ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 24
Abonament PDF

Opțiuni pentru a interzice altor persoane să profite de marca dvs. înregistrată

Claudia Jelea
Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE


Orice antreprenor (inclusiv din domeniul IT) cunoaște cât de greu se clădește și ce importanță are un brand într-o afacere - o marcă recunoscută pe piață, dar și investiții de timp, energie și bani pentru publicitate sau promovare. Marca joacă un rol important în strategia de marketing a oricărei companii și contribuie la consolidarea imaginii și reputației acesteia. Pentru unele companii, ea reprezintă chiar activul cel mai de preț.

De aceea, veți fi prejudiciați când marca dvs. este folosită ilegal de alte persoane - în principal, din cauza riscului de confuzie ce se poate crea în percepția consumatorilor (consumatorii trebuie să poată distinge ușor între produse sau servicii identice sau asemănătoare).

Iată câteva opțiuni la îndemâna titularului unei mărci înregistrate, pentru a reduce riscul unor eventuale litigii în instanță, cauzate de încălcarea mărcii sale.

Monitorizarea mărcii

În prezent, fiecare nouă cerere de înregistrare a unei mărci se publică electronic, într-un buletin oficial al OSIM. Într-un termen de două luni de la publicare, persoanelor interesate li se permite să se opună respectivei înregistrări. Astfel, în acest termen, în calitate de titular al unei mărci protejate (și) pe teritoriul României, aveți posibilitatea să vă opuneți, dacă considerați că înregistrarea noii mărci ar putea dăuna mărcii dvs.

Astfel, dacă nu sunteți diligent și nu vă opuneți în termenul acordat de lege, puteți avea surpriza ca un competitor să reușească să înregistreze o marcă asemănătoare sau chiar identică cu marca dvs. . 

În principiu, acest lucru implică în practică să urmăriți lunar buletinele în care OSIM publică noile cereri de marcă și să verificați, printre altele, dacă vreuna este identică sau similară cu marca dvs. .

Dacă nu aveți resursele necesare (timp, răbdare, competență, etc.) să urmăriți în permanență ce noi cereri de mărci sunt depuse la OSIM și să stabiliți care anume poate crea un conflict cu marca dvs., puteți opta pentru un serviciu de monitorizare oferit de consilierii autorizați în domeniul mărcilor.

Notificări de încetare

Dacă ați aflat că o altă persoană vă folosește marca pe piață fără acordul dvs., aveți opțiunea clasică să inițiați o acțiune în justiție sau chiar să sesizați organele de cercetare penală.

Ca alternativă mai puțin costisitoare și mai rapidă, puteți transmite o notificare formală prin care să solicitați persoanei respective să nu vă mai încalce dreptul la marcă. Este vorba despre așa-numita cease and desist letter din practica anglo-saxonă. Astfel, o puteți informa asupra unui posibil conflict și să-i cereți să nu mai folosească marca respectivă sub amenințarea chemării în judecată, ori să-i propuneți să negociați un acord de coexistență a celor două mărci.

Conținutul unei astfel de notificări diferă de la caz la caz, în funcție de situația concretă, și presupune invocarea unor texte legale și argumente pertinente. De aceea, este recomandabil să fiți asistat de un specialist care să vă ajute să dați o notă cât mai formală și oficială notificării și să o documenteze corespunzător.

Aceste notificări nu au mereu efectul scontat. În practică, sunt destule cazuri în care notificările sunt ignorate și încălcările continuă nestingherit. Ce se poate face în acest caz?

Alte soluții mai pot fi, de la caz la caz: arbitrajul, medierea, acțiuni la instanța judecătorească competentă, măsurile la frontieră pentru prevenirea importului de produse contrafăcute. Totuși, în ciuda a ceea ce poate ați auzit, arbitrajul în România nu este neapărat mai puțin costisitor și mai rapid decât instanța judecătorească. Iar medierea poate da roade doar dacă și partea adversă este de bună-credință și vrea să găsiți împreună o modalitate amiabilă de a stinge conflictul.

Protecția mărcii pe Internet.  Numele de domeniu 

În practică, se consideră că un nume de domeniu de Internet care include o denumire asemănătoare sau identică unei mărci, poate încălca drepturile titularului acelei mărci - din cauza riscului de confuzie în rândul clienților. De aceea, pentru un antreprenor care ține la unicitatea mărcii sale, este utilă monitorizarea domeniilor noi de Internet.

Exista cazuri, nu puține la număr, când antreprenorul nu este suficient de atent în mediul online și se poate găsi în situația în care află că marca lui este deja înregistrată de altcineva ca nume de domeniu: fie cybersquatters - adică cei care înregistrează cu rea-credință nume de domenii ce conțin mărci deținute de diverse companii cu scopul de a le revinde acestora ulterior, fie chiar comercianți care vând același tip de produse precum titularul mărcii.

Până recent, de cele mai multe ori, «războiul» s-a dat pe extensiile .ro și .com - fie prin acțiuni în instanță, fie prin arbitraj la WIPO Arbitration and Mediation Centre. Dar există și alte motive de îngrijorare în contextul apariției noilor și variatelor nume de domenii (gTLD) care urmează să fie date în folosință curând de către ICANN (exemple de noi posibile gTLD: .game, .software, .clothing, .shop, .car, .tourism, .kodak, etc.).

Puteți găsi aici un infografic realizat de ICANN privind modul în care titularii își pot proteja mărcile în mediul online, în urma «revoluției» numelor noi de domenii. Un exemplu de protejare ar fi printr-o înregistrare în Trademark Clearinghouse.

 În concluzie, există o serie de opțiuni pentru a rezolva situațiile neplăcute create de încălcarea mărcilor - rămâne să le alegeți pe cele pe care le considerați potrivită situației dvs. concrete.

VIDEO: NUMĂRULUI 114

Sponsori

 • Accesa
 • Accenture
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • Tradesilvania
 • Colors in projects