ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 8
Abonament PDF

Managementul de personal in domeniul SAP

Oana Oprean
Center of Competence Manager
@.msg systems Romania
MANAGEMENT

Dezvoltarea profesională în mediul SAP/ABAP, Java vs. ABAP, Talent Management şi cei trei 'de ce' legaţi de acest limbaj de programare. Având în vedere că activităţile mele nu coincid cu cele ale unui HR Manager care este responsabil pentru partea de HR "industrial" al unei companii şi nici cu profilul unui Specialist în Recrutare, ideea de a scrie acest articol are la bază situaţiile pe care le întâlnesc în interacţiunea pe care o am zi de zi cu colegii din departamentul de care sunt responsabilă, care în proporţie de 90% sunt dezvoltatori sau consultanţi ABAP .

De ce diferă segmentul SAP/ABAP de celelalte segmente ale IT-ului şi care sunt provocările în zona HR, respectiv a dezvoltării profesionale în această nişă? Sunt câteva idei pe care le veţi regăsi în rândurile care urmează.

De ce ABAP? Fiindcă în momentul de faţă ABAP-ul este unul dintre limbajele de programare care trece printr-o perioadă de maximă ascensiune caracterizată de inovaţie şi schimbări, adaptându-se cu uşurinţă la schimbările care au loc la nivel de business şi tehnologie. ABAP-erii susţin că este momentul în care este mai plăcut ca oricând să experimentezi în ABAP şi salută cu încredere "The Age of HANA - Evolution or Revolution?".

De ce văd un viitor în ABAP şi recomand cu căldura această nişă IT mai puţin accesibilă publicului larg? Întâlnesc tot mai des situaţii şi discuţii vaste de cele mai multe ori de natură tehnică pe tema Java vs. ABAP şi de fiecare dată ajung la aceeaşi concluzie; dacă există dezinteres pentru acest limbaj de programare, atât de cunoscut şi utilizat la nivel mondial şi ceva mai low profile în România, de ce se discută şi se investeşte totuşi atât de mult timp în rândul programatorilor dezbătând pe această temă - care limbaj de programare este mai interesant? unde există şanse optime de dezvoltare? cine foloseşte cele mai noi şi interesante tehnologii? O veşnică competiţie verbală care de cele mai multe ori se încheie fără a declara un câştigător.

Este destul de simplu, cu ABAP şi cu SAP (mă refer aici la tehnologiile ERP) şansele de dezvoltare profesională cresc vertiginos atât pentru informaticieni cât şi pentru persoanele specializate în alte domenii tehnice sau socio-economice. Pentru mine ca fost utilizator al platformelor SAP FI, MM, HR… este mai mult decât o oportunitate să lucrez împreună cu cei care stau în spatele acestor arhitecturi facilitând la maximum munca de zi cu zi a clientului şi făcând posibilă folosirea unui singur sistem care să susţină diferitele arii ale unui business. Dacă ERP-ul funcţionează la parametrii optimi înseamnă că relaţia client -> consultant - > developer a funcţionat perfect.

Fiecare a înţeles care sunt nevoile celuilalt, a înţeles care sunt cerinţele business-ului şi a ştiut să le transmită mai departe, colaborarea dintre cele trei părţi funcţionând cu succes.

Totodată am observat o anume deschidere către nou şi necunoscut a celor care se hotărăsc să înceapă o carieră în ABAP fie ei tineri de pe băncile facultăţii sau arhitecţi suprasaturaţi de specificul limbajelor de programare folosite de-a lungul anilor şi a proiectelor aferente, în căutare de inovaţie. În această direcţie se pot observa cu uşurinţă două tendinţe perfect delimitate: cei care nu recunosc ABAP-ul ca fiind un limbaj competitiv de programare şi care refuză din start o colaborare în acest domeniu şi persoanele nonconformiste, care au curiozitatea de a încerca şi de a explora o altă latură a lumii IT. În acest punct îşi intră în rol şi departamentele de HR şi dezvoltare profesională care în strânsă legătură cu managementul de profil al acestei nişe, clădesc următorii ani din cariera viitorilor consultanţi SAP. Este bine de ştiut că primii doi până la trei ani din cariera unui dezvoltator sunt hotărâtori şi formează baza viitorului său profesional în acest domeniu. Cei care trec cu brio această perioadă vor fi integraţi în echipele internaţionale care susţin şi dezvoltă sistemele ERP ale marilor companii.

Astfel, în zilele noastre, dezvoltarea profesională specifică acestui mediu nu se mai limitează doar la a ajunge un bun programator, ci solicită un specialist în IT cu profunde cunoştinţe tehnice, de comunicare şi o cunoaştere amănunţită a domeniului pentru care dezvoltă, însumând astfel de trei ori mai multe cerinţe decât în anii trecuţi; să nu trecem însă cu vederea nici ridicarea ştachetei în ceea ce priveşte disponibilitatea de a călători pe termen lung, cunoaşterea mai multor limbi străine cât şi gradul de sociabilitate, capacitatea de a negocia şi potenţialul de leadership.

Din punctul meu de vedere deficienţele acestei nişe sunt destul de puţine şi foarte uşor de remediat. Pe de-o parte faptul că la noi în ţară se mai şchiopătează la partea de prezentare a avantajelor programării în ABAP şi a diferitelor modele de consultanţă înspre care se poate îndrepta proaspătul dezvoltator. De asemenea se remarcă la lipsa aproape totală a prezentarii produsului finit şi al avantajelor pe care acesta le oferă utilizatorului final. Pe de altă parte... există undeva comoditatea specifică generaţiei tinere de a se lansa în carieră şi de a-şi clădi viitorul cu tehnologii accesibile, deja cunoscute şi folosite. Să accesezi o zonă nouă înseamnă să ieşi din cutie şi să fii interesat să cunoşti şi altceva. Intereseul de a cunoaşte la rândul lui presupune studiu suplimentar, iar studiul suplimentar presupune interes şi sacrificarea unei părţi din timpul tău liber, aşadar lesne de înţeles de ce majoritatea preferă varianta cea mai simplă.

Închei acest articol cu speranţe mari în ceea ce priveşte viitorul Talent Managementului în zona ABAP în Cluj-Napoca.

Ieşiţi din zona de confort, testaţi şi alte tehnologii disponibile în IT în afara celor cu care sunteţi obişnuiţi, surprize plăcute şi neaşteptate există întotdeauna, dar aceasta rămâne să alegem fiecare dintre noi.

LANSAREA NUMĂRULUI 112

Prezentări articole și
Panel: DevOps

Joi, 28 Octombrie, ora 18:30

Înregistrează-te

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects