ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 16
Abonament PDF

Perspective

Marius Mornea
Software Engineer și fondator al Mintaka Research
DIVERSE

Pe măsură ce devenim tot mai specializați, se întâmplă frecvent să ne izolăm într-un mediu în care suntem înconjurați de oameni, idei, informație, specifice domeniului în care ne specializăm. Acest lucru îl resimt frecvent când fac tranziția de la interacțiunea cu colegii de birou, profesioniștii de la evenimente de profil, prietenii de la facultate, spre cea cu familia, oamenii din medii diferite, iar cel mai puternic contrast îl resimt când interacționez cu grupuri la fel de specializate, dar în alt domeniu, de exemplu medicii specialiști. De la subiectele specifice dintr-un domeniu străin, pline de termeni stranii și curioși, până la amuzamentul tipic al specialistului pus în fața unei interpretări fanteziste a unei tehnologii din rutina sa zilnică, se conturează un spectru de perspective total diferite de cele cu care suntem obișnuiți în mediul nostru izolat.

Un astfel de spectru construiește Nicholas Carr în "The Big Switch - Rewiring the World, From Edison to Google". Există multe motive, recenzii și argumente pentru a recomanda această lectură, dar eu am să insist pe acela al perspectivelor variate.

Încep această recenzie informală, printr-o comparație cu o altă lectură pe care o recomand cu căldură: "Manna", de Marshall Brain. O nuvelă care combină contrastant o viziune distopică și una utopică asupra evoluției societății tehnologizate. Într-o formă succintă, poate ușor prea optimist și simplificat, sunt comparate două extreme, binele și răul. Iar tocmai aici se diferențiază Carr, insistând să înlocuiască acest tablou alb-negru cu unul plin de nuanțe de gri.

Jurnalist de meserie, Carr începe cu fapte și prezintă o paralelă între apariția rețelei de distribuție curent electric și cea de calculatoare. Este fascinant să descoperi că această revoluție tumultoasă, generată de apariția calculatorului, internetului și al Facebook-ului, este doar o nouă instanță a unei istorii vechi. Tehnologii care au schimbat complet viața umanității, au dus la dispariția unor întregi industrii și moduri de viață, se întâmplă mai des decât realizăm, la doar o generație distanță. Plină de date și argumente, partea de început a cărții pare un studiu de caz, foarte detaliat, al cărui rezultat este de mult cunoscut de întreaga lume, dar ale cărui detalii îl fac extrem de actual și pertinent. Motiv pentru care, toate perspectivele mistice și apocaliptice asupra efectelor curentului electric asupra societății, așa cum era perceput acum un secol, par amuzante și nefondate.

În partea a doua a cărții, Carr adună tocmai astfel de perspective mistice și apocaliptice, dar de această dată legate de "the World Wide Computer", le temperează cu pragmatismul specialiștilor IT, politicienilor și oamenilor de afaceri, le condimentează cu euforia filozofilor, revoluționarilor și a jurnaliștilor de senzație, și construiește un caleidoscop în care perspectiva noastră, a profesioniștilor IT, devine greu de recunoscut. Se pierde între tranzacțiile pe bursă, scenariile de distrugere a web-ului de către armata americană, teorii ale echilibrului sistemelor naturale, pierderea intimității, identității și diversității, libertatea de exprimare și manipularea, roboti și tranziția spre o inteligență comună, de roi, în care individul este subordonat inteligenței colective.

Toate par ușor nerealiste și exagerate, amuzante și nefondate, la fel ca și cele de acum un secol, când curentul electric revoluționa umanitatea. Și totuși, când privind ca un specialist IT, regăsești în paginile unei cărți din 2008, realități din ziua de azi, argumente care dovedesc o bună înțelegere a conceptului de "cloud computing" și cu greu descoperi mici inconsistențe la nivel de detaliu tehnic, merită să te întrebi dacă toate celelalte perspective sunt la fel de bine studiate și imparțial prezentate. Este tentant să dai vina pe autor pentru stilul ușor senzațional al diverselor viziuni, până ce realizezi că nu sunt ale lui proprii, el doar le culege și le retransmite din viața celor din jur. Iar în acel moment, nu mai există bine și rău, optimism și pesimism, viziuni utopice sau distopice, doar foarte multe fețe ale industriei IT, ale internetului și ale modului în care este perceput de toți cei din jur. Iar eu ca specialist am fost fascinat să descopăr cât de diverse pot fi perspectivele altora asupra muncii mele de zi cu zi. Găsiți un loc între lecturile tehnice și profitați de ocazia să citiți despre IT și istoria lui cu ochii celor din jur.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA