ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 22
Abonament PDF

CCC - A ‘shot’ of programming

George Platon
Co-fondator @ BuddyGuard
DIVERSE


Scurt, intens și din ce în ce mai popular, CCC (Catalysts Coding Contest) a devenit un fel de atracție "sezonieră" pentru programatorii clujeni și nu numai. Concursul Catalysts Coding Contest (http://contest.catalysts.cc ) a început în anul 2007 în Austria cu un număr relativ mic de participanți, dar feedback-ul primit a fost peste așteptări! În prezent, suntem la ediția cu numărul 18 a concursului care a ajuns să se extindă atât în România (Cluj) cât și în India.

Concursul a căpătat notorietate în Cluj încă din 2011 de când a început să se desfășoare și pe plaiurile românești. De ce notorietate? Datorită structurii sale inovatoare. Fiecărui participant i se dă la dispoziție 4 ore să rezolve o singură problemă, structurată pe 7 nivele. Nu există constrângeri de limbaj, concurentul putând să scrie în orice limbaj de programare dorește și se pot forma chiar și echipe de maxim 3 persoane. Părerile despre problemă au fost diverse, dar majoritatea converg înspre "a fost greu!". Dificultatea crește în mod evident, o dată cu nivelul, astfel încât la ultimul nivel ajung în medie maxim 3 sau 5 concurenți.

Numărul participanților a crescut în mod constant atât în Cluj cât și în celelalte locații ajungând la ultima ediție la un total de 600 de concurenți! Condițiile de participare sunt cât se poate de simple:

 • Echipă de maxim trei persoane cu condiția să se folosească un singur calculator / echipă.
 • Nu există restricții asupra limbajelor de programare.
 • Nu există restricții asupra resurselor permise (cărți, internet, etc.).
 • Concurentul (sau echipa) trebuie să se înregistreze în prealabil online, pe site-ul oficial al concursului cât și la fața locului, la începerea concursului.

Platforma CCC (https://catcoder.catalysts.cc) oferă posibilitatea de a participa online la concurs, fără a fi nevoit să se fi prezent fizic la vreuna din locații. Cu toate acestea, concurenții care aleg să participe online nu vor putea fi premiați cu premiile în bani.

Păreri și o prezentare generală a concursului pot fi găsite aici:

CCC în India!

După câteva luni de planificare, zilele de 9 și 15 martie 2014 ne-am bucurat să putem găzdui primul concurs CCC în India, în Kolkata respectiv Kharagpur. Numărul de participanți a fost de ~350 de participanți dintre care jumătate au ales să concureze în echipe de două persoane. Detalii și poze găsiți pe site-ul oficial al concursului: www.catalysts.cc/en/.

Exemplu de problemă: The Harvester

La primul nivel al acestei probleme se dă un câmp al unul fermier (Dave) care e parcelat în segmente egale în X linii și Y coloane. Fiecare segment are asociat un număr de la 1 la X*Y. Inițial se cere să se afișeze cea mai bună posibilitate de a parcurge parcele în timpul cel mai scurt. Una dintre soluții este să plece din stânga sus, mergând în serpentine înspre ultima parcelă din dreapta jos.Vezi figura de mai jos:

La cel de-al doilea nivel, jucătorului i se impune o constrângere: tractorul nu e neapărat să plece din poziția de stânga sus!

La nivelul 3 tractorul trebuie să aibă posibilitatea să meargă atât de pe o coloană pe alta (E → V și invers) cât și de pe o linie pe alta (N → S, S → N).

Problema se complică din ce în ce mai mult, intervenind mai multe tractoare și mai multe posibilități de a parcurge toate parcelele de pământ.

Catalysts Coding Contest se dovedește a fi un mare succes atât pentru noi ca firmă, cât și pentru concurenții care reușesc să acumuleze cunoștințe noi și să întâlnească oameni pasionați de programare și de rezolvarea problemelor dificile.

LANSAREA NUMĂRULUI 112

Prezentări articole și
Panel: DevOps

Joi, 28 Octombrie, ora 18:30

Înregistrează-te

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

 • Accenture
 • Bosch
 • ntt data
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • Cognizant Softvision
 • BoatyardX
 • Colors in projects