ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 143
Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 140
Abonament PDF

Rolul Generative AI în susținerea unui proces de învățare continuă

Ruxandra-Theodora Mazilu
Brand & Marketing Manager @ Digital StackDIVERSE

I, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, Generative AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, pentru a-l cita pe CEO-ul Google, Sundar Pichai. Nu este o noutate faptul că o mare parte din organizații (și din România) vorbesc în ultima perioadă despre importanța integrării Inteligenței Artificiale în procesele de zi cu zi. Și, această idee ar putea fi una foarte bună și pentru noi, dacă România nu ar fi pe ultimul loc din Uniunea Europeană când vine vorba de digitalizare, conform studiului DESI 2023 (Indicele Economiei și Societății Digitale), un raport realizat anual de Comisia Europeană. Dar, divaghez. Pentru cei din industria IT, AI-ul vine cu oportunități tare faine.

Una dintre ele - dacă este să vorbim despre Generative AI - este oportunitatea de a se menține constant într-un proces de învățare. Având în vedere schimbările care se întâmplă într-un ritm foarte rapid în IT, actualizarea constantă a cunoștințelor pentru a fi la curent cu noutățile din industrie este esențială pentru programatorii și specialiștii din IT în general.

Chiar dacă este ușor să facem afirmații precum "este esențial pentru specialiștii IT să își actualizeze în mod regulat cunoștințele și abilitățile", trebuie să recunoaștem că acest lucru nu este la fel de facil de pus în practică. Pentru cei care lucrează în cadrul organizațiilor, prioritizarea dezvoltării continue ar trebui planificată și susținută de echipa de Learning & Development. Deoarece, așa cum este scos în evidență și în articolul Reimagining people development to overcome talent challenges publicat pe blogul McKinsey & Company, organizațiile care pun pe primul loc oportunitățile de învățare ale angajaților au numai de câștigat. Dar, din cauza tăierilor de buget și a resurselor limitate, se pare că departamentele de L&D din cadrul organizațiilor vor avea de suferit în 2024, conform previziunilor celor de la Training Magazine.

Și, chiar dacă eu nu văd tăierea bugetelor de L&D ca o soluție - abordând problematica dintr-o perspectivă de lungă durată - înțeleg de ce este o cale pe care multe organizații o aleg în perioadele delicate financiar. În acest context, Generative AI poate deveni un aliat esențial pentru specialiștii IT din perspectiva învățării continue.

Generative AI îți poate fi coleg de echipă (parțial)

De la apelarea la un instrument tip Generative AI (ChatGPT, Bard etc.) pentru ceea ce ține de verificarea codului și până la consultarea cu un astfel de instrument pentru a găsi cea mai rapidă și eficientă variantă pentru proiectul tău, instrumentele tip Generative AI pot fi asemenea acelui coechipier model de la care ai mereu ceva de învățat. Și, cu care îți face plăcere să te consulți, pentru că se dedică întru-totul problemei cu care te confrunți. Un alt avantaj este și rapiditatea cu care răspunde. Nu te va lăsa pe seen, pe Slack și, dacă pui promptul detaliat și complex din prima, nici nu va trebui să revii cu explicații complementare. Așa că, dacă ai nevoie un partener cu care să te consulți în ceea ce privește alternative de eficientizare a codului sau metode de soluționare a unei probleme, poți apela la un astfel de instrument.

Generative AI îți poate fi facilitator în procesul de învățare

Generative AI nu se oprește doar la verificare sau scriere de cod, ci poate deveni un intermediator esențial al procesului de învățare. Platforme precum Codeacademy, Kaggle Learn sau Coursera au introdus Generative AI în diverse situații pentru a-ți ușura și eficientiza experiența de învățare. Acestea se adaptează automat la ritmul și competențele fiecărui individ, oferă sugestii contextuale și explicații detaliate pentru utilizatori pe parcursul exercițiilor sau au abordări interactive și personalizate pentru a înțelege și aplica conceptele cheie din cadrul unui curs. Astfel, folosind Generative AI, aceste platforme oferă materiale de învățare personalizate, asigurând o experiență optimă și o înțelegere profundă a conceptelor noi într-un timp mai scurt.

În același timp, dacă ar fi să ne întoarcem la instrumentele menționate anterior (ChatGPT sau Bard), și acestea îți pot facilita procesul de învățare prin recomandarea de acțiuni care te-ar ajuta să îți îndeplinești obiectivele. Folosind un prompt complex, care să ajute instrumentul să înțeleagă care sunt abilitățile tale din prezent, care sunt obiectivele tale de învățare, perioada pe care vrei să o aloci, motivația din spatele acestor obiective și alte detalii benefice pentru a înțelege întreaga poveste din spate, aceste instrumente te pot ajuta cu un plan de învățare complex și cu exemple de acțiuni concrete. Pentru a primi răspunsurile de care ai nevoie, oferirea detaliilor în prompt este esențială.

Importanța specialiștilor L&D în era Generative AI

Chiar dacă nu putem nega impactul pe care îl are Generative AI în susținerea unui proces de învățare continuă, specialiștii în dezvoltarea și facilitarea proceselor de învățare (L&D) rămân esențiali. Ei pot analiza situația mai în detaliu și pot planifica programe de învățare care să se muleze atât pe nevoile oamenilor, cât și pe obiectivele organizațiilor. Se pot adapta, pot propune programe de învățare complementare sau pot oferi feedback punctual conform observațiilor lor. Și, în ciuda faptului că Generative AI eficientizează și democratizează accesul la construirea programelor de învățare în funcție de nevoile și interesele tale ca specialist din industria IT, consultarea și cu un specialist L&D pentru a te asigura că ai luat alegerea bună poate fi de mare ajutor. Specialiștii L&D dețin abilitățile necesare pentru a te ajuta să rămâi captivat în procesul de învățare. Ai astfel susținerea necesară de a duce până la capăt ce ți-ai propus.

Generative AI, învățare Continuă, industria IT

Generative AI este o oportunitate pentru programatorii și specialiștii din IT, care își doresc să se mențină într-un proces de învățare continuă pentru a fi la curent cu noutățile din domeniile lor. Instrumentele și platformele care integrează funcționalități bazate pe Generative AI pot fi folosite ca resurse pentru îmbunătățirea abilităților. În același timp, este esențial să nu uităm rolul crucial al specialiștilor L&D. Chiar și în era Generative AI, aceștia rămân cei care pot planifica și ghida cel mai bine procesele de învățare în așa fel încât să fie mulate pe nevoile și interesele oamenilor. Și noi, în cadrul Digital Stack, căutăm să construim împreună cu echipele de L&D și organizațiile partenere experiențe de învățare care să se plieze cât mai bine pe nevoile și obiectivele oamenilor. Totodată, suntem preocupați să integrăm Generative AI pentru a eficientiza diferite procese. Pentru că, în final, nu este vorba despre Generative AI vs Specialiștii L&D când vine vorba de susținerea procesului de învățare continuă. Este vorba, de fapt, despre integrarea Generative AI în munca specialiștilor L&D, pentru ca aceștia să poată dezvolta experiențe de învățare cât mai benefice și relevante pentru specialiștii din industria IT, pentru a-i putea susține cu adevărat în dobândirea constantă de cunoștințe și abilități relevante pentru o industrie în continuă schimbare.

Conferință

NUMĂRUL 142 - Robotics & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO