ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 144
Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 144
Abonament PDF

Cum se întâlnesc metricile moderne Agile cu așteptările managementului tradițional?

Tibor Boné
Project Manager @ msg systems RomaniaMANAGEMENT


Modern Agile este o abordare a agilității bazată pe principii care pune accentul pe satisfacția clienților, siguranță, învățare rapidă și livrarea continuă de valoare. În timp ce traditional Agile implică adesea cadre specifice, cum ar fi Scrum sau Kanban, cu roluri, ceremonii și artefacte definite, modern Agile se concentrează pe principii de nivel înalt care pot fi adaptate la diverse practici și cadre. Este mai puțin prescriptiv și mai mult despre valori călăuzitoare. Modernitatea sa constă în simplitatea, universalitatea și concentrarea asupra practicilor adaptive, punând omul în centru.

Să luăm proiectul meu ca exemplu de creare a cadrului nostru Agile personalizat: Echipa de proiect este formată din peste 35 de persoane, toate lucrând împreună zilnic ca o singură echipă mare, cu un backlog comun. Proiectul este împărțit în module, care sunt grupate și atribuite unor grupuri de module diferite. Membrii echipei pot lucra la unul sau mai multe module în cadrul aceleiași iterații. Iterațiile urmează principiile Scrumban.

Componența echipei este flexibilă; unii membri sunt dedicați unui singur grup de module, în timp ce alții participă la 2-3 grupuri simultan. Această componență se poate schimba de la o iterație la alta, în funcție de modulele la care se lucrează. În general, structura seamănă cu un model Scrum pe scară largă (LeSS), dar încorporează Scrumban și atribuții flexibile ale echipelor.

Ce este performanța? Cum o măsurăm?

În cadrul proiectului menționat mai sus, performanța înseamnă să livrezi în mod constant actualizări și îmbunătățiri valoroase de care beneficiază clienții. De asemenea, implică capacitatea echipei de a se adapta rapid la schimbări și de a se îmbunătăți continuu prin inovare. Comunicarea și colaborarea eficientă în cadrul echipei și cu stakeholderi sunt esențiale (mai ales, având în vedere modelul de colaborare haotică descris mai sus), precum și menținerea unui mediu de lucru suportiv și sigur, în care membrii echipei se simt împuterniciți. Printre indicatorii cheie se numără realizarea obiectivelor principale (milestones), satisfacția clienților, experimentele reușite, implicarea echipei și bunăstarea colegilor.

Sună grozav, dar ce înseamnă acest lucru în realitate?

Performanța clasică se concentrează pe numărul de articole finalizate și pe calitatea lor, aceste articole pot fi la fel de bine tricouri sau Story Points. Această abordare datează încă de la revoluția industrială. Abordarea modernă, însă, pune accentul pe crearea de valoare într-un mediu de susținere și siguranță. Aceasta permite libertatea de a investiga și de a experimenta cu diferite idei și tehnologii, ghidată de prioritățile clare ale clientului.

Două exemple de creare de valoare din proiectul meu:

 1. Un coleg a petrecut o zi experimentând cu un algoritm de procesare a datelor și soluții de stocare în cloud. Ca urmare, a reușit să tripleze viteza de procesare a datelor și să reducă semnificativ spațiul de stocare, economisind clientului o sumă substanțială de bani.

 2. Câțiva colegi au colaborat cu părțile interesate pentru a rezolva o problemă de recunoaștere a semnelor de circulație. Datorită implicării lor și libertății lor de a experimenta, aceștia au dezvoltat un algoritm inovator și atât de eficient, încât clientul l-a brevetat ulterior.

Performanța Agile modernă în măsurători tradiționale

În capitalism, scopul este de a obține profit în timp ce se creează valoare. Profitul este ca oxigenul; ne ține în viață, dar scopul vieții nu este doar să respirăm mai mult. Așadar, ce altceva putem și ar trebui să măsurăm pentru a ne asigura că atingem obiective cu semnificație? Haideți să explorăm modul în care principiile Modern Agile pot fi transpuse în indicatori măsurabili care se aliniază cu așteptările tradiționale de business.

1. Make People Awesome

Metrice tradițională: Retenția și productivitatea angajaților

Metrice Agile modern: Satisfacția colegilor și siguranța psihologică

Puntea de legătură: Satisfacția ridicată a colegilor și siguranța psihologică se corelează cu rate mai mici de fluctuație a personalului și cu o productivitate mai mare, după cum se arată în studii precum Proiectul Aristotel al Google și în cărți precum Drive de Daniel Pink.

Exemplu din cadrul proiectului: Toată lumea poate să-și spună părerea în orice moment și este ascultată și înțeleasă. Avem chiar și sesiuni de autodescoperire la evenimente de echipă, putem fi oricând noi înșine și acest lucru este apreciat. Ca urmare, oamenii nu vor să plece, iar clienții se simt ca parte din echipă.

2. Make Safety a Prerequisite

Metrică tradițională: Respectarea termenelor limită

Metrică Agile modern: Frecvența și calitatea feedbackului

Puntea de legătură: Rundele frecvente de feedback duc la o mai bună aliniere la obiectivele proiectului și la o livrare mai previzibilă, reducând în același timp stresul, așa cum este ilustrat de procesele iterative din Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time de Jeff Sutherland.

Exemplu din cadrul proiectului: Perioada de timp de la o idee (sau de la descoperirea unei probleme) până la testarea primei variante de soluție este extrem de scurtă. Creăm PoC-uri, le testăm cu date reale și primim din mers feedback de la stakeholderi. Ca urmare, atingerea soluției corecte durează mai puțin timp.

3. Experiment and Learn Rapidly

Metrică tradițională: Managementul schimbărilor

Metrică Agile modern: Adaptarea și rata de reacție

Puntea de legătură: Adaptarea rapidă la schimbări reduce impactul problemelor neprevăzute, un concept întărit în Antifragile de Nassim Nicholas Taleb.

Exemplu din cadrul proiectului: În ultimele două luni, am schimbat cel puțin trei procese semnificative ale modelului nostru de colaborare pe baza retrospectivelor și a feedbackului din partea clienților. Ca urmare, munca noastră este mai bine organizată, iar clienții au o mai bună imagine de ansamblu și transparență.

4. Deliver Value Continuously

Metrică tradițională: Indicatori cheie de performanță (KPI).

Metrică Agile modern: Îndeplinirea obiectivelor cheie

Puntea de legătură: Obiective Agile aliniate cu KPI tradiționali demonstrează modul în care fiecare etapă contribuie la obiectivele generale, așa cum se vede în poveștile de succes ale unor companii precum Spotify care utilizează practici Agile moderne.

Exemplu din cadrul proiectului: Atingerea celor mai importante milestone-uri în mod transparent și previzibil a dus la o satisfacție foarte mare a clienților și a deschis alte oportunități.

Mesajul meu de încheiere: Nu vă speriați de principii, găsiți modul potrivit de a le aplica!

Bibliografie

 1. https://modernagile.org/

 2. Doerr, John. Measure What Matters: How Google, Bono, and the Gates Foundation Rock the World with OKRs. Portfolio, 2018.

 3. Pink, Daniel H. Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us. Riverhead Books, 2009.

 4. Ries, Eric. The Lean Startup: How Today's Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses. Crown Business, 2011.

 5. Sutherland, Jeff. Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time. Crown Business, 2014.

 6. Taleb, Nassim Nicholas. Antifragile: Things That Gain from Disorder. Random House, 2012.

NUMĂRUL 143 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Cognizant Softvision
 • Colors in projects

Tibor Boné a mai scris