ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 146
Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 131
Abonament PDF

Lucrătorul conectat – principii de UI design pentru mediul industrial

Emese Markovics
Senior UX/UI designer @ Accenture



DIVERSE

Ca senior UX/UI designer, am avut ocazia de a lucra cu clienți din diverse industrii și de a observa nevoile specifice ale utilizatorilor din acest mediu. Deși designul interfeței mobile poate fi asemănător cu cel al aplicațiilor pentru consumatori, există unele diferențe semnificative în procesul de proiectare.

În rândurile de față, voi explora provocările și oportunitățile specifice legate de proiectarea interfețelor mobile pentru mediul industrial. De asemenea, voi oferi sfaturi și sugestii practice pentru a ajuta designerii să optimizeze interfețele mobile pentru utilizarea într-un context industrial, având în vedere atât nevoile utilizatorilor, cât și factorii de mediu și de securitate.

Etapele designului interfeței cu utilizatorul

Utilizarea aplicațiilor și interfețelor industriale mobile devine din ce în ce mai populară în diverse industrii, deoarece acestea oferă numeroase beneficii, cum ar fi productivitate crescută, precizie îmbunătățită și comunicare mai rapidă. Aceste aplicații și interfețe permit lucrătorilor să acceseze date în timp real, să comunice cu membrii echipei și să efectueze sarcini din locații la distanță, facilitând munca eficientă într-un mediu cu ritm rapid.

Designul industrial al interfeței utilizatorului (UI) este un aspect vital al procesului de design pentru orice produs care are o interfață folosită într-un cadru industrial specific. Acesta se referă la elementele vizuale și funcționale ale interfeței care acordă utilizatorilor posibilitatea de a interacționa cu produsul, cum ar fi interfața grafică a utilizatorului (GUI), ecranele tactile și alte mecanisme de control.

La fel ca în cazul oricărui produs, designul interfeței utilizatorului determină modul în care utilizatorii percep și interacționează cu produsul. Într-un context industrial, o multitudine de procese depind de interpretarea corectă a unui ecran de către utilizator. Procesul de creare a acestor ecrane este unul similar cu crearea oricărei interfețe cu utilizatorul. De multe ori, însă pentru crearea interfețelor este nevoie de o cunoaștere profundă a proceselor industriale din spatele ecranelor, dar și a mediului industrial specific.

Astfel, munca designerului începe cu cercetarea în domeniul de activitate a clientului. Nu sunt de ajuns doar cunoașterea utilizatorilor finali, ci și înțelegerea cauzelor și consecințelor acțiunilor acestora. De exemplu, în cazul unei aplicații mobile destinate muncitorilor unei fabrici sunt aspecte importante: natura echipamentelor de protecție folosite de muncitori, locul în care vor folosi aplicația (doar în interior sau/ și în exterior), aria de acoperire a conexiunii la internet, mașini sau echipamente conectate. Este foarte important ca la începutul procesului de design să se adune toate părțile care urmează să facă parte din echipa proiectului - atât experți în domeniu cât și echipa tehnică. Se definesc acum profilul celor reprezentând utilizatorii principali sau secundari ai aplicației. Se stabilesc de asemenea tipurile de dispozitive folosite. În majoritatea cazurilor, aplicațiile industriale se folosesc doar într-un anumit mediu, iar dispozitivele sunt speciale sau folosite de mai mulți utilizatori. Pentru a crea o interfață de utilizator eficientă, designerii trebuie să înțeleagă nevoile și preferințele utilizatorilor principali. Acest lucru implică efectuarea de cercetări asupra utilizatorilor, analizarea comportamentului acestora și identificarea punctelor vulnerabile. Această etapă este foarte importantă pentru a pune bazele corecte pentru etapa următoare.

La fel ca în cazul oricărui produs, odată ce cercetarea utilizatorilor este completă, designerii pot începe să creeze prototipuri ale interfeței de utilizator. Acest lucru implică schițarea, realizarea de modele și crearea de machete (wireframes) ale interfeței. Prototipizarea permite designerilor să testeze diferite concepte de design și să colecteze feedback de la utilizatori. În cazul în care în această etapă designerul nu are acces direct la utilizatori, aceste prototipuri pot fi testate de către echipa tehnică sau experții implicați în proces.

