ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 142
Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 24
Abonament PDF

Profesioniști QA – creștere și dezvoltare

Mihaela Claudia
Senior QA Engineer
@Hewlett PackardTESTARE


Lucrez de mai bine de șapte ani în domeniul managementului calității produselor software, după o experiență de treisprezece ani ca programator, fiind implicată în ultimii patru ani și în recrutarea de specialiști. Datorită parcursului carierei mele, am auzit opinii variate despre meseria de tester, care îmi dau sentimentul că această meserie și potențialul ei de a dezvolta o carieră, este încă greșit înțeleasă. De asemenea, termenii de tester și QA engineer sunt adesea interschimbați folosindu-se impropriu.

Există încă mulți candidați la o poziție de tester care privesc această oportunitate, ca pe o potecă de acces spre ceea ce consideră ei a fi triumful carierei în IT și anume programarea, fără a-și da șansa de a înțelege posibilitatea de dezvoltare profesională în domeniul managementului calității.

O parte din cei care practică meseria de tester la un nivel de începător, se grăbesc să folosească impropriu denumirea de QA engineer, al cărei înțeles adesea le scapă. Și atunci, mă întreb în mod firesc: cât de încrezător poți fi în cariera pe care ai putea să o dezvolți, atâta timp cât îți este rușine să pronunți numele meseriei pe care o practici?

Pe de altă parte, în mediul nostru sunt încă manageri de proiecte implicați în recrutarea de testeri, care minimizează rolul pe care un tester trebuie să și-l asume pentru asigurarea calității produsului software, ajungând astfel să omită a cere cunoștințe tehnice candidaților la această poziție.

În consecință, dezvoltarea oamenilor profesioniști în asigurarea și controlul calității are de suferit.

Ținând cont de faptul că între multitudinea de produse software care pot fi găsite pe piață calitatea este cea mai importantă, creșterea și dezvoltarea profesioniștilor în domeniu are o importanță majoră. Ca urmare, atunci când căutăm oameni care să exercite meseria de tester sau căutăm un loc de muncă în domeniu, trebuie să privim dincolo de nevoile imediate ale proiectului. Cerințele pe care le avem la angajarea unui tester, trebuie să fie de așa natură încât să sprijine dezvoltarea carierei.

Cu riscul de a vorbi despre lucruri bine știute, să începem prin a reaminti faptul că Managementul Calității produsului software este realizat prin corelarea și conlucrarea a două ramuri mari, care interferă, rămânând diferite în esența lor:

Asigurarea Calității care are ca scop câștigarea încrederii că cerințele de calitate vor fi îndeplinite, având orientare spre proces și folosind ca pârghii:

 • Standarde,
 • Proceduri,
 • Audit,
 • Planificare.

Controlul Calității care are ca scop verificarea faptului că cerințele de calitate ale produsului sunt îndeplinite folosind:

 • Tehnici de testare,
 • Raportarea defectelor,
 • Evaluare prin măsurare și control,
 • Ghidarea procesului,
 • Identificarea uneltelor folosite.

În timp ce Asigurarea Calității produsului software este în responsabilitatea factorilor decizionali, Controlul Calității este responsabilitatea testerilor.

Ținând cont de aceste aspecte, să identificăm modul de implementare pentru a sprijini dezvoltarea unei cariere în Managementul Calității.

În general, primul pas în carieră este acela de junior tester, care adesea primește sarcini de verificare a defectelor și rulare a testelor (manual sau automat). Această etapă, ținând cont de curba de învățare, trebuie să fie de scurtă durată. De aceea, pretențiile pe care le avem la angajare e bine să aibă în vedere, pe lângă nevoia imediată de a avea un junior tester, perspectiva profesională pe care o avem de oferit.

La acest nivel de experiență, în general, nu putem vorbi despre QA engineering, lucru care presupune optimizare de procese și planificare.

Apoi, în calitate de testeri, ne dezvoltăm abilitatea de control al calității unei cerințe funcționale, în concordanță cu cerințele generale de calitate ale produsului, prin acoperirea cu un volum necesar si suficient de teste. Pentru a parcurge această etapă, este nevoie de o bună cunoaștere a aspectelor tehnice și funcționale ale unei componente precum și de cunoașterea tehnicilor de testare. Privind etapa menționată anterior ca un prim pas în evoluția carierei, dacă este ușor de parcurs, satisfacția și implicit motivarea noastră se reflectă într-o atitudine pozitivă. Timpul în care realizăm acest progres este, în general, strict corelat cu bagajul de cunoștințe tehnice pe care îl avem în diferite domenii cum ar fi:

 • Programare,
 • Sisteme de operare,
 • Rețele de calculatoare,
 • Tehnici de testare,
 • Test scripting,
 • Procese de dezvoltare.

Buna cunoaștere a procesului și atenția acordată respectării acestuia, personal și de către ceilalți membri ai echipei, precum și o atenta estimare și o corectă măsurare a calității funcționalității testate, contribuie la procesul de asigurare a calității produsului.

Cunoașterea produsului din punct de vedere al utilității, al arhitecturii funcționale și tehnice precum și învățarea tipurilor și tehnicilor de testare funcțională și non-funcțională este un pas important pe care trebuie să îl parcurgem în procesul de creștere profesională. Pentru facilitarea acestuia, trebuie să avem o preocupare continuă în:

 • Aprofundarea și extinderea cunoștințelor tehnice,
 • Dezvoltarea abilităților de test design pentru diferite tipuri de testare,
 • Însușirea cunoștințelor legate de unelte de testare, raportare și măsurare a calității produsului,
 • Aprofundarea cunoștințelor legate de procesele de dezvoltare.

Dacă privim lucrurile din perspectiva asigurării calității, acum putem vorbi despre o contribuție adusă acesteia prin planificarea tipurilor de testare, vegherea procesului având opinii pertinente legate de eventualele derapaje apărute, precum și idei de îmbunătățire sau adaptare a acestuia.

În continuare, ne putem implica în elaborarea planului de testare, având în vedere toate caracteristicile funcționale și non-funcționale ale produsului precum și caracteristicile businessului căruia acesta îi este dedicat. Cunoașterea uneltelor de testare, măsurare și raportare a caracteristicilor de calitate specifice rolului produsului software, ne vor ajuta în elaborarea unei strategii care să asigure o calitate competitivă a acestuia. Succesul strategiei de testare este în strânsă interdependență cu implementarea corectă a procesului de dezvoltare, fapt pentru care, implicarea noastră ca testeri în buna desfășurare a procesului, devine iminentă.

Ajunși în acest punct, după ce am parcurs drumul cu răbdare și dedicație, putem vedea perspectiva cu claritatea și siguranța pe care o dobândesc profesioniștii. Dezvoltarea poate continua în zona managementului, cea de arhitectură funcțională sau analiză de business la fel de bine cum poate continua în zona de programare sau consultanță. Totul depinde de abilitați, de dedicare și scop.

Dezvoltarea unei cariere în testare până la a ajunge un factor decizional responsabil pentru asigurarea calității, se poate face doar folosind aceleași cunoscute ingrediente:

 • Implicare personală ,
 • Pro-activitate,
 • Însușirea continuă a cunoștințelor tehnice,
 • Înțelegerea rolului în contextul proiectului,
 • Învățarea și aplicarea proceselor,
 • Îmbunătățirea continuă a abilităților.

Un avantaj important pe care îl putem avea este șansa de a face parte dintr-o echipă care să ne susțină și să ne ajute prin:

 • Training,
 • Coaching,
 • Integrarea idealurilor personale în scopul echipei.

Să revenim asupra ideii că printre multitudinea de produse software existente pe piață, ceea ce contează este calitatea. Experiența a dovedit că pentru a ocupa un loc de top în această competiție este nevoie de un proces bine implementat și mulți profesioniști atât în managementul de proiect, în arhitectură și programare cât și în managementul calității. Produsul este un întreg al cărui rotunjime este dată de toate acestea la un loc.

Maturizarea managementului care începe să se facă simțită și în comunitatea noastră, vine în sprijinul rolului pe care Managementului Calității îl are în succesul produselor software și în consecință, a dezvoltării de specialiști în domeniu, așa încât povestea pe care am spus-o are tot mai multe exemple concrete.

Pentru a crește și a ne dezvolta ca profesioniști QA, trebuie să ne dăm șansa de a înțelege meseria de tester cu nevoile și potențialul ei. Să încetăm a o privi ca o alternativă pe care o alegem pentru că nu suntem încă destul de buni să facem altceva sau ca pe un rol de "ajutor de developer", pentru că, dincolo de aceste înțelesuri izvorâte din superficialitate și necunoaștere, se află o carieră frumoasă pe care o putem dezvolta foarte departe, cu efort și dedicare.

În aceeaşi ediţie ... (24)

▼ TOATE ARTICOLELE ▼

Conferință

NUMĂRUL 142 - Robotics & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO