să te convingă că la ei e mai bine, după cum nu exista LinkedIn sau Facebook. Dar erau telefoanele cu ecrane alb-negru ale câtorva colegi și, să nu uit, internetul la care ne conectam cu un modem la linia de telefon. Aveam în schimb ieșiri cu colegii și team buildinguri de excepție.

Citeşte mai mult

LANSAREA NUMĂRULUI 123

Automotive

Marți, 27 Septembrie, ora 18:00

Centrul de inginerie Bosch Cluj

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile leadership

Joi, 29 Septembrie, ora 18:30

Eveniment online

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA