ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 109
Abonament PDF

Cloud lock-in, de ce nu?

Radu Vunvulea
Solution Architect
@iQuest
PROGRAMARE

În zilele noastre, crearea unei aplicații în cloud a ajuns foarte ușoară. În doar cinci minute poți să ai un cluster Kubernetes împreună cu o bază de date, gata să ruleze aplicația ta. Totuși, alegerea unui vendor de cloud este dificilă. La aceasta se adaugă și faptul că, pe termen lung, cele mai multe organizații doresc să aibă opțiunea de a migra între diferiți vendori, fără investiții majore.

În acest articol vor fi abordate avantajele și dezavantajele pe care le are cloud lock-in . De asemenea, va fi expusă și o listă de aspecte de care trebuie să ține cont în momentul în care analizăm nivelul de cloud lock-in pe care îl dorim pentru sistemele noastre.

Ce înseamnă cloud lock-in?

Există mai multe definiții pe piață, dar când vorbim despre cloud lock-in sau vendor lock-in, ne referim la costurile directe și indirecte ale unui sistem ce trebuie migrat de la un vendor de cloud la altul (de exemplu AWS -> Azure).

Cloud lock-in face clienții mai dependenți de un furnizor de cloud, iar migrarea către un alt furnizor devine costisitoare. Există mai multe dimensiuni pe care trebuie să le avem în vedere, precum:

 1. Storage (Azure Storage);

 2. Data (Azure SQL Elastic Pool, Azure SQL Database);

 3. Payloads (Azure Kubernetes Services, Azure VMs, Azure Functions, Azure App Services)

 4. Communication (Azure Service Bus, Azure Event Hub);

 5. Infrastructure (Azure VNETs);

 6. Managed Cloud and Monitoring (Azure Monitoring, Azure App Insights).

Trebuie să fim conștienți de faptul că cloud lock-in vine cu multe avantaje, în special din punctul de vedere al time-to-market și cloud economics. Lansarea unui produs nou pe piață se poate face mult mai ușor când este folosit un număr mare de servicii de tip SaaS, care îți permit nu doar să ai acces la funcționalitate într-un timp foarte scurt dar și la un preț mult mai bun.

Cloud Managed Services, cum ar fi Azure App Services, Azure Service Bus, Azure Redis Cache, ne ajută să construim o platformă în cel mai scurt timp posibil. Efortul necesar pentru construirea infrastructurii și implementarea NFR-urilor (de exemplu, vailability, redundancy, backup and recovery) este redus drastic, iar SLA, pe care fiecare vendor de cloud le oferă la serviciile din oferta SaaS și PaaS, ne dă siguranța că serviciile folosite respectă anumite standarde. Este mult mai ușor pentru echipa de suport să gestioneze serviciile care sunt oferite out-of-the-shelve, precum Azure Functions, AWS Lambda, AWS RDS sau Azure SQL Database.

ALL-IN pe un vendor de cloud?

All-in pentru un vendor de cloud oferă un nivel ridicat de agilitate. Mai mult, efortul necesar pentru a gestiona infrastructura, servicii precum cache sau DB și middleware este foarte mic. Folosind această abordare există mai mult timp pentru a investi în capabilitățiile de securitate, scalabilitate, DR și HA și cloud managed services.

Avantaje și dezavantaje la Cloud lock-in

Cele mai luate în considerare dezavantaje ale cloud lock-in sunt:

 1. Dependency outages - Folosirea unui număr mare de servicii gestionate de un vendor de cloud crește șansele ca unul din servicii să aibă probleme de availability. Chiar dacă suntem susținuți de SLA și de un istoric înregistrat a availability, trebuie să fim conștienți de acest lucru. Există diferite mecanisme prin care putem să ameliorăm această situație.

 2. Leverage - Când aveți un nivel ridicat de dependență față de un furnizor de cloud, este mai greu să negociați costurile sau să obțineți mai mult pentru aceeași sumă de bani.

 3. Migration - Utilizarea unui număr mare de servicii PaaS și SaaS face mai dificilă adoptarea unui alt furnizor de cloud, mai ales atunci când compatibilitatea între servicii nu este 100% între furnizorii de cloud.

O parte din avantajele cloud-lock-inului sunt:

 1. Speed to market- Cloud Managed Services ne scutește de săptămâni de muncă grea pentru a implementa și gestiona diferite componente ale sistemelor noastre ( de exemplu, Azure SQL Database, Azure Storage, Azure ML Studio).

 2. Technical Dept - Datorită serviciilor SaaS și pachetelor de integrare, technical dept de la sistemele noastre este mult mai redus.

 3. Innovation - Este mult mai ușor să integrați o soluție serverless sau o soluție NoSQL atunci când poți să ai infrastructură la două clickuri distanță, cu ZERO efort în instalare și configurare. Cel mai bun exemplu este Azure ML Studio, pe care îl puteți rula în doar câteva minute.

 4. Consistency - Aveți aceeași abordare în întregul sistem. Din punct de vedere al securității sau al monitorizării, puteți utiliza aceeași abordare pentru toate componentele sistemului.

 5. Knowledge Competencies - Este mult mai ușor pentru echipe să lucreze cu aceleași servicii pe mai multe sisteme și să aibă consolidate best practices și recomandările despre cum să fie folosit fiecare serviciu de cloud și despre cum poate să fie integrat fiecare serviciu.

The Real Challenges

Organizațiile mari au o strategie pentru a evita cloud lock-in. Acest lucru poate fi realizat la nivel de program, asigurându-se că diferite părți ale sistemelor rulează pe diferiți furnizori de cloud sau prin construirea soluțiilor a.i. care să ruleze fără probleme (mai mult sau mai puțin) pe mai mulți furnizori de cloud.

Adevărata provocare este să găsești echilibrul corect între serviciile pe care un vendor de cloud le oferă din suita SaaS și PaaS și cele pe care le-ai gestionat singur.

În ultimii ani, adoptarea de soluții de containerizare precum Docker și Kubernetes combinate cu diferite soluții precum Dapr ne-a permis să atingem un nivel mai înalt de interoperabilitate cu mai puțin efort și un grad ridicat de loosely couples între serviciile cloud și sisteme.

Nivelul de integrare și abstractizare oferit de soluții precum Dapr ne acordă posibilitatea de a comuta între AWS SNS și Azure Services Bus fără a face modificări la nivel de aplicație. Iar la nivel computațional, Kubernetes ne permite să rulăm aceeași aplicație în AWS EKS sau Azure AKS fără probleme.

Există multe alte modalități de gestionare a cloud lock-in și fiecare dintre ele va fi discutată într-un articol separat.

Este cloud lock-in rău?

DA și NU

Există multe aspecte care trebuie luate în considerare atunci când decideți nivelul de cloud lock-in pe care doriți să îl aveți. Nu există formula perfectă și s-ar putea ca direcția și strategia pe care o aveți să se schimbe în timp.

Mai jos puteți găsi o listă cu elementele de care trebuie să țineți cont atunci când luați o astfel de decizie. (Am preferat să le expun cu denumirile în engleză, deoarece traducerea completă în română ar putea conduce la inadecvări și modificări ale sensului.)

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

 • Accenture
 • Bosch
 • ntt data
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • Colors in projects