ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 142
Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 24
Abonament PDF

Instrumente Microsoft de Business Intelligence

Cristian Pup
Software Developer
@Yardi RomâniaPROGRAMARE


Odată cu intrarea în era informației am găsit atât soluții la problemele anterioare cât și noi probleme ce așteaptă a fi rezolvate. Informația abundă în mediile digitale dar nu întotdeauna este ușor să se obțină o vizualizare a acesteia, astfel încât să ne fie utilă în luarea deciziilor importante.

În acest scop instrumentele de Business Intelligence promit să aducă soluții pentru transformarea informației brute de care dispunem.

Business intelligence (BI) constă într-un set de teorii, metodologii, arhitecturi și tehnologii care transformă datele brute în informații relevante și utile pentru mediul de afaceri.

Scopul instrumentelor de BI este de a prelucra cantități enorme de date nestructurate în scopul de a identifica, dezvolta și de a crea noi oportunități. Se spune că imaginile sunt o modalitate mai bună de a prezenta o informație decât cuvintele. Mintea umană înțelege mult mai ușor explicația grafică decât explicația teoretică.

În scopul de a lua o decizie, informațiile noastre trebuie să fie afișate cu o prezentare adecvată în termeni de diagrame, rapoarte, etc. .Inițial, conceptul de Data Warehouse se referea doar la păstrarea datelor istorice. În zilele noastre, Data Warehouse constituie fundamentul pentru mediul BI.

În general, Business Intelligence în calitate de concept este format dintr-un număr tot mai mare de componente printre care se numără următoarele:

 • agregare multidimensională și alocare a datelor,
 • denormalizare, etichetare și standardizare,
 • raportare în timp real,
 • interfață cu sursa de date nestructurate,
 • consolidare la nivel de grup, bugetare și prognoză,
 • inferență statistică și simulare probabilistică,
 • indicatori de performanță,
 • control de versiune și gestionare a proceselor.

Conceptul BI este alcătuit din mai multe activități conexe, incluzând data mining, prelucrare analitică on-line, interogare și raportare.

Un exemplu de companii care folosesc instrumentele de BI sunt marile restaurante. Acestea folosesc instrumentele BI în scopul luării deciziilor strategice cum ar fi: ce produse noi ar trebui să adauge la meniurile lor, ce feluri de mâncare ar trebui să elimine, care dintre magazine ar trebui să le închidă, atunci când renegociază contractele cu furnizorii de produse alimentare și atunci când încearcă să identifice noi oportunități pentru a îmbunătăți procesele ineficiente.

Instrumente BI de la Microsoft

Dintre toți furnizorii de software din întreaga lume, Microsoft pare a fi singurul autorizat să pretindă că oferă "Business Intelligence pentru toată lumea". Acesta este modul în care Microsoft face publicitate noii sale platforme de Business Intelligence. În timp ce a proiectat noua platforma de Business Intelligence, Microsoft a folosit toată experiența pe care a acumulat-o în furnizarea de sisteme de operare și suite de birou pentru utilizatorii finali.

Platforma Microsoft BI este formată din cele mai utilizate instrumente, ce sunt operate printr-o interfață cu adevărat intuitivă. Platforma este formată din următoarele trei soluții - Microsoft SQL Server, Microsoft SharePoint și Microsoft Office. Marele avantaj al platformei Microsoft Business Intelligence este că aproape toți oamenii știu cum să o folosească, îi cunosc componentele sale iar interfața sa nu reprezintă cu adevărat ceva nou pentru ei.

Platforma Microsoft Business Intelligence suportă raportarea, analiza și partajarea informațiilor cu alți utilizatori din întreaga organizație. Ceea ce este cu adevărat important pentru companiile de astăzi este timpul necesar pentru ca datele să se răspândească în întreaga organizație. Cu cât este mai scurtă perioada cu atât mai bine, iar soluția Microsoft este perfectă din acest punct de vedere.

