ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 101
Abonament PDF

Cum să devii Kubernetes Certified Administrator, de la practică, la certificare

Andrei Petrescu
DevOps Engineer @ CloudHero
PROGRAMARE

După mai bine de trei ani de când am propus ca soluție Kubernetes pentru prima oară într-un proiect, am hotărât să depun efort pentru a dobândi certificarea Certified Kubernetes Administrator (CKA).

Înainte de a vă povesti despre procesul de certificare, aș vrea să menționez, pe scurt, câteva informații despre backgroundul meu. În prezent sunt Head of DevOps CloudHero, o echipă de experți tehnici specializată în implementarea de soluții Cloud pentru companii Enterprise. Am păstrat legătura și cu mediul academic, astfel că activez ca Local Networks Teaching Assistant la Universitatea Politehnica din București și, la modul general, sunt conectat în permanență la tot ce se dezvoltă în materie de tehnologii Cloud.

Revenind la certificarea CKA, îmi place să cred că nivelul de efort necesar pentru a obține această certificare este invers proporțional cu nivelul de experiență în producție. La fel ca orice alt examen, și acesta necesită pregătire teoretică, practică și, nu în ultimul rând, de mindset. Expertiza în ceea ce privește implementarea de soluții bazate pe Kubernetes este cu atât mai importantă cu cât examenul scoate la suprafață nivelul de competențe în materie de deployment în situații reale.

Deși pregătirea practică nu se poate dobândi peste noapte, cea teoretică ajută mult în succesul acestei activități. Eu am ales să trec prin cursul lui Mumshad Mannambeth de pe Udemy, care cuprinde atât aspecte teoretice, cât și exerciții pregătitoare—autorul trece prin toate etapele implementării, de la development, configurare și securizarea unui cluster pe Kubernetes, având ca cerințe premergătoare doar cunoașterea la nivel de bază a platformei Docker și a limbajului YAML.

În plus, recomand și un minim de pregătire în materie de ETCD Backups/Restore și kubeadm, deoarece se pune mult accent pe această componentă în cadrul examenului. Este foarte important ca oricine parcurge acest proces de certificare să cunoască foarte bine flagurile folosite de kubeadm pentru operațiuni precum upgrade, install și adăugare de noduri. În plus, operațiunea de back-up și restore este esențială pentru ETCD datorită frecvenței cu care este folosită în clustere de producție, în situație de "disaster recovery". Un ultim aspect pe care l-aș menționa este capacitatea de troubleshooting, însă aceasta poate fi dezvoltată doar prin foarte multă muncă hands-on în administrarea clusterelor.

Nevoia de a obține această certificare vine după unul dintre cele mai solide proiecte pe care le-am implementat folosind Kubernetes ca soluție pentru client. Această certificare le asigură clienților actuali, dar și celor potențiali, încrederea în calitatea serviciilor prestate. Un beneficiu direct este faptul că aduce mai multă structură în activitatea de administrate a unui cluster și te ajută să descoperi anumite detalii care, de altfel, ar putea fi omise în practica de zi cu zi.

Migrarea infrastructurii unuia dintre cei mai mari retailer de fashion din Europa, Otter, a fost un proces neașteptat de eficient tocmai datorită beneficiilor și a stabilității pe care o conferă Kubernetes. Adoptarea acestei platforme ne-a oferit și primitivele necesare pentru a automatiza procesul de deploy, precum și pentru a le oferi developerilor o interfață comună și facil de utilizat pentru toate aplicațiilor lor. De asemenea, am rezolvat foarte ușor și problema mediilor locale pentru dezvoltatori, aceștia având o copie aproape identică a clusterului de producție pe propriul laptop.

Obținerea acestui certificat face parte dintr-un proces mai complex de validare a expertizei în tehnologii Cloud Native la nivel de echipă. Obiectivul nostru este de a deveni Kubernetes Certified Service Provider, astfel făcând parte dintr-un grup select de organizații a căror centru de competențe tehnice de profil este recunoscut la nivel global.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 110

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects