Studii recente au arătat că, în Europa, mai mult de 15% din populația în vârstă este afectată de malnutriție cauzată în principal de probleme asociate cu procesul de îmbătrânire cum ar fi scăderea sensibilității olfactive și gustative, dificultăți în mestecarea și înghițirea mâncării, dificultăți fizice, uitare, etc.. Totodată problemele de nutriție pot contribui la instaurarea sau exacerbarea bolilor cronice sau acute ale oamenilor în vârstă, accelerarea dezvoltării bolilor degenerative, creșterea timpului de recuperare din boală și pot provoca chiar moartea. În acest context, proiectul DIET4Elders (Dynamic nutrItion bEhavior awareness sysTem FOR the ELDERS), are ca scop dezvoltarea unui sistem bazat pe tehnologii inovatoare, care va sprijini și va ajuta oamenii în vârsta în timpul activităților de hrănire zilnice, va detecta timpuriu și va preveni instaurarea malnutriției.
Nivelul de Monitorizare a Alimentației va colecta date privind activitățile de hrănire a persoanelor în vârstă, precum și date privind contextul în care au avut loc aceste activități (de exemplu: momentul din zi, locația, etc.), folosind noi tipuri de senzori cum ar fi:
Nivelul de Evaluare a Alimentației va avea drept scop: (i) identificarea în timp real a activităților și obiceiurilor alimentare a persoanelor în vârstă, (ii) construirea unei diagrame de activități în care se va reprezenta comportamentul alimentar al persoanei în vârsta și (iii) identificarea acelor comportamente alimentare care sunt nesănătoase. Tehnici de raționare în timp real vor fi dezvoltate și folosite pentru a indentifica activități și obiceiuri alimentare nesănătoase și acele situații critice ce pot pune în pericol viața bătrânului (de exemplu nu există mâncare în casă, ingerare de alimente incompatibile cu medicamentele prescrise, înecare, etc.) și pentru care este necesară alarmarea și intervenția asistenților sociali. Tehnici bazate pe predicție și ingineria cunoștințelor vor fi utilizate offline pentru a detecta și infera în mod proactiv acele comportamente alimentare nesănătoase ce pot duce la instaurarea malnutriției.
Nivelul de Servicii Suport va furniza servicii specializate pentru: (i) asistarea persoanelor în vârstă și a asistenților sociali asociați în procesul de hrănire vizând detectarea și prevenirea instaurării malnutriției, (ii) sprijinirea nutriționiștilor în stabilirea măsurii în care persoanele în vârstă urmează o dietă prescrisă și totodată în ajustarea dinamică a dietei și (iii) va permite selectarea în mod dinamic, în funcție de dieta prescrisă, a furnizorului de mâncare și comandarea automată a mâncării (Serviciul de Comandă a Mâncării Orientat pe Dietă). Serviciul de Comandă a Mâncării Orientat pe Dietă va agrega serviciile de comandă și livrare a mâncării de la diferiți furnizori și va ghida persoanele în vârstă și asistenții sociali asociați pentru a comanda produsele alimentare care respectă dieta recomandată de către nutriționiști. Selecția de servicii de comandă a mâncării care îndeplinesc criterii complexe, cum ar fi dieta recomandată de nutriționist sau preferințele unei persoane în vârstă nu este o sarcină ușoară și nu poate fi abordată folosind tehnici convenționale, deoarece există o varietate mare de servicii de comandă și livrare a mâncării disponibile online. În acest context, vom modela problema selectării și agregării acestor servicii ca o problemă de optimizare combinațională, cu scopul de a găsi combinația optimă a serviciilor astfel încât criteriile de căutare specifice să fie luate în considerare. O astfel de problemă de optimizare necesită strategii de căutare inovative, capabile de a identifica soluțiile optime sau apropiate de optim cu un overhead spațial și temporal mic. Pentru ca aceste tehnici să funcționeze eficient, sistemul va crea o piață electronică virtuală bazată pe îmbogățirea descrierii serviciilor de comandă și livrare a mâncării cu informații nutritive, în care furnizorii de produse alimentare pot înregistra serviciile lor. Toate serviciile înregistrate și disponibile pe această piață se vor conforma unui nou model de descriere a serviciilor bazat pe adnotări semantice.
Pentru a aborda obiectivele ambițioase ale proiectului DIET4Elders, consorțiul reunește parteneri cu expertiză specifică în următoarele domenii: telehealthcare (Tunstall Healthcare - cel mai mare furnizor mondial de soluții de telehealthcare), calculatoare și tehnologia informației (Kings College London și Laboratorul de Cercetare Sisteme Distribuite din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca), dezvoltare de software (ISOIN) și furnizarea / livrarea de alimente pentru bătrâni (COESCO).
Succesul proiectului va ajuta ulterior la reducerea costurilor legate de îngrijirea la domiciliu, asistența medicală, precum și cheltuieli legate de tratarea bolilor de nutriție, care în Europa sunt în prezent estimate la aproximativ 170 de miliarde de euro pe an.