După ce designerul are o viziune amplă și concepte de bază validate de utilizatori, el poate trece la designul interacțiunii. Aceasta include plasarea butoanelor și a altor mecanisme de control, precum și modul în care utilizatorii navighează prin interfață. Designul interacțiunii ar trebui să fie intuitiv și ușor de utilizat. În cazul aplicațiilor industriale, designerul trebuie să aibă în vedere condițiile speciale în care lucrează utilizatorii. Aceștia pot fi: soare puternic, ploaie, întuneric, utilizarea echipamentelor de protecția muncii, utilizarea unei simbolistici speciale etc. În contextul industrial, de multe ori, muncitorii sunt nevoiți să lucreze în medii în care sunt expuși razelor puternice ale soarelui, ceea ce poate îngreuna interacțiunea cu dispozitivele mobile. Din această cauză utilizarea culorilor potrivite este esențială pentru a face ca respectivul conținut să fie ușor de vizualizat. O abordare corectă poate fi utilizarea culorilor puternic contrastante, care pot fi diferențiate ușor, chiar și în lumina puternică. De exemplu, alb și negru sau negru și galben, pot fi combinații care să contribuie la identificarea rapidă a informațiilor esențiale pentru utilizator. O altă opțiune poate fi utilizarea unor culori vii care pot fi vizualizate ușor în condiții speciale. Nu se recomandă folosirea culorilor fade sau pastel, acestea fiind greu de recunoscut în lumină puternică. De asemenea, folosirea unor iconițe clare și bine definite, chiar conturate pot contribui la reducerea confuziei vizuale.

Utilizare tehnologiilor mobile în cadrul contextelor industriale, mai ales în fabrici, a transformat modul în care muncitorii funcționează, își îndeplinesc sarcinile zilnice, făcând munca lor mai eficientă și mai sigură.

În cele ce urmează, voi prezenta câteva aspecte practice ale designului pentru diferitele industrii specifice. Voi aborda doua exemple de aplicații proiectate de echipa mea pentru un client din industria de producere a chimicalelor și un client care produce echipamente industriale.

Aplicațiile de tipul 'Lucrătorul industrial conectat' au fost create pentru a ajuta muncitorii în sarcinile zilnice, pentru a oferi o viziune mai clară asupra timpului și dificultății executării unor sarcini, ca și pentru a planifica mai eficient forța de muncă și pentru a sesiza cu ușurință nereguli ale echipamentelor. De asemenea, cu ajutorul dispozitivelor mobile, muncitorii au acces la instrucțiuni sau documente care oferă informații corecte în timp real legate de realizarea anumitor sarcini sau reparații. Aceste dispozitive pot folosi cele mai noi tehnologii cum ar fi comenzi prin voce, în contextul în care muncitorii au mâinile ocupate și nu pot tasta sau realitate virtuală pentru a vizualiza piese ale unor echipamente.

Un alt aspect important în folosirea aplicațiilor mobile industriale este creșterea siguranței și evitarea accidentelor. Muncitorii pot primi mai ușor alerte în timp real pentru a evita accidente și a lua măsuri potrivite. Totodată, aceste aplicații ușurează comunicarea dintre persoanele din fabrică, mai ales în contextul în care munca în echipă este esențială.

Rolul designerului este crucial în a face aceste aplicații prietenoase cu utilizatorul, ușor de folosit și să aducă funcționalități importante în mâinile muncitorilor. Procesele, care până acum necesitau documente fizice sau folosirea unui calculator într-un birou îndepărtat, pot fi executate rapid și pe loc cu ajutorul aplicației mobile. Datorită statisticilor și informațiilor sintetizate și vizualizate într-un mod ușor de citit, deciziile luate sunt mai eficace.

Provocările designerului privind conceperea unei astfel de aplicații pot veni din diferite direcții. În cazul în care clientul își dorește ca aplicația să funcționeze la fel atât pe telefoane mobile cât și pe tablete, designerul trebuie să proiecteze aceeași aplicație de două ori, o parte din utilizatori urmând să folosească tablete pentru procese mai complexe și anumite sarcini, iar o altă parte având nevoie de telefoane mobile care să fie mici și ușor de avut la îndemână. Atunci când vorbim de crearea ecranelor pentru diferitele dimensiuni nu vorbim doar de diferența de mărimi. Designerul trebuie să evalueze atât lizibilitatea, cât și inteligibilitatea conținutului. Dacă nu, sunt necesare schimbări în ilustrarea diferitelor tipuri de conținut. De exemplu, dacă tabelele sau listele cu sarcini nu pot fi vizualizate cu ușurință pe un ecran de tabletă sau pe un telefon mobil, aceste informații s-ar putea pierde sau ar îngreuna citirea informației. Astfel, pentru înlocuirea tabelelor, se pot folosi un sistem de "cărți" cu conținutul unui rând din listă sau tabel.

Ecranele de mai jos (varianta pentru tabletă și cel pentru telefon Android) ilustrează un tabel complex de unde fiecare muncitor poate afla care sunt sarcinile fiecărei zile, statusul acestora, descrierea scurtă, locația, durata, prioritatea. Toate acestea pot fi sortate și filtrate. Se folosesc iconițe și culori pentru a pune în evidență anumite elemente. Varianta pe telefon cu ecran mai mic conține aceeași elemente, folosind un sistem de cărți în loc de rânduri. Sortarea și filtrarea se găsesc în același meniu în acest caz.

