ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 142
Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 19
Abonament PDF

Tom Gilb. De ce furnizarea calității către client îți face afacerea durabilă și de succes

Alexandra Beşe
Marketing Assistant
@ISDCMANAGEMENT

28 noiembrie, Cluj-Napoca, ISDC. Tom Gilb și fiul său, Kai, au vizitat recent Clujul. Cu această ocazie, Tom si Kai au avut șansa să-și formeze propriile impresii despre România și talentele IT, într-un cadru informal, prin interacțiune directă. Scopul vizitei lor a fost de a împărtăși din experiența lor despre cum putem furniza calitate stakeholder-ilor noștri și despre cum anume putem oferi o experiență de succes clienților folosind metodologia "Agile" în dezvoltarea soluțiilor software

A fost prima lor călătorie în România, constând într-o întâlnire cu ingineri talentați dintr-o țară pe care o cunoscuseră inițial doar prin intermediul mass-media și a conversaților purtate cu români întâlniți în călătoriile lor internaționale. Tom și Kai au petrecut o zi întreagă în ISDC și au interacționat cu ingineri ISDC, manageri de proiect, testeri și alte roluri într-o "expediție cognitivă" despre cum se poate crea și oferi calitate. Mai mult de opt ore de workshop-uri intensive, sesiuni deschise și conversații ""Myth-buster" au fost dedicate unor teme cum ar fi: "Managementul arhitecturii, cerințelor, și al proiectului", "Atribute non-funcționale ale cerințelor / de calitate", "Îmbunătățirea continuă", "Zece principii cheie ale metodologiei Agile". Interacțiunea a fost intensă și provocatoare de ambele părți ale mesei. Concluzia lui Tom a fost că a cunoscut un grup de oameni inteligenți, deschiși, receptivi, totodată curioși, care sunt dovada vie a unei industrii inovatoare, care are viitorul în față.

Tom Gilb

De fapt, oamenii sunt cei care determină pragul de valoare. Când vine vorba de diferențierea pe piață, mulți oameni se referă la Agile ca la noul leac miraculos pentru un timp mai rapid de lansare pe piață, mai multă apropriere față de client, mai mult feedback asimilat în procesul de dezvoltare și mai multă colaborare între mediul de afaceri și mediul IT. Destul de surprinzător, Tom este de acord că Agile continuă să fie un diferențiator pe piață, cu o singură condiție: dacă este bine aplicat. Dar, la fel ca și în cazul celor mai multe metode de pe piață, Agile este prost practicat. Deci, în cele din urmă, atunci când vine vorba de organizații competitive, diferențiatorul cheie este - ca de obicei - calitatea.

De ce atunci calitatea este încă un țel atât de greu de atins? Tom a folosit o analogie, care pentru mulți dintre noi, din lumea outsourcing sună, probabil, prea familiar. Când firmele de outsourcing din India, Tata Consultancy, etc. și-au început activitatea, nu au luat în considerare factorul calitate, ci doar factorul preț. Tom i-a sfătuit să se profilleze pe o calitate superioară în primul rând. Ei au făcut acest lucru folosindu-se de nivelele CMMI. "Știi, în copilăria mea, prin anii "40, japonezii au încercat să intre pe piața americană și tot ce construiau ei era de o calitate proastă. Apoi cineva i-a trezit printr-o simplă întrebare - Cum rămâne cu calitatea? În zilele actuale, produsele japoneze înseamnă calitate excepțional de înaltă. Le-am spus, de asemenea, și clienților mei indieni că americanii nu vor cumpăra serviciile lor doar pentru că acestea sunt ieftine; vor avea o șansă cu ei, dacă acestea au o calitate net superioară celor din producția internă și, poate, un preț de nișă! "

Tom continuă: "Ei au făcut asta și au adoptat următoarea strategie: vom obține certificare CMMI. Fiecare companie din India are acum un nivel CMMI 4 sau 5, în timp ce americanii pot ajunge cu greu la nivelul 2. Deci, americanii au înțeles mesajul: indienii sunt superiori, prin urmare, aceștia sunt și mai ieftini așadar, de ce să nu cumpărăm de la indieni? Și așa a început aventura indiană de outsourcing. "

Un alt exemplu oferit de Tom pentru a sprijini ideea lui legată de filozofia centrată pe calitate a fost NASSCOM, o organizație indiană de servicii la care urma să prezideze o conferință. Și de această dată, Tom a susținut puternic conceptul de a pune accent pe calitate. Pentru companiile indiene în special, acest lucru a însemnat o schimbare sau reorientare spre "nici o soluție, nici un contract de plată." Oamenii vor plăti pentru calitatea livrată și nu pentru orele de muncă.

Deci, ce se va întâmpla cu Agile în acest context extrem de transformator? În ce direcție va merge Agile peste 10 ani? Tom prezice un viitor sumbru. "Agile va fi învins, dezonorat. Nu pentru că Agile nu este bun, ci pentru că este prost practicat la fel ca aproape toate celelalte tendințe din software. Sunt aici de 55 ani: noi tendințe apar, există poate câteva idei bune, dar oamenii caută căi rapide, practici simplificate și apoi dau vina pe metodologie - Ah, e din cauza metodei - Agile, nu e bună, nu e pentru noi. Deci, soluția este de a adopta o metodă mai bună pe care o vom practica prost și apoi vom da vina pe metodă. Așa se întâmplă de 55 de ani. Este o glumă bună! "

"Vezi că se întâmplă continuu pe parcursul vieții, oamenii adoptă o metodă bună, o practică prost, dau vina pe metodă și trec la o alta nouă. Oamenii nu au o cultură de a face lucrurile foarte bine. Există culturi ca, de exemplu, în muzică sau pictură, unde, dacă nu ești foarte bun, nu o să ajungi niciodată în top. Noi, în industria de software, nu avem o astfel de cultură, o filozofie de a face lucrurile foarte bine. Avem un concept de "oamenii sunt destul de proști să ne plătească o mulțime de bani pentru a face ceva prost, așa că haideți să ne distrăm cât timp încă mai merge". Este foarte trist dar se întâmplă la nivel mondial. Orice organizație, cum ar fi propria voastră organizație, poate schimba lucrurile cel puțin pentru ei înșiși, și de acolo poate influența comunitatea prin învățarea altora cum să facă lucrurile foarte bine. "

Concluzii

Organizațiile depun eforturi, în general, de a învăța și de a excela. Viteza cu care lucrurile se fac determină succesul. Când vine vorba de sfaturi și trucuri pentru succes, încercați să definiți atributele care sunt pivotabile. De exemplu, pivotați de la "Noi lucrăm Agile" la "Noi livrăm calitate." Aceasta este o schimbare majoră de mentalitate. "Dacă faceți asta, eu prezic că veți obține un avantaj competitiv pentru că orice client ar dori să obțină valoare, nu doar software-ul care ei cred că le va aduce valoare. Vorbim aici despre posibilitățile de reorientare în livrarea de valoare stakeholder-ilor și clienților de business - acolo este locul în care acțiunea trebuie să se petreacă. Când ați reușit să faceți asta, veți descoperi că toți concurenții dumneavoastră sunt ocupați încă să scrie cod în pofida livrării calității și voi veți fi cei care vor arăta foarte bine! Veți avea posibilitatea de a avea un model de contractare diferit pentru că veți taxa calitatea livrată și veți putea spune clientilor voștri - Nu riscați nimic cu noi. Nu trebuie să plătiți nimic în cazul în care calitatea nu este livrată. "

Câteva sfaturi practice oferite de către Tom, ce pot fi aplicate de către fiecare dintre noi:

 • puneți accent pe furnizarea de calitate;
 • faceți lucrurile foarte bine, astfel încât să puteți ajunge în top;
 • bună implementare a software-ului este un diferențiator, așa că nu da vina pe metode în cazul unor practici proaste;
 • cunoașteți-vă trecutul, altfel sunteți sortiți să-l repetați.

Tom & Kai Gilb

"Cei doi Gilb nu sunt "academicieni" - ci sunt accesibili, dar concentrat și intens de practici."

Tom Gilb și Kai Gilb au reușit, împreună cu mai mulți prieteni profesioniști și clienți, să dezvolte personal metodele pe care le predau. Acestea au fost dezvoltate în zeci de ani de practică în toată lumea, în companii și proiecte mici, precum și în altele mai mari.

Tom este autorul a nouă cărți și sute de documente cu privire la aceste subiecte și altele conexe. Ultima sa carte, "Inginerie competitivă" este o definiție substanțială a cerințelor. Ideile sale cu privire la cerințe sunt o bază recunoscută pentru nivelul CMMI 4 (cuantificare, așa cum a fost dezvoltată inițial la IBM in 1980). Tom a fost invitat să predea la universități din Marea Britanie, Europa, China, India, Statele Unite ale Americii, Coreea - și a fost invitatul principal la zeci de conferințe tehnice la nivel internațional.

Kai Gilb a fost alături de Tom în decursul dezvoltării acestor idei, ținând cursuri și punându-le în practică cu clienții lor încă din anul 1992 . El pregătește manageri și product owners, scrie lucrări , dezvoltă cursuri, și își scrie propria carte, " Evo - Evolutionary Project Management & Product Development."

Există foarte multe organizații și persoane care folosesc o parte sau toate metodele lor. IBM și HP au fost doi adoptatori corporatiști timpurii. Recent, peste 15.000 (și încă în creștere) de ingineri de la Intel au adoptat metodele pentru cerințe "Planguage". Ericsson , Nokia și, recent, Nordea, Statoil și un grup financiar multinațional de top utilizează părți din metodele lor la scară largă . De asemenea, multe companii mai mici folosesc metodele lor.

Acest interviu a fost realizat la sediul ISDC împreună cu Tom Gilb.

Conferință

NUMĂRUL 142 - Robotics & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO