ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 101
Abonament PDF

Siemens Romania - interviu cu Mihai Homan

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU

Conduci un departament de R&D la Siemens în Cluj, spune-ne câteva cuvinte despre tine profesional, dar și despre hobby-urile tale.

Mihai Homan: Sunt clujean la origini, absolvent al Colegiului Național Emil Racoviță, apoi am urmat cursurile Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Calculatoare. Tot aici am absolvit apoi și un master în Inginerie Software. În ceea ce privește hobby-urile, am găsit în ultimul an un hobby mai aparte: am devenit tătic și asta îmi ocupă, într-un mod cât se poate de plăcut, mai tot timpul liber rămas. Pe lângă asta, sunt pasionat de tot ceea ce înseamnă sport, urmăresc cu drag snooker și citesc cu plăcere cam tot ceea ce ține de tehnologie.

Mihai Homan - Department Manager @ Siemens

Care sunt principalele produse sau servicii dezvoltate de Siemens în Cluj?

Mihai Homan: La sediul din Liberty Park Cluj, facem, în principal, in-sourcing pentru alte departamente din lumea Siemens și interacționăm cel mai mult cu colegi din Germania. Avem trei ramuri principale de activitate: software development - pentru care folosim tehnologii și framework-uri precum Java, .NET, SAP ABAP, Angular, C++, Go atît pentru soluții Cloud (AWS), cât și on-premise; software testing - aici ajutam atât testarea manuală cât și automată a diferitelor aplicații web dezvoltate; și nu în ultimul rând, ne ocupăm de application support, adică oferim sprijin diferiților colegi din țară și străinătate cu privire la diferitele probleme care pot sa apară, asigurându-ne că totul funcționează conform planului.

La nivelul României, unde sunt principalele puncte de dezvoltare Siemens și care sunt specializările acestora? Știu că în Brașov, v-ați mutat recent într-un sediu nou și tot aici este o echipă mare de R&D.

Mihai Homan: Centrul R&D din care fac parte are trei spații . Pe lângă centrul din Cluj-Napoca, cel din Brașov - specializat în R&D pe partea de Automation Engineering (PLC și electrical design, SCADA), software development în aria automatizare de proces, soluții și produse în domeniul energiei, prototipizare; embedded software și chip design, și nu îl ultimul rând, în zona de Analitică, Big Data, Imagistică medicală. Centrul din București este specializat în Cybersecurity și ABAP Development.

În luna octombrie ne-am mutat în casă nouă, o clădire modernă, în care nu am reușit din păcate încă să ne întâlnim cu toții, dar așteptăm cu nerăbdare vremuri mai bune, care să ne permită acest lucru.

Cum v-ați adaptat la noile condiții de pandemie ? Din perspectiva eficienței la lucru, ai observat o schimbare ?

Mihai Homan: Lucram și înainte de acasă, dar nu exclusiv. Pandemia și schimbarea peste noapte a modului de lucru au adus cu siguranță o nevoie de adaptare, atât în ceea ce privește realizarea taskurilor, cât și în ceea ce privește modul în care interacționăm în echipe.

A fost nevoie de ajustări de tot felul, iar cu ajutorul colegilor de la infrastructură a fost făcută rapid adaptarea în ceea ce privește partea tehnică.

În multe companii, condițiile de pandemie au adus și oportunități de dezvoltare. Unul dintre acestea este posibilitatea de a putea angaja programatorii remote. Cum vezi acest aspect și dacă vezi și alte oportunități din această perspectivă?

Mihai Homan: În funcție de profilul companiei este, cu siguranță, o oportunitate posibilitatea de a angaja programatori remote, noi, în schimb, am decis extinderea numărului de zile de tele-muncă, pentru perioada următoare acestei pandemii și mizăm, în continuare, foarte mult pe interacțiunea între oameni și legăturile care se formează între colegi ca urmare a întâlnirilor față în față.

Un aspect important în ecosistemul de IT clujean sunt universitățile locale. Cum colaborați cu acestea ?

Mihai Homan: Universitățile au jucat tot timpul un rol decisiv în formarea pieței de muncă și cu atât mai mult cazul domeniului IT. Fără ele, cu siguranță, nu am avea cum să ne desfășurăm activitatea în acest oraș. De-a lungul timpului, am încercat să răspundem tuturor inițiativelor pornite de universități prin organizarea de internshipuri în timpul verii, colaborări în ceea ce privește direcția de dezvoltare și ajustare a programei, diferite sponsorizări pentru (re)deschiderea sau amenajarea unor laboratoare și, nu în ultimul rând, participarea la evenimente pentru studenți organizate de acestea.

Pe termen mediu, în următorii cinci ani, cum vezi dezvoltarea Siemens în Cluj ?

Mihai Homan: Pentru viitor, ne propunem stabilizarea proiectelor deja existente și preluarea a cât mai multe noi responsabilități în cadrul proiectelor pe care le avem deja. Totodată, dorim o creștere a numărul de angajați, a activităților, folosind cele mai noi tehnologii disponibile, și, nu în ultimul rând, diversificarea portofoliului de clienți.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects