10 autori /
19 articole
PROGRAMARE
Model Driven Design – de la teorie la practică
Acest articol oferă o abordare teoretică minimală asupra Designului bazat pe modele (Model Drive Design), dezvoltat printr-o Arhitectura bazată pe Modele (Model Driven Architecture). De asemenea, descrie ce este un Model Conceptual și cum este el legat de Modelul Domeniului/Modelul Problemei. Ulterior, va oferi un exemplu simplu despre cum este creat un Model și manipulat în dezvoltarea software-ului bazat pe Modele.
PROGRAMARE
Realitatea virtuală îmbunătățită pe dispozitivele mobile
Aceasta a intrat în interesul consumatorilor, și
bineînțeles și în cel al programatorilor, odată cu dezvoltarea procesoarelor și
a plăcilor grafice pe dispozitivele mobile. Însă unul dintre primele dispozitive
care s-a folosit de ideea din spatele acestei tehnologii a fost Sensorama,
creată de Morton Heilig, acum mai bine de 40 de ani. Dispozitivul funcționa pe
principii asemănătoare dar cu un mod de implementare mai „rudimentar”. Ceea ce a
făcut cunoscută realitatea augmentată este apariția binecunoscutului Google
Glass, iar cel care a reușit să împingă barierele mai departe este dispozitivul
patentat de Microsoft, Kinect împreună cu căștile virtuale. Nu voi insista pe
aceste subiecte, ele făcând parte din altă categorie, pe care aș numi-o „încă
experimentală”.
PROGRAMARE
Websockets – http pe steroizi
Http a apărut în 1999, dar cererea în continuă creștere a aplicațiilor web moderne pentru servere push și un protocol de comunicare mai eficient a dus la definirea protocolului Websocket în 2011. Acest articol promovează Websockets și descrie în linii generale cum să le folosești și motivele pentru care ar trebui să le folosești. Securitatea Websocket este un subiect important, dar nu poate fi acoperit în acest articol. Vedeți Linkuri utile pentru mai multe informații.
PROGRAMARE
Pragmatism în programare
Pragmatismul ca termen general se referă la abordarea unei sarcini într-o manieră care urmărește aspectul practic și util al abordării, pentru a o face cât mai eficientă.
În domeniul programării, acest termen este adesea cunoscut sub numele de bune practici ale programării. Acestea se referă adesea la scrierea unui cod curat și gestionarea codului într-o formă cât mai eficientă, lizibilă, atât pentru persoana care scrie codul, cât și pentru persoanele care vor citi codul în viitor. Articolul de față va prezenta o serie de idei, care au ca scop îmbunătățirea modului de scriere a codului și a modului în care tratăm proiectele la care lucrăm.
Vezi toate articolele scrise de Mihnea Lazăr (2)
TESTARE
Test Driven Development (TDD)
Test Driven Development (TDD) este o abordare a dezvoltării de software ce combină Test First Development (TFD) cu refactorizarea. Legat de scopul test driven development-ului există mai multe puncte de vedere: specificarea codului și nu validarea lui. Cu alte cuvinte, este o cale de a gândi prin prisma cerințelor sau a designului înainte de a ne apuca efectiv a scrie cod funcțional (TDD este o cerință agile - agile requirement - și o tehnică de design agile). Un alt punct de vedere este că TDD reprezintă o tehnică de programare al cărui scop este acela de a scrie cod curat care funcționează.
Vezi toate articolele scrise de Tudor Trișcă (4)
DIVERSE
Aspect Oriented Programming - O introducere și câteva idei
Paradigme precum MDD (model driven development) sau TDD (test driven development) joacă un rol important în dezvoltarea software în ziua de astăzi, o paradigmă nouă, numită AOP (aspect oriented programming) a început să devină din ce în ce mai populară în ultima perioadă. AOP are rolul de a modulariza anumite aspecte centrale ale unei aplicații, numit în limbajul de specialitate și cross cutting concern.
DIVERSE
ABAP în Eclipse
În timp ce reputaţia SAP a fost construită pe baza soluţiilor de business pe care compania e capabilă să le ofere clienţilor săi enterprise, platforma tehnică din spatele acestor soluţii nu a fost neapărat în centrul atenţiei. Iniţiativele SAP din ultima perioadă dau însă de înţeles că doreşte să schimbe acest lucru. Printre aceste iniţiative se numără şi decizia de a porta mediul clasic de dezvoltare ABAP de pe interfaţa obişnuită SAP GUI pe o platformă modernă cum este Eclipse.
Vezi toate articolele scrise de Victor Ionescu (4)
MANAGEMENT
Managementul de personal in domeniul SAP
Dezvoltarea profesională în mediul SAP/ABAP, Java vs. ABAP, Talent Management şi cei trei ‘de ce’ legaţi de acest limbaj de programare. Având în vedere că activităţile mele nu coincid cu cele ale unui HR Manager care este responsabil pentru partea de HR “industrial” al unei companii şi nici cu profilul unui Specialist în Recrutare, ideea de a scrie acest articol are la bază situaţiile pe care le întâlnesc în interacţiunea pe care o am zi de zi cu colegii din departamentul de care sunt responsabilă, care în proporţie de 90% sunt dezvoltatori sau consultanţi ABAP .
DIVERSE
Arta & IT: depasirea cadrului conventional prin stimularea creativitatii
Să lăsăm deoparte cifrele și datele. Dincolo de cifra de afaceri și tehnologii, adevăratele motoare ale firmei sunt oamenii, creativitatea lor și modul în care aceștia cooperează pentru a oferi serviciile sau sistemul software dorit de client. Soluțiile software au fost de multe ori factorul inovator care au transformat serviciile convenționale de business, oferind plus valoare semnificativă clientului.
NUMĂRUL 149 - Development with AI
Design contribution