ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 85
Abonament PDF

Leadership bazat pe valori

Alina Perde
Technical Manager @ 3Pillar Global
MANAGEMENT


Trăim într-o lume alertă, într-un mediu agil, în care apar frecvent noutăți peste noapte. Cum schimbările au devenit parte din rutina zilnică, oamenii migrează de la o companie la alta. Cum putem noi, ca manageri, să asigurăm un mediu plăcut în care oamenii să își dorească să rămână?

Alcătuirea unei echipe reprezintă un prim pas către împlinirea acestui obiectiv. Supraviețuirea împreună semnifică progres, iar lucrul împreună reprezintă un succes.

Deciziile pe care le luăm în viața de zi cu zi reflectă valorile pe care le avem, nevoile pe care noi ca indivizi sau ca parte dintr-un grup, vrem să le satisfacem. Dar pentru a putea crea o echipă, trebuie să identificăm aceste valori comune și să le cultivăm împreună.

Cel mai folosit model în identificarea acestor valori este cel al lui Abraham Maslow. Cele cinci categorii de valori, prezente în imaginea de mai jos, nu depind una de cealaltă și nu e nevoie să pornim de la primul nivel pentru ca mai apoi să putem face level up. Nu suntem blocați pe nici un nivel al piramidei. Poate pentru unii dintre noi este mai importantă nevoia de siguranță financiară, iar pentru alții, nevoia socială de apartenență la un grup. Nu există răspunsuri corecte sau greșite. De ce? Pentru că toți avem nevoie de ceva anume. În esență, cu toții avem valori, chiar dacă acestea sunt diferite. Atunci ne întrebăm cum putem crea o echipă, cum putem forma un colectiv?

Această piramidă este o ierarhizare ce ne poate ajuta să înțelegem nevoile, valorile și deciziile celor din jurul nostru. Bineînțeles că ne poate ajuta să ne raportam corespunzător la necesitățile celor din jurul nostru. Dar pentru a putea face aceasta, este important să realizăm o evaluare corectă.

Cum putem afla care sunt valorile și principiile celor din jurul nostru?

Prin comunicare bidirecțională și feedback. Practicând aceste două lucruri într-un mod constant și sănătos, creăm o relație de încredere, întărim legăturile interumane, reducem riscurile de conflict și în cele din urmă, ajungem să ne cunoaștem. Comunicând, ne putem înțelege unii pe ceilalți, putem empatiza și ne putem ajuta. Pentru că suntem ființe sociale, avem nevoie în mod natural, de interacțiune umană.

Identificând valorile comune ale unui grup, putem ajusta procesele, echipa și modul în care lucrăm împreună. Pentru ca orice mesaj, orice inițiativă sau orice acțiune să aibă un impact maxim asupra echipei, acesta trebuie să satisfacă necesitățile comune ale acesteia.

Dacă ne dorim mai multă flexibilitate în ceea ce privește programul sau spațiul de lucru, introducerea de leagăne și tobogane la lucru nu ne va ajuta. Pe de altă parte, dacă apreciem un mediu de lucru distractiv, unde ne putem relaxa și destinde într-un mod activ, introducerea de leagăne și tobogane poate fi răspunsul corect. Totul depinde de valorile personale, pe care fiecare dintre noi le avem și de colectivul pe care vrem să îl creăm.

În cazul nostru, spre exemplu, flexibilitatea este cea mai importantă. Echipa noastră este împărțită pe două continente, în mai mult de trei locații. Unele persoane lucrează de acasă, altele de la birou, dar nu putem fi toți fizic în același loc. Respectăm, înțelegem și profităm de acest lucru, deoarece în modul acesta, putem să ne bucurăm de faptul că suntem aproape de familiile noastre. Atâta vreme cât există încredere, colaborare, rigurozitate la nivel de procese și comunicare constantă, acest aspect nu reprezintă o problemă în desfășurarea activităților de zi cu zi.

Printr-o comunicare bună și constantă, putem identifica care sunt valorile și necesitățile oamenilor pe care îi avem in echipe, putem face schimbări gradual, ne putem îmbunătăți în mod constant și putem lua decizii în mod informat.

Fiecare proiect și companie au nevoie de oameni pentru a funcționa iar noi, ființe sociale, avem nevoie să aparținem unui întreg, să facem parte dintr-un colectiv, lucru care se poate traduce în nevoia fiecăruia dintre noi de a simți că valorile noastre sunt respectate.

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects