Încă de la vârsta de treisprezece ani eram destul de sigur că viitoarea mea profesie avea să fie cea de pilot militar sau civil, decizie ce avea să mă determine să dau examenul de admitere la Liceul Militar pentru a-mi îndeplini visul. Insistența părinților de a nu alege o meserie atât de riscantă și argumentul că voi avea destul de mult timp la dispoziție în cei patru ani de Liceu Militar, m-au determinat să accept concesia de a nu pleca la singura școală de aviație militară din Craiova, alegând o localitate cât mai îndepărtată ca să nu existe tentația de a mă răzgândi ulterior.
Am absolvit cu succes cei patru ani în care aveam să îmi descopăr și să îmi cultiv o pasiune mai veche legată de atracția față de computerele cu care lucra mama mea la locul de muncă, ceea ce m-a determinat să abandonez complet visul de a fi pilot, optând pentru o carieră de IT-ist. Dar, perioada imediată de după Revoluție avea să mă forțeze ca, în ciuda notei mari obținute la examen, să nu prind unul din cele două locuri disponibile la facultatea de profil, alegând un domeniu în care speram că voi folosi cât mai mult un PC și aplicații specializate. Am absolvit după cei aproape șase ani de facultate ca șef de promoție la specialitatea Drumuri, Poduri și Fortificații, devenind inginer licențiat și fiind cooptat ca asistent universitar în Academia Tehnică Militară.
După doar doi ani de la absolvire, viața avea să-mi deschidă oportunitatea de a mă reconfirma în specializarea dorită, de specialist IT, devenind administrator de rețea și șeful departamentului de rețele într-o mare unitate. Tot în acea perioadă aveam să- mi descopăr vocația confirmată în anii în care am fost asistent universitar și am început să predau tehnologii de IT viitorilor specialiști în formare.
Au trecut de atunci mai bine de 22 de ani, din care ultimii douăzeci am fost Microsoft Certified Trainer, iar din 2016 Amazon Authorized Instructor. Pot spune cu bucurie în suflet că miile de cursanți pe care am avut șansa să îi ghidez în procesul de instruire au dat sens vieții mele profesionale, confirmate de zecile de certificări obținute pe măsură ce tehnologiile evoluau.
Deși niciodată nu m-a părăsit dorința de a fi devenit pilot, am compensat acest gol cu proiecte care m-au adus alături de oamenii minunați din aviație. Fiind permanent preocupat să devin un bun profesionist, mi-am actualizat constant aptitudinile, justificându-mi poziția de instructor IT Pro.
Timpul a făcut ca experiența acumulată să mă transforme într-un îndrumător al multor generații de IT-iști, unii dintre ei aflați acum la vârsta marilor confirmări, cărora îmi place să cred că le-am modelat câtuși de puțin alegerile profesionale.
În urmă cu un an aveam să citesc un studiu făcut de renumita companie DELL numit "The next era of human | machine partnership" iar mai recent cel al companiei MCKinley "Jobs lost, jobs gained: workforce transitions in a time of automation" dedicate analizei evoluțiilor tehnologice ale momentului și a transformărilor permanente la care sunt forțați profesioniștii prezentului pentru a-și asigura continuitatea și evoluția profesională.
Recent, avea să îmi atragă atenția un studiu foarte obiectiv numit "Ghidul meseriilor viitorului" realizat de Inaco în 2018, ce conținea în cele aproape 90 de pagini o analiză obiectivă a tendințelor tehnologice, o retrospectivă a locurilor de muncă ale viitorului și viziunea asupra viitorului perceptibil, lăsând concluziile în seama cititorilor. Publicul țintă îl reprezintă tinerii de azi ce vor trăi și vor evolua profesional în lumea de mâine.
Conform studiului Dell, "85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate" și "peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorul deceniu" în timp ce McKInley plusează afirmând că "până în 2030, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desființate din cauza automatizării".
Aceste afirmații m-au determinat să scriu acest articol, cu scopul de a oferi câtor mai mulți cititori câteva idei importante:
Toate domeniile tehnologice, industria, agricultura, industria de apărare ba chiar și domeniile bazate puternic pe prezența umană ca avocatura, relațiile cu publicul, sănătatea și educația beneficiază constant de noi tehnologii menite să înlocuiască activitățile repetitive de rutină cu sisteme automatizate ce beneficiază de inteligență artificială. Chelnerii, casierii, polițiștii și operatorii de call center din viitor vor fi printre primii înlocuiți de procese robotice automatizate și chiar de roboți umanoizi din ce în ce mai apropiați.
În prezent, conform studiului Inaco, industria globală a roboților industriali arată astfel:
Dezvoltarea constantă a tehnologiilor de printare și scanare 3D a făcut posibilă obținerea de produse în ritm rapid, cu un volum redus de muncă umană, efectuată în prezent de oameni talentați, cu bune aptitudini practice și aptitudini creative ridicate. Astfel sunt obținute cu costuri reduse produse greu de reprodus sau imposibil de realizat până acum ca printarea de organe, printarea de obiecte metalice complexe și chiar printarea de alimente. Avem în prezent: mâncare inteligentă, băuturi digitale, ambalaje inteligente și produse ce imită arome și culori prin tehnologie, locuințele pot fi printate reducând costurile de execuție, iar oameni paralizați beneficiază de interfețe între celulele nervoase și proteze sau mașini cum ar fi dronele.
Inteligența artificială este din ce în ce mai prezentă în tehnologie, "Revoluția digitală" lansată și promovată de Microsoft trece de la stadiul de idee la cel real. Tehnologiile cloud permit analiza și stocarea unor volume enorme de date ce antrenează aplicațiile Machine Learning, iar în viitorul apropiat pe șoselele lumii vor circula automobile ce pot alege să sacrifice pasagerii dacă analiza făcută arată că astfel pot fi evitate mai multe victime ale unui accident.
Orașele și casele viitorului vor fi smart, AI-ul alături de automatizare având un impact uriaș asupra pieței muncii, asupra analizei comportamentale a consumatorilor și a securității oamenilor.
Magazinele devin inteligente, casierii și personalul de pază sunt înlocuiți de sisteme de plată și supraveghere inteligente, spre exemplu Amazon a deschis un magazin complet automatizat fără personal uman numit Amazon Go.
Toate obiectele și persoanele de pe glob tind să fie din ce în ce mai interconectate, Internet of Things și rețele Internet gratuite, urmând să schimbe viața de zi cu zi a oamenilor, echipamentele casnice preluând sarcina aprovizionării cu produse și ținând o evidență exactă a consumului.
Cu siguranță cele de mai sus sunt doar o "crustă" superficială a tehnologiilor actuale și din viitorul apropiat, prin urmare vă invit să parcurgeți integral acest studiu.
Bineînțeles că toate aceste schimbări ne forțează să ne punem întrebarea unde vom fi poziționați profesional în viitorul apropiat, care va fi traseul optim pe care să îl parcurgem în desăvârșirea noastră profesională și cum putem asigura supraviețuirea zilnică atunci când aptitudinile obținute cu multă muncă devin inutile.
Aveam să îmi pun prima data aceste întrebări în 2008, odată cu venirea crizei ce a scos în evidență că nu era important ce știi să faci, ci să existe cineva dispus să plătească acele aptitudini. Patru ani mai târziu în 2012, când după doi ani de tatonări și investiții nerentabile în pregătirea profesională, am decis să pariez pe evoluția tehnologiilor cloud devenind în prezent architect și instructor în acest domeniu.
În mod cert, tehnologiile prezentate anterior vor crea noi tipologii de specializări: constructori, tehnicieni și programatori de roboți, designer de medii virtuale și proiectanți de produse 3D, persoane ce vor colabora pentru identificarea tratamentelor bolilor prezentului numiți Freelance Biohackeri, specialiști în instruirea sistemelor de AI, noul tip de antreprenor, analiști ai datelor IoT cu abilități de recunoaștere a tiparelor, de a pune întrebări inteligente și complexe și de sinteză a informației.
Până în 2020, industria VR va depăși conform raportului Microsoft 40 de miliarde de dolari deschizând noi oportunități designerilor de habitat virtual ce vor crea spații în care oamenii vor lucreze, se vor distra sau vor învăța, fiind necesare aptitudini de architect dar și de psiholog pentru a transforma experiența virtuală într-una cât mai realistă.
Deși sistemele robotice de automatizare vor prelua taskurile de rutină, muncitorii se vor recalifica sau își vor schimba domeniul de activitate, un rol extrem de important avându-l sistemul educațional și companiilor ce vor trebui să conceapă sisteme care să ofere satisfacție tinerilor aflați în procesul de descoperire a vocației și angajaților cu vechime.
Nu vor dispărea locurile de muncă creative, adică cele în care omul va putea face ceea ce nu poate realiza o mașină, cele în care angajații adaugă plus valoare domeniului în care profesează. Locurile de muncă conform studiului vor fi ușor de găsit pentru cei ce au cunoștințe și deprinderi complexe, nemaifiind suficientă o singură specializare profesională ci pregătirea multidisciplinară.
Cuvintele cheie din CV-ul angajatului de mâine vor fi creativitatea, adaptabilitate, interdisciplinaritatea, empatia, comunicarea, capacitatea de a sintetiza informație și de a o transmite altor oameni, viziunea și dorința de a experimenta.
În viitor trebuie să muncim inteligent nu mult. Iată cele opt tendințe ale muncii viitoare fiind conform studiului:
Conform Universității Kent, harta meseriilor viitorului ar putea arăta astfel în următorii 25-50 de ani: computer, robotică, cercetare școlară, energie și mediu înconjurător, învățământ, divertisment, afaceri, ajutorarea persoanelor în vârstă, publicitate, sociologie, medicină, explorare spațială, rețele sociale. O propunere de schiță a primelor cincisprezece meserii fiind următoarea:
Conform studiilor Uniunii Europene "Skills Panorama", dinamica locurilor de muncă în România va fi următoarea:
Vă invit în încheierea acestui articol, ce se dorește a fi doar un semnal menit să atragă atenția asupra unui subiect important pentru fiecare dintre noi, să citiți integral studiile următoare și să reflectați asupra următoarei reprezentări schematice a angajaților de mâine.
de Ovidiu Mățan