ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 21
Abonament PDF

Interviu cu Csaba Suket - Director of Technology @ Betfair România

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE


Betfair România este cel mai mare centru de dezvoltare software al Grupului britanic Betfair. Sediul din Cluj are în prezent peste 250 de angajați, specializați într-o gamă largă de limbaje de programare, analiză de business, securitatea informației și project management.

La Cluj se dezvoltă cinci arii principale: Platform Development, e-Commerce, Gaming, Product și Enterprise Data Services. Tehnologia inovativă din spatele produselor Betfair permite procesarea a peste șapte milioane de tranzacții pe zi, reprezentând mai mult decât volumul tranzacțiilor de pe piața bursieră europeană la un loc; 99,9% dintre aceste tranzacții sunt procesate în mai puțin de o secundă. Cel care ne poate dezvălui o parte din secretul succesului acestei companii este Csaba-Attila Suket, Director of Technology la Betfair România, care și-a arătat amabilitatea și ne-a răspuns la câteva întrebări:

Bună ,Csaba, spune-ne câteva cuvinte despre tine.

Salut Ovidiu. Pe scurt, am 33 de ani, am studiat la Cluj - Universitatea Babeş-Bolyai, specializarea Informatică. La Betfair am ajuns în 2008 şi am avut diferite roluri începând cu Engineering Manager, evoluând până la rolul de Director of Technology.

Fiind developer la origini (baze de date), mă simt apropiat de Oracle şi de spațiul Data, dar în acelaşi timp sunt un fan SOA, Cloud, sisteme distribuite şi limbaje noi gen Go, Agile/Lean (Betfair România fiind printre pionierii Scrum-ului în Cluj).

Motto-ul meu personal după care mi-am ghidat cariera şi viața mea este:think simple and positive, believe and achieve.

Despre hobby-urile mele aş putea spune că acestea sunt hocheiul și filozofiile orientale.

În scurta prezentare a Betfair România am menționat despre procesarea a peste șapte milioane de tranzacții pe zi. Pe ce tehnologii se bazează platforma Betfair, dacă ne referim la partea de server și baze de date?

În ultimii ani, partea de Technology de la Betfair a trecut prin diverse transformări tehnologice și organizaționale până să ajungem la un model Delivery Centric. În acest moment echipele noastre asigură ,,end to end" delivery la cea mai mare parte din platforma Betfair, de la stadiul de specificaţii, design, implementare, testare, până la release şi partea operațională.

Tehnologiile pe care le folosim sunt Oracle pentru partea de baze de date, pe lângă alte sisteme NoSql și Java pentru aplicaţii. Arhitectura noastră este de tip SOA, peste care avem aplicaţii Web care folosesc JavaScript, HTML, CSS, Templating (FreeMarker). Serviciile sunt construite folosind un framework intern bazat pe Jetty şi Spring (Core, DataAccess, AOP, Batch) şi JMS unde este nevoie.

Pentru partea de build şi release folosim diferite tool-uri ca Maven, Jenkins, Sonar, Nexus, Chef. Sistemele de caching, load balancing sunt folosite pentru cele mai importante flow-uri. În plus, punem foarte mult accent pe calitatea aplicațiilor pentru a putea face față unui astfel de load și în acest sens utilizăm Mockito, TestNG, JUnit, Selenium. Nu în ultimul rând, implementarea conceptului de DevOps ne permite o autonomie crescută pe partea de delivery și ne asigură o reacție promptă la urgențe operaționale.

Care este strategia de dezvoltare din punct de vedere tehnologic?

În momentul de față urmărim mai multe direcții strategice dintre care câteva ar fi Cloud, tehnologii/limbaje de programare noi și evoluție artitecturală bazată pe eficiență și ușurință în a opera produsele și componentele noastre.

Pentru o imagine mai completă, poți să ne spui care a fost principala realizare din punct de vedere tehnic din ultimul an?

A fost un an superb, plin de realizari, în care am rulat la o viteză foarte mare și în care echipele noastre au livrat la un ritm de 40 de release-uri de producție în fiecare lună. Aceasta ne-a permis să ne perfecționăm începând de la nivel architectural, procese (operaționale, Scrum, de development și de testare, etc.). Mai mult decât atât, focusul a fost pe crearea de oportunități de inovație tehnologică pentru angajații noștri; unele idei de business care au avut un impact au venit din rândul angajaților. Aș spune că valoarea adaugată business-ului prin aplicațiile și capabilitățile nou dezvoltate se impune detașat ca principala realizare a anului.

Csaba Suket - Director of Technology @ Betfair România

Cum vezi evoluția Betfair România în următorul an?

În următorul an ne propunem să continuăm investirea în calitatea produselor și proiectelor pe care le livrăm. Betfair România este un business solid din toate punctele de vedere; suntem bine poziționați ca angajator prin tehnologiile, oportunitățile și beneficiile pe care le oferim. Pe termen mediu focusul nostru va fi pe creșterea eficienței continuând în a oferi oportunități de creștere și perfecționare la toate nivelele pentru angajații noștri. Totodată vom păstra focusul pe cultura organizațională a firmei.

Am auzit de Betfair University, poți să ne spui câteva cuvinte despre aceasta și cui se adresează?

Betfair University este un program intern pentru angajații noștri, desfășurat de Camelia Hanga și Andreea Misaras, care oferă oportunități de dezvoltare profesională și personală. Este practic un concept umbrelă pentru toate activitățile de învățare de la cursuri, workshop-uri la certificări, mentoring, mese rotunde. Toate programele sunt personalizate în funcție de nevoile individuale și ale echipei. Rolurile de trainer - cursant se schimbă frecvent- fiecare angajat poate să contribuie cu expertiza sa. Gama de activități de învățare este foarte largă - de la cursuri tehnice la soft skills, management school, ședințe de coaching, până la competiții de programare și jocuri olimpice. Betfair University este un element central al culturii oganizaționale, angajații fiind cei care-și fac managementul propriei dezvoltări personale și profesionale.

Dacă ar trebui să scrii un articol tehnic, care ar fi titlul acestuia?

Cred că ar fi: Capacity and Scalability on an E-Commerce Platform.

Îți mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde la aceste întrebări.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects