ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 144
Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 60
Abonament PDF

Work-life balance nu există

Adrian Vîntu
Coach în Leadership și Inteligență Emoțională @ self employedDIVERSE

După cincisprezece ani lucrați în IT din care zece în străinătate, una dintre concluziile majore cu care am rămas este că nu există work-life balance.

Lista noastră cea de toate zilele

De fapt, cred că la concluzia aceasta ai ajuns și tu dacă ai lucrat chiar și câteva luni în industrie. În ce tinde să devină această fugă după conceptul eluziv? Într-o agitație continuă de a face cât mai multe și cât mai repede, de a fi buni în carieră, iar în același timp de a fi părinți mai buni decât au fost ai noștri, și dacă se poate să ne facem timp și de acea carte pe care ne-am promis că o scriem. Dar nu ne oprim aici: noi suntem persoane altruiste, vrem să fim cunoscuți ca oameni care îi ajută pe cei în nevoie. Și care fac și sport. De luni.

Așa viața noastră se transformă dintr-o listă de TO DO infinită atât în lungime cât și în cantitatea de auto-învinuire ce ne provoacă, pentru că pur și simplu nu avem timp pentru toate dorințele noastre.

Timpul

Există o ecuația simplă și profundă a vieții noastre. Avem 24 pe zi, din care 8 le dormim, 9 le trăim la lucru, 1-2 ore mâncat, în tranzit, poate chiar o vizită la dentist. Ne mai rămân maxim 2 ore pe zi pentru noi, iar dacă ai copii… știi exact câte ore îți rămân.

Am oameni care mi-au declarat că după ce le-am arătat aceste simple dar pătrunzătoare numere, s-au speriat, iar apoi încet cu încet au început să conștientizeze că viața zilnică personală este de fapt foarte și mult prea scurtă.

De fapt care persoană de o inteligență peste medie nu s-ar speria, văzând că timpul personal este de 2 sau mai puține ore pe zi?

Work-life Balance

Pe vremuri, soluția magică la problema noastră era definită sub o serie de pași care să creeze miraculos timp, ori în domeniul de work, ori în domeniul de life/family. Una dintre problemele mari era că perspectiva job-viață este ca un zero-sum game. Asta înseamnă că pentru a câștiga timp în familie, e nevoie ca jobul să sufere. La fel, pentru ca jobul să câștige resurse, însemna că familia/viața personală să iasă în pierdere.

Nu e de mirare atunci că lumea era confuză, și mai ales că companiile nu voiau să aplice aceste programe pe angajații lor - ar fi fost clar în defavoarea firmei astfel de cursuri.

Cine este atunci noul jucător?

Work-life Integration

Această nouă perspectivă a apărut în marile facultăți de business din străinătate și se predă în cadrul MBA-urilor sau în privat, prin coaching. Ideea este următoarea: oamenii sunt de succes nu în ciuda faptului că au o viață plină pe lângă job, ci tocmai datorită acestui fapt!

Oameni celebri au aplicat acest model cu succes: Michelle Obama, Bruce Springsteen, etc. - dar aș vrea să îți spun despre un om fascinant și viziunea sa. Richard Branson este creatorul Virgin Group și controlează peste 400 de companii!

Richard a făcut lucruri revoluționare în companiile sale, printre care oferit vacanță nelimitată angajaților! Da, ai citit bine. Richard este un inovator și cu siguranță un mare umanist. Dar firma (Netflix) nu pierde bani din această politică, ci invers, atrage talent și bunăstare.

Prin politica de vacanță nelimitată se recrutează cei mai buni oameni - cine nu vrea să lucreze în acest mediu? Munca de echipă strălucește - aceste vacanțe se iau totuși în comuniune cu echipa, și nimeni nu vrea să fie oaia neagră. Loialitatea - ai pleca către o firmă care nu oferă acest beneficiu?

Ceea ce Richard a înțeles și lucrul cel mai important care îl ghidează este:

Many assume my business success has brought me happiness. But the way I see it, I am successful because I am happy.

Oameni ca Branson, Springsteen și Obama au făcut lucruri extraordinar de mari în carieră pentru că au știut să integreze părțile componente ale vieții: job, familie, comunitate și self. Ei sunt exemple pentru noi despre cum putem să cultivăm o viață în care valorile proprii, acțiunile noastre, contribuția socială precum și creșterea personală să existe în armonie.

Cum funcționează

Integrarea work-life este un proces de învățare a multor domenii din psihologia aplicată care durează minim trei luni. Lucrurile acoperite sunt foarte multe, dar încerc să îți descriu câteva.

La început și probabil cel mai important lucru de clarificat este viziunea personală - încotro mă îndrept? Pot să îți dezvălui că multe persoane găsesc cu greu o direcție în viață - aceasta trecând peste sinistrele "vreau bani", "vreau familie", "vreau ce vor și alții".

Ce descoperă cei mai mulți este că atenția lor este prea mult direcționată pe lucru - nu numai în orele de serviciu, cât și după. Stresul din cele 9 ore de la job sunt aduse în familie. Poate simți și tu asta. Iar acest fenomen duce încet dar sigur către burnout - pe care nici tu, nici compania nu-l dorește.

Cine sunt cei mai importanți oameni din viața mea? Ai fi plăcut surprins/ă cât timp îți eliberează clarificarea listei cu persoanele care au un rol în viața ta și eliminarea celor care nu contează.

Îmi sunt valorile aliniate cu acțiunile? Tindem să trăim pe pilot automat, să tăiem cât mai multe lucruri de pe acea lista de TO DO pe care o menționam la început. Multe persoane își dau seamă că fac lucruri pe care nu le vor, pentru că "așa trebuie", "așa face toată lumea". Dar aceasta nu le aduce fericire, ci frustrare și stres. Dar aceasta se poate schimba - vezi mai jos.

Vreau să schimb modul tradițional în care făceam lucrurile (inclusiv la serviciu, familie sau pentru mine). Ce fac ca să aduc inovația în viața mea? Cei care sunt deschiși la psihologie sunt și cei care deja au în gând dorințe sau vise și au nevoie de metode practice de a le atinge.

Cel mai mare câștig

Integrarea work-life aduce o grămadă de beneficii, ca relații interpersonale superioare - atât la job cât și acasă, înțelegerea vieții ca un sistem asupra căruia ai control, crearea de schimbări sustenabile, etc. .

De departe cel mai mare beneficiu însă este câștigarea de… timp. Clarificarea viziunii, a oamenilor importanți, înțelegerea managementului schimbării, toate acestea îți aduc mult timp pe care poți să îl petreci în folosul propriu și al celor dragi.

Aliat

Poate surprinzător, de data aceasta compania la care lucrezi ți-ar putea fi aliat. Așa cum scriem în acest articol, veniturile companiei sunt strâns legate de fericirea personală a angajaților.

O persoană care știe să comunice psihologic corect cu iubita sau copiii, va ști să comunice bine și eficient și cu colegii. O persoană care trăiește cu stresul în acasă, îl va aduce și la lucru.

În cuvintele lui Richard Branson:

Happiness is the secret ingredient for successful businesses. If you have a happy company it will be invincible.

Este în interesul companiilor să se diferențieze și să ofere cele mai bune lucruri pentru angajații lor. De fapt, am și discutat în Cluj cu firme care sunt tot mai deschise la acest subiect, deci cel mai probabil că vor fi implementate programe anul acesta.

Pe scurt

Nu există work-life balance, dar din fericire există work-life integration. Oamenii ca mine și ca tine, au nevoie de cea mai scumpă resursă din lume: timp! Cunoștințele adânci de psihologie predată la universitățile de top din lume le poate aduce această cea mai scumpă cerință. Companiile sunt tot mai interesate de a oferi acest lucru foarte valoros și diferențiator pe piață.

Îți doresc să înveți lucrurile cele mai de calitate care să îți ofere o viață mult mai plină și să ai parte de mult, mult timp liber!

NUMĂRUL 143 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Cognizant Softvision
 • Colors in projects