ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 11
Abonament PDF

JAVA EE7. Cloud, Web 2.0+ (Features, Deltas, Changes)

Silviu Dumitrescu
Line manager@Telenav
DIVERSE


De-a lungul timpului, în lumea dezvoltatorilor de software, s-au evidenţiat câteva cerinţe fundamentale precum nevoia de distribuţie, tranzacţionalitate sau portabilitate a aplicaţiilor. Limbajul Java a susţinut în permanenţă aceste tendinţe, iar platforma enterprise, este poate modelul cel mai bun de reflectare a lor. Din păcate, implementarea tendinţelor a creat numeroase probleme printre care viteza, securitatea sau încrederea.

Partea centrală a versiunii 7 a platformei Java Enterprise este legată de creşterea simplificării, productivităţii şi asigurarea de suport pentru HTML 5. O altă preocupare rezolvată prin această platformă este descărcarea dezvoltatorilor de grija task-urilor legate de infrastructură, prin folosirea containerelor şi abstractizarea accesului la resurse. În versiunea 7 platforma simplifică considerabil API-ul de acces la serviciile container-ului, lărgind domeniul de servicii disponibile. De asemenea, se are în vedere extinderea platformei pentru a cuprinde tehnologiile în dezvoltare din spaţiul web.

Workshop-ul despre Java EE 7 este organizat pe trei secţiuni:

 • Prima va oglindi principalele îmbunătăţiri aduse de Java EE 7. Aceasta înseamnă aducerea în discuţie a problemelor de design sau de implementare existente în versiunile anterioare şi modul în care ele au fost rezolvate. Mai mult, majoritatea componentelor enterprise au suferit modificări datorită evoluţiilor platformei standard precum şi celor din lumea web. Modelul cloud, care se intenţionează a fi inclus în această versiune, modifică semnificativ. API-ul componentelor EJB sau Servlet, doar ca exemple.
 • Cea de-a doua va evidenţia tendinţele programării enterprise. Amintitul model cloud, dar şi API-uri noi pentru WebSocket, JSON, utilitare de concurenţă, Java Caching şi batch applications sunt tot atâtea provocări.
 • Partea a treia va prezenta o aplicaţie care "va rula în nori". Acoperită exclusiv prin tehnologii Oracle aplicaţia va prezenta facilităţile şi modificările pe care modelul cloud le aduce. O aplicaţie ce "rulează în nori" va avea alte roluri de dezvoltare şi întreţinere decât o aplicaţie enterprise obişnuită.

În orice moment intervenţiile din partea auditoriului pentru clarificări şi discuţii sunt binevenite. Sursele bibliografice au fost numeroase, din păcate unele dintre ele contradictorii. Spre exemplu, în acest moment nu este clar când va fi lansată Java EE 7. Termenul estimat iniţial de aprilie 2013 este aproape sigur depăşit. De asemenea, este interesant de urmărit care dintre specificaţiile iniţiale ale versiunii 7 vor rămâne în această versiune şi care vor fi "postponed" în versiunea 8. Sursele de documentare includ prezentări la evenimente precum JavaOne, articole publicate de presa Oracle, forumuri şi altele. Aplicaţia a fost dezvoltată folosind Oracle Cloud şi, local, WebLogic.

Sunt invitaţi să participe toţi cei care au preocupări în acest domeniu sau sunt interesaţi de tendinţele de dezvoltare din lumea enterprise, Java sau alternativ. Specialiştii vor găsi cu siguranţă elemente care să-i provoace la discuţii sau reflecţii.

Vă aşteptăm cu toată plăcerea!

Silviu Dumitrescu

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

 • Accenture
 • Bosch
 • ntt data
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • Colors in projects