Platforma Microsoft BI poate fi utilizată pentru:

 • Pregătirea tablourilor de bord. Tablourile de bord realizate cu soluția Microsoft sunt complet interactive; prin urmare, se poate vizualiza rapid fiecare zonă de date pentru a obține o altă vizualizare a acesteia și pentru a afla mai mult informații.
 • Stimularea colaborării. Colaborarea eficientă este foarte importantă pentru toate organizațiile moderne și platforma Microsoft Business Intelligence suportă acest lucru cu capacități de comunicare bine dezvoltate. Aceasta permite tuturor utilizatorilor din cadrul organizației să lucreze pe aceeași versiune de date crescând performanța acestora.
 • Raportare și analiză. Raportarea și capacitățile analitice ale platformei Microsoft Business Intelligence permite utilizatorului să pregătească și să modifice rapoarte și analize. Mediul de lucru este în acest caz sigur și intuitiv, astfel încât nu există nevoie de specialiști pentru întreținerea sistemului.
 • Data mining și analiză predictivă. Platforma oferă instrumente care ajută la analizarea în mod automat a datelor din diferite puncte de vedere și descoperirea tendințelor.
 • Stocarea datelor. Platforma Microsoft Business Intelligence oferă procese ETL (Extract, Transform, Load) și sprijină separarea datelor și depozitarea acestora.

PowerPivot și SQL Server Analysis Services (SSAS)

PowerPivot și SSAS sunt instrumentele actuale oferite de Microsoft pentru piața de BI. Microsoft nu are în prezent un produs BI dar oferă utilizatorilor un motiv pentru a face upgrade la MS Office 2010 sau Microsoft Office 2013 și promovează ideea de BI self-service. Suita de instrumente BI de la Microsoft se bazează pe mai multe instrumente, cum ar fi Excel 2013 și SQL Server Analysis Services dar și componente precum Microsoft PowerPivot. Pentru ca utilizatorii de MS Excel să poată folosi tablourile de bord în cadrul fișierelor Excel mai multe companii angajează consultanți BI. Backend-ul API al PowerPivot este disponibil numai împreună cu SharePoint și SQL Server. Acest lucru înseamnă că utilizatorii enterprise vor avea nevoie de servicii de consultanță pentru a integra toate aceste elemente.

Business Intelligence Semantic Model (BISM)

În plus față de Excel, SSAS, SSRS și PowerPivot, Microsoft a publicat o nouă direcție a tehnologiilor sale cu un nou model de BISM în Analysis Services, care va alimenta Crescent (viitoarea tehnologie oferită de Microsoft pentru vizualizarea datelor), precum și alte soluții de frontend cum ar fi tablourile de bord din Excel, serviciile de raportare si SharePoint Insights.

Atunci când un dezvoltator BI creează o aplicație ce are la bază PowerPivot, modelul încorporat în interiorul fișierului Excel este, de asemenea, un Business Intelligence Semantic Model. Atunci când fișierul Excel este încărcat în cadrul SharePoint, modelul este găzduit în interiorul unui server SSAS și deservește de asemenea şi alte aplicații sau servicii cum ar fi Excel, Reporting Services, etc. .

Data Integration sau ETL (Extract, Transform and Load - Extrage, Transformă şi Încarcă)

O organizație poate avea una sau mai multe tipuri diferite de aplicații în funcție de nevoile organizației. Când discutăm despre proiectarea și dezvoltarea unui Data Warehouse ca parte integrantă a sistemului de Business Intelligence trebuie de asemenea să definim strategiile achiziției de date de la toate sistemele sursă și integrarea acestora în Data Warehouse.

SQL Server Integration Services (SSIS)

Microsoft SQL Server Integration Services (SSIS) este o platformă ETL de integrare a datelor la nivel enterprise, o soluție de transformare a acestora precum și o componentă a platformei SQL Server. SSIS oferă posibilitatea de a avea o imagine coerentă și centralizată a datelor din diferite sisteme sursă și ajută la asigurarea securității datelor prin integrarea, curățarea, profilarea și managementul acestora. SSIS oferă un cadru ETL rapid și flexibil și are capacități de transformare a datelor în cadrul memoriei pentru scenarii de integrare a datelor extrem de rapide. SSIS are mai multe componente interne pentru conectarea la surse standard de date (RDBMS, FTP, Web Services, XML, CSV, Excel, etc.) împreună cu un set bogat de componente pentru transformarea și integrarea datelor.

Analiză

Odată ce Data Warehouse-ul este creat și componentele de integrare a datelor încarcă datele în Data Warehouse aveți nevoie de crearea unei structuri multi-dimensionale OLAP numită cub. Sistemul Microsoft Business Intelligence poate facilita SSAS (SQL Server Analysis Services) să facă datele disponibile pentru analiză și raportare. SSAS, ca un instrument principal OLAP, oferă procesare analitică on-line (OLAP) precum și o funcționalitate de data mining pentru aplicațiile de business intelligence. SSAS calculează, sintetizează și stochează datele într-o formă foarte comprimată, ceea ce poate conduce la o raportare și o analiză predictivă extrem de rapidă și interactivă a datelor agregate din diferite perspective.

Data Mining

Modelele de data mining create în SSAS pot ajuta la identificarea regulilor, modelelor și tendințelor în cadrul informațiilor. În acest fel utilizatorii pot determina de ce anumite lucruri se întâmplă și pot prezice ce se va întâmpla în viitor. SSAS include deja mai mulți algoritmi de data mining în pachetul său software. SSAS de asemenea vă permite să definiți KPI-uri (Key Performance Indicators) pentru cubul SSAS în scopul de a evalua performanțele de afaceri în timp față de obiectivul stabilit, așa cum sunt reflectate în datele din cub. În mod normal raportarea în front-end este furnizată de datele oferite de cubul din SSAS. Aceste cuburi consolidează datele și prin caracteristicile de gestionare a cache-ului optimizează rezultatele interogării. Interogările predefinite au un timp de răspuns mai rapid în comparație cu însumarea acestora pentru fiecare interogare a utilizatorilor.

Livrarea informațiilor

Când cuburile SSAS sunt create și de asemenea populate cu datele din Data Warehouse, diferite instrumente de raportare pot fi folosite pentru a analiza datele din perspective sau dimensiuni diferite.

SQL Server Reporting Services (SSRS)

SQL oferă o gamă completă de instrumente și servicii pentru a ajuta la crearea, implementarea și gestionarea rapoartelor în cadrul organizației. SSRS include funcționalități de programare care permit extinderea și personalizarea funcționalităților de raportare. Puteți crea rapoarte tabelare precum și diferite tipuri de rapoarte ce pot conține diagrame, grafice sau hărți. În plus pot fi de asemenea create rapoarte având la bază indicatorii KPI.

PowerPivot, Power View, Excel și SSRS oferă utilizatorilor posibilitatea de a defini și executa rapoarte ad-hoc având la bază un model standard de date. Prin utilizarea cubului SSAS utilizatorii au posibilitatea de a analiza rapoartele într-un mod flexibil, bazat pe măsurile și dimensiunile expuse.

Platformă de găzduire şi colaborare

SharePoint 2010 sau 2013 poate fi folosit ca instrument de colaborare, găzduire sau ca platformă de partajare a informației; rapoartele și tablourile de bord vor fi toate lansate sau găzduite de către un portal SharePoint. SharePoint este una dintre cele mai importante produse pentru managementul conținutului în cadrul organizației ce oferă posibilități de partajare, comunicare în cadrul rețelelor sociale, business intelligence, etc. .

Nu este obligatorie existența instrumentului SharePoint ca interfață pentru raportare, deoarece rapoartele SSRS pot fi la fel de simplu încărcate şi rulate de pe Report Server. Platforma de găzduire SharePoint oferă mai multe caracteristici precum Performance Point pentru a crea tablouri de bord atrăgătoare. Mai mult, servicii precum Excel PowerPivot pot fi utilizate pentru implementarea acestora în cadrul SharePoint cu scopul de a le pune la dispoziție şi altor utilizatori.

Caracteristicile de securitate încorporate în cadrul SharePoint asigură securitatea la nivel de roluri. SSAS permite, de asemenea, definirea nivelurilor de securitate la nivel de rol şi celulă. Aceste nivele de securitate la nivel de rol sau celulă vor reglementa accesul la date și va asigura că un anumit utilizator are drepturi de acces la informațiile potrivite atunci când este necesar.

Concluzii

Domeniul Business Intelligence este în continuă dezvoltare. Aceste tehnologii sunt la începutul unei lungi călătorii, într-o lume în care cheia succesului stă în capacitatea de a lua decizii mai bune şi într-un timp mult mai scurt decât competiția. Microsoft a făcut pasul pe acest drum și a creat un set de produse ce permit o nouă viziune asupra acestui domeniu. Aștept să văd ce se va întâmpla mai departe. Probabil că următorul pas va fi Artificial Business Intelligence.

Referințe:

[1] Microsoft BI în cadrul Office 365

http://www.blue-granite.com/blog/bid/322825/Is-Microsoft-Power-BI-a-Game-Changer

[2] Pași necesari pentru instalarea modelului tabular AdventureWorks în SQL Server 2012

http://www.sqlservercentral.com/blogs/sherry-lis-bi-corner/2014/04/30/dax-2-installing-adventureworks-dw-tabular-model-sql-server-2012/

În aceeaşi ediţie ... (24)

▼ TOATE ARTICOLELE ▼

Conferință

NUMĂRUL 142 - Robotics & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO