ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 12
Abonament PDF

TechHub Bucharest

Irina Scarlat
CMO How to Web & TechHub Bucharest
DIVERSE

Luna mai a început cu veşti bune pentru comunitatea antreprenorilor în tehnologie din România: s-a lansat oficial TechHub Bucharest, primul spaţiu de co-working din România care le este dedicat în exclusivitate şi care face parte din reţeaua internaţională TechHub.

În ultimii ani România a urmat tendinţele din vest, iar fenomenul de co-working a început să capete amploare. În marile oraşe din ţară s-au dezvoltat hub-uri antreprenoriale: locuri în care antreprenori şi freelanceri lucrează împreună. Mai mult decât atât, membrii schimbă idei şi experienţe, utilizează în comun resurse şi îşi împărtăşesc lecţiile învăţate unii altora, ceea ce duce la coagularea unei comunităţi. La asta se adaugă faptul că evenimentele care au loc în spaţiile de co-working sunt relevante pentru comunitate şi îi ajută să îşi dezvolte companiile mai repede şi mai eficient.

Beneficiile de a lucra într-un astfel de loc explică gradul ridicat de ocupare al TechHub Bucharest la mai puţin de o lună de la lansare. Antreprenorii aflaţi la început de drum conştientizează că apartenenţa la o comunitate îi ajută să evolueze rapid şi apreciază deschiderea internaţională pe care le-o oferă statutul de membru rezident.

De ce TechHub şi cum s-a născut proiectul?

TechHub este o comunitate globală dedicată exclusiv antreprenorilor în tehnologie. Conceptul a luat naştere în 2011 la iniţiativa lui Mike Butcher (European Editor TechCrunch) şi Elizabeth Varley. În ultimii doi ani, TechHub a sprijinit inovaţia şi dezvoltarea start-up-urilor în tehnologie în Londra, Riga şi Manchester.

Totul a început anul trecut, mai exact pe 5 iunie 2012, cu un simplu articol de blog scris de Bogdan Iordache (Co-Fondator al How to Web, cel mai important eveniment despre antreprenoriat şi tehnologie din Europa de Sud-Est). Echipa How to Web tocmai primise vestea că Bucharest Hub urma să se închidă, aşa că Bogdan şi-a întrebat cititorii, membrii ai comunităţii, dacă au nevoie de un hub. Răspunsurile pozitive au fost numeroase, aşa că Bogdan s-a hotărît să dezvolte în continuare acest proiect. O zi mai târziu, publica o lista de criterii pe care The Next Hub (denumirea iniţială a ceea ce astăzi este Tech Hub) trebuia să le îndeplinească.

A fost nevoie de multă muncă, oameni excepţionali, dedicare şi pasiune, pentru a transforma proiectul The Next Hub în TechHub Bucharest de astăzi. Bogdan Iordache a lucrat alături de Daniel Dragomir şi Ştefan Szakal, Co-Fondatori ai TechHub, iar împreună au făcut lucrurile să se întâmple. Toate astea cu multă determinare şi sprijinul unor oameni care au avut încredere în proiect încă de la început şi au contribuit semnificativ la dezvoltarea lui: Victor Anastasiu, Dan Călugăreanu, Vodafone şi Adobe România.

Astăzi, TechHub Bucharest îndeplineşte toate criteriile stabilite iniţial: este în inima Bucureştiului (Str. Nicolae Filipescu nr. 39-41, la 5 minute de mers pe jos de staţia de metrou de la Universitate), are un cost rezonabil şi este un spaţiu deschis în care membrii, mai mult decât acces la un birou şi un spaţiu de co-working, beneficiază de interacţiune de calitate şi pot participa la evenimentele organizate de TechHub şi comunitatea online.

Spaţiul de 420mp este împărţit între 35 de birouri permanente pentru membrii rezidenţi, 60 de locuri pentru co-working, săli de întâlnire, şi un spaţiu de evenimente cu o capacitate de până la 150 de persoane. TechHub îşi propune să devină centrul comunităţii antreprenoriale din Bucureşti şi aduce împreună antreprenori, freelanceri, investitori, companii tech, dezvoltatori, bloggeri sau jurnalişti.

Pe 9 mai, sala de evenimente a devenit neîncăpătoare pentru membrii comunităţii care au venit din toate colţurile ţării pentru a participa la deschiderea oficială. Evenimentul de lansare a adus împreună reprezentanţi importanţi de pe scena tech românească şi s-a bucurat de prezenţa invitaţilor speciali - Mike Butcher (European Editor TechCrunch) şi James Knight (International Development Manager TechHub).

Seara a început cu un mesaj din partea membrilor fondatori, Bogdan Iordache, Daniel Dragomir şi Ştefan Szakal şi a continuat cu un panel dedicat startup-urilor, panel în care au fost prezenţi Bobby Voicu (Mavenhut), George Lemnaru (Green Horse Games) şi Vladimir Oane (UberVu). Cei trei au povestit traseul parcurs cu propriile start-up-uri şi au subliniat încă o dată importanţa TechHub ca factor agregator pentru start-up-urile tech din România.

A venit apoi rândul investitorilor să urce pe scenă. Andrei Pitiş, Marian Duşan şi Radu Georgescu au vorbit despre ce caută un investitor la un start-up, iar Paula Apreutesei (Romanian-American Foundation), Cătălina Rusu (Geekcelerator), Mihai Sfinţescu (3TS Capital Partners) şi Dan Lupu (Earlybird) au vorbit despre programele de suport pentru antreprenori şi fondurile de venture capital. S-a discutat ca de obicei şi despre inovaţie cu reprezentanţii celor mai mari centre de cercetare-dezvoltare autohtone: Alex Marinescu (EA Games), Teodor Ceauşu (IXIA) şi Dragoş Georgiţă (Adobe România), iar la final, invitaţii evenimentului au avut ocazia să interacţioneze în cadrul unei petreceri aniversare.

TechHub Bucharest pune încă o dată România pe harta globală a inovaţiei şi antreprenoriatului, iar spaţiul din Nicolae Filipescu va deveni foarte curând inima unei comunităţi active la nivel naţional şi va aduce împreună cele mai importante evenimente autohtone dedicate tehnologiei. TechHub Bucharest, engage!

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects