ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 142
Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 69
Abonament PDF

SKILL TREE pentru un IT-st competent

Adrian Vîntu
Coach în Leadership și Inteligență Emoțională @ self employedMANAGEMENT


Am fost surprins când am primit invitația revistei Today Software Magazine (TSM) de a participa la evenimentul IT Days din Cluj. De ce mă doreau acolo? Am fost surprins a doua oară, când am aflat că se decernau premiile revistei TSM. Dar ce legătură are cu mine? Am fost surprins a treia oară, când articolul meu a fost pe locul trei la secțiunea Cel mai citit articol din anul curent al revistei TSM.

Iar acum surpriză pentru tine: articolul nici măcar nu este despre IT. Pe numele sau Work-life balance nu există, articolul este despre… viață.

M-am bucurat foarte tare să văd tranziția IT-știlor către zona de psihologie, către:

ce să fac cu viața mea, după ce câștig îndeajuns bani?

O întrebare la care oameni inteligenți au încercat să răspundă de mii de ani. În ultimul timp, în străinătate se merge pe un curent de îmbinare a multor științe (neurologie, psihologie, biologie, antropologie, filozofie, sociologie, etc.) pentru un singur scop: a avea o viață completă, bogată, înaintea Marii Păci.

Pentru că articolul despre cum să obții o viață inteligentă și fericită a fost atât de citit, am hotărât să îți arăt cât de complex este, de fapt, peisajul psihologic într-o companie de IT cu oameni valoroși.

Poate îți aduci aminte când erai programator, la început, despre lucrurile care păreau importante: alinierea codului, funcții mai mici de un ecran, eternul război tabs vs. spații. La fel, când ai ajuns manager, părea importat ca lumea să te asculte, să își facă treaba "cum trebuie", să aduci profit companiei.

O paralelă sugestivă în acest sens ar fi cu primele ore de șofat. Atenția este concentrată pe pornirea de pe loc - dacă ai realizat asta, "știi să conduci". După mai multă experiență, îți dai seama că "știi să conduci" dacă ești atent la semnele mașinii tale, precum și la cele de circulație de pe șosea. Mai târziu, realizezi că "știi să conduci" când poți să anticipezi traficul din jurul tău cu multe secunde înainte. Iar apoi, conștientizezi că "știi să conduci" când devii parte integrantă din trafic, când înțelegi că suntem toți prieteni pe un drum care se poate transforma rapid în Șoseaua Morții, dacă lumea se comportă ca un cowboy solitar.

STILL TREE

Modul cum arată o evoluție a științei personale în mediul de IT-ști complecși, valoroși, poate fi descifrat în imaginea următoare.

Câte skills din imagine ai vrea să ai? Ce înseamnă ele? Sau întrebarea de un milion de puncte:

te așteptai să fie ușor să fii un profesionist?

Îți descriu câteva dintre aptitudinile oamenilor de calitate pentru a-ți face imaginea mai clară.

Autocunoașterea emoțională

Totul începe de la abilitatea ta de a-ți recunoaște emoțiile atunci când se întâmplă. De ce este atât de important să recunoști emoțiile pe loc?

Adu-ți aminte de stres - când îți dai seama că suferi de el?

O zi tipică înseamnă: trezirea de dimineață, mentenanță corporală, navetă la serviciu, cele 9 ore petrecute cu colegii, iar apoi direcția acasă. Seara, ești cu capul în nori sau poate te cerți cu copii/partenerul de viață. După un timp realizezi: ai avut stres toată ziua la lucru, iar tu doar acum îți dai seama - când explodezi față de cei dragi.

Ți s-a întâmplat asta?

În cadrul de business, un scenariu posibil este să te enervezi pe un coleg/client și să îți exprimi supărarea pe alt coleg/client. Sună cunoscut scenariul?

A fi un profesionist nu înseamnă a-ți estompa emoțiile, ci a colabora cu ele, a le recunoaște și a le putea gestiona eficient, în folosul tău și al companiei.

Câte puncte ai dori să investești în această aptitudine, pe SKILL TREE-ul tău personal?

Autocontrol emoțional

Simți câteodată că îți vine să îți arunci monitorul pe geam? Încă un deadline ratat, încă un coleg de care depinzi nu își face treaba - cum să nu explodezi?!

Dar cât de eficient este asta pentru tine, să îți dai pacea rațional-emoțională unor lucruri externe? Pur și simplu spui:

Nu sunt în control asupra fericirii mele, ci sunt supus evenimentelor și oamenilor din jur.

Între timp, bineînțeles, colegii te judecă și spun despre tine că ești "nebun" sau "labilă psihic". Pierzi, deci, chiar de mai multe ori.

Câte puncte ai vrea să investești în capacitatea de a fi propriul tău stăpân, de a nu mai suferi din cauza contextului extern?

Empatia

Probabil Sfântul Graal, empatia, este cea care te propulsează în cele mai înalte nivele ale carierei tale. Cum?

Fiind ne-empatic/ă, stai într-o bulă de siguranță: "sunt bun/ă, sunt deștept/ă, sunt expert/ă". Oricine are o altă părere va fi aspru pedepsit.

Dezvoltându-ți empatia ai acces la gândurile și emoțiile clienților și ale colegilor. Dacă înțelegi motivația din spatele colegilor, lucrurile cele mai bizare sau enervante ale lor ți se vor părea acum neutre, sau chiar simpatice. Cu cât îi vei înțelege mai mult, cu atât îi vei suporta, și chiar plăcea mai mult. Iar

un programator/manager care înțelege dorințele clientului își merită valoarea în aur.