Lucrătorul industrial conectat, Activitățile mele, varianta pe tabletă

Lucrătorul industrial conectat, Activitățile mele, varianta pe telefonul mobil

Pentru formulare de inspecție designerul trebuie să fie creativ pentru a reproduce niște formulare cu care utilizatorul era obișnuit în format fizic. Acestea vor arăta diferit pe ecranul unui telefon mobil, însă vor avea avantajul de a putea fi folosite cu ușurință oriunde și oricând. Pentru o navigare mai ușoară, este recomandat ca formularul să fie împărțit în secțiuni care se pot închide pentru a reduce timpul de derulare al întregului conținut.

Un alt aspect important este cum designerul reușește să regândească unele procese sau să adauge funcționalități noi cu ajutorul tehnologiei. De exemplu la constatarea unei probleme în fabrică, dacă echipajul de mentenanță trebuia să facă o fotografie pe care ulterior să o descarce, să o scoată la imprimantă și, eventual, să marcheze de mână parametrii problemei, într-o aplicație, toți acești pași sunt posibili mult mai simplu. Utilizatorii au apreciat secțiunea de a atașa o fotografie sau chiar un video la un mesaj, o notificare sau un formular. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a edita fotografia adăugând un marcaj înainte de a salva aceasta.

O altă aplicație mobilă folosită în cadru industrial este cea care măsoară "starea de sănătate a echipamentelor industriale". O astfel de aplicație este instrumentul de lucru al celor care fac mentenanță la aceste echipamente. Senzorii sunt montați pe echipamente pentru a aduna și prelucra date importante despre echipamentul în lucru.

Avantajele pe care le au astfel de aplicații sunt:

  1. Monitorizare în timp real. Pot să măsoare parametri ca: temperatură, presiune, vibrații - astfel deviațiile pot fi detectate cu ușurință și corectate în timp.

  2. Mentenanță predictivă. Permit anticiparea problemelor prin analiza datelor colectate anterior, evitând astfel defecțiuni costisitoare.

  3. Sistem de alerte. Aplicația va notifica utilizatorii în cazul schimbărilor parametrilor în afara limitelor permise.

  4. Date istorice. Aplicația permite stocarea datelor colectate și identifică tendințe în comportamentul echipamentelor.

  5. Tablou de bord. Utilizatorii pot alege parametrii pe care vor să vizualizeze.

Toate aceste date și informații pot fi copleșitoare și în același timp dificil de navigat. Provocarea designerului este de a organiza și prezenta informațiile într-un mod adecvat utilizatorului fără a reduce din semnificațiile esențiale. Acest lucru poate implica organizarea datelor în secțiuni sau categorii logice, oferind instrumente de navigare clare, cum ar fi file sau meniuri, și utilizarea indicațiilor vizuale precum pictograme și culori pentru a ajuta utilizatorii să identifice rapid informațiile importante. Din nou, cunoașterea utilizatorului devine esențială pentru a selecta și ordona informațiile în așa fel încât fiecare specialist să le poată citi.

Designerul va încerca să grupeze informațiile "seci" într-o formă vizuală limitând numărul de interacțiuni per pagină pentru a ghida utilizatorul către conținutul potrivit. Pentru aplicațiile unde utilizatorul are nevoie să parcurgă anumiți pași, designerul va implementa maxim 5-7 interacțiuni pentru a optimiza folosirea aplicației.

Exemplul de mai sus arată lista de echipamente, vizualizând fiecare obiect cu o imagine pentru a face mai ușor identificarea lor pe teren. Pagina de detalii conține o suită de iconițe care oferă informații asupra stării echipamentului, iar interacțiunile de pe pagină sunt limitate prin prezența unui număr limitat de butoane ușor de înțelese.

Un alt aspect important se referă la optimizarea performanței aplicației. Deoarece dispozitivele mobile au putere de procesare și capacitate de stocare limitate în comparație cu calculatoarele, este important să se asigure că aplicația este proiectată să ruleze eficient și că datele sunt încărcate și afișate rapid.

În concluzie, proiectarea eficientă a interfeței cu utilizatorul industrial ar trebui să pună pe primul loc nevoile și preferințele utilizatorilor, asigurându-se că interfețele sunt intuitive și ușor de utilizat. Consecvența în design este vitală pentru ca utilizatorii să navigheze fără probleme prin diferite ecrane și aplicații. Claritatea este esențială, iar designerii ar trebui să prezinte informațiile într-un mod logic și organizat, utilizând un limbaj concis și o grafică eficientă. Designul ar trebui, de asemenea, să fie flexibil pentru a satisface diferite grupuri de utilizatori, cum ar fi cei cu dizabilități sau preferințe de limbă diferite. Feedbackul și testarea utilizatorilor ar trebui să fie încorporate în procesul de proiectare pentru a rafina și îmbunătăți interfața.

NUMĂRUL 145 - Microservices

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects