ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 147
Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼

ISDC

19 autori / 26 articole


Daniela Crișan Senior Tester
TESTARE
Portretul unui tester bun

Totul începe cu dorința de a reuși… A deveni un tester bun nu înseamnă a ajunge la o destinație, ci mai degrabă a te afla în mod constant într-o călătorie pe tărâmuri noi. Este important să dezvoltăm aptitudini care ne vor ajuta să înțelegem felul în care se abordează testarea software-ului. Aceste aptitudini ne ajută să dobândim credibilitate și să câștigăm respectul altor profesioniști implicați în dezvoltarea software.


Vezi toate articolele scrise de Daniela Crișan (2)

Călin-Vlad Gîngă Software developer
PROGRAMARE
Dinamicile adoptării unei mentalități Agile

Cu câteva luni în urmă am participat la Conferința Scrum de la Berlin, organizată de Scrum Alliance. În cadrul acestei conferințe, am descoperit că există multe organizații care au dedicat foarte mult timp unui proces de schimbare a mentalității. Au adoptat mentalitatea agile ca răspuns la un mediu aflat în continuă schimbare, cu clienți ale căror cerințe se schimbă de la o zi la alta și unde orice timp pierdut poate reprezenta foarte multă muncă în plus, fără ca aceasta să aducă un beneficiu real.


Dan Danciu Software Architect
PROGRAMARE
Livrarea continuă

În ultima perioadă suntem bombardați din toate părțile de ideea că trebuie să începem să folosim Continuous Delivery (Livrare Continuă), adică să începem să punem aplicația mai repede în producție și cu frecvență mai mare. Da, într-adevăr, să mergem live cu aplicația în producție de zece ori pe zi e distractiv și cool. Dar atunci de ce am avut nevoie de aşa mulţi ani? Livrarea continuă este menționată încă din primul principiu agil:


Ciprian Ciplea Project manager
MANAGEMENT
PM în Agile

Când discutăm despre proiecte, discutăm şi despre managementul de proiect care este o adevărată artă şi ştiintă de a duce la bun sfârşit proiectul. Pornind de la binecunoscuta relaţie Calitate, Timp, Cost, supranumită şi triunghiul de fier, avem încă de la început provocări care ne influenţează munca şi definesc rezultatele ei.


Alexandra Beşe Marketing Assistant
MANAGEMENT
Tom Gilb. De ce furnizarea calității către client îți face afacerea durabilă și de succes

Începutul de an este un moment bun pentru a medita la viitor. Cum putem crește în carieră? Cum putem avea o slujba (mai) stabilă? Cum putem deveni mai căutați într-o piață competitivă? Acest articol conține zece abilități tehnice care pot ajuta un programator să se facă remarcat de către colegi sau de către manageri pentru eficiență.


Ovidiu Dolha Requirements engineer
MANAGEMENT
Îmbunătățirea Continuă – o practică de luat în serios

Programele de studiu superior din România orientate spre informatică și calculatoare deseori includ cursuri de inginerie software, analiză și design software și managementul proiectelor. În ciuda aspectului inițial atractiv pe care cursuri de tipul acesta îl arată, studenții deseori devin ușor dezamăgiți către finalul lor, sau cel puțin în comparație cu alte cursuri (limbaje de programare, hardware, chiar și fizică, matematică), acestea fiind văzute mai puțin interesante sau utile. În realitate, nu e vorba de o lipsă intrinsecă pe care o au studenții în legătură cu aceste subiecte.


Cristina Ilinca HR Manager si Product Owner
MANAGEMENT
Obișnuința ca aliat

Obișnuința înseamnă diminuarea reacției la stimuli repetitivi. De exemplu, reacția noastră la fluturașii lunari de salariu, la „ te iubesc „-urile repetate sau la unele sisteme de bonusare. Bagheta magică a zilelor noastre poartă numele de gamification - management comportamental - design persuasiv-motivational – cum vrem să o numim.


Andras Gyalai Software architect
MANAGEMENT
Analitica Big Data în aplicațiile moderne

Privind înapoi la ultimii douăzeci de ani, ne confruntăm cu ceea ce oamenii de știință numesc Legea întoarcerilor accelerate. Pe scurt, transformarea și inovația tehnologică a acestor ultimi douăzeci de ani reprezintă rezultatul ultimilor două mii de ani laolaltă. Mai precis, industria tech a suferit schimbări fundamentale în felul în care software-ul este construit, livrat și în final experimentat de către omul de rând – consumatorul. De la batch jobs (programe cu comenzi multiple, executate fără intervenția utilizatorului) la aplicații care rulează pe computerele personale și apoi aplicații web-based și mobile, asemenea dislocări implică modificări semnificative în hardware, asociate cu noi tipuri de aplicații.


Silvia Răusanu Software Developer
DIVERSE
Aplicații pentru previziuni financiare la IEEE Congres on Evolutionary Computation, 2013, Cancun

Ediția 2013 a congresului IEEE Evolutionary Computation (CEC) s-a desfășurat in Mexic, Cancun – un decor cel puțin exotic pentru noi, europenii. Pe lânga locația atrăgătoare, merită precizat și faptul că CEC este una dintre cele mai mari și importante conferințe, având ca subiect principal calculul evolutiv – dând astfel cel putin două motive pentru participarea la eveniment entuziaștilor metodelor de calcul evolutiv, printre care mă număr și eu.


Vezi toate articolele scrise de Silvia Răusanu (3)

Alexandru Cosma Senior Tester
TESTARE
Planificarea Testării de Performanţă

În acest articol aş dori să vă prezint o scurtă introducere în planificarea Testării de Performanţă, precum și în planificărea colectării și analizării rezultatelor prin prisma experienţei mele în acest domeniu. Voi porni de la prezumţia că cititorul are cunoştinţe despre terminologia folosită în Testarea de Performanţă. În cadrul articolului voi face referire la unele metrici folosite, cerinţe Non-funcţionale pe care le voi folosi ca exemple.


Cristian Roșa mobile developer
DIVERSE
Dezvoltarea de aplicaţii iOS ţinând cont de securitate

Securitatea a devenit din ce în ce mai importantă în dezvoltarea aplicaţiilor mobile datorită informaţiilor sensibile/confidenţiale de pe telefoanele noastre inteligente. Toate aşteptările şi estimările privind utilizarea sunt depăşite an după an de potopul de utilizatori ai telefoanelor inteligente, în dezavantajul celor care folosesc laptopuri sau desktopuri. Şi cine poate să îi acuze? Dispozitivul ce poate fi ţinut în mână a devenit „portmoneul” erei moderne, plin cu date personale (poze, filme, note) şi date confidenţiale (de sănătate, medicale, jurnale, permise sau cupoane).


Cristina Donea HR Specialist
DIVERSE
Comunităţile de practică, învăţare prin acţiune şi explorare

Deşi multe aspecte ale evoluţiei omului sunt controversate, un lucru este unanim acceptat de către antropologi: Ne mişcăm (Brain Rules, John Medina; 2008). Pe parcursul a sute de mii de ani, de la Homo Habilis la Homo Erectus şi, ulterior, Homo Sapiens, creierul s-a dezvoltat parcurgând distanţe „între 10 şi 20 km pe zi pentru bărbaţi şi cam jumătate în cazul femeilor”, afirma antropologul Richard Whrangham.


Ramona Muntean Measurements & Best Practices
MANAGEMENT
Implementarea unui sistem de metrici de succes într-o companie software

Actualul articol este adresat în principal managerilor și directorilor companiilor de software și descrie abordările, factorii și premisele necesare a fi luate în considerare atunci când se dorește implementarea în organizație a unui proces de măsurare a indicatorilor de performanță. Ideile și recomandările menționate în articol sunt extrase din experiența și practicile unei companii IT al cărei focus este îmbunătățirea continuă.


Vezi toate articolele scrise de Ramona Muntean (2)

Alexandra Coldea Java Developer
PROGRAMARE
Probleme arhitecturale în proiecte Liferay

Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai agile, cu tot mai multe companii care concurează pentru aceeaşi cotă de piaţă, posibilitatea de a dezvolta aplicaţii cu multe funcţionalităţi “out of the box”, Liferay este un framework cel puţin interesant. Acest articol analizează probleme arhitecturale care trebuie adresate la începutul proiectului pentru a obţine un produs flexibil fără ajustări majore ulterioare.


Vlad Hosu Senior Developer
DIVERSE
Liferay Service Builder vs. Spring Roo

R.A.D. sau Rapid Application Development este un numitor comun în ziua de azi atunci când vorbim despre metodologii de development. Pe scurt, această metodologie presupune adunarea de cerințe funcționale și non-funcționale prin workshop-uri sau metode de comunicare cât mai rapide, prototipizare și reutilizabilitatea componentelor implementate.


Attila Antal Software Arhitect
PROGRAMARE
Arhitectură pentru Flexibilitate

Conform definiției, flexibilitatea reprezintă capacitatea unui sistem de a se adapta la diferite medii și situații pentru a face față schimbărilor ce apar în politicile și regulile aferente mediului de afaceri. În ziua de azi regăsim acest atribut de calitate în orice business și din acest motiv îi este foarte probabilă prezența și în cerințele clientilor pentru proiectul ce urmeaza a fi dezvoltat.


Vezi toate articolele scrise de Attila Antal (2)

Andrei Chirilă Team Leader Technical Architect
PROGRAMARE
Cum să crești o mentalitate agilă în contextul dezvoltarii software?

Nu există o modalitate mai bună de a descrie chintesența mentalității agile decât pornind de la principiile Manifestului pentru dezvoltare agilă de software: „Noi scoatem la iveală modalități mai bune de dezvoltare software prin experiență proprie și ajutându-i pe ceilalți. Prin această activitate am ajuns să apreciem: • Indivizii şi interacţiunea înaintea proceselor şi tool-urilor,
• Software-ul funcţional înaintea documentaţiei vaste,
• Colaborarea cu clientul înaintea negocierii contractuale,
• Receptivitatea la schimbare înaintea urmăririi unui plan.


Vezi toate articolele scrise de Andrei Chirilă (2)

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects

Design contribution