Un profesionist care înțelege clientul și piața poate să vină cu idei geniale, inovatoare - și va fi răsplătit pe măsură.

Câte puncte dorești să investești în aptitudinea de a avea acces la emoțiile și gândurile oamenilor importanți din jur?

Ca o observație: empatia este Sfântul Graal al vieții tale, dar proporțional, este cel mai greu lucru de dezvoltat. Ce este empatia și de ce este esențială pentru o viată bogată poți citi în acest articol.

Aptitudini de influențare

De câte ori ai vrut să schimbi ceva în compania/echipa ta, dar ai fost întâmpinat de diferite impedimente: ești "prea nou/ă" în firmă, lumea nu are încredere în tine, "prea multă schimbare" deodată, sau pur și simplu lipsa de înțelegere din partea celorlalți?

Sporindu-ți aptitudinile de influențare, îți îmbunătățești capacitatea de storytelling. Mai ții minte ce spuneam despre programatori, fete și storytelling?

Mai mult, îți dezvolți capacitatea de prezentare astfel încât să apari mai plăcut în ochii colegilor/clienților.

Dacă înainte mergeai și "spuneai" ce doreai, acum creezi strategii, ai puterea să orchestrezi evenimente, să ai un impact asupra celorlalți, să te sincronizezi cu audiența și să îi faci pe ei entuziasmați de planul tău.

Cât de diferit este asta față de "a spune", "a cere"?

Câte puncte dorești să investești în aptitudinea de a avea un impact real, în viața de business și familială?

Cum obții puncte?

Îți place acest SKILL TREE? Câte puncte ai dori să ai la fiecare skill? Lasă-mă să ghicesc: maximum?

Dacă ai lucrat cu un astfel de sistem, atunci știi că aceste puncte nu sunt ușor de obținut. De fapt, probabil ai deja câteva puncte, obținute din experiență prin procesul de trial-and-error.

Așa cum te bucuri de un programator care nu reinventează roată, la fel învață și profesioniștii din greșelile altora.

Un lucru pe care îl descoperi după 30 de ani este că

nu mai ai timp și nervi de propriile tale greșeli, și preferi să înveți din "școala plătită de alții".

În primul rând trebuie să cunoști teoretic ce înseamnă toate aceste skills. Cum îți alegi unde să investești puncte, să depui efort, dacă nu știi care sunt beneficiile fiecărei aptitudini?

Al doilea lucru, trebuie să practici aceste aptitudini. Dar de unde știi cum să practici "Putere personală", "Inovație și creativitate", "Agilitate personală"? Pentru aceasta sunt specialiști care se ocupă exact cu dezvoltarea punctuală a acestor aptitudini de excelență. Există diferite tipuri de exerciții și reflecții ce te vor propulsa la următorul nivel de skill-point dacă le urmezi cu disciplină.

La lucru

O întrebare bună este: poți să îți dezvolți aceste aptitudini la locul de muncă?

Răspunsul este: cu siguranță!

De fapt, toată filozofia din spatele Work-life Integration susține și chiar se bazează pe construirea vieții tale ca un model controlabil, eficient, din care să extragi valoare și cât mai multă satisfacție, înainte de Marea Reconfigurare.

Toate SKILLS

Dacă ești ca mine, atunci ai vrea să ai punctaj maxim la toată aptitudinile din SKILL TREE.

Ai vrea să îți recunoști emoțiile când se întâmplă, să le gestionezi, să nu fii sclavul lor, ai vrea să ai încredere în tine și capacitățile tale - chiar de a schimba lumea -, să găsești soluții creative la problemele de business și familiale, să te refaci ușor din evenimente negative, să nu te dărâme greșelile ci chiar să îți dea forță, să iei decizii eficiente, să te adaptezi mai ușor la oameni sau contexte, să poți să "citești" oamenii, să fii convingător, să știi să gestionezi un conflict, să creezi legături adânci cu alți oameni de valoare.

Dar nu poți să le ai pe toate, mai ales la maxim - este o ecuație care ține de timp și energie.

Atunci unde alegi să investești timp și atenție?

Pentru care aptitudine vrei să lucrezi chiar acum? Ai figura cu SKILL TREE-ul, poți oricând să o printezi și să o ai în fața ta pe birou.

Portret de excelență

Cunoști o persoană care are acest SKILL TREE cu un punctaj impresionant și distribuit omogen?

Dacă da, atunci te felicit pentru norocul tău. Cum arată această persoană? Încrezătoare? Vizionară? Iubită de către lume și de către tine? Ai vrea un astfel de soț/soție?

Dacă nu ai pe cineva în jurul tău atât de fascinant, atunci te înțeleg. Ai ocazia totuși să fii pionier în a această privire în ansamblu asupra vieții, ai ocazia să fii cea mai interesantă și complexă persoană pe care ai întâlnit-o vreodată.

Pe scurt

Este uimitor cât de multe lucruri trebuie să înveți ca să fii un IT-st competent. Din fericire, alți oameni inteligenți, au creat o hartă a lucrurilor pe care trebuie să le faci ca să devii un om complet. Dacă înainte "profesionist" era un termen neclar, acum știi punctual ce să faci pentru a deveni unul. Acest SKILL TREE este unul pe care îl vei îmbogăți continuu, iar la bătrânețe vei putea spune cu satisfacție că viața ta a fost magică, că ai avut o aventură fascinantă.

Îți doresc să începi de acum să aduci puncte în SKILL TREE-ul tău!

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO