ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 19
Abonament PDF

Detectarea și corectarea obiceiurilor alimentare nesănătoase la persoanele în vârstă

Tudor Cioară
Asistent Doctor Inginer
@UTCN



PROGRAMARE

Studii recente au arătat că, în Europa, mai mult de 15% din populația în vârstă este afectată de malnutriție cauzată în principal de probleme asociate cu procesul de îmbătrânire cum ar fi scăderea sensibilității olfactive și gustative, dificultăți în mestecarea și înghițirea mâncării, dificultăți fizice, uitare, etc.. Totodată problemele de nutriție pot contribui la instaurarea sau exacerbarea bolilor cronice sau acute ale oamenilor în vârstă, accelerarea dezvoltării bolilor degenerative, creșterea timpului de recuperare din boală și pot provoca chiar moartea. În acest context, proiectul DIET4Elders (Dynamic nutrItion bEhavior awareness sysTem FOR the ELDERS), are ca scop dezvoltarea unui sistem bazat pe tehnologii inovatoare, care va sprijini și va ajuta oamenii în vârsta în timpul activităților de hrănire zilnice, va detecta timpuriu și va preveni instaurarea malnutriției.

Figura 1 prezintă arhitectura conceptuală a sistemului DIET4Elders.

Nivelul de Monitorizare a Alimentației va colecta date privind activitățile de hrănire a persoanelor în vârstă, precum și date privind contextul în care au avut loc aceste activități (de exemplu: momentul din zi, locația, etc.), folosind noi tipuri de senzori cum ar fi:

  • Carduri inteligente sau taguri și cititoare RFID (Radio-frequency identification) pentru a detecta alimentele consumate;
  • Containere și farfurii inteligente pentru a detecta cantitatea de alimente consumate;
  • Senzori inerțiali și de poziție pentru a detecta mișcările de ingerare a mâncării;
  • Senzori acustici pentru detectarea problemelor de mestecare și înghițire a mâncării;
  • Senzori pentru captarea ritmului cardiac și a presiunii sângelui pentru detectarea reacției psihologice în fața mâncării, etc. .

Nivelul de Evaluare a Alimentației va avea drept scop: (i) identificarea în timp real a activităților și obiceiurilor alimentare a persoanelor în vârstă, (ii) construirea unei diagrame de activități în care se va reprezenta comportamentul alimentar al persoanei în vârsta și (iii) identificarea acelor comportamente alimentare care sunt nesănătoase. Tehnici de raționare în timp real vor fi dezvoltate și folosite pentru a indentifica activități și obiceiuri alimentare nesănătoase și acele situații critice ce pot pune în pericol viața bătrânului (de exemplu nu există mâncare în casă, ingerare de alimente incompatibile cu medicamentele prescrise, înecare, etc.) și pentru care este necesară alarmarea și intervenția asistenților sociali. Tehnici bazate pe predicție și ingineria cunoștințelor vor fi utilizate offline pentru a detecta și infera în mod proactiv acele comportamente alimentare nesănătoase ce pot duce la instaurarea malnutriției.

Nivelul de Servicii Suport va furniza servicii specializate pentru: (i) asistarea persoanelor în vârstă și a asistenților sociali asociați în procesul de hrănire vizând detectarea și prevenirea instaurării malnutriției, (ii) sprijinirea nutriționiștilor în stabilirea măsurii în care persoanele în vârstă urmează o dietă prescrisă și totodată în ajustarea dinamică a dietei și (iii) va permite selectarea în mod dinamic, în funcție de dieta prescrisă, a furnizorului de mâncare și comandarea automată a mâncării (Serviciul de Comandă a Mâncării Orientat pe Dietă). Serviciul de Comandă a Mâncării Orientat pe Dietă va agrega serviciile de comandă și livrare a mâncării de la diferiți furnizori și va ghida persoanele în vârstă și asistenții sociali asociați pentru a comanda produsele alimentare care respectă dieta recomandată de către nutriționiști. Selecția de servicii de comandă a mâncării care îndeplinesc criterii complexe, cum ar fi dieta recomandată de nutriționist sau preferințele unei persoane în vârstă nu este o sarcină ușoară și nu poate fi abordată folosind tehnici convenționale, deoarece există o varietate mare de servicii de comandă și livrare a mâncării disponibile online. În acest context, vom modela problema selectării și agregării acestor servicii ca o problemă de optimizare combinațională, cu scopul de a găsi combinația optimă a serviciilor astfel încât criteriile de căutare specifice să fie luate în considerare. O astfel de problemă de optimizare necesită strategii de căutare inovative, capabile de a identifica soluțiile optime sau apropiate de optim cu un overhead spațial și temporal mic. Pentru ca aceste tehnici să funcționeze eficient, sistemul va crea o piață electronică virtuală bazată pe îmbogățirea descrierii serviciilor de comandă și livrare a mâncării cu informații nutritive, în care furnizorii de produse alimentare pot înregistra serviciile lor. Toate serviciile înregistrate și disponibile pe această piață se vor conforma unui nou model de descriere a serviciilor bazat pe adnotări semantice.

Pentru a aborda obiectivele ambițioase ale proiectului DIET4Elders, consorțiul reunește parteneri cu expertiză specifică în următoarele domenii: telehealthcare (Tunstall Healthcare - cel mai mare furnizor mondial de soluții de telehealthcare), calculatoare și tehnologia informației (Kings College London și Laboratorul de Cercetare Sisteme Distribuite din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca), dezvoltare de software (ISOIN) și furnizarea / livrarea de alimente pentru bătrâni (COESCO).

Succesul proiectului va ajuta ulterior la reducerea costurilor legate de îngrijirea la domiciliu, asistența medicală, precum și cheltuieli legate de tratarea bolilor de nutriție, care în Europa sunt în prezent estimate la aproximativ 170 de miliarde de euro pe an.

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO