ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 47
Abonament PDF

Revigorarea datelor personale

Claudia Jelea
Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP Boutique
DIVERSE

Primele luni ale anului 2016 au venit cu o serie de schimbări majore privind protecția datelor cu caracter personal - iar acestea vizează și România, ca stat membru al Uniunii Europene (UE).

De aceea, atunci când organizatorii evenimentului IT Camp m-au invitat pentru al treilea an consecutiv la Cluj-Napoca, am stat pe gânduri dacă să abordez sau nu aceste noutăți. Dar - pentru că și domeniul IT&C este deseori învăluit în "norii " datelor cu caracter personal - mi-am luat inima în dinți, pe românește, și am decis să îmi intitulez sesiunea "The rise of privacy & personal data in the IT business" (sesiunea va fi în limba engleză).

Recunosc, am emoții și cred că nu poate fi o sarcină ușoară să le vorbesc participanților la IT Camp (pe limba lor) despre modul în care activitatea le poate fi afectată de recentele modificări legislative. Vă întrebați de ce?

În primul rând, pentru că rareori sunt IT-iștii înclinați să pună preț pe datele cu caracter personal (Și de ce ar pune? Până destul de curând, cei mai mulți doar scriau linii de cod; nu li se vorbea des și insistent despre cum ar trebui să implementeze în programele create și concepte precum "Privacy by Design", transparența și cultivarea unui "customer trust", etc.).

Iar în al doilea rând, pentru că schimbările legislative de care vorbeam mai sus sunt multe și complexe. Estimez că, în următorii ani, va curge multă cerneală pe aceste subiecte, atât în UE, cât și la noi în țară. Foarte pe scurt, vorbim despre modificări care au în vedere următoarele:

Sigur, puteți spune că mai este timp, având în vedere că Noul Regulament se va aplica abia peste doi ani. Dar nu uitați că schimbările sunt multe și notabile. Așa că ar fi recomandabil ca această perioadă tranzitorie să fie folosită de companii pentru a-și pune la punct practicile de prelucrare a datelor cu caracter personal, astfel încât să respecte noile reguli. În viitor, va crește expunerea în cazul controalelor autorităților competente și riscul reclamațiilor din partea persoanelor fizice ale căror date personale sunt procesate.

În sfârșit, după mulți ani, protecția datelor personale nu mai este o simplă lozincă pentru pasionații de drepturile omului, ci devine o problemă cu potențiale implicații economice importante. Nu mai este o glumă, neconformarea va costa, pentru că sancțiunile sunt prohibitive. Trăim vremuri interesante (și) din punct de vedere juridic.

 

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects