ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 88
Abonament PDF

Provocările tranziției în domeniul IT

Paula Năsălean
Product Owner @ Wolfpack Digital
DIVERSE

Adevenit un curent ca tot mai multă lume să facă o schimbare de direcție profesională și, de multe ori, această direcție să fie îndreptată înspre zona IT-ului. Cererea mare a creat și ofertă, astfel că acum sunt pe piață nenumărate companii care au ca business formarea profesională în IT. Doar în Cluj se găsesc peste patru astfel de opțiuni de cursuri și în mod cert că, în timp, vor mai apărea și altele.

În Cluj, pe domeniul IT sunt angajați cca 23.000 de persoane, iar dintre aceștia, aproximativ 18% au absolvit în alt domeniu.

Cui îi este dedicat articolul?

Articolul acesta este dedicat:

Provocările tranziției în domeniul IT

Intrarea în IT pentru cineva din altă industrie poate fi dificilă și plină de necunoscut, ceea ce atrage după sine multe frustrări și insecurități. Uneori poate lua și mai mult de un an pentru a înțelege ce presupune dezvoltarea unui produs software, deoarece este un domeniu complex. Cei care sunt deja în industrie și au experiență nu vor reuși să coboare standardul până la un nivel de bază. De aceea, partea cea mai dificilă din toată tranziția este înțelegerea procesului de software development end-to-end, dar, mai ales, însușirea vocabularului și a terminologiei.

La început, o persoană non-tehnică poate avea impresia că o discuție tehnică are loc într-o limbă străină. Acest domeniu IT este un adevărat mamut, este foarte vast, iar provocarea cea mai mare ține de faptul că tot timpul apar termeni și tehnologii noi.

IT-ul e un domeniu dinamic, fiind foarte greu pentru cineva să țină pasul cu tot ce apare nou. Ceea ce este acum la modă, nu exista acum doi sau trei ani. Probabil ceea ce folosim astăzi pentru a dezvolta aplicații, va dispărea pur și simplu, în următorii ani.

Spre deosebire de alte industrii care sunt mai statice, în acest domeniu este surprinzătoare dinamica cu care se schimbă lucrurile pe proiect, rapiditatea cu care trebuie livrat, dar și conceptul de iterație.

Dacă în alte industrii, rezultatele se văd după luni de zile, poate chiar ani, în IT livrarea se face minim din două în două săptămâni. S-a demonstrat că cea mai mare valoare adusă pe proiect este bucla constantă de feedback venită direct de la client. Riscul ca un proiect să nu fie ceea ce și-a dorit clientul, dacă părerea lui e luată în considerare constant în procesul de dezvoltare, se diminuează în mod considerabil.

O altă surpriză în IT constă în rapiditatea cu care se schimbă oamenii implicați în proiecte și în ușurința cu care se migrează de la o firmă la alta. Pentru o persoană abia intrată în acest domeniu, toate aceste trăsături necesită la început un efort crescut în a le aprecia drept normalitate.

Cum arată o comunicare de succes între taberele tehnic și non-tehnic ?

Articolul prezent este dedicat atât celor care vor să facă o tranziție din alt domeniu în sectorul IT, cât și persoanelor tehnice care lucrează zilnic cu cei fără astfel de background.

Punctul de vedere expus e cel al unui PO/PM. Vreau să ofer o imagine care să reflecte tabăra non-tehnică, cu privire la ceea încearcă să rezolve aceasta și ce dificultăți întâmpină.

Oamenii sunt ființe emoționale, chiar dacă avem latura rațională foarte puternic dezvoltată. De cele mai multe ori, clienții noștri reacționează emoțional și, aici, intervine rolul unui PO/PM de a gestiona cât mai bine situația.

Cel mai important rol pe care îl are un PO/PM este de a asigura clientul că totul merge bine în dezvoltarea produsului, iar atunci când nu merge bine, că are puterea și aptitudinile necesare de a readuce totul pe direcția dorită. Pentru aceasta un PO/PM are nevoie de un set de aptitudini mai puțin tehnice cum ar fi: comunicare, leadership, management al echipei, negociere, organizare și managementul riscului.

Dar pentru ca produsul să fie un succes, nu sunt suficiente aceste aptitudini. Trebuie avută o strânsă colaborare cu echipa de development, care are nevoie de cele mai mici detalii pentru a putea implementa corect.

În acest fel se creează puntea între tehnic și non-tehnic, necesară înțelegerii situației de presiune cu care se confruntă fiecare tabără.

O colaborare de succes între echipa tehnică și non tehnică ar trebui să arate în felul următor:

Ce aș recomanda unei persoane în fața tranziției din alt domeniu în IT ?

Dacă ar trebui să recomand acum unei persoane ceea ce trebuie să facă dacă ar fi pusă în fața acestei tranziții, aș recomanda următoarele:

 1. Să caute o persoană care a trecut deja prin acest proces și să învețe din experiența ei.

 2. Să se documenteze cu privire la principiile dezvoltării unui produs software start to end, dar și a metodologiei agile/scrum.

 3. Dar cea mai mare valoare cred că ar fi să învețe să construiască o aplicație de bază, pentru a putea simți procesul pe propria piele. Modul empiric este cel mai simplu și rapid mod în care o persoană poate învăța ceva nou și complex; pentru aceasta propun evenimentele de tipul StartUp Weekend.

Tips and tricks pentru o persoană non-tehnică

Încheiere

În concluzie, tranziția dintr-un domeniu non-tehnic în IT nu este deloc ușoară. Recomand celor care sunt ispitiți de a face această tranziție să se documenteze înainte și să înțeleagă dacă li se potrivește acest domeniu, înainte de a face acest pas. Complexitatea sferei IT foarte poate fi percepută, la un moment dat, de către cei nepregătiți drept un mediu copleșitor.

Dar, în schimb, dacă se ajunge la concluzia că există compatibilitate, pot spune cu certitudine că merită efortul, iar satisfacția este una pe măsură.

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

 • Accenture
 • Bosch
 • ntt data
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • Colors in projects