ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 143
Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 38
Abonament PDF

Bătălia din online: marcă vs domeniu de Internet

Claudia Jelea
Avocat & Consilier in domeniul marcilor
@IP BoutiqueDIVERSE

Vă întrebați cumva care este relevanța acestui subiect pentru domeniul IT? Iată trei aspecte la care merită să vă gândiți:

Așa că este prudent să fiți informați privind unele riscuri și mecanisme de protecție. 

De ce există conflicte între mărci și nume de domenii?

Conflictele apar, în principiu, din cauza riscului de confuzie în rândul clienților. 

Cu toate că numele de domenii sunt, ca și mărcile, înregistrate pe principiul «primul venit, primul servit», ele nu oferă același nivel de protecție precum mărcile. În practică, de cele mai multe ori, se consideră că drepturile titularului unei mărci pot fi afectate dacă altcineva înregistrează un nume de domeniu de internet ce conține o denumire asemănătoare sau identică cu acea marcă. 

Există cazuri, nu puține la număr, când - dacă nu sunteți suficient de activi în mediul online - puteți afla că marca vă este deja folosită în numele de domeniu al altcuiva. Acest «altcineva» poate fi un cybersquatter (care înregistrează cu rea-credință nume de domenii ce conțin mărci înregistrate sau notorii, cu scopul de a le revinde ulterior la un preț avantajos) sau chiar un comerciant care, cu bună-credință, vinde sau prestează produse sau servicii (concurente sau nu).

Până recent, «bătălia» s-a dat în general pe extensiile .ro și .com. Dar în contextul apariției noilor gTLD-uri la care m-am referit mai sus, disputele dintre mărci și nume de domenii vor crește exponențial cel mai probabil și vor fi din ce în ce mai complexe.

Ce poate fi făcut?

Dacă sunteți titularul unei mărci înregistrare și țineți la unicitatea și exclusivitatea acesteia, cu siguranță veți dori să evitați ca o altă persoană să folosească pe internet un domeniu care reflectă acea marcă, mai ales dacă domeniul în cauză vă poate face concurență sau vă împiedică să vă extindeți activitatea în altă zonă geografică. 

Dacă ați monitorizat și ați aflat că există un asemenea domeniu, încercați - în primă etapă - să contactați persoana care l-a înregistrat și să-l preluați amiabil. Este important să punctați în mod persuasiv drepturile pe care vă bazați cererea. 

Dacă nu aveți succes în acest prim pas, puteți trece la o etapă formală. De obicei, procedura depinde de tipul extensiei (.ro, .eu, .com, gTLD nou, etc.) - puteți opta pentru o procedură de arbitraj sau mediere (de exemplu, prin WIPO Arbitration and Mediation Centre ) sau pentru o acțiune în instanță (dar care poate consuma mai multe resurse). Însă, în aceste cazuri, dacă vreți să vă fie apărate drepturile corespunzător, recomandarea este să apelați la ajutor juridic de specialitate.

De exemplu, unul dintre clienții mei, o companie românească de IT, deține atât marcă națională, cât și comunitară - reflectată în domeniile aferente .ro și .com. Având în plan extinderea activității în Marea Britanie, clientul a dorit să înregistreze și domeniul aferent .co.uk, însă a aflat că este deja înregistrat de un cetățean britanic. Domeniul era inactiv. Clientul meu a apelat la procedura de mediere oferită de Nominet UK (corespondentul britanic al ROTLD) și, în urma argumentelor pe care le-am invocat, a obținut rapid și amiabil transferul domeniului, în schimbul unei sume negociate rezonabil. 

Dacă ați înregistrat un domeniu ce include o denumire identică sau similară mărcii altei persoane, strategia depinde și de modul concret în care dumneavoastră folosiți respectivul domeniu. De regulă, vă poate avantaja dacă aveți sau nu un interes legitim să-l folosiți - de exemplu, pe acel domeniu web ați dezvoltat cu bună-credință un serviciu sau produs pe care îl oferiți clienților dumneavoastră, etc.- , dacă aveți drepturi anterioare asupra acelei denumiri (de exemplu, o marcă proprie sau numele propriei companii), etc. 

De aceea, în cazul în care ați primit o notificare din partea titularului unei mărci care vă solicită (amenințător sau nu) transferul domeniului, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faceți este să apelați la un expert care să analizeze situația și să evalueze șansele pe care le aveți pentru a putea păstra domeniul. 

Rețineți faptul că situația se analizează întotdeauna de la caz la caz, iar analiza nu este mereu simplă. Nu faceți eroarea de a renunța imediat la domeniu, înainte de a primi o opinie specializată; s-ar putea să aveți surpriza ca dreptatea să fie (și) de partea dumneavoastră. În urmă cu câteva luni, un client din zona online mi-a solicitat să verific o denumire pe care dorea să o folosească în noul său domeniu. Înainte să mă contacteze, primise o notificare formală din partea unei companii din Germania care deținea o marcă comunitară (așadar, protejată inclusiv în România) și pretindea transferul imediat al domeniului. Clientul s-a speriat și a acceptat transferul, optând pentru un rebranding și costurile aferente, fără să ceară opinia unui expert. De înțeles, în cazul noului nume de domeniu pe care l-a înregistrat, a fost diligent și a căutat ajutor. Dar, din păcate, a aflat și faptul că avea argumente solide pentru a păstra domeniul inițial la care a renunțat.

Pe scurt, despre noile gTLD-uri

În privința noilor gTLD-uri, puteți găsi aici un infografic realizat de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)  privind modul în care titularii își pot proteja mărcile în mediul online, în urma «revoluției» noilor nume de domenii (de exemplu, prin înregistrarea în Trademark Clearinghouse). 

Trademark Clearinghouse este o bază centralizată de date (pusă la dispoziție de ICANN și administrată de Deloitte și IBM) în care titularii pot alege să își includă mărcile în perioada Sunrise și să înregistreze domeniile aferente. Mărcile, după ce sunt validate, obțin prioritate la înregistrarea noilor gTLD-uri, iar titularii mărcilor sunt informați când un terț încearcă să înregistreze un nou gTLD care include respectiva marcă, evitând, astfel, situațiile neplăcute în care trebuie să lupte ca să redobândească domeniu în cauză. 

Puteți verifica statusul oricărui nou gTLD accesând acest link. Iar dacă doriți să aflați mai multe detalii privind domeniul .tech, puteți vizualiza această prezentare.

În concluzie, cine învinge în conflictul dintre mărci și nume de domenii? Aș îndrăzni să spun că, în general, învinge titularul mai informat care își cunoaște mai bine drepturile și știe cum să le folosească în propriul avantaj.

Estimez că, în viitor, noile nume de domenii vor crea probleme destul de serioase titularilor de mărci. Companiile inclusiv cele din domeniul IT care oferă servicii și produse disponibile în mai multe arii geografice, trebuie să se adapteze la noul peisaj creat de interferența dintre mărci și numele de domenii și să pună mai mare accent pe strategia juridică din mediul online. Dar important de reținut este și faptul că există mai mereu opțiuni pentru a rezolva situațiile conflictuale rezultate din folosirea mărcilor și a numelor de domenii. Rămâne să o alegeți pe cea mai potrivită situației concrete cu care vă confruntați; iar acest lucru e posibil numai dacă sunteți informați sau sfătuiți corect și la timp.

Conferință

NUMĂRUL 142 - Robotics & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO